Початок Великого посту припадає на 14 березня, а закінчення – на 30 квітня. В пост вживається пісна їжа, що має рослинне походження. Дозволяється вживання різноманітних солінь (маринованих огірочків, квашеної капусточки), а також грибів, горіхів, сухарів, чаю, сірого хліба, компотів і киселів з фруктів, різних каш з родзинками, чорносливом та курагою.
Що приготувати в дні посту 2016
Салат з мандаринами і шпинатом
Час приготування – півгодини.
Кількість порцій – 4.
Склад продуктів для салату з мандаринами і шпинатом:
1. 7 ст. л. оливкової олії.
2. 1 ст. л. винного оцту.
3. ј ст. л. гірчичного порошку.
4. 2 ст. л. цукру.
5. Сіль.
6. Перець.
7. 4 мандарина.
8. 200 г шпинату.
9. 5 ст. л. сушеної журавлини.
10. 1 ст. л. розмарину.
11. 300 г гарбуза.
Приготування салату з мандаринами і шпинатом
Гарбуз очищається від шкірки і насіння, нарізати кубиками. Духовка ставиться на розігрів. У глибокій ємності масло змішується з оцтом, спеціями і цукром. Гарбуз викласти на деко, поливається 2/3 підготовленого соусу і випікається 20 хвилин.
Шпинат вимивається, просушується або обтирається за допомогою рушники, нарізати на середні шматочки і перекладається в глибоку ємність. Мандарини очищаються від шкірки і насіння, нарізати на кубики і перекладаються до шпинату. Готову гарбуз з сушеної журавлиною також відправляються в ємність. Салат заливається соусом, що залишився і добре перемішується.
Салат з сушеними грибочками
Час приготування – півгодини.
Кількість порцій – 5.
Склад продуктів для салату з сушеними грибочками:
1. 150 г білих сушених грибів.
2. 1 банку консервованого горошку.
3. 1 морквина.
4. 1 цибулина.
5. Приправи.
6. Масло соняшнику.
Приготування салату з сушеними грибочками
Грибочки заливаються окропом. Після набухання вони промиваються і відварюють в підсоленій воді. Гриби охолоджуються і нарізати на часточки.
Цибуля і морква подрібнюються і обсмажують на сковорідці з олією. Гриби змішують з овочами і горошком. Салат солиться, перчится, заправляється олією і перемішується.
Пісний суп з грибами
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій – 8.
Склад продуктів для пісного супу з грибами:
1. 5 картоплин.
2. 500 г печериць.
3. 2 морквини.
4. 1 цибулина.
5. 6 склянок води.
6. 2 ст. л. борошна.
7. 5 ст. л. олії соняшника.
8. 1 пучок кропу.
9. 1 пучок петрушки.
10. 1 ч. л. солі.
Приготування пісного супу з грибами
Овочі та зелень вимиваються і нарізаються. Картопля нарізати на кубики. Цибулина нарізати на невеликі кубики. Морква нарізати на слайсы.
Для приготування бульйону в каструлю відправляється нарізана цибулина з морквою. Бульйон доводять до кипіння. В окремій ємності вариться картопля до напівготового стану. Картопля, кріп і петрушка додаються до інших овочів.
Гриби нарізати на тонкі слайсы. Сковорідка з маслом соняшнику ставиться для розігріву. Грибочки обсмажують на сковорідці 7 хвилин і додаються в бульйон. Суп вариться півгодини, приправляється перцем і лавровими листами.
Щі по-вегетаріанськи зі свіжою капустою
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 6.
Склад продуктів для щей по-вегетаріанськи зі свіжою капустою:
1. 500 г капусти.
2. 400 г картоплі.
3. 1 цибулина.
4. 1 морквина.
5. 100 г пшона.
6. 1 пучок кропу.
7. Сіль.
Приготування щей по-вегетаріанськи зі свіжою капустою
Овочі очищаються і вимиваються. Капуста нашинковывается середнім розміром. Інші овочі нарізати невеликими шматочками. З пшона видаляється сміття і зіпсовані зерна. Пшоно ретельно промивається під водою.
Всі компоненти супу складаються в ємність мультиварки, заливаються водою, солятся і варяться 40 хвилин на програмі «Суп». Супчик посипається дрібно нарізаною зеленню.
Піца по-вегетаріанськи з грибочками
Час приготування – півтори години.
Кількість порцій – 4.
Склад продуктів для піци по-вегетаріанськи з грибочками:
1. 1,5 склянки борошна.
2. 1 склянку цільнозерновий борошна.
3. 1 стакан води.
4. 1 ч. л. меду.
5. 1,5 ч. л. сухих дріжджів.
6. 1 ч. л. солі.
7. 1 ст. л. оливкової олії.
8. 1 болгарський перець.
9. 0,5 цибулини.
10. 150 г грибів.
11. 8 помідорів чері.
12. 0,5 кабачка.
13. Спеції.
Приготування піци по-вегетаріанськи з грибами
Мед розтоплюється в теплій водичці. Потім до нього додаються дріжджі. Після того як дріжджі підійдуть суміш перемішується з борошном, солиться і поливається оливковою олією. Тісто ретельно вимішується, присипається борошном, накривається щільною тканиною і залишають на 60 хвилин.
В цей час займіться приготуванням улюбленого соусу. Тісто дістається, гарненько обминается і розкочується в пласт. Коржик змащується соусом, посипається нарізаними овочами і грибочками, посипається приправами. Піца запікається в духовці 20 хвилин.
Оригінальні пісні млинці
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад продуктів для оригінальних пісних млинців:
1. 700 мл води.
2. 400 р пшеничного борошна.
3. 3 ст. л. цукру.
4. 3 ст. л. олії соняшника.
5. 1 ч. л. розпушувача для тіста.
Приготування оригінальних пісних млинців
Чай заварюється в 1 склянці води, настояти 5 хвилин і проціджують за допомогою сита. Чай, вода, цукор і масло соняшнику перемішуються в глибокій ємності. До них додається борошно і розпушувач. Тісто перемішується за допомогою віночка до гладкості і однорідності.
Млинці смажаться на гарячій сковорідці по кілька хвилин з двох сторін. Перед першим млинцем сковорідка змащується олією.
Морквяний пиріг
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 6.
Склад продуктів для морквяного пирога:
1. 2 склянки тертої моркви.
2. 1 склянку цукру.
3. 1 щіпка солі.
4. 1 склянку олії соняшника.
5. 2 склянки борошна.
6. 1 лимон.
7. 1 ч. л. соди.
Приготування морквяного пирога
Терта морква і цукор перемішуються в глибокій ємності. Морквяна маса солиться і поливається олією. Сода гаситься в лимонному соці і додається в тісто. До інгредієнтів засипається борошно і замішують тісто до стану густої сметани.
Тісто перекладається форму і випікають в духовці 40 хвилин. Гарячий пиріг поливається соусом. Для приготування соусу цукрова пудра змішується з лимонним соком.