Для багатьох господинь листкове тісто – це найвищий пілотаж кулінарної майстерності, до якого страшно торкатися. Але на виручку завжди може прийти магазинний напівфабрикат, який дозволить балувати домочадців смачною випічкою частіше. Головне, в пошуках того, що приготувати з листкового тіста, не загубитися в різноманітті рецептів, адже варіанти обчислюються сотнями! Нижче наведена тільки їх мала, але дуже смачно дещиця.
Що можна приготувати з листкового бездріжджового тіста?
Придбавши брикет з готовим тістом, єдине, що потрібно зробити перед початком приготування, це трохи розморозити при кімнатній температурі. У цей час можна зайнятися приготуванням начинки для майбутньої випічки і прогріти духовку.
Слойки у вигляді конвертиків з бананової начинкою
Листкове тісто з сиром – апетитне поєднання, яке чудово можуть доповнити різні фрукти. Наприклад, екзотичні банани.
Список інгредієнтів для бананових шарувань:
- 1000 г готового бездріжджового листкового тіста;
- 2 – 3 банана;
- 100 г цукру;
- 500 г сиру;
- 2 яйця;
- 2 жовтка для змащення;
- 10 г ванільного цукру.
Як приготувати слойки-конвертики з бананами:
- У ємності відповідного літражу з’єднати сирну масу, два сирих яйця і солодкий пісок. Перебити масу до однорідного, кремоподобного стану. Потім викласти в неї нарізану невеликими шматочками м’якоть банана, притрусити ванільним цукром і перемішати.
- Бездріжджовий напівфабрикат розморозити, розкачати шаром завтовшки не більше 3 мм і нарізати квадратами одного розміру. У центр кожного покласти начинку. Куточки квадрата защипнути в центрі і скріпити всі отвори, щоб вийшов конверт.
- Сформовані слойки укласти на деко, застелене пергаментом, зверху змастити їх збитими жовтками і відправити в духовку до зарум’янювання при 230 градусах.
Трубочки — тістечко з дитинства
Для трубочок і начинки потрібно взяти:
- листкове бездріжджове тісто – 500 г;
- жовток – 1 шт.;
- цукор – 100 г;
- вода – 50 мл;
- білки – 3 шт.
Спосіб приготування ласощів з дитинства:
- Розморожене тісто тонко розкачуємо і нарізаємо смужками по 5 см завтовшки. Потім обмотуємо їх навколо змащених маслом паперових конусів і укладаємо на деко. Поверхня трубочок обробляємо жовтком і печемо до готовності при 240 градусах.
- Для крему варимо з води і цукру сироп. Білки збиваємо до міцних піків і акуратно вливаємо гарячу солодку рідину, продовжуючи збивати до повного охолодження маси.
- Остиглі трубочки залишилося зняти з конусів і наповнити білковим кремом. Більш широке отвір можна запечатати поверх крему крихтами від печива.
Шашлик з листкового тіста і бекону
Для нескладної закуски до пива потрібно:
- листкове тісто — півкіло;
- нарізка бекону — 200 р.
Спосіб приготування:
- Смужки бекону нарізати на відрізки довжиною приблизно 5 див. Листкове тісто тонко розкачати і нарізати прямокутними заготовками, рівними за розмірами скибочкам бекону.
- На один шматочок тіста укласти відрізок бекону, скласти його навпіл м’ясом всередину і нанизати на шампур. Так само вчинити і з іншими заготовками тіста і бекону.
- Готові шампури встановити над листом, щоб тісто трохи стосувалася дна — так воно не сповзе вниз. Запікати 20 – 30 хвилин при 240 градусах. Подавати гарячими, посипавши зеленню.
Несолодкий відкритий пиріг з помідорами
Цей нескладний відкритий пиріг складе конкуренцію будь піці, а для його приготування потрібні лише:
- 1 пластина листкового тіста;
- 600 г стиглих, але пружних томатів;
- 150 г бринзи;
- 45 мл оливкової олії;
- 30 мл рідкого меду;
- 30 – 40 г гірчиці із зернами;
- сухі пряні трави за смаком.
Опис процесу випічки;
- Пласт тіста тонко розкачати, перекласти на застелений пергаментом лист для випічки і наколоти в декількох місцях виделкою.
