Що приготувати на обід швидко і смачно – 15 рецептів та ідей

Обід – це основний прийом їжі, який дозволяє набратися енергії до кінця дня. Тому він обов’язково повинен бути корисним, поживним і не надто важким, щоб зберегти робочу активність після прийому їжі. Підказки, що приготувати на обід швидко і смачно, допитливі господині знайдуть нижче.

Простий курячий суп з овочами

Інгредієнти:

  • 2 л курячого бульйону;
  • 1 морквина;
  • 4 картоплини;
  • 150 г домашньої широкої локшини;
  • головка цибулі;
  • спеції і велика сіль.

Приготування:

  • Локшину варто використовувати свіжоприготовлену, але підійде для такого супу і заморожений продукт.
  • Всі овочі помити, почистити, нарізати бажаними шматочками.
  • Відправити їх варитися в курячому бульйоні на чверть години. За цей час повинна розм’якнути картопля.
  • Додати локшину, посолити і приправити страву спеціями.
  • Готувати частування ще 5 – 7 хвилин.

Подати суп на обід з зеленню і домашніми сухариками.

Лазанья з фаршу і лаваша

Інгредієнти:

  • 3 аркуша тонкого лаваша;
  • 1 шт. цибулі-ріпки;
  • 1 ст. жирного молока;
  • свіжий часник за смаком;
  • 6 – 8 томатів;
  • 80 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 2/3 ст. дрібно тертого Пармезану і стільки ж подрібненої Моцарелли.

Приготування:

  • Цибулю, фарш і часник відразу відправити на сковорідку. Обсмажувати інгредієнти до готовності, постійно розбиваючи їх лопаткою.
  • З помідорів потрібно використовувати тільки м’якоть. Її слід пропустити через дрібне сито, щоб прибрати кісточки, після чого змішати з невеликою кількістю часнику і варити в каструлі до густоти.
  • У сотейнику до легкого золотистого відтінку обсмажити борошно. Перемістити до неї вершкове масло і енергійно перемішати, щоб видалити грудочки.
  • Влити нехолодну молоко і прогрівати соус до загусання.
  • Листи лаваша порізати за розміром форми кулінарними ножицями. Укласти отримані засади один на одного, кожну промазуючи спочатку соусом з помідорів, потім покриваючи обсмаженим м’ясом, і нарешті, поливаючи білим соусом.
  • Зверху на аркуші укладається і подрібнений сир двох видів.

Запікати лазанью у формі під фольгою слід чверть години при 180°С. Після чого, ще стільки ж часу готувати її вже без покриття.

Смачні картопляні зрази з грибами

Інгредієнти:

  • 1 кіло картоплі;
  • 350 г заморожених опеньків;
  • невелика цибулина головка;
  • 1 яйце;
  • борошно;
  • сіль і спеції;
  • олія для обсмажування.

Приготування:

  • Зварити картоплю, розім’яти звичайної товкачиком в пюре і посолити.
  • Опеньки розморозити та обсмажити з цибулею. Присипати сіллю, приправами і вийшла обжарку подрібнити блендером до стану фаршу.
  • В охолоджену картоплю додати яйце і борошно. Вимісити руками.
  • Сформувати зрази з грибною начинкою. Особливо зручно робити це вологими пальцями – тоді маса не буде липнути до рук.
  • Обваляти заготовки в борошні і обсмажити до появи красивою хрусткої скоринки.

Подати частування з соусом з майонезу, часнику і сметани.

