Ввечері, коли вся родина збирається за великим столом, господиня намагається нагодувати чим-небудь смачним. Що з курки на вечерю приготувати плануєте ви? Прочитайте статтю, де зібрані популярні рецепти, а також різні варіанти теплової обробки.
Що приготувати в духовці на вечерю з курки?
Так вже вийшло, що багато хто просто закохані в запечену в жаровні домашню птицю. Розберемо детальніше, які страви готуються цим способом.
Запечена курка в спеціях цілком
Чудовий варіант для подачі. Так, як тушка цілісна, то займе центральну частину столу.
Підготуйте:
- курочку;
- набір приправ;
- лимон;
- запашний перець;
- цибулину;
- столову ложку солі;
- часник;
- рослинне масло.
Підготуємо тушку. Для цього видалимо пір’я, якщо такі залишилися, зріжемо зайву шкіру з шиї і ретельно промиємо в проточній воді. Приділити особливу увагу внутрішньої частини, де часто можна знайти залишки внутрішніх органів.
Тепер у маленької піалі змішуємо лимонний сік і приправи.
Для курки чудово підходять такі запашні трави: розмарин, шавлія, орегано, чебрець та ін
Додайте трохи рослинного або оливкового масла, сіль, подрібнений часник і цибулю. Сумішшю ретельно натріть тушку зовні і всередині. Залиште на півгодини маринуватися в прохолодному місці і увімкніть духовку для розігріву до 180 градусів.
На деко або спеціальну форму кладемо спинкою вгору тушку і ставимо на годину запікатися, іноді відкриваючи, щоб полити витопленим соком і жиром.
Готовність легко перевіряється. Проткнувши м’ясо гострим предметом помітно виділення прозорого соку – пора витягувати, якщо каламутна маса – потримати ще трохи.
Куряче філе по-французьки
Приготуйте:
- 2 грудинки;
- 300 г печериць;
- 1 цибулина;
- картопля – 3-4 шт.;
- майонез;
- 200 г сиру.
Розрізами кожну частину філе навпіл і відбиваємо молоточком. Викладаємо на змащене будь-яким маслом деко.
Щоб не забризкати соком стіни, загорніть шматочки в целофан або харчову плівку.
Тепер на сковороді пасеруємо цибулю з грибами і розкладаємо на м’ясо. Зверху піде митий і очищений картопля, який порізали кружечками, рясно змастили майонезом, посипали тертим сиром.
У жаровій шафі страва готуватиметься близько 40 хвилин.
Жульєн з грибами і куркою
Готуємо у великій формі, а при подачі розкладаємо по тарілках.
Інгредієнти:
- білі гриби – 300 г;
- борошна – 1 ст. л.;
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- вершки – 1 склянку;
- філе куряче – 300 г;
- цибулина;
- рослинна олія для обсмажування;
- горіх мускатний – 1⁄2 ч. л.;
- твердий сир – 150 р.
Готуватися швидко. Тому треба все підготувати, щоб було під рукою. Куряче філе наріжемо смужками поперек волокон, гриби пластинками, цибулю півкільцями.
Ставимо на вогонь сковороду, наливаємо трохи олії і починаємо обсмажувати кожен з підготовлених продуктів окремо, викладаючи у форму для запікання.
Щоб гриби не віддали весь сік під час обсмажування, а придбали лише засмаглий колір, не варто класти на сковороду великий обсяг і закривати кришкою.
Слідом ставимо суху сковороду, на яку висипаємо борошно, трохи обсмажуємо і додаємо шматочок вершкового масла. Коли він розтопиться, вливаємо вершки, доводимо до кипіння, залишаємо на повільному вогні 5 хвилин, додавши сіль і необхідні спеції. Вміст зливаємо в форму до інших продуктів, перемішуємо і посипаємо тертим сиром.
Всього 15-20 хвилин і жульєн готовий. Прикрасьте зеленню.
Як приготувати курка-гриль в духовці?
Не обов’язково мати спеціальний пристрій у своїй духовці, щоб вийшло блюдо не гірше, ніж магазині. Ви в цьому переконаєтеся.
Необхідно:
- курка;
- часник;
- столова ложка оцту;
- перець мелений і горошком;
- сіль.
Охолоджену або розморожену курку промиваємо під струменем води зовні і всередині. Обтираем паперовими рушниками зайву воду. Натираємо сумішшю товченого часнику з сіллю і перцем.
Тепер, як гриля будемо використовувати пляшку ємністю 0,5 л. Наповнюємо її на 1/3 теплою водою і наливають туди оцет, додаємо перець горошком. Надягаємо на посуд тушку шийкою вгору.
При такому способі приготування страву ставиться в холодну духовку і не перевіряється готовність шляхом проколів, інакше втратите весь жир.
Буде потрібно 1 годину і 20 хвилин з моменту закриття кришки духовки. Через півгодини можна іноді поливати соком, який буде вытапливаться.