- Бринзу дрібно покришити руками або натерти на тертці і розподілити по листу тіста, відступаючи по 2 – 3 см від краю. Помідори нарізати тонкими кружечками і покласти трохи внахлест поверх сиру.
- Змішати олію, мед і гірчицю. Отриманим соусом змастити повністю поверхню пирога, посипати пряними травами і відправити в духовку на 25 – 35 хвилин.
Трикутнички з полуницею і рікоттою
Для смачних слойок з полуницею та риккотой слід підготувати:
- 500 г готового листкового тіста;
- 250 г сиру рікотта;
- 200 г свіжої полуниці;
- 40 г цукру;
- 30 г крохмалю;
- 1 жовток;
- 5 г ванільного цукру;
- цукрова пудра для обсипання.
Хід роботи:
- Спочатку розмішати до гладкості рікотту, жовток, крохмаль і цукор. Полуницю вимити, обсушити і нарізати тонкими слайсами.
- Попередньо розморожене готове тісто розкачати в пласт не товщі 3 – 4 мм і нарізати на квадрати. Подумки розділивши квадрат по діагоналі на дві половинки, одну з них щедро змастити рікоттою. Поверх неї викласти полуничні пластинки.
- Накрити начинку другою половинкою тіста, скріпити краї, а зверху зробити кілька надрізів для виходу пари. Запікати при стандартних температурах для листкового тіста 20 – 25 хвилин. Готову випічку припорошити цукровою пудрою.
Щоб краї листкового тіста надійніше були скріплені, їх потрібно трохи зволожити водою або збитим яйцем з допомогою кулінарної кисті.
Прості слойки з ковбасою в духовці
Для простих слойок-трояндочок знадобляться:
- 500 – 600 г листкового тіста;
- 200 г вареної ковбаси або шинки;
- 1 яйце.
Приготування:
- Ковбасу нарізати тонкими кружальцями, кожен з яких потім розрізати навпіл.
- З розмороженого і тонко розкатаного тіста вирізати смужки, рівні по ширині скибочкам ковбаси.
- На смужку тіста укласти ковбасні півкола впритул один до одного, а потім згорнути рулетом, формуючи «трояндочку». Сформовані слойки поставити зрізом вниз на змащений маслом деко.
- Одне яйце трохи збовтати і змастити булочки зверху. Піч «трояндочки» приблизно 15 – 20 хвилин при 180°С.
Пиріг з грибами — швидко і смачно
Для пирога з пісочного тіста з грибною начинкою слід взяти:
- 250 г листкового тіста;
- 300 г свіжих грибів;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 100 г жирної сметани;
- 100 г твердого сиру;
- 45 мл рослинного масла;
- 1 жовток;
- сіль, спеції і пряні трави за смаком.
Алгоритм випічки:
- У сковороді на рослинному маслі пасерувати цибулю. Окремо обсмажити гриби. Сир натерти на тертці.
- У ємності відповідного розміру з’єднати цибулю, гриби, сир, сметану, сіль і спеції з травами. Гарненько перемішати начинку.
- Готове тісто розкачати і розподілити по дну і боків форми для пирога, часто наколоти виделкою.
- В отриману основу викласти і розрівняти начинку, зверху пиріг змастити жовтком і відправити в духову шафу на 30 – 35 хвилин. Температура термічної обробки – 180 градусів.
Піца з листкового бездріжджового тіста
На швидку руку піца з листкового тіста готується з:
- 450 г бездріжджового листкового тіста;
- 200 г копченої ковбаси;
- 100 г твердого сиру;
- 50 мл томатного соусу;
- 50 мл майонезу;
- кріп і оливки без кісточок за смаком і бажанням.
Технологія приготування:
- Ковбасу настругати соломкою або іншим способом, сир пропустити через крупну тертку, оливки нарізати кільцями.
- Пласт розмороженого тіста розкачати у відповідності з розмірами аркуша, на якому буде готуватися піца. Наколоти його в декількох місцях виделкою, змастити сумішшю томатного соусу майонезу. Розподілити по ньому ковбасу і маслини, а зверху притрусити все шаром сиру.
- При 230 градусах піца буде готова вже через чверть години. При подачі її можна посипати свіжою зеленню кропу.
