Непросте питання для більшості господинь: що приготувати на святковий стіл? Адже хочеться, щоб страва була не тільки смачним і красивим, але ще новим, свіжим. Кращі рецепти таких страв зібрані нижче.
Закуски на святковий стіл
Вибір незвичайних закусок на святковий стіл величезний. Серед всіх існуючих рецептів ідеально підходить для себе знайде кожен кулінар.
Млинцеві мішечки з куркою і печерицями
Інгредієнти:
- млинці – 10 шт. готових;
- філе курятини – 300 – 350 г;
- очищені гриби – 0,2 кг;
- подрібнений теркою сир – стакан;
- сметана/класичний майонез – за смаком;
- вершкове масло;
- сіль, спеції і копчена сирна косичка для зв’язування мішечків.
Алгоритм приготування:
- Посікти дрібніші цибулю і гриби, засмажити їх на вершковому маслі.
- М’ясо зварити, порізати невеликими шматочками. Надіслати до засмажки.
- Ввести в сковорідку сметану/майонез. Посолити, всипати спеції. Тушкувати пару хвилин.
- Сир потерти.
- Начинку з сковорідки розкласти по млинців. Зверху присипати її тертим сиром.
- Зв’язати смачні мішечки смужками копченого сиру.
Перед подачею погріти закуску в мікрохвильовці.
«Грибочки»
Інгредієнти:
- варені яйця – 3 шт.;
- сир і шинка – 100 – 150 г;
- черрі – 12 – 14 шт.;
- свіжі огірки – 2 – 3 шт.;
- свіжа зелень – 1 пучок;
- домашній майонез і сіль.
Приготування:
- Яйця, сир, шинку подрібнити теркою. Посолити за необхідності.
- Додати майонез, все перемішати.
- Зліпити з маси ніжки «грибів». Кожну встановити на кружечок свіжого огірка і викласти заготовки на тарілку, засипану подрібненою зеленню.
- Капелюшки зробити з черрі і крапель майонезу.
Охолодити частування і подати гостям.
Рулет «Крабовий»
Інгредієнти:
- тонкий лаваш – 2 шт.;
- варені яйця – 3 шт.;
- сир плавлений і твердий – 150 г;
- часник – 5 зуб.;
- зелень – 1 пучок;
- майонез, сіль.
Приготування:
- Варені яйця, два види сиру і часник дрібно потерти. Змішати з майонезом і рубаною зеленню. За бажанням досолити.
- Отриману начинку розділити на дві порції.
- Промазати нею по черзі два лаваша. Укласти їх один на одного і згорнути рулетом.
Охолодити закуску, покривши її плівкою, після чого порізати на порційні шматочки.
Які салати приготувати на свято
З рецептів салатів для свята краще вибирати ті, в яких немає швидко псуються і размокающих інгредієнтів. Якщо закуска з сухариками, то останні краще подавати до страви окремо.
З м’ясом і сухариками
Інгредієнти:
- будь варене м’ясо – півкіло;
- китайська капуста – півкіло;
- огірки (свіжі) – 4 шт.;
- очищені печериці – півкіло;
- сухий часник і вчорашній білий хліб для сухариків;
- масло;
- салатні листя;
- майонезний соус і сіль.
Приготування:
- Промити салатні листя і укласти їх на красиве блюдо.
- В окрему миску відправити порізане товстою соломкою варене м’ясо. Краще всього підійде для такої закуски курка і свинина.
- Надіслати до м’яса тонко нашатковану капусту.
- Дрібно порізати гриби і обсмажити їх на олії до легкої скоринки.
- Потім на жирі, що залишився злегка підрум’янити порізаний кубиками вчорашній хліб. В процесі посипати його сухим часником.
- Свіжі огірки порізати брусочками.
- Змішати всі підготовлені продукти. Посолити. Заправити соусом.
Викласти їх на тарілку з салатними листям.
«Мурашник»
Інгредієнти:
- філе курятини – 250 – 280 м;
- помідор – 1 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- сирі картоплини – 2 шт.;
- часник – за бажанням;
- стрілки цибулі – 3 – 4 пера;
- сир твердих сортів – 50 – 70 г;
- сіль, майонезний соус;
- якісне пісне масло.
Алгоритм дій:
- Відварити курятину до повної готовності. Остудити її прямо в бульйоні для більшої соковитості м’яса. Порізати дрібними довільними шматочками.
- Курку змішати з скибочками томати, тертим сиром і подрібненою таким же чином огірком. Все заправити підсоленим соусом, змішаним з розчавленим часником.