Грудка запечена з ананасами
Цей рецепт чудово підійде людям, які стежать за своєю фігурою. Тут мінімум калорій, плюс ананас, який допомагає спалювати жир.
Все, що знадобиться:
- куряча грудка – 2 шт.;
- 1⁄2 банки консервованого ананаса;
- сметана – 6 ст. л.;
- сир – 150 г;
- сіль і перець мелений.
Ділимо кожну грудку на 3 порційних шматка, укладаємо в целофановий мішок і відбиваємо з двох сторін. Витягуємо, посипаємо сіллю, перчимо і укладаємо на лист, який заздалегідь змастили оливковою олією.
Зверху покриваємо кружечками ананасів, поливаємо сметаною. Щоб отримати гарну скоринку, натираємо сир і посипаємо шматочки.
Ставимо в гарячу духовку на 35 хвилин.
Картопляна запіканка з птахом
Варто здивувати родичів, приготувавши в духовці прекрасну ситну запіканку.
Підготуємо:
- 600 г картоплі;
- 200 г вареної курки;
- 2 яйця;
- 50 г вершкового масла;
- ст. л. сметани;
- 100 г плавленого сиру.
Запіканка буде нагадувати пиріг, а для нього спочатку готують основу. Чим ми і займемося.
Миємо та очищаємо шкірку з картоплі, ставимо варити. Коли вона почне розсипатися, зливаємо воду і робимо пюре, даємо трохи охолонути і додаємо яйця і вершкове масло, ще раз добре переминаем.
В окремій чашці змішуємо порізану на кубики курку з чорним перцем і плавленим сиром.
Форму змащуємо олією, викладаємо рівним шаром половину картоплі, потім начинку і залишки пюре. Змащуємо сметаною, отпекаем 20 хвилин у жаровій шафі.
Класичний курча тютюну
Будемо готувати, як справжні грузини, які беруть все на око.
Беремо курча вагою, що не перевищує 1 кг. Ріжемо грудку і розгортаємо. Щоб курочка гарно лягла, необхідно зламати сухожилля на стегенець, крилах і, не пошкодивши шкіру ножем підрізати ребра з боку хребта. Промиваємо в проточній воді, обсушуємо паперовими рушниками.
Беремо тарілку, в якій змішуємо аджику, сметану (деякі використовують суміш перців), натираємо тушку. В ідеалі вона повинна полежати не менше 6-8 годин.
Зверніть увагу, що аджика солоний продукт.
Викладаємо на лист і засмажуємо до повної готовності.
Випікаємо з овочами в горщиках
Потрібно придбати:
- 500 г курячого філе;
- 3 картоплі середнього розміру;
- 1 болгарський перець;
- 1 морква;
- 1 цибулину;
- лаврушки;
- 6 ст. л. сметани;
- твердий сир.
Все просто. Відразу готуємо горщики. Першим нарізаємо невеликими шматочками м’ясо і розкладаємо в глиняний посуд. Чистимо, надаємо форму кубиків картоплі і відправляємо до курки.
Овочі звільняємо від шкірки і насіння, трохи пасеруємо і знову по горщикам. Далі, якщо у вас є бульйон, то його розливаємо, заповнюючи форми на 2/3 частина, але, якщо ні, то воду. Солимо, кладемо по половині лаврового листа, перчимо і заливаємо сметаною (або майонезом). Тертим сиром можна не посипати, але так тушковані овочі у горщиках виглядають ефектніше.
Ставимо в духовку, закривши кришечками. Час готовності залежить від величини шматочків і потужності плити.
Курка, запечена з лимоном і чебрецем у фользі
Такий варіант приготування можна використовувати для святкового столу, але з-за простоти господині часто його застосовують для сімейного вечері.
Отже, беремо керамічний посуд (якщо такої немає, то застеліть великим шматком фольги), змащуємо дно вершковим маслом і накладаємо шар у 4 см очищеного і порізаного картоплі. Зверху посипаємо гілочками чебрецю.
Тепер займемося курочкою. Її ретельно промиваємо, витираємо. Беремо лимон, споліскуємо, терткою знімаємо цедру і змішуємо з сіллю, чебрецем. Натираємо цією сумішшю тушку, і невелика кількість засовуємо в кишеньки на грудці. Сам лимон кладемо всередину і пов’язуємо лапки курки. Перевертаємо її і укладаємо на подушку з картоплі.
Закриваємо фольгою і ставимо в гарячу духовку на годину. Розриваємо, залишаючи ще на 15 хвилин, щоб утворилася золотава скоринка.
Курячі стегна в рукаві
Тут все простіше простого.
Купуємо:
- 700 г курячих стегенець;
- цибулину;
- суміш приправ.
Охолоджені стегна споліскують під струменем водопровідної води, відкидаємо на друшляк, або обтираем паперовими рушниками. Натираємо приправами і сіллю. Розправляємо пекарський рукав на деку, акуратно розкладаємо ніжки і міцно пов’язуємо пакет.
