Що можна приготувати з листкового тіста?

Для багатьох господинь листкове тісто – це найвищий пілотаж кулінарної майстерності, до якого страшно торкатися. Але на виручку завжди може прийти магазинний напівфабрикат, який дозволить балувати домочадців смачною випічкою частіше. Головне, в пошуках того, що приготувати з листкового тіста, не загубитися в різноманітті рецептів, адже варіанти обчислюються сотнями! Нижче наведена тільки їх мала, але дуже смачно дещиця.

Що можна приготувати з листкового бездріжджового тіста?

Придбавши брикет з готовим тістом, єдине, що потрібно зробити перед початком приготування, це трохи розморозити при кімнатній температурі. У цей час можна зайнятися приготуванням начинки для майбутньої випічки і прогріти духовку.

Слойки у вигляді конвертиків з бананової начинкою

Листкове тісто з сиром – апетитне поєднання, яке чудово можуть доповнити різні фрукти. Наприклад, екзотичні банани.

Список інгредієнтів для бананових шарувань:

  • 1000 г готового бездріжджового листкового тіста;
  • 2 – 3 банана;
  • 100 г цукру;
  • 500 г сиру;
  • 2 яйця;
  • 2 жовтка для змащення;
  • 10 г ванільного цукру.

Як приготувати слойки-конвертики з бананами:

  • У ємності відповідного літражу з’єднати сирну масу, два сирих яйця і солодкий пісок. Перебити масу до однорідного, кремоподобного стану. Потім викласти в неї нарізану невеликими шматочками м’якоть банана, притрусити ванільним цукром і перемішати.
  • Бездріжджовий напівфабрикат розморозити, розкачати шаром завтовшки не більше 3 мм і нарізати квадратами одного розміру. У центр кожного покласти начинку. Куточки квадрата защипнути в центрі і скріпити всі отвори, щоб вийшов конверт.
  • Сформовані слойки укласти на деко, застелене пергаментом, зверху змастити їх збитими жовтками і відправити в духовку до зарум’янювання при 230 градусах.

Трубочки — тістечко з дитинства

Для трубочок і начинки потрібно взяти:

  • листкове бездріжджове тісто – 500 г;
  • жовток – 1 шт.;
  • цукор – 100 г;
  • вода – 50 мл;
  • білки – 3 шт.

Спосіб приготування ласощів з дитинства:

  • Розморожене тісто тонко розкачуємо і нарізаємо смужками по 5 см завтовшки. Потім обмотуємо їх навколо змащених маслом паперових конусів і укладаємо на деко. Поверхня трубочок обробляємо жовтком і печемо до готовності при 240 градусах.
  • Для крему варимо з води і цукру сироп. Білки збиваємо до міцних піків і акуратно вливаємо гарячу солодку рідину, продовжуючи збивати до повного охолодження маси.
  • Остиглі трубочки залишилося зняти з конусів і наповнити білковим кремом. Більш широке отвір можна запечатати поверх крему крихтами від печива.

Шашлик з листкового тіста і бекону

Для нескладної закуски до пива потрібно:

  • листкове тісто — півкіло;
  • нарізка бекону — 200 р.

Спосіб приготування:

  • Смужки бекону нарізати на відрізки довжиною приблизно 5 див. Листкове тісто тонко розкачати і нарізати прямокутними заготовками, рівними за розмірами скибочкам бекону.
  • На один шматочок тіста укласти відрізок бекону, скласти його навпіл м’ясом всередину і нанизати на шампур. Так само вчинити і з іншими заготовками тіста і бекону.
  • Готові шампури встановити над листом, щоб тісто трохи стосувалася дна — так воно не сповзе вниз. Запікати 20 – 30 хвилин при 240 градусах. Подавати гарячими, посипавши зеленню.

Несолодкий відкритий пиріг з помідорами

Цей нескладний відкритий пиріг складе конкуренцію будь піці, а для його приготування потрібні лише:

  • 1 пластина листкового тіста;
  • 600 г стиглих, але пружних томатів;
  • 150 г бринзи;
  • 45 мл оливкової олії;
  • 30 мл рідкого меду;
  • 30 – 40 г гірчиці із зернами;
  • сухі пряні трави за смаком.