- Викласти на плоску тарілку гіркою.
- Картоплю нарізати дуже тонкою довгою соломкою. Обсмажити продукт невеликими порціями в розпеченому олії до рум’яності і хрусткої скориночки.
- Засипати соломкою картоплі гірку салату.
Доповнити закуску дрібно порізаною зеленою цибулею.
«Веселка»
Інгредієнти:
- мисливські ковбаски – 250 – 300 г;
- червоний салатний перець – 1 шт. (великий);
- свіжий міцний огірок – 1 – 2 шт.;
- зерна консервованої кукурудзи – 1 ст.;
- червоний цибуля – 1 головка;
- варені яйця – 3 шт.;
- майонезний соус – ½ ст.;
- французька гірчиця – 1 десертна ложка;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Ковбаски нарізати кружечками.
- Всі овочі і яйця порізати кубиками. З кукурудзи злити рідину.
- Все змішати.
- Заправити салат сумішшю з соусу, гірчиці, солі і спецій.
Подати з житніми тостами.
Святкові бутерброди: рецепти
Щоб бутерброди на святковий стіл вийшли смачними і хрусткими, готувати їх слід перед самою подачею. Можна зробити начинку заздалегідь, а нанести її на хліб вже перед приходом гостей.
З крабовими паличками і кропом
Інгредієнти:
- батон – 1 свіжий;
- огірок – 1 шт.;
- кріп – 5 – 6 гілочок;
- крабові палички – 1 середня упаковка;
- тертий плавлений сир – ½ ст.;
- вершкове масло – 20 г;
- майонезний соус і сіль.
Приготування:
- Дуже дрібно порізати свіжий огірок. Також подрібнити крабові палички.
- Додати до компонентів тертий сир. Щоб легко і швидко подрібнити його, продукт потрібно попередньо підморозити.
- Кріп дрібно порубати. Висипати в основу майбутнього салату.
- Заправити масу соусом. Посолити за смаком.
- Злегка обсмажити тонкі скибочки білого хліба на вершковому маслі.
- Покрити шматочки намазкой.
Відразу подати бутерброди до столу.
Зі шпротами
Інгредієнти:
- багет – 6 шматочків;
- шпроти в маслі – 6 шт (великих);
- варене яйце – 1 шт.;
- свіжий огірок – 1 шт.;
- майонез – 3 десертні ложки;
- салатні листя – 1 пучок;
- сіль, спеції – за бажанням.
Приготування:
- Відразу покрити салатними листям велику плоску тарілку.
- Кожен скибочку батона розрізати на половинки. Підсушити їх на сковорідці і змастити майонезом.
- Викласти їх на салат і посипати дрібно тертим вареним яйцем.
- Додати на кожну порцію по рибці.
- Огірки нарізати тонкими слайсами і за допомогою зубочисток закріпити їх на засадах бутербродів у вигляді вітрил.
Подати закуску до столу, попередньо не охолоджуючи.
Канапе на шпажках на святковий стіл
Апетитні канапе на шпажках можуть бути як бюджетної закускою, так і самим справжнім делікатесом. Все залежить від обраної для них начинки.
З червоною рибою і чорною ікрою
Інгредієнти:
- білий хліб – ½ буханки;
- вершкове масло (розм’якшене) – ½ пачки;
- слабосолона форель/сьомга – 200 – 250 м;
- чорна ікра – 50 – 70 г;
- свіжа петрушка – за смаком.
Приготування:
- З білого хліба вирізати круглі шматочки.
- Кожен промазати розм’якшеним маслом.
- Викласти порції чорної ікри.
- Тонко нашаткувати рибу і згорнути її у вигляді вітрила. Закріпити на хлібі шпажками.
Прикрасити готові канапе свіжою петрушкою.
З сыровяленой ковбасою
Інгредієнти:
- багет – 200 г;
- сиров’ялена ковбаса (у нарізці) – 80 – 100 м;
- великий свіжий огірок – 1 шт.;
- маленькі томати – 2 – 3 шт.;
- тостовий сир – 50 г;
- маслини без кісточок – 10 шт.
Приготування:
- Багет нарізати порційно і злегка підсушити в духовці.
- Огірок оформити тонкими слайсами, помідори – пластиками. Маслини – половинками.
- На остиглі грінки викласти тостовий сир, по одній платівці на кожну. Можна попередньо покрити хліб майонезом або м’яким сирним сиром.
- Далі, розподілити кружечки помідорів.
- На кожну шпажку спочатку нанизати шматочок маслини, потім – огірковий слайс хвилями і тонкі шматочки сыровяленой ковбаси.