Ставимо в духовку і випікаємо протягом 40 хвилин. Якщо хочете трохи підсмажити, то розірвіть поверхню і на 10 хвилин знову поставте в духовку.
Курячі крильця в медово-соєвому соусі
Для тих, хто любить крильця, є такий чудовий рецепт. Кількість інгредієнтів не вказано, так як все буде залежати від кількості осіб за вечірнім столом і смакових пристрастей.
Чисті курячі крила спочатку замаринуем в соусі, для якого в чашці змішаємо 2 столові ложки меду з 80 грамами оливкової олії. Сюди ж насипати суміш перців, улюблені приправи і сіль. Залишити мінімум на пару годин, після чого можна все викласти на сухе деко і відправити в розігріту духовку на 25 хвилин.
Курка з гречкою під сирною скоринкою
Тепер приготуємо ще одна страва з домашньої птиці. Його велич у тому, що воно відразу йде з гарніром, який в процесі запікання просочується курячим соком і ароматами трав.
Нам знадобиться:
- філе – 600 г;
- цибуля – 1 шт.;
- гречка – 2 склянки;
- сир – 200 г;
- хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Беремо глибокий лист. Дно засипаємо гречкою, яку заздалегідь слід перебрати. Акуратно заливаємо 3 склянками гарячої підсоленої води. Зверху викладаємо шар порізаної цибулини і курячого філе. Посипаємо спочатку приправою, а потім натертим на крупній тертці сиром.
Ставимо у жарову шафу. Ступінь готовності можна визначити за рум’яної скоринки, яка повинна утворитися при запіканні.
Курка в мультиварці
Використання такого пристосування на кухні багато в чому спрощує процес. Багато господинь досить часто стали користуватися ним на кухні.
Холодець з курки в мультиварці
Раніше доводилося довго варити м’ясо на плиті, деякі застосовували скороварку. Але тепер з’явилася можливість скоротити час.
Необхідно придбати:
- 1 кг курячих лап;
- 1,2 кг філе;
- велику цибулину;
- велику морквину;
- часник;
- сіль;
- желатин – пакетик;
- консервований горошок – баночка.
Займемося першими лапками, у яких видаляємо кігтики, замочуємо на ніч у холодній воді і відскрібаємо верхній шар шкіри ножиком, споліскуємо.
У чашу мультиварки закладаємо спочатку м’ясо, потім очищені овочі. Закриваємо кришкою і ставимо режим «Гасіння» на п’ять годин. Коли почуєте сигнал, дістаємо все вміст і проціджуємо бульйон.
В склянці з теплою водою розвести желатин. Коли м’ясо трохи охолоне, треба розібрати його, прибираючи кістки і хрящі, порізати і відправити назад в бульйон. Влити сюди желирующую масу, горошок, посолити і додати чорний перець, довести до кипіння і відразу вимкнути, засипати товченим часником.
Добре перемішати і розлити по формочках, прикрасити морквою і залишити в прохолодному місці.
Смачний плов з куркою
Інгредієнти:
- половина курки (приблизно 0,7 кг);
- 2 мульти склянки рису;
- по 2 моркви і цибулі;
- приправа для плову;
- лавровий лист;
- соняшникова олія;
- головка часнику.
Так як часу нам знадобиться мало, то краще відразу підготуйте всі продукти.
Наливаємо в чашу мультиварки масло і першим скидаємо цибулю, який подрібнили кубиками. Ставимо режим «Смаження» і доводимо його до золотистого кольору. Слідом додаємо шматочки посіченою курки, приправу і нашатковану моркву.
Через 10 хвилин, кидаємо лаврушки і засипаємо рівним шаром рис, акуратно наливаємо 3 мульти склянки гарячої води, щоб не потривожити крупу. В середину встромляємо головку часнику без лушпиння. Закриваємо кришкою, міняємо режим на «Каша» і варимо до готовності 30 хвилин.
Бешбармак з курки в мультиварці
В ідеалі для цього рецепту потрібно баранина або яловичина. Ми спробуємо приготувати з курки.
Продукти:
- курка на 1,5 кг;
- зелень свіжа;
- цибуля – 5 шт.;
- кетчуп – 1 ст. л.;
- лаврушка;
- локшина для бешбармака (можна замінити іншою, але тільки великої).
Готувати будемо, використовуючи покрокову інструкцію:
- М’ясо порубаємо на великі шматки. При бажанні видалити шкіру.
- Відправляємо в каструлю разом з 2 очищеними цибулинами.
- Заливаємо киплячою водою, щоб повністю покрити курку.
- Виставляємо режим «Суп» і варимо 1 годину. За 20 хвилин до кінця потрібно скинути лавровий лист, посолити, додати сіль і кетчуп.
- Коли пролунає сигнал, витягуємо м’ясо відразу на велику тарілку, а варену цибулю викидаємо.
- У бульйоні ошпарим інші цибулини, які заздалегідь порізали полуколечками, і шумівкою викладаємо поверх шматків курки.