Опис процесу випічки;

  • Пласт тіста тонко розкачати, перекласти на застелений пергаментом лист для випічки і наколоти в декількох місцях виделкою.
  • Бринзу дрібно покришити руками або натерти на тертці і розподілити по листу тіста, відступаючи по 2 – 3 см від краю. Помідори нарізати тонкими кружечками і покласти трохи внахлест поверх сиру.
  • Змішати олію, мед і гірчицю. Отриманим соусом змастити повністю поверхню пирога, посипати пряними травами і відправити в духовку на 25 – 35 хвилин.
Дивіться також:  Синнабон – класичний рецепт і 5 додаткових рецептів булочок

Трикутнички з полуницею і рікоттою

Для смачних слойок з полуницею та риккотой слід підготувати:

  • 500 г готового листкового тіста;
  • 250 г сиру рікотта;
  • 200 г свіжої полуниці;
  • 40 г цукру;
  • 30 г крохмалю;
  • 1 жовток;
  • 5 г ванільного цукру;
  • цукрова пудра для обсипання.

Хід роботи:

  • Спочатку розмішати до гладкості рікотту, жовток, крохмаль і цукор. Полуницю вимити, обсушити і нарізати тонкими слайсами.
  • Попередньо розморожене готове тісто розкачати в пласт не товщі 3 – 4 мм і нарізати на квадрати. Подумки розділивши квадрат по діагоналі на дві половинки, одну з них щедро змастити рікоттою. Поверх неї викласти полуничні пластинки.
  • Накрити начинку другою половинкою тіста, скріпити краї, а зверху зробити кілька надрізів для виходу пари. Запікати при стандартних температурах для листкового тіста 20 – 25 хвилин. Готову випічку припорошити цукровою пудрою.

Щоб краї листкового тіста надійніше були скріплені, їх потрібно трохи зволожити водою або збитим яйцем з допомогою кулінарної кисті.

Прості слойки з ковбасою в духовці

Для простих слойок-трояндочок знадобляться:

  • 500 – 600 г листкового тіста;
  • 200 г вареної ковбаси або шинки;
  • 1 яйце.

Приготування:

  • Ковбасу нарізати тонкими кружальцями, кожен з яких потім розрізати навпіл.
  • З розмороженого і тонко розкатаного тіста вирізати смужки, рівні по ширині скибочкам ковбаси.
  • На смужку тіста укласти ковбасні півкола впритул один до одного, а потім згорнути рулетом, формуючи «трояндочку». Сформовані слойки поставити зрізом вниз на змащений маслом деко.
  • Одне яйце трохи збовтати і змастити булочки зверху. Піч «трояндочки» приблизно 15 – 20 хвилин при 180°С.

Пиріг з грибами — швидко і смачно

Для пирога з пісочного тіста з грибною начинкою слід взяти:

  • 250 г листкового тіста;
  • 300 г свіжих грибів;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 100 г жирної сметани;
  • 100 г твердого сиру;
  • 45 мл рослинного масла;
  • 1 жовток;
  • сіль, спеції і пряні трави за смаком.

Алгоритм випічки:

  • У сковороді на рослинному маслі пасерувати цибулю. Окремо обсмажити гриби. Сир натерти на тертці.
  • У ємності відповідного розміру з’єднати цибулю, гриби, сир, сметану, сіль і спеції з травами. Гарненько перемішати начинку.
  • Готове тісто розкачати і розподілити по дну і боків форми для пирога, часто наколоти виделкою.
  • В отриману основу викласти і розрівняти начинку, зверху пиріг змастити жовтком і відправити в духову шафу на 30 – 35 хвилин. Температура термічної обробки – 180 градусів.

Піца з листкового бездріжджового тіста

На швидку руку піца з листкового тіста готується з:

  • 450 г бездріжджового листкового тіста;
  • 200 г копченої ковбаси;
  • 100 г твердого сиру;
  • 50 мл томатного соусу;
  • 50 мл майонезу;
  • кріп і оливки без кісточок за смаком і бажанням.

Технологія приготування:

  • Ковбасу настругати соломкою або іншим способом, сир пропустити через крупну тертку, оливки нарізати кільцями.
  • Пласт розмороженого тіста розкачати у відповідності з розмірами аркуша, на якому буде готуватися піца. Наколоти його в декількох місцях виделкою, змастити сумішшю томатного соусу майонезу. Розподілити по ньому ковбасу і маслини, а зверху притрусити все шаром сиру.
  • При 230 градусах піца буде готова вже через чверть години. При подачі її можна посипати свіжою зеленню кропу.