- Увіткнути заготовки в грінки.
Подати отримані канапе на красивій тарілці.
Нові м’ясні страви
Обов’язковими на святковому столі стануть м’ясні страви. Подавати їх варто незабаром після початку застілля, коли гості встигли спробувати закуски, в гарячому вигляді.
Печінкові трубочки з начинкою
Інгредієнти:
- куряча печінка – півкіло;
- яловича печінка – 400 г;
- варені яйця – 10 шт.;
- сирі яйця – 4 шт.;
- морква – 10 шт.;
- молоко – півлітра;
- борошно – 1/3 ст.;
- сметана – 5 десертних ложок;
- майонез – 1/3 ст.;
- часник – за смаком;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Два види печінки перебити блендером. Посолити. Додати спеції.
- Влити до печінкової масі добре збиті яйця і частина молока.
- Ввести муку. Повторно збити все до зникнення грудочок і розвести її молоком.
- З отриманої маси приготувати 25 – 30 млинців.
- Цибуля засмажити з морквою. Посолити. Додати половину сметани.
- Решту сметану змішати з тертим вареними яйцями, размятым подрібненим часником і сиром. Додати сіль і майонез.
- Кожен млинець покрити сирно-яєчної масою і овочевий піджаркою по черзі.
Подати таке незвичайне м’ясне блюдо гарячим з будь-яким гарніром.
М’ясні «клубочки»
Інгредієнти:
- змішаний м’ясний фарш – півкіло;
- дріжджове листкове тісто – півкіло;
- цибуля – 1 головка;
- жовток – 1 шт.;
- часник – за смаком;
- молоко – 2 десертні ложки;
- сіль, перець.
Приготування:
- Фарш змішати з цибулею, часником і повторно пропустити через м’ясорубку. Посолити, додати перець.
- Ретельно відбити масу про горизонтальну поверхню.
- Тісто розкачати і нарізати тонкими смужками.
- З фаршу сформувати «клубки», покрити їх смужками тіста, щоб залишалися невеликі просвіти.
- Змастити заготовки сумішшю жовтка і молока.
Запікати частування в духовці 40 – 45 хвилин при середній температурі до золотистої скоринки.
Оригінальні святкові гарніри
Замість звичного рису і картопляного пюре до свята варто приготувати щось більш цікаве в якості гарніру. Смачно доповнювати обидва запропонованих нижче варіанти страв гострими соусами.
«Герцогиня»
Інгредієнти:
- сира картопля – 1 кг;
- сир твердого сорту – 50 – 80 г;
- курячі жовтки – 2 шт.;
- мускатний горіх – на кінчику ложки;
- сіль і перець.
Приготування:
- Картоплю зварити до готовності в солоній воді.
- Злити всю воду, додати мускатний горіх, перець, тертий сир, жовток (1 шт). Все добре перемішати.
- На деко, застелене пергаментом, за допомогою кондитерського мішка видавити невеликі трояндочки.
- Змастити заготовки залишилися жовтком.
- Запікати в дуже гарячій духовці 15 – 17 хвилин.
Можна на 8 березня приготувати такий гарнір у вигляді вісімок.
Фарширована «пекинка»
Інгредієнти:
- китайська капуста – 1 качан;
- сир середньої жирності – 300 – 350 г;
- якісний желатин – 10 г;
- питна вода – 60 мл;
- кольорові салатні перці – 150 г;
- свіжа зелень петрушки – 10 г;
- часник, сіль, перець.
Приготування:
- Желатин залити водою і залишити набухати.
- Дрібно порубати петрушку і часник, змішати з сиром.
- Порізати мініатюрними кубиками салатні перці. Додати до сиру. Все посолити, поперчити.
- Розпустити желатин в мікрохвильовці, відправити в начинку.
- Капусту розділити на листки. Кожен промити і обсушити.
- Брати по 2 листочка, наповнювати їх начинкою і з’єднувати між собою.
- Кожну заготовку загорнути у плівку і відправити на пару годин в холодильник.
Такий незвичайний гарнір подається охолодженим до м’яса або риби.
Меню пісного столу
Пісний святковий стіл теж може бути гарним і смачним. Правда, рецепти в ньому виявляться простіше.
Запіканка з картоплею і грибами
Інгредієнти:
- сирий картопля – 1,5 кг;
- очищені свіжі гриби – півкіло;
- цибуля – 2 головки;
- помідори – 3 шт.;
- пісний майонез, рослинна олія і сіль.