- Скидаємо в мультиварку локшину, варимо згідно з рекомендаціями на упаковці і витягуємо на тарілку.
Прикрашаємо страву зеленню.
Легкий курячий суп з вермішеллю
Інгредієнти:
- 300 г курячого філе;
- морква;
- 250 г дрібної вермішелі;
- цибулина;
- сіль;
- лавровий лист.
Промиваємо, чистимо і шаткуємо овочі. У чашу мультиварки наливаємо трохи олії і обсмажуємо їх.
Філе споліскуємо і нарізаємо невеликими шматочками. Відправляємо до пассеровке і заливаємо гарячою водою. У режимі «Суп» необхідно варити близько півгодини.
Відкриваємо кришку після сигналу, солимо, скидаємо лаврушки і засипаємо вермішель.
Якщо боїтеся, що локшина розвариться, то заздалегідь на сухій сковороді трохи обсмажте її.
Доводимо до готовності і можна подавати на стіл.
Дієтичне куряче філе на пару
Немає нічого простіше, якщо вам необхідно приготувати м’ясо домашньої птиці на пару.
Починаємо з води, якої знадобиться близько 2 літрів. Наливаємо в чашу мультиварки. У режимі «Варка» доводимо її до кипіння.
В цей час підготуємо м’ясо. Його необхідно помити, нарізати на шматки потрібного розміру і розкласти на решітці, яка йде в комплекті з мультиваркою.
Перед тим, як її виставляти, за бажанням можна додати у воду улюблені спеції, щоб курка могла їх ароматами. Час на приготування буде залежати від розміру порційних шматків.
Тушкована курка зі сметаною і часником
Приготуйте:
- стегенця курячі – 0,5 кг;
- борошно – 1 ст. л.;
- 1⁄2 склянки сметани;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 4 зубчики;
- паприка;
- лавровий лист.
Чистимо цибулю, часник і шаткуємо дрібними кубиками. Скидаємо в чашу разом з соняшниковою олією і включаємо режим «Смаження». У цей час на сковороді доводимо борошно до золотистого кольору і відправляємо в каструлю.
Сюди ж викладаємо м’ясо. Замість стегенець можна взяти будь-яку частину курки, можна також видалити шкірку. Заливаємо сумішшю сметани зі склянкою води, додаємо приправи і сіль, перемикаємо режим «Гасіння». Часу буде потрібно 40 хвилин.
При подачі можна прикрасити зеленню і зварити гарнір.
Курячі відбивні з сиром в мультиварці
Запечені таким способом відбивні нічим не поступаються за смаком, коли ви використовували духовку. Але, часу і електрики в останньому випадку витратиться більше.
Отже, купуємо:
- помідор;
- філе – 300 г;
- сир – 100 г;
- цибулина;
- сметана – 3 ст. л;
- спеції.
Обмиваємо грудинку, обов’язково підсушуємо паперовими рушниками і розрізаємо впоперек волокон. Складаємо в мішечок і трохи відбиваємо. Далі необхідно посолити і посипати меленим перцем. Викладаємо на змащене дно чаші.
Чистимо і нарізаємо цибулину кільцями, які викладаємо на м’ясо. Зверху покрити кружальцями з томату, полив сметаною і присипавши сиром, потертим на крупній тертці.
В режимі «Випічка» мультиварка буде готувати відбивні 30 хвилин.
Курячі гомілки в італійському стилі
Цей рецепт підійде любителям європейської кухні.
Підготуйте наступні інгредієнти:
- 6 курячих ніжок;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 50 г бекону;
- склянку бульйону;
- половину лимона;
- 1⁄4 банки консервованих оливок без кісточок;
- італійські трави;
- 1 селера;
- 2 ст. л. кетчупу;
- 3 томату.
Готуємо суміш з соку, видавленого з лимона, з пряними травами і обмазуємо кожну гомілка курки. Поміщаємо в контейнер або мішечок, залишаємо в прохолодному місці поки будемо готувати соус.
Селеру нарізаємо і бекон. У режимі «Смаження» готувати з оливковою олією протягом 4-5 хвилин. Додаємо кетчуп і терті помідори. Тушкуємо близько чверті години.
Викладаємо курочку, посипаємо оливками, заливаємо бульйон, міняємо режим «Випічка», встановивши таймер на 40 хвилин.
Обов’язково прикрасьте рубаною петрушкою. Вечір в італійському стилі готовий.
Курка, тушкована з грибами і картоплею
Приготуємо ситне і смачне блюдо, на яке витратимо зовсім небагато часу.
Знадобиться наступний набір продуктів:
- картопля – 5 шт.;
- цибуля;
- печериці – 500 г;
- куряче філе – 400 г;
- морквина;
- часник – 3 зубчики;
- сметана – 100 р.
Обсмажуємо в мультиварці овочеву нарізку з грибами на оливковій олії не менше 10 хвилин.
