Щавлевий суп – 9 рецептів приготування

Щавлевий суп – корисне перше блюдо, яке рекомендується готувати після зимового авітамінозу, адже в ньому дуже багато необхідних елементів.

Класичний щавлевий суп з яйцем

Класичний щавлевий суп з яйцем – це найпростіший рецепт з мінімальним набором інгредієнтів.

Необхідні продукти:

  • два яйця;
  • морквина;
  • приправи на свій розсуд;
  • 300 грам листя щавлю;
  • дві картоплини;
  • 400 грам м’яса.

Процес приготування:

  • На основі вибраного м’яса готуємо бульйон. Можна використовувати звичайну воду, тоді страва буде більш легким.
  • В окремій ємності необхідно відварити картоплю і моркву з шкіркою.
  • Очищаємо овочі, кидаємо в киплячий бульйон або воду. Туди ж кладемо нарізану на шматки щавель, заправляємо спеціями.
  • Вміст яєць трохи збиваємо і акуратно вводимо в суп, він повинен в цей час кипіти. Чекаємо, поки яйця згорнуться і все, можна знімати.

З куркою

Щавлевий суп з куркою – ще один спосіб зробити смачний і ситний обід для всієї родини.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 грам щавлю;
  • шматочок курячого філе;
  • одна морква і цибулина;
  • приправи за бажанням;
  • дві картоплини.

Процес приготування:

  • М’ясо варимо на слабкому вогні близько 30 хвилин, щоб вийшов бульйон, потім прибираємо на тарілку.
  • У те, що вийшло, кладемо подрібнену картоплю кубиками. Моркву і цибулю перетворюємо на невеликі шматочки, смажимо деякий час до рум’яності, відправляємо в суп і доводимо до готовності протягом п’яти хвилин.
  • Тепер додаємо до решти продуктів порізаний щавель, вибрані приправи і тримаємо на плиті дві хвилини.

Пісний суп

Пісний щавлевий суп – легке блюдо для поста або дієти з великою кількістю вітамінів.

Необхідні продукти:

  • одна морквина;
  • три картоплини;
  • 200 грам щавлю;
  • один помідор;
  • різна зелень і приправи.

Процес приготування:

  • Всі зазначені інгредієнти подрібнюємо на кубики.
  • Ставимо ємність з водою, щоб вона закипіла, і кидаємо туди картоплю.
  • Через 10 хвилин додаємо моркву, помідори і щавель.
  • Залишається тільки всипати зелень і будь-які приправи на свій смак, потримати ще пару хвилин на вогні, щоб овочі стали повністю м’якими і страва готова.
Дивіться також:  Суп Мінестроне — 6 рецептів італійської овочевого супу

Швидкий суп з тушонкою

Щавлевий суп з тушонкою – рецепт на той випадок, коли зовсім мало часу, але потрібно щось смачне, ситне і з м’ясом.

Необхідні продукти:

  • три картоплини;
  • два яйця;
  • банку тушонки невелика;
  • морква та цибулю;
  • приправи різні;
  • 200 грам щавлю.

Процес приготування:

  • Щоб приготувати щавлевий суп по цьому рецепту нам не знадобиться сковорода. Всі дії можна відразу робити в каструлі.
  • Викладаємо в неї тушонку, обсмажуємо деякий час, засипаємо подрібнену цибулю, потім моркву і тримаємо, поки овочі не стануть м’якими.
  • Заповнюємо вміст водою, і коли вона закипить, можна кидати картоплю кубиками.
  • Коли вона буде майже готова, додаємо нарізаний щавель, різну зелень і вибрані приправи, тримаємо пару хвилин і знімаємо з вогню. Подавати з половинками відварених яєць.

В мультиварці

Суп, приготовлений в мультиварці, зберігає набагато більше корисних речовин, ніж зроблений на плиті в звичайній каструлі.

Необхідні продукти:

  • цибулина;
  • два яйця;
  • будь-яке м’ясо вагою в 300 грам;
  • морквина;
  • приправи за бажанням;
  • три картоплини;
  • 100 грам щавлю.

Процес приготування:

  • У чашку спочатку опускаємо нарізане на середні шматки м’ясо.
  • До нього кладемо подрібнену на терці моркву, цибулю і картоплю кубиками. На цьому етапі всі приправляємо обраними спеціями за смаком. Якщо хочете, овочі можна трохи обсмажити в режимі «Випічка» 10 хвилин.
  • Вміст заповнюємо водою, бажано, щоб вона вже була гаряча, і встановлюємо роботу приладу в режим «Гасіння» на одну годину.
  • За п’ять хвилин до того, як закінчиться час приготування в суп вливаємо злегка збиті яйця і щавель шматочками. Чекаємо, поки програма завершить роботу і можна подавати.