Бефстроганов з яловичини на обід

Інгредієнти:

  • ½ Кіло яловичини;
  • 1 голівка білої цибулі;
  • 2/3 ст. сметани;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 2 ч. л. пасти з помідорів;
  • 2/3 ст. очищеної води;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Відбити м’ясо цілим шматком і нарізати спочатку тонкими скибочками упоперек, а потім соломкою.
  • Цибулю порізати четвертинками кілець.
  • Обсмажити соломку з яловичини на великому вогні в будь-якому киплячому жирі. Досить буде 3 – 4 хвилин. Перекласти м’ясо на тарілку.
  • У жирі, що залишився до рум’яності приготувати лук, присипати його борошном, перемішати і готувати ще 1 хвилину.
  • Викласти до золотистого овочу сметану і томат-пасту, влити воду з сіллю і перцем.
  • Повернути в сковороду м’ясо і тушкувати страву ще 6 – 7 хвилин.
Дивіться також:  Пиріжки з яйцем і зеленою цибулею — 7 рецептів

Подати бефстроганов з коханим сухим гарніром.

Суп-локшина в мультиварці

Інгредієнти:

  • 2 шт. курячих гомілок;
  • 80 г покупної або домашньої локшини;
  • 1 морквина;
  • ½ Цибулини;
  • 1,3 л фільтрованої води;
  • будь-яка свіжа зелень;
  • сіль і приправи.

Приготування:

  • У чаші приладу обсмажити овочі. Можна робити це на вершковому або рослинному маслі.
  • Додати до них гомілки і продовжувати обсмажування 4 – 6 хвилин.
  • Залити продукти солоною водою з приправами.
  • Включити режим «Суп» на 70 хвилин.
  • Коли м’ясо звариться, зняти його з кісток і повернути назад в мультічашу.

Готову страву розлити по тарілках і присипати великою кількістю свіжої зелені.

Гречка по-купецькому з тушонкою

Інгредієнти:

  • 450 г якісної яловичої тушонки;
  • півкіло гречки;
  • сіль і спеції за смаком;
  • головка цибулі і моркви;
  • 5 десертних ложок томат-пасти;
  • 2 ст. очищеної води;
  • 150 г вершкового масла.

Перед початком приготування тушонку обов’язково потрібно перебрати, щоб витягти «мимовільні» шматочки кісток і шкіри.

Приготування:

  • Зробити рум’яну обжарку з очищених і подрібнених овочів у великій кількості масла. Викласти в неї пасту і додати тушковане м’ясо з жиром. Смажити все разом, помішуючи, близько чверті години.
  • Крупу промити і відправити в казан. Туди ж перемістити обжарку.
  • Перемішати продукти і залити солоним окропом.
  • Готувати кашу по-купецькому на середньому вогні під кришкою до розм’якшення гречки.

Подати готову ядрицю з тушонкою в якості основного блюда до обіду.

Печеня зі свинини на сковороді

Інгредієнти:

  • 450 г свинячої м’якоті;
  • середня морквина;
  • середня цибулина;
  • лаврушка і часник за смаком;
  • сіль;
  • півкіло картоплі;
  • вода.

Приготування:

  • М’ясо промити, просушити і порізати невеликими скибочками.
  • Всі овочі порізати невеликими кубиками. Картопляні повинні вийти найбільшими.
  • М’ясо обсмажити до приємної золотистої скоринки.
  • Додати до свинини цибулю і моркву. Ще через 5 – 7 хвилин обсмажування висипати картоплю.
  • Залити продукти солоною водою. Вона повинна повністю покрити картопляні шматочки.
  • Дочекатися закипання суміші, додати лаврушку, накрити кришкою і зменшити вогонь. Гасити частування 40 – 45 хвилин.

Готове м’ясо на друге з картоплею доповнити свіжим подрібненим часником.

Гороховий суп з копченими реберцями

Інгредієнти:

  • 1 ст. сухого гороху;
  • 3 – 5 картоплин (залежно від розміру);
  • по 1 цибулині і моркви;
  • 400 – 600 г копчених свинячих реберець;
  • сіль і зелень.