Так як гриби вбирають у себе багато масла, слід стежити за його кількістю під час теплової обробки, щоб продукти не вийшли сухими.
М’ясо промиваємо, нарізаємо кубиками, скидаємо до овочів і продовжуємо обсмажувати ще 10 хвилин. Потім відкриваємо кришку, відправляємо туди підготовлену картоплю, додаємо сметану, розведену зі склянкою води або бульйоном. Перемішуємо всі компоненти, перемикаємо в режим «Гасіння» або «Випічка».
Через годину можна накривати на стіл і кликати на вечерю. Курка з картоплею та грибами сподобається всім.
Макарони з куркою в мультиварці
Поєднання м’яса домашньої птиці з макаронними виробами часто використовується у багатьох національних кухнях. Розглянемо найпростіший рецепт, який підійде, якщо у вас мало часу.
Підготуємо:
- болгарський перець;
- цибуля;
- морква;
- куряче м’ясо – 600 г;
- локшина – 500 г;
- спеції рослинна олія для обсмажування.
Миємо, очищаємо і нарізаємо овочі. Готуємо м’ясо.
Наливаємо олію в чашу, скидаємо першими цибулю з болгарським перцем. Пасеруємо в режимі «Смаження» кілька хвилин, і додаємо терту моркву з курячим філе. Продовжуємо теплову обробку.
Через 7-8 хвилин висипаємо макарони. Наливаємо воду, заздалегідь змішану з сіллю і зі спеціями. Вона повинна повністю покрити локшину.
У режимі «Плов» доводимо до готовності.
Смажимо і тушкуємо на сковороді
Тепер розглянемо страви, які можна приготувати звичним способом біля плити.
Чахохбілі з курки
Раніше це грузинське блюдо готували з фазана, але з часом замінили куркою.
Для приготування нам знадобиться:
- 1,5 кг курки;
- 2 цибулини;
- гострий перець;
- 3 помидорины;
- 3 зубчики часнику;
- 1 ч. л. хмелі-сунелі;
- базилік;
- 1 ст. л. вершкового масла;
- кінза.
Розглянемо покроково:
- Промиваємо м’яса і рубаємо. Шматки зазвичай роблять великими.
- Обсмажуємо на сковороді з додаванням вершкового масла.
- Додаємо помідори, які заздалегідь ошпарим окропом, зняти шкірку, поріжемо. Надаємо тепловій обробці не менше чверті години.
- На окремій сковороді пасеруємо шінкованной цибулю і перекладаємо в загальну посуд. Залишаємо на вогні ще на півгодини.
- Рубаємо зелень з часником, висипаємо в сковороду разом з хмелі-сунелі і гострим перцем.
Через 7 хвилин блюдо буде готово.
Смажена шматочками курка на сковороді
Тут особливі знання не потрібно, все залежить від ваших уподобань.
Загальні правила:
- Насамперед необхідно ретельно курку помити, підсушити, зрізати зайву шкіру і жир.
- Нарубаем на шматочки потрібного розміру.
- На розігріту сковороду покласти масло. Викладаємо курку.
Якщо почнете тушкувати при малому нагріванні, загубиться сік і м’ясо вийде сухим. - Коли з’явиться гарна скоринка, зменшуємо нагрівання, солимо й додаємо улюблені приправи. Можна налити трохи сухого вина.
- Продовжувати тушкувати під кришкою до повної готовності.
В кінці можна посипати свіжою зеленню.
Соковиті курячі котлетки
Щоб котлети не вийшли сухими, дотримуйтесь пропорції необхідних продуктів.
Візьміть:
- 1 кг куряче філе без шкіри;
- 100 мл молока;
- 3 зубчики часнику;
- 250 г батона;
- чорний мелений перець;
- сіль.
Як ви помітили, в рецептурі відсутні яйця. Звичайно, можна розбити у фарш парочку, але зазвичай перекручена курка цього не потребує. До покупному фаршу це не відноситься.
Першим замочуємо батон, заливши його молоком, а поки він мякнет, займемося м’ясом. Зрізаємо непотрібні частини (шкіру, прожилки), жир краще залишити.
Проганяємо через м’ясорубку м’ясо з часником, цибулю і в кінці хліб. Додаємо за смаком сіль і чорний перець. Правильно замішуємо фарш: спочатку руками, а потім ніби відбиваючи про дно чашки.
Курячий фарш часто виходить рідкуватим. Тому, щоб легше сформувати котлети, поставте його на деякий час в холодильник. Намагайтеся не робити тонкими, як шніцель, щоб зберегти соковитість.
Вироби обов’язково обвалюють у панірувальних сухарях і обсмажуємо на сильному вогні по парі хвилин. Доводимо до готовності, збавивши полум’я.
Рецепт смаження в соєвому соусі
Приготуйте:
- половину лимона;
- 1⁄2 кубики курячого бульйону;
- цибулинка;
- 3 ст. л. соєвого соусу.
