Вирішуючи, що приготувати на друге, в першу чергу потрібно звернути увагу на самі ситні і поживні м’ясні рецепти. Тоді залишиться лише доповнити їх легким овочевим салатом, і повноцінний обід готовий. Нижче зібрані швидкі, прості і доступні рецепти других страв.
Що приготувати на друге в духовці
У духовці можна приготувати безліч смачних варіантів обіду. Наприклад, запекти різні види м’яса, зробити соковиті котлети, печеня, жульєн і інші смачні страви за вибором кулінара.
Свинина, запечена по-французьки
Інгредієнти:
- 600 – 650 г м’ясної шиї;
- 2 невеликі ріпчасті цибулини;
- 5 – 6 картопляних бульб;
- 3 середніх помідора;
- грам 200 напівтвердого сиру;
- 4 ст. л. олії оливи;
- дрібна сіль за смаком;
- 1 ч. л. свіжомеленого чорного перцю;
- 1 щіпка приправи орегано;
- ½ Ст. класичного майонезу;
- 70 мл жирного кефіру.
Приготування:
- Обполоснути шию (свинячу) холодною водою і обсушити паперовим рушником. Розрізати м’ясної шматок на невеликі стейки. Обов’язково рубати м’ясо упоперек волокон.
- Поверхня кожного шматочка свинини намазати сіллю, перцем і орегано. Обробити оливковою олією. Щоб м’ясо краще вбирало в себе спеції, варто зробити на його поверхні сіточку неглибоких надрізів гострим ножем.
- Залишити свинину настоятися в такому вигляді мінімум на чверть години. Якщо є можливість, варто прибрати її в прохолоду на всю ніч.
- Змішати класичний майонез з кефіром, додати в соус сіль і перець за смаком.
- Цибулю і картоплю почистити, подрібнити тонкими кругляком. Так само порізати і помідори разом з шкіркою. Покришити сир з використанням дрібної терки.
- Деко з високими бортиками промазати невеликою кількістю оливкової олії. Покласти в нього картоплю в один шар. Присолити. Зверху розподілити цибульні скибочки.
- Поверх овочевого шару розкласти свинину, покрити її слайсами томатів і великою кількістю тертого сиру.
- Змастити продукти кефірно-майонезним соусом.
Відправити блюдо в заздалегідь розігріту до середньої температури духовку і запікати його 40 – 45 хвилин. Таке ситне друге з свинини можна подати і до святкового столу, якщо попередньо красиво оформити його зеленню і маринованими овочами.
Картопляна запіканка з фаршем
Інгредієнти:
- 6 великих картоплин;
- 430 г м’ясного фаршу (яловичина+свинина в рівних пропорціях);
- 170 г печериць;
- 2 цибулини;
- 80 мл кефіру;
- 1/3 ст. среднежирной сметани;
- 2 ст. л. білого сухого вина;
- 130 г «Російського» сиру;
- сіль;
- спеції за смаком.
Картопляну запіканку готуємо з фаршу так:
- Очищену картоплю тонко нарізати. Половину викласти в промаслений круглу або прямокутну форму. Присолити, присмачити спеціями.
- Зверху викласти м’ясний фарш. Попередньо його потрібно посолити за смаком.
- Далі розподілити наступні шари: пластинки грибів, тонкі кільця цибулі, тертий сир.
- Залити всі продукти соусом зі сметани, підсоленого кефіру і білого сухого вина.
Запікати частування в духовці трохи менше години при 190°С. Дочекатися появи апетитною скоринки, порізати страву на порції і подати до столу.
Рубані котлети з індички
Інгредієнти:
- до півкіло філе птиці;
- 2 яйця;
- 2 цибулини;
- 1 ст. л. манки;
- 1 ст. л. борошна;
- 2 ст. л. сметани;
- ½ Ст. л. солодкої гірчиці;
- сіль.
Приготування:
Вибираючи, що приготувати з індички на друге, варто звернути увагу на рецепти котлет. Самими смачними і соковитими виходять саме січені.
