Що можна приготувати з сиру? Та що завгодно! Від перших страв і салатів до закусок та десертів. Сир – дійсно, універсальний, дуже смачний і корисний продукт. Він характеризується багатим складом, містять вітаміни та мінеральні речовини (фосфор, залізо, кальцій), білок і амінокислоти, лактозу і вуглекислоту. Дієтологи рекомендують включати страви з сиру в меню людям із захворюваннями серцево-судинної, травної та дихальної систем. Містяться в продукті корисні речовини добре засвоюються організмом, а часте вживання страв з сиру сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, зміцненню кісткової тканини і зубів.
Сирники з простроченого сиру
Сир – дуже делікатний молочний продукт, який не можна довго зберігати. Якщо у вас вдома сир лежить уже кілька днів, ви помітили нехарактерний для нього кислий запах і спотворений смак, не поспішайте викидати продукт. Випікати сирники!
Вам знадобляться такі продукти:
- сир (будь-який: свіжий, зіпсований, прострочений, кислий) – півкіло;
- родзинки (краще брати з темних сортів винограду, він має більш насичений смак) – 50 р;
- яйця – 3 шт.;
- цукровий пісок або солодка пудра – 5 ст. л.;
- борошно вищого сорту – стакан;
- пісне масло (будемо на ньому смажити).
Кислий продукт потрібно пом’яти виделкою, щоб прибрати грудочки. До отриманої суміші додати інші інгредієнти і перемішати. З маси сформувати сирники, обкачати їх у борошні і смажити на олії до появи апетитною скоринки.
Під час смаження сирники не повинні плавати в маслі. Якщо переборщити і влити його більше, коржі вийдуть занадто жирними. Потрібно просто злегка змастити сковороду, щоб вони не прилипали.
Рецепт пирога на кефірі
Сирний пиріг на кефірі виручить, коли виникло бажання щось швидко приготувати на десерт чи потрібно нагодувати малят.
Вам знадобиться на третину кіло свіжого сиру:
- 3 великих яйця;
- склянка кефіру будь-якої жирності;
- по склянці в/c борошна і цукрового піску;
- яблуко;
- будь-розпушувач;
- ванілін, кориця.
Яйця з солодким піском слід ретельно перетерти, додати кефір, соду і ванільний цукор. Посолити і ввести просіяне борошно. Все вимішати і викласти на тісто протерте яблуко. Потім готову основу виливаємо у форму, яку відразу ставимо в духовку. Час випікання – 30 хв.
Ліниві вареники на швидку руку
Ліниві вареники – просте, але улюблене багатьма блюдо, яке нескладно зробити навіть в самий завантажений день. З заздалегідь заморожених заготовок можна за 5 хвилин спорудити гарячий і корисний сніданок.
Потрібні такі інгредієнти:
- сир домашній високої жирності – півкіло;
- цукор – пара ложок;
- борошно – півсклянки;
- яйце;
- трохи солі.
Готуємо так:
- Яйце збити, посолити і додати в попередньо подрібнений молочний продукт. Всипати цукор, все перемішати і замісити тісто.
- З нього сформувати «ковбаску», яку вологим ножем слід нарізати на невеликі шматочки шириною 1,5 – 2 див. Форму вареників можна надати будь-яку.
- Їх можна заморозити або відразу зварити. Для цього потрібно закип’ятити воду, посолити її. Викласти вареники вийняти, коли спливуть.
Готові ліниві вареники подають зі сметаною, варенням або медом.
Сирна запіканка з кислого сиру
Рецепти з простроченого сиру – чудова паличка-виручалочка, коли продукт, згідно з етикеткою, використовувати вже не можна, а викидати шкода.
Щоб приготувати смачну сирну запіканку, підготуйте 0,5 кг молочного продукту, 3 ст. л. сметани, стільки ж цукру, шматок вершкового масла, манку і яйце. Можна додати ягоди, фрукти і ванілін.
- Першим ділом потрібно протерти молочний продукт через сито. Також можна змолоти її в м’ясорубці або скористатися блендером. Додати в отриману масу масло.
- В окремій ємності збити яйця з цукром, відправити їх у масу з попереднього кроку, туди ж всипати манку, ванілін, корицю і сіль.
- Готову суміш вимішати, додати сухофрукти або ягоди і викласти у форму для випікання. Зверху розподілити сметану.
- Відправити майбутню запіканку в гарячу духовку і випікати півгодини.
Готовий бісквіт вийняти з форми, остудити і полити згущеним молоком. Кислий смак «подгулявшего» сиру повністю нейтрализовался.
Торт з м’яким сиром
Хочете приготувати смакоту з м’якого сиру? Спробуйте спекти шоколадний торт. Якщо все зробити правильно, він вийде смачним, дивно пахне й, що теж дуже до речі, корисним.
Підготуйте на 200 грам сиру такий продуктовий набір:
- шоколад (чорний, натуральний, не в плитках) – 120 г;
- одне яйце;
- півсклянки звичайного цукру;
- ванільного – за смаком;
- борошна – неповний стакан;
- трохи соди (оцту або лимонного соку).