Випічка з вишнею на швидку руку

Пару жмень соковитих ягід вишні і пласт тесту – це привід спекти смачні слойки, для яких більш точне співвідношення пропорцій буде таким:

  • 500 г готового тіста;
  • 300 г вишні без кісточок;
  • 100 – 120 г цукру;
  • 30 г крохмалю.
Дивіться також:  Сирний пудинг — 10 рецептів приготування

Послідовність процесів готування:

  • Вимиті вишні після видалення кісточок, пересипати цукром і залишити на півгодини. Потім додати крохмаль, перемішати і варити на вогні до консистенції густого киселю.
  • З розмороженого тіста, розкотив до 5 мм в товщину, сформувати трикутні слойки, як в рецепті трикутничків з полуницею і рікотта. Готувати двадцять хвилин при 210 градусах.

Дріжджове тісто

Листкове тісто підрозділяється на два виду – бездріжджове і дріжджове. Останнє, завдяки дріжджовим грибків, робить випічку багаторазово пишніше і легшим. Тому воно ідеально підходить для різноманітних пирогів, піц, рулетів і пиріжків.

Класичний яблучний штрудель

На два соковитих рулету з яблучною начинкою знадобляться:

  • 2 пласта листкового дріжджового тіста загальною вагою 1000 г;
  • 300 г кисло-солодких яблук;
  • 5 г кориці;
  • 40 р борошна;
  • 40 г звичайного цукру;
  • 40 г коричневого цукру;
  • 40 г панірувальних сухарів;
  • 100 г подрібнених горіхів;
  • 1 жовток.

Випічка:

  • Очищені яблука нарізати кубиками, змішати з борошном і половиною від загальної кількості білого і коричневого цукру. Залишити на 30 хвилин. Інший цукор змішати з подрібненими горіхами і сухарями.
  • Пласт тіста тонко розкачати, викласти на нього суміш з горіхів і сухарів, а на неї – яблука. Згорнути рулетом і покласти швом вниз на деко. Змастити заготівлю жовтком і зробити поперечні надрізи вздовж штруделя. Випікати до золотистої скоринки при 190°С.

Рулети з листкового тіста з сиром

Інгредієнти:

  • 500 г дріжджового листкового тіста;
  • 500 г сиру;
  • 2 жовтка;
  • 100 г цукру;
  • 1 лимон (цедра);
  • 150 г родзинок;
  • 2 – 3 г ванілі.

Технологія приготування:

  • Родзинки хвилин десять пропарити, заливши окропом. У миску до сиру відправити жовтки, цукор, ваніль і цедру. Все гарненько розім’яти картофелемялкой. Потім додати родзинки і перемішати.
  • Готове тісто розкачати в тонкий прямокутник і по ньому рівномірно розподілити всю начинку. Згорнути заготівлю рулетом, покласти його швом вниз і розрізати на рулетики 4 – 5 см завдовжки.
  • Перекласти рулети на лист для випічки, для апетитною глянцевою скоринки можна змастити їх збитим з молоком жовтком. Піч приблизно півгодини при 180 градусах.

Рецепт приготування пиріжків з м’ясним фаршем

Листкове тісто і фарш легким рухом умілих рук господині можуть перетворитися на смачні мексиканські пиріжки-емпанадас. Їх родзинка в присутності оливок і родзинок в м’ясному фарші.

Пропорції компонентів фаршу на 500 г листкового дріжджового тіста:

  • 400 р м’ясного фаршу;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 60 г родзинок;
  • 40 г оливок;
  • 2 яйця;
  • 30 мл молока;
  • сіль, спеції за смаком.

Алгоритм випічки:

  • Яйця відварити круто. Цибулю і фарш обсмажити на олії. Оливки покришити кружечками.
  • Змішати м’ясний фарш з родзинками, дрібно розім’ятими яйцями, оливками, сіллю і спеціями.
  • З тіста вирізати кружечки, покласти на них начинку і сформувати пиріжки.
  • Перед відправкою в духовку змазати їх молоком і піч до золотистої аж скоринки.

Класичні хачапурі з сиром

Продукти на одну порцію:

  • 1000 г листкового тіста (дріжджового);
  • 600 г сиру сулугуні;
  • 2 яйця (одне в начинку);
  • 15 – 20 мл розтопленого вершкового масла.

Випічка:

  • Сирну стружку з’єднати з вершковим маслом і сирим яйцем. Добре розмішати начинку.
  • У центр квадратів з листкового тіста покласти сирну заготівлю і защипнути хачапурі конвертами.
  • Залишається лише змастити їх збитим яйцем і пекти до готовності при 200 градусах.
Дивіться також:  Журавлина в цукрі – 7 рецептів в домашніх умовах

Листкові «язички» з дріжджового тіста

Немає випічки простіше і смачніше, ніж язички з листкового тіста.

