Щі з кислої капусти – 8 рецептів приготування з квашеною капустою

Класичний рецепт

Приготувати щі за класичним рецептом варто вже тільки для того, щоб спробувати, які вони, справжні російські щі — томлені, наповнені особливим «щаным духом», що просякав будь-яку російську хату і був незнищенний. Приготуємо сьогодні щі багаті, або повні, тобто з повним набором продуктів (бідними називалися пусті щи з капусти і цибулі).

Багаті були зазвичай такими. Бралося:

  • яловичина (750 г);
  • півлітрова банка квашеної капусти;
  • по одній великій картоплі, моркві, ріпі;
  • пара цибулин;
  • грибів солоних різаних з півсклянки і кілька сушених білих;
  • п’ят зубків часнику;
  • корінь петрушки і селери;
  • зелень петрушки і насіння або зелень кропу;
  • лаврушка;
  • півсклянки сметани для забелки;
  • по ложці вершків, топленого масла та олії для обсмажування;
  • перець горошком.

Хід роботи:

  • Поставити варитися м’ясо, додавши коріння і моркву.
  • Через півтори години бульйон посолити, процідити і вийняти коріння.
  • У глиняний горщик скласти квашену капусту, хлюпнути туди півлітра окропу і покласти вершкового масла. Прикрити кришкою і відправити в духовку середнього нагріву. Капуста повинна стати м’якою.
  • Капусту перекласти в бульйон.
  • У сотейник влити трохи води, покласти розрізані на четвертинки картоплю, гриби, поставити варитися. Як закипить вода, дістати гриби, охолодити і порізати нетовстий соломкою, знову помістити до картоплі. Як зваряться, додати все, включаючи бульйон з грибів, в м’ясний бульйон.
  • Тепер вариться все разом — капуста, картопля, бульйон і коріння з дрібно нарізаною цибулиною, яку ви теж додали до інших інгредієнтів. Хвилин 20 все повинно покипіти.
  • Тільки коли щі зняті з вогню, у них кладеться часник і кріп, а потім, обгорнувши чим-небудь теплим, щі потрібно залишити настоятися хоча б півгодини.
  • Подаючи в тарілках, борщ заправити сметаною і нарізаними солоними грибами.
Дивіться також:  Чанахи в горщиках – 7 рецептів приготування