- Філе птиці дуже дрібно порізати і з’єднати з мініатюрними кубиками цибулі. Вмішати до шматочків індички з овочем яйця, гірчицю, сметану.
- Всипати манку, борошно, сіль за смаком і добре перемішати компоненти. Прибрати фарш на годину – півтора в прохолоду.
- Викласти масу ложкою у форми для кексів і відправити запікатися до готовності в духовці при середній температурі.
Подати з картопляним пюре або іншим овочевим гарніром. Доповнити котлети добре солодким кетчупом.
Жюльєн з куркою і грибами
Інгредієнти:
- грам 300 філе курятини;
- 1 ст. среднежирных вершків;
- 350 г печериць;
- твердий сир для формування «шапочки»;
- 30 г вершкового масла;
- 1 ст. л. борошна;
- 1 щіпка мускатного горіха;
- сіль.
Приготування:
- Філе курки нарізати тонкими скибочками. Посолити їх і обсмажити до рум’яності на розігрітому рослинному маслі.
- На жирі, що залишився зарумянить кубики цибулі і грибні слайсы.
- Для приготування соусу на чистій сковороді обсмажити борошно. Коли вона придбає коричневий відтінок, викласти у ємність вершкове масло і влити вершки. Додати сіль і мускатний горіх. Нагрівати масу, поки соус не загусне.
- Викласти в нього обсмажені вище інгредієнти. Перемішати і згасити 2 – 3 хвилини.
- Розкласти масу по кокотницях і присипати тертим сиром.
Цей рецепт з курки передбачає запікання страви в духовці при середній температурі чверть години. За цей час сир повинен встигнути розплавитися і злегка запектися.
Печеня з м’яса в горщиках
Інгредієнти на 700 грам свинини:
- стільки ж картоплі;
- 2 головки цибулі;
- 1 морквина;
- 2 часникові часточки;
- лавровий лист;
- сіль.
Приготування:
- М’ясо нарізати кубиками, обсмажити на будь-якому розігрітому жирі. Моркву і цибулю дрібно нарізати довільно.
- На дно горщиків викласти подрібнені овочі.
- Зверху розподілити м’ясо і пластинки картоплі.
- Додати роздавлений часник, сіль і по лавровому листу в кожен горщик.
- Залити продукти водою. Рідина повинна заповнити ємності до половини.
Запікати страву 50 хвилин при високій температурі. Залишити готове частування настоюватися в остигає духовці півгодини.
В мультиварці
Мультиварка значно полегшить завдання кожної господині в приготуванні других страв. Достатньо закласти в неї всі необхідні інгредієнти, щоб активувати відповідний режим і можна відправитися займатися іншими справами по будинку.
Яловичина по-строгановськи в сметані
Інгредієнти:
- 1 кіло яловичини;
- півсклянки домашньої сметани;
- сіль;
- 2 маленькі цибулини;
- 80 г пасти з томатів;
- 2 ст. л. борошна;
- ½ Склянки яловичого бульйону;
- свіжа зелень.
Приготування:
- Яловичину і цибулю нарізати середніми шматочками. М’ясо обваляти в борошні. Обсмажити продукти у відповідному режимі мультиварки до рум’яності.
- Додати сіль, пасту з томатів і бульйон. Якщо соус вийшов кислуватим, потрібно всипати дрібку цукру.
- Перемкнути «розумну каструлю» на режим гасіння. Готувати страву 20 – 25 хвилин.
- У готову печеню викласти сметану і подрібнену зелень. Перемішати і при необхідності досолити масу. Залишити частування хвилин на 10 настоятися.
Такий рецепт з яловичини можна злегка змінювати, додаючи в нього інші овочі і спеції.
Курячі сердечка, тушковані з овочами
Інгредієнти:
- грам 300 курячих сердечок;
- кухонна сіль;
- 1 цибулина;
- 2 зубки часнику;
- до 400 грам замороженої броколі;
- чорний мелений перець.
Приготування:
- Субпродукти очистити від плівок, замочити на 25 хвилин у крижаній воді.