Для їх приготування використовуються тільки:

  • 300 г листкового дріжджового тіста;
  • 45 мл міцної чайної заварки;
  • цукор за смаком і борошно для подпыла.

Хід роботи:

  • Листкове дріжджове тісто при необхідності розкачати до товщини 5 – 7 мм і нарізати на невеликі прямокутні заготовки.
  • Укласти їх на припыленный борошном деко, змастити заваркою (вона зробить колір випічки карамельним) і щедро посипати цукром.
  • Далі залишається тільки теплова обробка. Вона в середньому триває чверть години при 180 градусах. Подавати «язички» краще гарячими з чаєм або іншим напоєм.

Сосиски в тісті в духовці

Для цієї випічки потрібні:

  • 10 сосисок;
  • 250 – 300 г листкового дріжджового тіста;
  • 1 яйце;
  • кунжут для обсипання.

Опис технології приготування:

  • Кожну сосиску обернути смужкою двухсантиметровой товщини з листкового тіста, розподіляючи її трохи внахлест. Укласти заготовки на деко.
  • Зверху змастити сосиски збитим яйцем і посипати кунжутом. Його зміна можна замінити маком або їх сумішшю. Піч 20 – 25 хвилин.

М’ясна самса швидкого приготування

Східні трикутні пиріжки з м’ясною начинкою можна дуже швидко спекти, взявши:

  • 500 – 600 г готового листкового дріжджового тіста;
  • 400 г яловичини;
  • 200 – 300 г цибулі;
  • 30 г свіжої зелені;
  • сіль, воду.

Рецепт самси покроково:

  • Для начинки м’ясо двічі пропустити через м’ясорубку. Цибулю дрібно нашаткувати ножем і розім’яти руками, щоб він пустив сік. Вимиту зелень дрібно порубати.
  • З’єднати всі інгредієнти фаршу, посолити і долити холодної води, щоб начинка була соковитою.
  • З тіста вирізати круги діаметром 7 – 10 см, в центр покласти начинку і сформувати пиріжки. Далі їх можна змастити яйцем і посипати, наприклад, кунжутом.
  • Духовку розігріти до 220 градусів, потім поставте в неї деко з самсою, а зменшити нагрів до 200 градусів. Начинка таких пиріжків пропечеться через 30 – 35 хвилин, і їх можна буде виймати.

Піца з листкового дріжджового тіста

Для грибної начинки піци на один пласт листкового тіста вагою 450 г потрібно взяти:

  • 5 – 6 великих печериць;
  • 3 пружних томата;
  • 3 соковитих болгарських перцю;
  • 1 яйце;
  • 150 г твердого сиру;
  • олія для смаження;
  • спеції і сіль.

Як приготувати:

  • Тонкі грибні слайсы обсмажити на олії, помідори нарізати кружечками, перець – соломкою. Сир перетворити в стружку.
  • Розморожене і розкачане в пласт, співрозмірний габаритами дека, тісто змастити збитим яйцем. Далі викласти гриби, томати і перець.
  • Посолити, поперчити і, не економлячи, посипати сиром.
  • Готувати двадцять хвилин до того моменту, як краї трохи піднімуться.

Незвичайний пиріг з тріскою

Список продуктів, які будуть використовуватися для пирога:

  • 500 г листкового дріжджового тіста;
  • 2 цілих акуратних філе тріски загальною вагою 600 г;
  • 250 г грибів;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 80 г панірувальних сухарів;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 1 жовток;
  • сіль, перець.

Алгоритм:

  • Гриби обсмажити з цибулею.
  • Розморожений і розкатаний лист тіста присипати сухарями. На них укласти одну половинку філе, на неї – гриби, потім знову філе, присипаний сухарями.
  • Накрити рибу другим шматком тіста і сформувати пиріг у вигляді рибини, вирізавши із залишків тіста хвіст, плавники, очі і рот, а ножицями зробивши надрізи-лусочки.
  • Змастити яйцем і пекти пиріг-рибку 30 – 35 хвилин при 200 градусах.

Таким чином, листкове тісто — просто рай для кулінарних вишукувань. З ним виходить відмінна солодка та несолодка випічка, пироги і пиріжки, піца і різні види закусок. Експериментуйте і радуйте своїх близьких!

Прокрутка до верху