Коли готові котлети викладемо з сковороди, залишимо жир і приготуємо на ньому смачний соус, яким поллємо вироби при подачі на стіл.
Просто змішуємо кубик бульйону з лимонним соком, виливаємо в сковороду після котлеток, додаємо дрібно нарубану цибулю і соєвий соус. Варимо приблизно 5 хвилин.
Так проявиться насичений смак курячого м’яса.
Рубані котлети курячі
Інгредієнти:
- 600 г курячого філе;
- 3 ст. л. майонезу;
- свіжа зелень;
- 2 яйця;
- 2 ст. л. картопляного крохмалю;
- приправи;
- сіль.
На дошці гострим ножем дрібно нарізаємо філе і складаємо в чашу. Сюди ж додаємо майонез з приправами і сіллю, крохмаль, яйця і рубану зелень. Ретельно все перемішуємо і ставимо в холодне місце, щоб м’ясо просякло всіма ароматами.
Ліпимо котлети довільній формі і обсмажуємо на середньому вогні.
Перевірити готовність легко. Досить проткнути котлету чим-небудь гострим і якщо виділяється прозорий сік, то пора знімати з вогню.
Відбивна з курячого філе
Спосіб приготування відбивних в духовці на сковороді відрізняється, тому завжди дотримуйтеся правил.
Для цієї страви завжди береться тільки грудинка від курки, так як саме тут найменше сухожиль, які надають м’ясу жорсткості. Зазвичай одна частина розрізається впоперек волокон на дві або три штуки і відбивається, загорнутої в мішечок або харчову плівку за допомогою спеціального молоточка.
Далі, її занурюють в кляр, приготований з яєць і молока з сіллю, а потім обвалюють у панірувальних сухарях.
Смажаться відбивні на оливковій або соняшниковій олії по 4 хвилини з кожного боку.
Готуємо вершковою підливі
Візьмемо:
- куряче філе – 0,5 кг;
- склянка вершків;
- зелень;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 2 ст. л. пшеничного борошна.
Промиваємо м’ясо під проточною водою, підсушуємо паперовими рушниками, нарізаємо, як на гуляш (смужками поперек волокон). Обсмажуємо на сковороді з вершковим маслом.
В окремому посуді накаливаем борошно, акуратно вливаємо вершки, щоб не утворилися грудочки.
Переливаємо до м’яса, додаємо сіль, рубану зелень і приправи. Тушкуємо ще кілька хвилин, вимикаємо.
Гречка або товчена картопля стануть прекрасним гарніром для цієї страви.
Курячі стегенця на сковороді з золотистою скоринкою
Нам потрібно маринад, щоб м’ясо взяло в себе аромат і стало м’якше. Його приготуємо з 5 ст. л. лимонного соку, 3 ст. л. оливкової олії суміші приправ для курки, часнику і чорного перцю. Намажемо цим складом стегенця і поставимо в холодильник на 20 хвилин.
Потім необхідно їх дістати і посолити. Залишити на 10 хвилин. Розігріти сковороду з оливковою олією і обсмажувати спочатку на великому вогні до утворення скоринки, а потім на маленькому до готовності.
Як смачно приготувати курячі крильця на сковороді?
Тут необхідний знову гарний маринад, який додасть незвичайний смак.
Беремо:
- 1 кг курячих крилець;
- чайну ложку лимонного соку;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 1 ст. л. кетчупу;
- трохи меду та часнику;
- спеції за смаком;
- мелений перець.
Приготувати першим маринад. Для цього віночком в глибокій мисці змішуємо кетчуп, мед, соус і лимонний сік. Видавлюємо часник, насипаємо перець і приправи, які більше люблять у вашій родині.
Крильця промиваємо і розрізаємо по хрящам на 3 частини. Найменшу використовувати не будемо, так як м’яса в ній дуже мало. Решта все переміщаємо в маринад і залишаємо в холодному місці на 10 хвилин. Солимо перед самим початком обсмажування на рафінованій олії.
Красиво страва виглядає, коли подають з соусницей і зеленню.
Закуски з курки на вечерю: рецепти
М’ясо свійської птиці часто використовують у салатах та інших закусках. Розберемо кілька варіантів.
Салат з вареної грудинки і пекінської капусти
Таку закуску хоч раз, але готували практично в кожному будинку. Кожна господиня прагне внести свою родзинку. Розглянемо класичний рецепт.
Продукти:
- 300 г вареної грудинки;
- 3 яйця;
- банку консервованої кукурудзи;
- 500 г пекінської капусти;
- майонез.
Варимо круто яйця, остуджуємо і знімаємо шкаралупу. Нарізаємо кубиками разом з вареним курячим м’ясом. Сюди додається нашаткована капуста і банку кукурудзи, з якої попередньо злили всю рідину.
Кладемо майонез або сметану, солимо і перемішуємо.
Рулетики з грибами
Оригінальна подача страви завжди прикрашає стіл.