Приготування:

  • Ребра розрубати на частини, залити водою і відправити варитися на 1 годину. Щоб поліпшити смак майбутнього бульйону, можна додавати в нього горошок перець, лаврушку, будь-які спеції, сухі або свіжі трави.
  • Процідити готову основу для супу. Висипати в неї м’ясо, зняте з кісток і розділене на зручні для вживання шматочки.
  • Додати заздалегідь розмочений у холодній воді горох. Бажано до цього залишити настоюватися рідини на всю ніч.
  • Цибулю і моркву в суп можна додати як свіжими, так і обсмажені на олії до рум’яності. Це вплине не тільки на смак, але і на калорійність вже готового страви.
  • Всипати картоплю у вигляді невеликих шматочків.
Дивіться також:  Плавлений сир з сиру – 5 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Готувати суп до м’якості овочів. Посолити, присипати зеленню і розлити по порційних тарілках.

Картопляна запіканка в духовці

Інгредієнти:

  • 350 г картоплі;
  • 1 ст. дрібно порізаних свіжих печериць;
  • 150 г пшеничних сухарів;
  • 1 цибулина;
  • 250 г білокачанної капусти;
  • 300 г дрібних креветок;
  • 50 г вершкового масла;
  • 50 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 50 г борошна;
  • 3 ст. л. краснодарського томатного соусу;
  • сіль.

Приготування:

  • Капусту згасити до м’якості з цибулею і краснодарським томатним соусом. Посолити.
  • Креветки відварити до готовності і почистити. З картоплі приготувати пюре в солоному окропі. Гриби обсмажити до зарум’янювання.
  • На дно форми висипати частину подрібнених сухарів. Зверху розподілити пюре з картоплі, гриби, креветки і тушковану капусту шарами. Прикрасити майбутню запіканку залишилися сухарями.
  • Залити все сумішшю з молока, яйця, борошна, солі і розтопленого масла.

Запікати частування 20 хвилин при 180°С. Такий картопляний рецепт можна змінювати, наприклад, прибравши з нього креветки, додавши будь-яке м’ясо або замінюючи овочі іншими.

М’ясні тефтелі з фаршу з рисом

Інгредієнти:

  • ½ Кіло свино-яловичого фаршу;
  • яйце;
  • головка цибулі;
  • ½ Ст. сирого рису;
  • 3 десертні ложки борошна;
  • сіль і перець;
  • 1 ст. гарячої води;
  • 3 десертні ложки сметани, 2 ложки томат-пасти;
  • петрушка.

Приготування:

  • Фарш з’єднати з яйцем, дуже дрібними шматочками цибулі (можна просто потерти його на дрібній тертці), сіллю і меленим перцем. Додати подрібнену петрушку.
  • Рис зварити до готовності і відправити до м’яса. Перемішати масу і виліпити з неї невеликі тюфтельки.
  • Кожен отриманий кулька обваляти в борошні і спочатку просто обсмажити на будь-якому маслі, а потім тушкувати 5 хвилин з томат-пастою, розбавленої в підсоленій гарячій воді.
  • Додати в сковорідку сметану з борошном, досолити частування і тушкувати під кришкою чверть години.

Таке блюдо з фаршу смачно подавати з ніжним картопляним пюре на вершках.

Відбивні зі свинини в клярі

Інгредієнти:

  • ½ Кг м’якоті свинини;
  • ½ Ст. борошна;
  • 2 яйця;
  • сіль і свежемолотая суміш перців;
  • суміш вершкового масла і олії для обсмажування.

Приготування:

  • М’ясну м’якоть нарізати нетовстими шматками поперек волокон і присипати сумішшю перців і сіллю. Руками втерти в свинину сипучі компоненти.
  • В окремі тарілки розподілити збите вміст сирих яєць і борошно.
  • Спочатку вмочати відбивні в першу ємність, а потім – у другу. Найкраще робити подвійне панірування, тоді відбивні вийдуть особливо соковитими і ніжними.

Обсмажити м’ясо на сковорідці-гриль з кожного боку до готовності.