Готуємо так:
- Шоколад розтоплюємо в одній ємності з маслом.
- Збиваємо яйце з цукром і вливаємо в каструльку з шоколадом.
- Всипаємо в основну масу борошно, соду і ванільний цукор.
- З решти інгредієнтів робимо начинку.
- Виливаємо тісто з начинкою в форму шарами. Випікаємо торт протягом 30 хвилин.
Найніжніші пончики в мультиварці
Приготовані в мультиварці пончики виходять дивовижно смачними. Готуються вони легко і просто. Вам знадобиться 400 грам сиру (до речі, можна взяти молочний продукт не першої свіжості), 4 ст. л. цукру і вдвічі більше борошна. Щоб тісто було пишним, не забудьте про розпушувач. Ще підготуйте яйце, трохи солі і олію.
- Яйце розбити, розтерти з цукром і посолити. Додати розпушувач.
- Сир ретельно розмішати, перетерти для видалення грудочок, додати борошно і яєчно-цукрову масу.
- З отриманого тіста сформувати грудочки діаметром не більше 1,5 см.
- Пончики готуємо в мультиварці на режимі «Фритюр».
Готові порції викладаємо на паперову серветку (вона вбере весь жир), потім перекладаємо їх на блюдо і, при бажанні, посипаємо цукровою пудрою.
Зверніть увагу! Під час готування пончики збільшуються в розмірі, тому робити їх великими не слід. Також не потрібно накладати повну чашу заготовок, щоб вони не злиплися між собою.
Слойки з листкового тіста з сиром
Для приготування цього ніжного десерту вам знадобиться:
- 500 г листкового тіста;
- 300 г сиру;
- одне яйце;
- 3 ст. л. цукру.
Для початку потрібно розморозити тісто, а потім приготувати начинку.
- Змішуємо сир з цукром і жовтком, одночасно розбиваючи грудочки.
- Тісто ріжемо на прямокутники і змащуємо їх збитим білком.
- У центр заготовок викладаємо по ложці сирної маси і закриваємо прямокутники, з’єднуючи краю і закріплюючи їх виделкою.
- Слойки змащуємо пінкою білки і акуратно викладаємо на деко, який відразу ставимо в духовку на 15 хвилин.
Кекс, пальчики оближеш
Кекс – ідеальне доповнення до чаю або кави.
Для його приготування потрібно підготувати такі інгредієнти:
- сир (краще взяти свіжий) – 600 г;
- масло вершкове – 260 г;
- цукор-пісок – 250 г;
- яйця – 6 шт.;
- борошно – 200 г;
- розпушувач;
- щіпка солі;
- ванілін.
Приступаємо:
- Відділяємо від жовтків і збиваємо білки, щоб вийшла пишна піна.
- В окремій ємності збиваємо масло з сіллю, цукром і ваніліном. Поступово додаємо жовтки, потім сир, а потім акуратно і борошно з розпушувачем.
- Готове тісто викладаємо форму і ставимо випікатися в розігріту духову шафу.
- Випікаємо десерт протягом 90 хвилин, після закінчення яких виймаємо ароматний кекс і посипаємо пудрою.
Сирне печиво «Гусячі лапки»
Смачне, ситне печиво, знайоме багатьом з дитинства, виявляється, дуже просте у приготуванні.
Щоб зробити такий десерт, підготуйте:
- 300 г молочного продукту;
- 150 г вершкового масла;
- 250 г борошна;
- одне яйце,
- цукор-пісок,
- розпушувач.
Процес приготування зовсім простий:
- Сир перемішуємо з розм’якшеним маслом, додаємо яйце і борошно з розпушувачем.
- З тіста вирізаємо коржі і обвалюють їх в цукрі з двох сторін.
- Складаємо кожну заготовку один раз навпіл і ще раз навпіл –вийшли імпровізовані «лапки».
- На деко викладаємо наше майбутнє печиво і відправляємо в розігріту духовку. Залишаємо випікатися протягом 20 хвилин.
Чізкейк без випічки
Вам не знадобиться багато часу і зусиль, щоб приготувати улюблений десерт. З простих інгредієнтів за годину – півтора можна приготувати дуже смачний чізкейк, який обов’язково оцінять ваші близькі.
Отже, список інгредієнтів:
- пісочне печиво – 300 г;
- вершкове масло – 150 г;
- сир – 0,5 кг;
- вершки – 20 мл;
- цукор – 150 г;
- желатин – 20 р.
Озброївшись усім необхідним, приступаємо:
- Спочатку заливаємо теплою водою желатин і тимчасово залишаємо його в спокої.
- Печиво подрібнюємо і змішуємо з олією.
- Отриману масу утрамбовуємо по дну форми і відправляємо на 30 хв. в холодильник.