Нам знадобиться:
- однакову кількість курячого філе і печериць (в нашому випадку 300 г);
- велика цибулинка;
- вершкове масло;
- 1⁄2 склянки вершків;
- борошно;
- чорний перець і сіль.
Приготуємо начинку і почнемо з грибів, які потрібно сполоснути, дати стекти воді, видалити пошкоджені частини і нарізати скибочками. Відправляємо їх на розпечену сковороду з вершковим маслом. Як тільки випарується вся рідина і почнеться процес утворення скоринки, додаємо нашатковану цибулю і сіль. Через пару хвилин відставляємо в сторону.
М’ясо підготувати, як на відбивні. Кожен шматочок солимо і перчимо, а всередину загортаємо грибну начинку. Край чіпляємо зубочисткою, обвалюємо в борошні й обсмажуємо з усіх боків. Видаляємо кріплення і складаємо заготовки на сковороду.
Виливаємо вершки і варимо 20 хвилин, поки вся рідина не випарується.
Піца з грибами та куркою на тонкому тесті
Чим хороша домашня птиця? Тим, що кількість начинки ми вибираємо самі. Тому рецептура буде дана тільки на тісто.
Інгредієнти для основи:
- пакет сухих дріжджів;
- 1⁄2 ч. л. солі;
- 120 мл теплої води;
- борошно;
- 1⁄4 ч. л. цукру;
- 1 ст. л. рослинного масла.
Начинка:
- цибуля;
- майонез;
- томати;
- гриби (печериці);
- варена курка;
- твердий сир.
Тесту необхідно зробити один підйом, на який буде потрібно час. Тому зробимо його першим. Змішаємо в чашці воду з дріжджами. Слідом насипаємо сіль і цукор. Коли все розчиниться, наливаємо масло і починаємо підсипати борошна. Готова маса не повинна прилипати до долонь, але намагайтеся не заводити занадто круте тісто. Залишаємо в теплому місці до збільшення в 2 рази.
У цей час чистимо і нарізаємо дрібно цибулю пасеруємо в невеликій кількості рослинного масла, додаємо нарізані гриби, швидко обсмажуємо на сильному вогні і змішуємо з шматочками вареної курочки. Підсолюємо.
Коли тісто підійде, розкачуємо тонкий пласт потрібної форми і перекладаємо на змащений лист.
Щоб зручніше переносити тонкий пласт, обмотайте її навколо скалки.
Тепер потрібно намазати майонезом, не торкаючись країв на 0,5 см. Викладаємо кружечки помідорів. Зверху піде грибна начинка, яку щедро присипаємо тертим сиром.
Ставимо в гарячу духовку на 40 хвилин.
Рулет з лаваша з курячим філе
Для швидкого перекусу або в якості закуски чудово підійде це блюдо.
Купуємо:
- вірменський лаваш;
- 1 курячу грудку;
- 100 г листя салату;
- свіжий кріп;
- болгарський перець;
- 2 яйця;
- майонез.
Філе відварюємо в підсоленій воді, остуджуємо. Подрібнюємо у блендері разом чистим без насіння болгарським перцем. Додаємо порізаний кріп. В’язкість масі додасть майонез. Спробуйте на сіль, можливо, її доведеться додати.
На чистому столі розкладаємо лаваш, покриваємо його листям салату і рівним шаром розподіляємо начинку. Звертаємо рулетом. Щоб можна було красиво нарізати, краще потримайте в холодильнику хвилин 20.
Закуска з курки і чорносливу
Для салату нам знадобиться:
- куряча грудка (краще копчена);
- 3 яйця;
- 150 г сиру;
- 7 штучок чорносливу без кісточок;
- 3 ст. л. волоського горіха;
- часник;
- майонез.
Нам потрібно омлет, який посмажимо з двох сторін на змащеній сковорідці, збивши яйця. Коли він охолоне, ріжемо прямокутною формою і складаємо в чашку. Додаємо тертий сир, курку, подрібнену кубиками, видавлюємо часник.
Горіхи з чорносливом намагайтеся посікти не надто маленькими шматочками. Висипаємо їх у загальну чашку, відклавши трохи для прикраси.
Додаємо майонез, але якщо є бажання зменшити калорійність, то замініть легким йогуртом. Все перемішуємо і викладаємо на блюдо, поспавши зверху залишеної сумішшю.
Салат з корейською морквою і огірком
Поєднання цих продуктів давно припала до смаку в нашій країні, а швидке приготування тільки збільшує популярність.
Алгоритм дій наступний:
- Нам знадобиться відварити курячу грудку, а якщо вона мелковатая, то дві. Охолодити і додати форму соломки і викласти першим шаром.
- Покриваємо м’ясо морквою по-корейськи (250 г).
- Третій шар з 3 яєць, зварених круто. Їх натираємо.
- Огірок середнього розміру поріжемо кубиками і залишимо в тарілці, яку трохи нахилимо, щоб стікав зайвий сік. Потім його зливаємо, а шматочки відправляємо на блюдо.