Тушковані курячі шлуночки

Інгредієнти:

  • 350 – 400 г курячих шлунків;
  • одна головка цибулі;
  • ½ Ст. сметани;
  • 1 ст. фільтрованої води;
  • сіль і приправи.
Дивіться також:  Хумус класичний – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Приготування:

  • Спочатку обсмажити до рум’яності великі цибульні кубики. Потім викласти до них підготовлені курячі шлуночки і разом готувати продукти, поки останні не змінять колір.
  • Залити вміст сковорідки водою з сіллю і приправами, закрити кришкою і тушкувати страву близько півгодини.
  • Коли в ємності майже не залишиться води, додати сметану і досолити.

Гасити частування перед подачею ще 6 – 8 хвилин.

Курка в горщиках з картоплею

Інгредієнти:

  • 2 великі картоплини;
  • 150 г філе птиці;
  • ½ Цибулини;
  • 1/3 великої моркви;
  • 50 г вже тертого сиру;
  • 1 ст. курячого бульйону;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • сіль, спеції, сухий часник.

Приготування:

  • Кубики картоплі розподілити по двох горщикам.
  • Зверху розкласти обсмажені до рум’яності курячі скибочки разом з маслом з сковорідки.
  • Далі розподілити обжарку з цибулі і моркви, додати зелень, спеції та часник.
  • Розлити по горщикам солоний бульйон і засипати продукти тертим сиром.
  • Прибрати ємності в ще холодну духовку, виставивши нагрівання до 180°С.
  • Готувати страву 70 – 80 хвилин.

Такий обід з курки можна готувати не тільки з картоплею, але і з кабачком. Власне, і саму курку можна замінити будь-яким іншим м’ясом, яке знайдеться в холодильнику, та навіть тушонкою.

Паста з печерицями у вершках

Інгредієнти:

  • 350 г макаронних виробів у вигляді бантиків;
  • цибуля за смаком;
  • 350 г вже порізаних пластинками печериць;
  • свіжий часник;
  • повний стакан тертого напівтвердого сиру;
  • 1 ст. вершків для збивання (максимально жирних);
  • сіль і мелений чорний перець.

Приготування:

  • Гриби обсмажити з часником і цибулею, залити вершками і масу прогріти, але не доводити до кипіння.
  • Всипати сир і сухі компоненти. Додати розім’яту часник і тушкувати соус, поки він не загусне.
  • Макарони відварити до напівготовності і викласти ще тверді бантики в соус.

Тримати пасту на повільному вогні до тих пір, поки макарони не дійдуть до готовності.

Плов з м’ясом в мультиварці

Інгредієнти:

  • ½ Кіло яловичини або баранини;
  • 2 мультиварочных склянки рису «Басматі»;
  • 2 цибулини;
  • 1 морквина;
  • свіжий часник за смаком;
  • 1 ст. л. спеціальної приправи для плову;
  • гаряча вода;
  • велика сіль.

Приготування:

  • Активувати режим обсмажування на 25 хвилин. Готувати на ньому середні шматки м’яса, брусочки моркви і цибулю. Масла потрібно додавати в чашу приладу не менше 1/3 ст. Але можна взяти і розтоплений жир від м’яса.
  • Зверху на обжарку розкласти промитий рис і увіткнути в крупу зубки часнику.
  • Залити все гарячою водою на 1 см вище рівня рису.
  • Додати приправу і сіль.

Готувати плов в мультиварці 30 – 35 хвилин у відповідному режимі. Потім залишити блюдо настоюватися на підігріві ще на стільки ж.

Щоб приготувати ситний обід для великої родини, не обов’язково витрачати кілька годин. Завдання господині полегшать прості рецепти і різні кухонні помічниці. Наприклад, мультиварка, пароварка та блендер. І пам’ятайте, що найчастіше найбільш вдалими і улюбленими в сім’ї виявляються самі банальні страви.