Випічка з вишнею на швидку руку
Пару жмень соковитих ягід вишні і пласт тесту – це привід спекти смачні слойки, для яких більш точне співвідношення пропорцій буде таким:
- 500 г готового тіста;
- 300 г вишні без кісточок;
- 100 – 120 г цукру;
- 30 г крохмалю.
Послідовність процесів готування:
- Вимиті вишні після видалення кісточок, пересипати цукром і залишити на півгодини. Потім додати крохмаль, перемішати і варити на вогні до консистенції густого киселю.
- З розмороженого тіста, розкотив до 5 мм в товщину, сформувати трикутні слойки, як в рецепті трикутничків з полуницею і рікотта. Готувати двадцять хвилин при 210 градусах.
Дріжджове тісто
Листкове тісто підрозділяється на два виду – бездріжджове і дріжджове. Останнє, завдяки дріжджовим грибків, робить випічку багаторазово пишніше і легшим. Тому воно ідеально підходить для різноманітних пирогів, піц, рулетів і пиріжків.
Класичний яблучний штрудель
На два соковитих рулету з яблучною начинкою знадобляться:
- 2 пласта листкового дріжджового тіста загальною вагою 1000 г;
- 300 г кисло-солодких яблук;
- 5 г кориці;
- 40 р борошна;
- 40 г звичайного цукру;
- 40 г коричневого цукру;
- 40 г панірувальних сухарів;
- 100 г подрібнених горіхів;
- 1 жовток.
Випічка:
- Очищені яблука нарізати кубиками, змішати з борошном і половиною від загальної кількості білого і коричневого цукру. Залишити на 30 хвилин. Інший цукор змішати з подрібненими горіхами і сухарями.
- Пласт тіста тонко розкачати, викласти на нього суміш з горіхів і сухарів, а на неї – яблука. Згорнути рулетом і покласти швом вниз на деко. Змастити заготівлю жовтком і зробити поперечні надрізи вздовж штруделя. Випікати до золотистої скоринки при 190°С.
Рулети з листкового тіста з сиром
Інгредієнти:
- 500 г дріжджового листкового тіста;
- 500 г сиру;
- 2 жовтка;
- 100 г цукру;
- 1 лимон (цедра);
- 150 г родзинок;
- 2 – 3 г ванілі.
Технологія приготування:
- Родзинки хвилин десять пропарити, заливши окропом. У миску до сиру відправити жовтки, цукор, ваніль і цедру. Все гарненько розім’яти картофелемялкой. Потім додати родзинки і перемішати.
- Готове тісто розкачати в тонкий прямокутник і по ньому рівномірно розподілити всю начинку. Згорнути заготівлю рулетом, покласти його швом вниз і розрізати на рулетики 4 – 5 см завдовжки.
- Перекласти рулети на лист для випічки, для апетитною глянцевою скоринки можна змастити їх збитим з молоком жовтком. Піч приблизно півгодини при 180 градусах.
Рецепт приготування пиріжків з м’ясним фаршем
Листкове тісто і фарш легким рухом умілих рук господині можуть перетворитися на смачні мексиканські пиріжки-емпанадас. Їх родзинка в присутності оливок і родзинок в м’ясному фарші.
Пропорції компонентів фаршу на 500 г листкового дріжджового тіста:
- 400 р м’ясного фаршу;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- 30 мл оливкової олії;
- 60 г родзинок;
- 40 г оливок;
- 2 яйця;
- 30 мл молока;
- сіль, спеції за смаком.
Алгоритм випічки:
- Яйця відварити круто. Цибулю і фарш обсмажити на олії. Оливки покришити кружечками.
- Змішати м’ясний фарш з родзинками, дрібно розім’ятими яйцями, оливками, сіллю і спеціями.
- З тіста вирізати кружечки, покласти на них начинку і сформувати пиріжки.
- Перед відправкою в духовку змазати їх молоком і піч до золотистої аж скоринки.
Класичні хачапурі з сиром
Продукти на одну порцію:
- 1000 г листкового тіста (дріжджового);
- 600 г сиру сулугуні;
- 2 яйця (одне в начинку);
- 15 – 20 мл розтопленого вершкового масла.
Випічка:
- Сирну стружку з’єднати з вершковим маслом і сирим яйцем. Добре розмішати начинку.
- У центр квадратів з листкового тіста покласти сирну заготівлю і защипнути хачапурі конвертами.
- Залишається лише змастити їх збитим яйцем і пекти до готовності при 200 градусах.
