Обід — головна страва дня, допомагає відновити сили і запас енергії. Саме тому важливо, щоб він був ситним, корисним, смачним. Знаючи, що можна приготувати на обід, вдасться скласти максимально корисне меню, яке порадує всіх домочадців.
Готуємо швидко в мультиварці
Для тих, у кого постійний дефіцит часу, придумали мультиварки. Безліч смачних страв можна приготувати на обід за допомогою цієї диво-техніки.
М’ясний плов в мультиварці
Плов з м’яса, приготованого в мультикастрюле, виходить ніжним, розсипчастим і неймовірно смачним.
Інгредієнти:
- 0,5 кг яловичини (баранини);
- 2 склянки (які йдуть в комплекті з мультиваркою) сиру «Басматі»;
- 2 цибулинні головки середньої величини;
- 1 морква;
- часник додається по смаковим уподобанням;
- 1 столова ложка особливої приправи для плову;
- не остуженная кип’ячена вода;
- трохи солі.
Технологія виконання:
- М’ясо нарізають невеликими скибочками, морква і цибуля — кубиками.
- Всі ці продукти запускаються в мультиварку, куди попередньо виливається 1/3 склянки соняшникової олії. Протягом 20 хвилин знаходяться в режимі «Випічка».
- Потім на ці продукти викладається ретельно вимитий рис, розрівнюється. У нього встромляються зубчики часнику.
- Також наливається гаряча вода так, щоб вона була на 1 см вище рису. Присмачити все приправою і сіллю.
- Включити режим «Рис», «Плов» або «Гасіння». На приготування страви піде — 30-35 хвилин.
Які супи можна приготувати на обід
Повноцінний обід обов’язково повинен містити перша страва — це різні супи, юшки. Польоту фантазії тут немає межі. Представляємо кілька абсолютно різних за смаковими характеристиками і набору продуктів гарячих страв.
Борщ
Борщ — король будь обідньому столі. В якості основи можна використовувати курячий, м’ясний і навіть рибний бульйон. Класичний борщ готується за наступним рецептом:
Інгредієнти:
- 300 г яловичини (переважно на кісточці);
- 1,5 кг капусти;
- 3-4 бульби картоплі;
- моркви, цибулі і буряків взяти по 1 шт.;
- 100 мл сметани;
- близько 2-х літрів води;
- 2 стіл. ложки рослинного масла;
- 2 лаврових листочка;
- зелень, перець, сіль додаються згідно з смаковими уподобаннями.
Як приготувати:
- М’ясо промити, в каструлі залити водою. Як тільки бульйон закипить, варити ще 20 хвилин.
Важливо! Відразу після закипання необхідно видалити піну звичайної шумівкою!
- Очищена буряк шинкуется на тертці і обсмажується на сковороді на рослинному маслі. Сюди ж налити трохи м’ясного бульйону і тушкувати на сбавленном до мінімуму вогні.
- Подрібнений брусочками цибуля обсмажується на окремій сковороді до золотистого відтінку. Додається морква, трохи м’ясного бульйону. Все це гаситься 4-5 хвилин.
- Потім в каструлю викладається картопля, попередньо нарізана кубиками.
- Залишилася свіжа нашаткована капуста, яка додається відразу, як тільки вода закипить. Вариться борщ до готовності.
- Завершальний штрих — додавання солі, перцю, зелені і тушкованих овочів.
Особливо смачним буде борщ, якщо подавати його зі сметаною.
В якості альтернативи можна приготувати щі.
Гороховий суп з копченими реберцями
Для тих, хто бажає порадувати домочадців наваристим, насиченим супом, відмінно підійде цей рецепт.
Інгредієнти:
- горох в кількості 1 склянки (підійде тільки сухий);
- картопля — 3-4 шт. достатньо;
- по 1 шт. цибулі і моркви;
- 400-600 г свинячих реберець (обов’язково копчених);
- сіллю і зеленню посипати за смаком.
Технологія виконання:
- Розрубані на невеликі шматки реберця разом з водою відварюються приблизно годину.