- За цей час доводимо до кипіння желатин. Вершки збиваємо з цукром і додаємо сир, минулий «катування» м’ясорубкою. Акуратно вливаємо в отриману масу желатин і ретельно її перемішуємо.
- Сирний складу викладаємо на тісто з пісочного печива, яке вже встигло застигнути в холодильнику, і відправляємо десерт назад в холод ще на 3 – 4 години.
Королевська ватрушка
Ватрушка по-королівськи смачний пиріг, який готується швидко і просто. Він виручить, якщо ви чекаєте гостей або просто хочете якусь «вкусняшку» до чаю. Спробуйте приготувати таку випічку, і вона вам обов’язково сподобається.
- Перемішуємо в ємності склянка сметани, 0,5 чайної ложки соди і 2 склянки борошна.
- Додаємо в цю суміш 200 г вершкового масла і розтираємо отриманий склад в крихту – тісто готове.
- У блендері перетираємо 300 г сиру з половиною склянки цукру і такою ж кількістю сметани.
- Половину тіста викладаємо у форму, зверху виливаємо сирну масу, поверх якої розподіляємо другу частину тіста.
- Випікати ватрушку слід 30 хвилин.
Готовий пиріг залишиться тільки остудити і залити шоколадом, якщо виникне таке бажання. Королевська ватрушка – одне з кращих страв, які можна приготувати з сиру і сметани.
Сочники з сиром в духовці
Хочете спекти фігурні пиріжки з сиром в домашніх умовах? Це не так-то складно.
Для початку потрібно підготувати інгредієнти:
- вологий сир – 500 г;
- цукор-пісок – 7 ст. л.;
- яйця – 2 шт.;
- сметана – 200 г;
- масло – 70 г;
- борошно – 300 г;
- крупа манна – 1 – 2 ст. л.;
- щіпка солі;
- ванілін;
- розпушувач.
Готуємо так:
- Сир пропускаємо через м’ясорубку, додаємо до нього цукор, по ложці манки і сметани. Туди ж відправляємо білок одного яйця, ванілін і все ретельно перемішуємо.
- Тепер беремося за приготування тіста. Збиваємо 1 яйце 100 р сметани, 3 ст. л. цукру. Туди ж відправляємо вершкове масло і додаємо борошно з розпушувачем. Місимо тісто і розгортаємо його.
- З отриманої основи вирізаємо кружечки, на середину кожного викладаємо начинку і складаємо сочники. Защипывать їх не потрібно.
- Перекладаємо пиріжки на деко, змащуємо жовтком і випікаємо до рум’яної скоринки при температурі 180 градусів.
Глазуровані сирки в домашніх умовах
Глазуровані сирки – улюблені ласощі дітей і дорослих ласунів. Тепер це блюдо ви зможете приготувати і вдома.
Вам знадобиться:
- 350 г сиру;
- стакан цукру;
- 100 г вершкового масла;
- ванілін.
Приготуємо глазур з 30 г масла і 60 г шоколаду.
- Молочний продукт подрібнюємо і розминаємо грудочки.
- Додаємо цукор-пісок, масло і ванілін. Добре збиваємо.
- Харчову фольгу розрізаємо на квадратики.
- З сирної маси формуємо сирки, закутуємо їх у фольгу і відправляємо в морозилку.
- А поки розтоплюємо шоколад і вершкове масло.
- Дістаємо сирки з морозилки, занурюємо їх у глазур, викладаємо на блюдечко і відправляємо в холодильник застигати.
Швидка закуска з зеленню
Якщо вас цікавлять прості і швидкі рецепти смачних закусок, це блюдо точно для вас. Найкраще робити таку закуску в лаваші.
- 250 г сиру протираємо через сито, змішати з 50 г м’якого масла і додаємо подрібнену зелень з часником. Солимо і перчимо отриманий склад.
- Масу намазуємо тонким шаром на лист лаваша, який відразу скручуємо в рулет і нарізаємо невеликими шматочками.
- Рулетики викладаємо на блюдо і красиво оформляємо.
Сирно-молочне суфле
Суфле – відмінне доповнення для різних тортів, а іноді і самостійний десерт.
Щоб його приготувати, вам знадобляться такі продукти:
- в міру вологий сир – 250 г;
- молоко (бажано, домашнє) – 250 мл;
- какао – 1 ст. л.;
- сметана – 3 ст. л.;
- желатин – 15 г;
- куряче яйце – 2 шт.;
- цукор – 2 ст. л.;
- щіпка солі.
Готуємо так:
- Першим ділом подрібнюємо сир за допомогою блендера.
- Отриману масу змішати з молоком, цукром, яйцями і сметаною. Збиваємо все до однорідної консистенції.
- У теплій воді розвести желатин і через сито вливаємо його в сирну масу.
- Половину отриманої суміші розподіляємо по креманкам, а іншу половину додаємо какао і теж розливаємо її.
- Суфле відправляємо в холодильник.
Через пару годин можете діставати десерт і насолоджуватися чудовим смаком ніжного сирно-молочного суфле. Приємного апетиту!