Приготування:
- Повністю зварити очищену картоплю. Перетворити в пюре з залишилася після варіння водою. Посолити. Можна додати спеції.
- Цибулю з грибами довільно порізати і смажити на олії. Посолити. Перебити блендером.
- У скляну підготовлену форму викласти 1/3 пюре. Покрити засмажкою та ще 1/3 пюре.
- Далі, викласти тонко нарізані томати.
- Все закрити залишилася картоплею і пісним майонезом.
Випікати страву при 170 градусах близько 40 хвилин.
Пісні голубці
Інгредієнти:
- білокачанна капуста – 1 качан;
- білий рис – ½ ст.;
- морква і цибуля – 1 шт.;
- кетчуп – 5 десертних ложок;
- помідори – 2 шт.;
- гриби – 1 ст.;
- олія, сіль, перець.
Приготування:
- Капусту розібрати на листя. Кожен вимити і варити в окропі 3 хвилини до розм’якшення. Зрізати з них потовщення.
- Рис промити і варити 7 хвилин.
- Лісові гриби теж попередньо відварити. Печериці – просто дрібно порізати.
- Помідори звільнити від шкірки, дрібно порубати.
- Часник розім’яти.
- Засмажити На олії до рум’яності подрібнені цибулю і моркву. Додати гриби. Готувати масу ще 7 – 8 хвилин.
- Засмажку змішати з томатами, рисом, часником. Посолити і поперчити.
- Начинити масою капустяне листя. Щільно їх згорнути і обсмажити на розігрітій олії по парі хвилин.
- Залити голубці в сковорідці з невеликою кількістю води з кетчупом і тушкувати частування на повільному вогні трохи більше години.
Пісний «Олів’є»
Інгредієнти:
- варена картопля – 4 шт.;
- варена морква – 3 шт.;
- консервований горошок – 1 ст.;
- цибуля – 1 головка;
- кислі бочкові огірки – 3 шт.;
- маринована морська капуста – 100 – 150 г;
- пісний майонез і сіль.
Приготування:
- Всі овочі (і варені, і свіжі, солоні) порубати кубиками.
- З горошку злити рідину. Маслини порізати кружальцями.
- Капусту порізати коротші.
- Все змішати.
Готовий салат заправити підсоленим пісним майонезом.
Самі прості, але смачні страви
Якщо немає часу довго возитися над оформленням святкового столу, варто вибирати максимально прості страви. Залишиться лише подбати про їх цікавому оформленні, здатні приємно здивувати гостей.
Запечена скумбрія
Інгредієнти:
- рибні тушки – 2 великих;
- часник – 3 – 4 зубчики;
- мелена паприка – 1 щіпка;
- прованські трави – 2 ч. л.;
- масло і сіль.
Приготування:
- Промити і почистити рибу. Залишити чисте філе на половинках з шкірою. У ньому не повинно залишитися кісточок.
- Часник розчавити, змішати з усіма приправами і приблизно 1/3 ст. будь-якого рослинного масла. Посолити масу. Натерти нею рибне філе і залишити його в такому вигляді приблизно на 1 годину.
- Викласти підготовлену скумбрію на деко, застелене пергаментом, шкірою вгору.
Запікати рибу 15 – 17 хвилин при 220 градусах.
Помідори-полосатики
Інгредієнти:
- черрі довгастої форми – 12 шт.;
- часник – за смаком;
- сир – 100 – 150 г;
- майонезний соус і сіль.
Приготування:
- Сир дуже дрібно потерти і змішати з майонезом, размятым часником, сіллю.
- У кожній черрі зробити за два поперечних горизонтальних розрізу. Наповнити їх начинкою.
- Таким чином начинити всі помідори.
Одержані «бджілок» подати в якості холодної закуски.
Салат з шинкою і маринованою цибулею
Інгредієнти:
- свиняча шинка – 200 – 250 м;
- плавлений сир – 2 шт.;
- томати – 3 шт.;
- червоний маринований цибулю – 150 р;
- сметанний соус і сіль.
Приготування:
- Сир, томати і шинку порізати середніми кубиками.
- Все змішати, додати цибулю, віджатий від маринаду.
- Заправити закуску сметанним соусом.
Посолити за смаком і відразу подати гостям.
Цікаві рецепти для святкового столу
Досвідчені господині можуть взятися за трохи ускладнені рецепти. Страви з них виходять дуже цікавими, незвичайними і смачними.
Сальтисон з оливками
Інгредієнти:
· курка – 700 – 750 г;
· очищена вода – 2 л;
· зелені оливки – ½ ст.;
· морква – 100 г;
· часник – 1 зуб.;
· якісний желатин – 50 г;
· сіль, перець.