Листкові «язички» з дріжджового тіста
Немає випічки простіше і смачніше, ніж язички з листкового тіста.
Для їх приготування використовуються тільки:
- 300 г листкового дріжджового тіста;
- 45 мл міцної чайної заварки;
- цукор за смаком і борошно для подпыла.
Хід роботи:
- Листкове дріжджове тісто при необхідності розкачати до товщини 5 – 7 мм і нарізати на невеликі прямокутні заготовки.
- Укласти їх на припыленный борошном деко, змастити заваркою (вона зробить колір випічки карамельним) і щедро посипати цукром.
- Далі залишається тільки теплова обробка. Вона в середньому триває чверть години при 180 градусах. Подавати «язички» краще гарячими з чаєм або іншим напоєм.
Сосиски в тісті в духовці
Для цієї випічки потрібні:
- 10 сосисок;
- 250 – 300 г листкового дріжджового тіста;
- 1 яйце;
- кунжут для обсипання.
Опис технології приготування:
- Кожну сосиску обернути смужкою двухсантиметровой товщини з листкового тіста, розподіляючи її трохи внахлест. Укласти заготовки на деко.
- Зверху змастити сосиски збитим яйцем і посипати кунжутом. Його зміна можна замінити маком або їх сумішшю. Піч 20 – 25 хвилин.
М’ясна самса швидкого приготування
Східні трикутні пиріжки з м’ясною начинкою можна дуже швидко спекти, взявши:
- 500 – 600 г готового листкового дріжджового тіста;
- 400 г яловичини;
- 200 – 300 г цибулі;
- 30 г свіжої зелені;
- сіль, воду.
Рецепт самси покроково:
- Для начинки м’ясо двічі пропустити через м’ясорубку. Цибулю дрібно нашаткувати ножем і розім’яти руками, щоб він пустив сік. Вимиту зелень дрібно порубати.
- З’єднати всі інгредієнти фаршу, посолити і долити холодної води, щоб начинка була соковитою.
- З тіста вирізати круги діаметром 7 – 10 см, в центр покласти начинку і сформувати пиріжки. Далі їх можна змастити яйцем і посипати, наприклад, кунжутом.
- Духовку розігріти до 220 градусів, потім поставте в неї деко з самсою, а зменшити нагрів до 200 градусів. Начинка таких пиріжків пропечеться через 30 – 35 хвилин, і їх можна буде виймати.
Піца з листкового дріжджового тіста
Для грибної начинки піци на один пласт листкового тіста вагою 450 г потрібно взяти:
- 5 – 6 великих печериць;
- 3 пружних томата;
- 3 соковитих болгарських перцю;
- 1 яйце;
- 150 г твердого сиру;
- олія для смаження;
- спеції і сіль.
Як приготувати:
- Тонкі грибні слайсы обсмажити на олії, помідори нарізати кружечками, перець – соломкою. Сир перетворити в стружку.
- Розморожене і розкачане в пласт, співрозмірний габаритами дека, тісто змастити збитим яйцем. Далі викласти гриби, томати і перець.
- Посолити, поперчити і, не економлячи, посипати сиром.
- Готувати двадцять хвилин до того моменту, як краї трохи піднімуться.
Незвичайний пиріг з тріскою
Список продуктів, які будуть використовуватися для пирога:
- 500 г листкового дріжджового тіста;
- 2 цілих акуратних філе тріски загальною вагою 600 г;
- 250 г грибів;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- 80 г панірувальних сухарів;
- 30 мл рослинного масла;
- 1 жовток;
- сіль, перець.
Алгоритм:
- Гриби обсмажити з цибулею.
- Розморожений і розкатаний лист тіста присипати сухарями. На них укласти одну половинку філе, на неї – гриби, потім знову філе, присипаний сухарями.
- Накрити рибу другим шматком тіста і сформувати пиріг у вигляді рибини, вирізавши із залишків тіста хвіст, плавники, очі і рот, а ножицями зробивши надрізи-лусочки.
- Змастити яйцем і пекти пиріг-рибку 30 – 35 хвилин при 200 градусах.
Таким чином, листкове тісто — просто рай для кулінарних вишукувань. З ним виходить відмінна солодка та несолодка випічка, пироги і пиріжки, піца і різні види закусок. Експериментуйте і радуйте своїх близьких!