- Цибулю і часник почистити, подрібнити і відправити в чашу мультиварки. Обсмажити разом з овочами сердечка 8 – 9 хвилин
- Додати брокколі, розділену на суцвіття, сіль і перець.
- Готувати частування у програмі «Гасіння» ще не більше третини години.
Якщо рідини з капусти виявилося недостатньо, можна долити в «розумну каструлю трохи води або бульйону.
Класичний плов зі свининою
Інгредієнти:
- 2 мультистакана довгого рису;
- приблизно півкіло свинини без кісток;
- 1,5 ст. л. спецій для плову;
- 2 моркви;
- 2 мультистакана води;
- 2 цибулини;
- сіль;
- 1 головка часнику.
Приготування:
- Влити в чашу приладу 8 – 9 ложок будь-якого рослинного масла. Всипати в неї невеликі кубики свинини і відразу всі приправи. Смажити м’ясо чверть години під закритою кришкою. Періодично помішувати.
- Всипати кубики цибулі і соломку моркви. Продовжувати обсмажування 5 – 6 хвилин.
- Зверху піджарки розподілити промитий рис і розрівняти.
- Залити продукти підсоленою водою. Увіткнути по всій поверхні крупи неочищені часникові зубки.
Готувати страву 50 – 60 хвилин у відповідному режимі.
Азу по-татарськи в мультиварці
Інгредієнти на півкіло яловичої м’якоті:
- 2 головки цибулі;
- 4 картоплини;
- 4 маленьких маринованих огірка;
- 1 велика морква;
- 2 часникових зубки;
- 1/3 ст. пасти з томатів;
- сіль за смаком;
- спеції;
- ½ Ст. кип’яченої води;
- 1 ст. л. борошна.
Приготування:
- У програмі випічки розігріти будь-який жир. Обсмажити на ньому невеликі шматочки яловичини. На скибочках повинна з’явитися красива рум’яна кірочка, яка збереже всередині все м’ясні соки.
- Всипати до підсмаженої яловичини кубики цибулі, додати сіль, спеції і борошно. Перемішати компоненти, щоб не утворилися борошняні грудочки.
- Через пару хвилин всипати в чашу приладу тонкі брусочки маринованих огірків і моркви.
- Активувати програму гасіння на 80 хвилин. Готувати азу під закритою кришкою.
- Через 40 хвилин всипати в ємність соломку картоплі. Влити зверху підсолену воду з розведеною в ній пастою з томатів.
Якщо в процесі приготування рідина буде дуже активно випаровуватися, можна періодично підливати її. Готове частування прикрасити подрібненою кінзою.
Скумбрія з цибулею і майонезом в мультиварці
Інгредієнти:
- 1 велика тушка скумбрії;
- 1 цибулина;
- 1/3 ст. нежирного майонезу;
- велика сіль за смаком;
- 1 велика ложка свіжовичавленого лимонного соку;
- 1 щіпка прованських трав.
Приготування:
- Обробити рибну тушку – видалити голову, кістки, нутрощі. Промити скумбрію і нарізати середніми шматочками. Кожен натерти сіллю і прованськими травами.
- Додати в ємність з рибними заготовками подрібнену цибулю і весь майонез, змішаний з соком цитрусового.
- Готувати страву в режимі «Пар» близько півгодини.
Подавати частування з будь-якими овочами і/або відварним рисом. За бажанням, вже готову рибу можна полити лимонним соком.
Швидкі рецепти
Друге страву можна приготувати дуже швидко і просто, якщо підібрати відповідний рецепт. Це може бути і «ледачий» пиріг, і запіканка, і просто запечене м’ясо або риба.
Макаронна запіканка на швидку руку
Інгредієнти:
- 400 г дрібних макаронних виробів;
- по 300 г копченої ковбаси і напівтвердого сиру;
- сіль;
- 60 г вершкового масла;
- пара ложок оливкової майонезу;
- 3 ст. л. пасти з помідорів.