Суп з консервованого або замороженого щавлю

Оскільки сезон у щавлю короткий, то варто заздалегідь його морозити або закатати, щоб потім у будь-який час року готувати корисне блюдо.

Дивіться також:  Гороховий суп з копченими реберцями – 5 рецептів

Необхідні продукти:

  • чотири картоплі;
  • 350 грам м’яса;
  • 400 грамів консервованого щавлю;
  • два яйця;
  • приправи різні;
  • цибулина.

Процес приготування:

  • Як завжди, з м’яса готуємо бульйон: курку варимо близько 30 хвилин, а щось інше близько години.
  • Після того як основа буде готова, знімаємо м’ясо, за бажанням його можна нарізати і покласти назад.
  • Додаємо картоплю, подрібнену на невеликі кубики, обсмажену цибулю і тримаємо страву на плиті, поки картопля не стане м’якою.
  • Залишилось лише викласти нарізаний щавель і акуратно влити трохи збите вміст яєць. Буквально через пару хвилин страву можна подавати на стіл.

Суп – пюре

Виявляється з щавлю можна приготувати не тільки стандартний суп, але і суп-пюре.

Необхідні продукти:

  • 50 грам щавлю;
  • дві картоплі;
  • приправи за своїм бажанням;
  • маленька баночка сметани;
  • 25 грам масла;
  • цибулина.

Процес приготування:

  • Готувати починати краще відразу в каструлі, щоб потім нічого не перекладати. В ній топимо невелику кількість масла, на якому обсмажуємо нарізану цибулю.
  • Заливаємо вміст потрібною кількістю води, доводимо до кипіння і кидаємо туди картоплю кубиками, чекаємо, поки вона стане м’якою.
  • Залишається тільки додати щавель, потримати страву ще три хвилини, після чого перемолоти блендером в кашоподібну масу, влити сметану і довести до стану пюре.

Зелений борщ з кропивою, щавлем і яйцем

Ситний, наваристий варіант страви, з цікавим, але таким корисним інгредієнтом – кропивою.

Необхідні продукти:

  • три картоплини;
  • 50 грам кропиви;
  • морква та цибулю;
  • три яйця;
  • різні приправи на свій смак;
  • 30 грам масла;
  • 200 грам щавлю;
  • 350 грам будь-якого м’яса.

Процес приготування:

  • Для початку готуємо бульйон, відварюючи м’ясо близько години, добре заправивши спеціями.
  • За бажанням м’ясо можна прибрати, або нарізати і покласти в блюдо.
  • До того, що вийшло, додаємо нарізану кубиками картоплю, тримаємо на повільному вогні, поки вона не стане м’якою.
  • Подрібнені овочі тримаємо деякий час на гарячій сковороді до утворення красивою рум’яності і відправляємо в блюдо.
  • Кропиву перед використанням бажано ошпарити окропом, тоді вона не буде такою колючою. Її і щавель перетворюємо на шматочки і додаємо до інших складових.
  • Залишилося тільки засипати відварені, нарізані на невеликі шматки яйця, потримати ще хвилинку і прибрати з плити.
Дивіться також:  Суп розсольник з перловкою | Покроковий рецепт

Оригінальний сирно – щавлевий суп

Таке поєднання дає неповторний смак.

Необхідні продукти:

  • помідор;
  • два яйця;
  • приправи за бажанням;
  • 150 грам щавлю;
  • три картоплини;
  • цибулю і моркву по одній штуці;
  • один плавлений сирок.

Процес приготування:

  • Помідори очищаємо від шкірки, замість нього можна використовувати томатну пасту.
  • На гарячій сковороді доводимо до рум’яного кольору нарізану цибулю, терту моркву і помідор.
  • Картоплю, попередньо подрібнену, відправляємо в воду, доводимо до стану кипіння і тримаємо, поки не стане м’якою. Після цього викладаємо підготовлені овочі.
  • Холодний сирок натираємо на тертці, щавель нарізаємо і з’єднайте з бульйоном. Туди ж вливаємо злегка збиті яйця, перемішуємо, чекаємо, поки вони схопляться, на це йде буквально три хвилини. Вимикаємо вогонь і через 15 хвилин суп можна подавати.