Приготування:
1. Курятину з кістками порубати на шматки і відправити варитися на 90 хвилин. У самому кінці варіння додати очищену морквину.
2. Желатин розвести в холодній кип’яченій воді згідно з інструкцією. Через чверть години розчинити його на водяній бані і змішати з 1,5 склянки бульйону від курки. Туди ж додати подрібнений часник. Посолити.
3. Варену моркву і оливки нарізати дрібними кубиками. Змішати з ними невеликі шматочки знятого з кісток вареного м’яса.
4. Залити компоненти начинки бульйоном з желатином.
5. Відправити масу в красиву форму і перемістити в прохолоду на всю ніч.
Готовий сальтисон подати в перевернутому вигляді, прикрасивши свіжою зеленню.
Грибний рулет з кабачків
Інгредієнти:
· свіжі кабачки – 2 шт.;
· очищені печериці – 450 г;
· твердий сир – 150 г;
· яйця – 2 шт.;
· борошно – 1 ст.;
· сметана – 1 ст.;
· цибуля – 1 головка;
· часник – 3 – 4 зубки;
· розпушувач – 10 г;
· сіль, перець, олія.
Приготування:
1. Кабачки очистити, крупно потерти і змішати з розчавленим часником. Посолити.
2. Додати жовтки, тертий лук.
3. Просіяти в масу борошно з пекарським порошком. Додати збиті до стійкої піни білки. Поперчити
4. Розподілити суміш по промасленному листу.
5. Відправити в духовку, розігріту до 170 градусів. Запікати 35 – 45 хвилин.
6. Гриби дрібно порізати, обсмажити до рум’яності. Додати сметану і тертий сир.
7. Промазати грибний масою готовий кабачковий корж. Згорнути його рулетом.
Порізати вийшло блюдо шматочками і прикрасити по своєму смаку.
Кекси з курки
Інгредієнти:
· філе курятини – 1 шт.;
· шампіньйони – 5 шт;
· копчена ковбаса – 1 шт.;
· болгарський перець – ½ стручка;
· маринований огірок – 1 шт.;
· маслини – 9 шт.;
· цибуля зелена – 2 пера;
· сир – 80 – 100 м;
· сметана і вершкове масло – за бажанням;
· сіль, рослинна олія, спеції.
Приготування:
1. Дрібно порізати ковбасу, гриби, перець. Обсмажити до рум’яності. Можна взяти для цього вершкове масло.
2. Додати кубики маринованого огірка і маслин, а також подрібнений зелений лук.
3. Змішати продукти і заправити сметаною.
4. Філе курки тоненько відбити. Промазати сіллю і спеціями. Вирізати з нього шматочки за розміром формочок для кексів.
5. Застелити тонкими пластинками м’яса промаслені ємності.
6. Зверху розподілити начинку.
7. Все засипати сиром. Для соковитості можна розподілити зверху по шматочку вершкового масла.
Запікати ситні кекси півгодини при 190 градусах.
Якими напоями здивувати гостей
На дорослому столі напевно будуть присутні і алкогольні і безалкогольні напої. Звичні магазинні пляшки можна замінити незвичайними коктейлями, приготованими своїми руками.
Апельсиновий напій без алкоголю
Інгредієнти:
· очищена вода – 2 л;
· соковитий солодкий апельсин – 2 шт.;
· м’ята – 4 – 5 гілочок;
· цукор – 3 ст. л.;
· лід кубиками.
Приготування:
1. На дно графина покласти промиту обсушену м’яту, злегка розім’яту руками.
2. Зверху додати кружечки апельсинів без кісточок і цукор.
3. Всі також розім’яти ложкою.
4. Заповнити графин льодом на½.
5. Залити все водою.
Дати напою настоятися 10 хвилин і подати до столу.
Ягідний лікер зі згущеним молоком
Інгредієнти:
· якісна горілка – півлітра;
· згущене молоко – 100 мл;
· свіжовичавлений вишневий сік – 1 ст.
Приготування:
1. Змішати згущене молоко і сік. Підійде і інший ягідний.
2. Додати горілку.
3. Все перемішати довгою кавовій ложкою.
Налити лікер в красивий графин або пляшку. Охолодити.
Для святкового столу краще приготувати відразу кілька цікавих смачних страв, але невеликими порціями. У такому випадку кожен гість зможе знайти серед них що-то по своєму смаку. Особливу увагу варто приділити закусок. Їх на святковому столі ніколи не буває багато.