- 150 г напівтвердого сиру натираємо на крупній тертці. Це буде останній шар салату.
Зверху майонезом малюємо сітку і даємо трохи настоятися.
Грибний салат з курячим філе
Легкий салатик цілком підійде для вечірнього перекусу.
Візьмемо наступні продукти:
- 600 г курячої грудинки;
- цибулина;
- 500 г маринованих огірочків;
- 400 г грибів;
- майонез.
Відварюємо до готовності м’ясо в підсоленій воді, остуджуємо і ріжемо соломкою разом з маринованими огірками і складаємо у велику тарілку.
Миємо печериці, зрізаємо почорнілі ділянки і ножем надаємо вигляд пластинок. Відправляємо на гарячу сковороду з мінімальною кількістю оливкової олії. Коли волога випарується, додаємо нашатковану цибулю і тушкуємо близько 20 хвилин.
З’єднуємо всі компоненти і заправляємо майонезом. Солити не поспішайте, так як багато хто вже продукти її містять. Можна посипати чорним перцем.
Закуска з курячої грудки в помідорах
Яскраве блюдо, яке розігріє апетит в якості закуски.
Інгредієнти розраховані на 4 чоловік:
- помідори – 4 шт.;
- огірок – 2 шт.;
- олія оливкова – 4 ст. л.;
- сметана – 6 ст. л.;
- бальзамічний оцет – 1 ч. л.;
- часник – 6 зубчиків;
- 4 гілочки орегано;
- куряча грудка – 2 шт.;
- 10 листочків базиліка.
Спочатку приготуємо начинку. У каструлю кладемо нарізану дрібними кубиками сире куряче філе, видавлюємо часник, додаємо травички, оцет, сіль і масло. Ставимо на невеликий вогонь і тушкуємо до готовності. Залишаємо, щоб охололо, і змішуємо з огірками, нарізаними тонкою соломкою. Насипаємо необхідну кількість меленого перцю і заправляємо сметаною.
У помідор видаляємо верхню частину і чайною ложкою выскребаем серцевину. Змащуємо оливковою олією і сіллю. Ставимо на лист з пергаментом і кілька хвилин отпекаем в духовій шафі. Коли трохи охолоне, наповнюємо начинкою.
Салат з овочів з куркою і сухариками
Необхідні продукти:
- упаковка сухариків;
- 2 томата;
- 2 болгарського перцю (краще різного кольору);
- 400 г відвареного філе;
- огірок;
- 150 г сиру;
- часник;
- майонез.
Все просто. Нарізаємо курку, помідори, болгарський перець і огірок соломкою. Можна викладати шарами на тарілку або відразу змішати у великій чашці, що ми і зробимо. Сюди ж додаємо дрібно нарізаний часник, подрібнений на тертці для моркви по-корейськи сир.
Спочатку перемішуємо салат в сухому вигляді, висипавши сухарики. Потім додаємо майонез або іншу улюблену заправку з сіллю.
Листковий салат з курячою грудкою і кукурудзою
Такий салат підійде і для святкового столу, і прикрасить сімейний вечерю.
Викладати на блюдо будемо в наступній послідовності:
- Відварене філе (300 г) порізати смужками і розкласти рівним шаром. Підсолити.
- Очистити від шкірки половину грейпфрута і подрібнити кубиками м’якоть.
- Відкрити банку з кукурудзою, злити сік і викласти зверху фрукта.
- Перець звільнити від плодоніжок і насіння, нарізати соломкою і на тарілку.
- 150 г пекінської капусти нашаткувати, трохи підсолити, пом’яти руками і трохи утрамбувати зверху салату.
- Покрити шаром майонезу.
Прикрашаємо гілочками свіжого кропу.
Гарячий салат з курки, перцю, стручкової квасолі
Можна, звичайно, це страва зарахувати до других страв. Але, його вигляд і подача більше підходять до закусок.
Нам знадобиться:
- стручкова квасоля – 0,5 кг;
- грудинка – 0,5 кг;
- цибулина;
- болгарський перець;
- оцет бальзамічний – 2 ст. л.;
- соєвий соус – 1 ст. л.;
- оливкова олія – 3 ст. л.
Поставимо на вогонь каструлю з водою і доведемо до кипіння. Відразу готуємо овочі: миємо, очищаємо і нарізаємо соломкою.
Починаємо бланшувати з лука, який опускаємо в киплячу воду в друшляку на 5 хвилин. Виймаємо, даємо воді стекти, і скидаємо в чашку. Слідом повторюємо дії з перцем (для барвистості купіть краще червоний) і стручкової квасолею.
Філе курки порізати соломкою і обсмажити на сковороді з оливковою олією. Перевіряємо готовність і скидаємо сюди овочі. Тушкуємо кілька хвилин.
Перекладаємо в посуд для подавання на стіл і поливаємо соєвим соусом і бальзамічним оцтом. За смаком можна додати сіль і поперчити.