- Реберця витягнути, обібрати з них м’ясо і знову його покласти в бульйон, який вже проціджений.
- Додати горох.
Важливо! Щоб гороховий суп готувався недовго, горох рекомендується з вечора до ранку замочити в прохолодній воді.
- Цибулю і моркву в суп відправляються або у свіжому вигляді, або злегка обсмажені.
- Висипати картоплю, подрібнену брусочками. Варити, поки горох не буде готовий.
Супи на обід — гарантія відновлення витраченої енергії.
Швидкі і смачні страви на друге
Варіантів приготування страв на друге безліч.
Печеня по-домашньому з овочами і куркою
З подібним стравою легко впорається навіть недосвідчена домогосподарка.
Потрібно запастися наступними інгредієнтами:
- 5-6 середніми картоплинами;
- 2 курячими стегенцями;
- 1 морквою і 1 цибулиною;
- борошном у кількості 2-х столових ложок;
- лаврушкой, спеціями, сіллю.
Технологія приготування:
- Куряче філе порізати на невеликі шматочки. Змішане з цибулею і морквою м’ясо обсмажується на сковороді з соняшниковою олією.
- Картоплю нарізати кільцями або великими кубиками, присипати борошном і перемішати.
- Прямо на м’ясо викладається картопля, наливається вода. Все посипається спеціями. Накриту кришкою спекотне тушкувати до готовності.
- При бажанні, незадовго до закінчення готування, можна зверху покласти лаврушку, а потім прибрати її.
Дієтичні рецепти на обід
Для бажаючих схуднути запасі чимало низькокалорійних, але не менш смачних страв.
Томатний суп-пюре
Потрібно:
- 3 шт. цибулі-порею;
- 2 зубчики часнику;
- 1 морквина;
- 3 гілочки чебрецю;
- 2 стебла селери;
- 175 мл овочевого бульйону;
- 1 кг томатів;
- 30 г гречки;
- 2 великі ложки оливкової олії;
- 12 шт. шавлії;
- трохи солі і перцю.
Технологія приготування:
- У каструлю наливається вода і поміщаються нашатковану цибулю, часник, моркву, селеру і чебрець.
- Після закипання води ємність накривається кришкою. Гасіння овочів повинно проводитися ще хвилин 10.
- Після цього бульйон кладуть нарізані брусочками томати, і все проварюється ще 10 хвилин.
- В цей час на сухій сковороді обсмажити гречану крупу. Листя шавлії теж обсмажуються, але злегка на олії.
- Суп, який до цього часу практично готовий, подрібнюється за допомогою блендера. У масу додаємо гречку, обсмажені листя шавлії, сіль і перець.
Дієтичні курячі грудки в духовці
Для всіх, кому дорога кожна калорія, таке блюдо, безсумнівно, дуже сподобається.
Інгредієнти:
- філе курячих грудок — 2 шт.;
- 50 г сиру;
- половинка болгарського перцю.
Технологія приготування:
- М’ясо курки вимити, просушити. Розрізати уздовж, перекласти харчовою плівкою і відбити за допомогою молоточка.
- За цим рецептом сіль не додається, тому для додання пікантності використовується сир. Його потрібно натерти і помістити на грудку. Потім викладається перець у вигляді тоненької соломки.
- М’ясо акуратно загортається у фольгу і поставити в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів. Час запікання — 30 хвилин.
- Приготоване філе нарізати на невеликі порційні шматочки і подається до столу.
Що можна приготувати з м’яса, курки, фаршу
М’ясні тефтелі з рису і фаршу
Інгредієнти:
- 500 г фаршу, краще брати змішаний свино-яловичий напівфабрикат;
- 1 куряче яйце;
- 1 цибулинна головка;
- ½ Склянки рису;
- 3 десертні ложки борошна;
- 1 склянку кип’яченої води (потрібна гаряча);
- сіль і перець за смаком;
- 3 ложки сметани;
- 2 ложки томатної пасти;
- пучок петрушки
Технологія виконання:
- Змішаний з яйцем, подрібненою цибулею, сіллю і перемеленим перцем фарш доводиться до однорідної консистенції. Туди ж потрібно відправити петрушку.