Приготування:
- Зварити макаронні вироби в солоній воді до готовності.
- Ковбасу порізати невеликими кубиками і змішати їх з томат-пастою. Згасити на сковороді 4 – 5 хвилин.
- Сир крупно потерти.
- Форму для випічки змастити розтопленим вершковим маслом. На дно покласти готові макарони. Зверху розподілити начинку з ковбаси і томату.
- Щедро присипати майбутню запіканку тертим сиром.
- Запікати частування 20 хвилин при 200 – 210°С.
За 10 хвилин до готовності промазати блюдо оливковим майонезом. Можна взяти для цієї мети «кетчунез» – суміш майонезу і кетчупу.
Тушкована квашена капуста
Інгредієнти на 300 грамів готової капусти:
- 1 цибулина;
- 2 моркви;
- 1/3 ст. томат-пасти;
- 1 щіпка кмину;
- сіль;
- цукор;
- перець.
Приготування:
- Моркву крупно потерти. Цибулю нарізати півкільцями. Якщо капуста дуже кисла, промити її водою.
- Висипати всі овочі на сковорідку з будь-яким рослинним маслом. Готувати їх на середньому вогні при частому помішуванні 6 – 7 хвилин.
- Влити півсклянки води, зменшити нагрів плити і тушкувати масу 10 – 12 хвилин під закритою кришкою.
- Додати томат-пасту, сіль, кмин, дрібку цукру і перець.
- Готувати страву ще 6 – 7 хвилин.
Подати капусту як гарнір до м’яса або як основне пісне блюдо.
Куряче філе в духовці
Інгредієнти на 700 – 750 грам курячого філе:
- 3 ст. л. сметани;
- свіжий часник за смаком;
- велика сіль;
- суміш перців.
Приготування:
- Кожне куряче філе натерти сумішшю перців і солі.
- Викласти м’ясо в жароміцну форму.
- Промазати курятину сумішшю з підсоленою сметани і розчавленого часнику.
Запікати страву в духовці при середній температурі трохи більше півгодини. Подати м’ясо до столу разом з отриманою підливою і свіжим хлібом.
«Ледачий» пиріг з лаваша з фаршем
Інгредієнти:
- 2 тонких вірменських лаваша;
- грам 400 фаршу;
- ½ Склянки майонезу;
- 4 яйця;
- 100 грам «Голландського» сиру;
- сіль.
Приготування:
- Фарш посолити. Поділити на дві частини.
- Розкласти по обидві лавашам. Кожен згорнути тугим рулетом.
- Змішати збиті яйця з майонезом. Додати сіль.
- Лаваші дуже щільно укласти один за одним «равликом» в чашу мультиварки.
- Зверху вилити яєчну заливку.
- Готувати страву в програмі випічки 60 – 70 хвилин.
- Подавати гарячим або холодним.
Можна готувати з фаршу і лаваша також невеликі «пиріжки» на одну порцію.
Риба, запечена з рисом
Інгредієнти:
- 1 великий окунь;
- 1 ч. л. спецій для риби;
- сіль;
- півсклянки рису;
- 1 болгарський перець;
- 3 дрібних томата;
- 2 черешкового селери;
- 1 пучок петрушки;
- рослинна олія;
- 1 ч. л. бальзамічного оцту.
Приготування:
- Обробити рибу – звільнити від луски, нутрощів, видалити зябра. Промити і обсушити тушку.
- Натерти окуня сумішшю спецій і рослинного масла. Залишити полежати на півгодини.
- Перець, селера і томати порізати великими шматочками.
- Змішати овочі з рисом, відвареним до напівготовності. Викласти масу у форму, змащену маслом. Розподілити по ній рубану петрушку, сбрызнутую оцтом і олією.
- Зверху розташувати рибну тушку.
Запікати страву півгодини при 200°С.
Сподіваємося, що серед запропонованих ідей ви знайшли хоча б кілька, які припали вам до душі. А ще краще, якщо якесь блюдо надихнуло вас на подальші кулінарні експерименти. Приємного апетиту!