- Відварену заздалегідь рис викладається у фарш.
- Основа перемішується, і з неї формуються маленького розміру тюфтельки.
- Кожен виріб обвалюється в борошні і трохи обсмажується на олії (можна брати будь-яку), а потім і з додаванням томатної пасти, розведеної в підсоленій воді.
- У сковороду покласти сметану і борошно. Присипати дрібкою солі і протягом 15 хвилин витримати на сбавленном вогні під закритою кришкою.
Страви з картоплі на обід
Курка з картоплею, запечені у горщику
Будь-яке блюдо з горщика відрізняється ніжним неповторним смаком.
Для приготування потрібно взяти:
- 2 картоплини;
- 150 г філе курки;
- половинка головки цибулі;
- 1/3 шт. моркви;
- 50 г сиру, натертого на тертці;
- 1 стакан курячого бульйону;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- сіль, спеції, сухий часник додаються згідно з смаковими уподобаннями.
Технологія приготування:
- Картоплю у формі невеликих кубиків розкладається на 2 горщика.
- На нього поміщається обсмажене куряче м’ясо і масло з сковороди, де воно смажилося.
- Покласти обсмажену цибулю і моркву. Присипати зеленою масою і спеціями.
- Потім в горщики додається присоленный бульйон. Зверху все присмачується тертим сиром.
- Для випікання духовку треба розігріти до 180 градусів. Час приготування — 70-80 хвилин.
Рецепти приготування з риби
До сімейного обіду на швидку руку можна приготувати чудове рибне блюдо.
Рибно-картопляна запіканка
Для приготування потрібно взяти:
- картопля — 1 кг;
- рибним філе (минтай або пангасіус) — 600 г;
- 2-3 цибулинами;
- 2-3 столовими ложками рослинного масла;
- 100 г майонезу;
- 2-3 гілочками петрушки;
- сіллю, перцем, прянощами за смаком.
Технологія приготування:
- Картопля очищається, промивається, нарізають невеликими шматочками і відварюється хвилин 15. Потім відкидається на друшляк і остуджується.
- В цей час філе риби має бути нарізано на невеликі шматочки.
- Риба, переложенная в чашку, солиться, перчится і перемішується з майонезом. Все це повинно 10 хвилин постояти.
- Поки риба настоюється, готуємо цибулю. Цей інгредієнт ріжеться півкільцями і обсмажується до отримання золотистого відтінку.
- На деко шарами потрібно викласти смажену цибулю, рибу, картоплю. Зверху покласти майонез і посолити.
- Запікається ласощі в духовці при 180 градусах. Через півгодини страву можна діставати.
Швидкі салати і закуски
Салат з сиром і беконом
Чудовою закускою для домочадців стане такий салат.
Інгредієнти:
- 150 г сирокопченого бекону;
- 200 г помідорів сорту черрі;
- 5-6 салатних листочка;
- 50 г пармезану;
- 100 г обідньої батона;
- 2 стіл. ложки оливкової олії + ще трохи для заправки;
- 1 стіл. ложка лимонного соку + трохи для заправки;
- 1-2 зубчики часнику;
- пахучі сушені трави в кількості 1 ч. ложки;
- сіль, чорний мелений перець відповідно до смаковими уподобаннями.
Технологія виконання:
- У ємності масло змішується з лимонним соком, часником, перцем, сіллю і травами.
- Розірваний руками на невеликі шматки хліб поливається приготовленої до цього заправкою. Його потрібно 10 хвилин запекти в духовці до хрусткого стану.
- Поки потрібно зайнятися обсмажуванням бекону на сухій сковорідці.
- У велику посуд викладаються порвані руками на частини листя салату, дрібно нарізані помідори і пармезан, бекон і сухарики. Полите оливковою олією і лимонним соком блюдо готове до вживання.
Що смачного приготувати на обід — питання, яке не раз задавала собі кожна господиня. Із запропонованого списку страв можна скласти смачне і поживне меню обіду, яке порадує домочадців.