Перед вами лежить прекрасний шматок м’яса, і ви задалися питанням, що приготувати на вечерю зі свинини? Різноманітність страв вразить, коли відкриєте кулінарну книгу. Але, зараз ми розглянемо популярні способи і рецепти, до яких вдаються господині на своїй кухні, щоб ввечері нагодувати сім’ю або гостей.
Що приготувати на вечерю зі свинини в духовці?
Використання жарочного шафи не тільки допомагає отримати просмажене м’ясо, але залишає вам час, щоб зробити легкий салатик або десерт, а також зайнятися собою.
Соковиті відбивні зі свинини в духовці
Щоб не висушити м’ясо ми пропонуємо два варіанти приготування.
Для першого нам буде потрібно:
- 600 г філейної частини;
- 125 мл винного оцту;
- 2 ст. л. кетчупу;
- 1 ст. л. цукру;
- стакан панірувальних сухарів;
- пара великих ложок молока.
У цьому рецепті ми покриємо кожну відбивну паніровкою, щоб не втратити соковитість свинини.
- Обмиваємо м’ясо під проточною водою, чекаємо поки втече зайва рідина або обтираем кухонним рушником. Розрізаємо дуже гострим ножем упоперек волокон на 4 порційних шматка.
- Щоб надати м’якість кожному шматочку, ми спочатку відбиваємо, а потім опускаємо свинину в маринад (кетчуп, винний оцет і цукровий пісок).
- Час витримки залежить від товщини шматка і в середньому становить від 30 до 60 хвилин. Ніколи не соліть м’ясо, поки маринуете. Інакше воно віддасть всі свої соки раніше часу і вийде сухим.
- Поки приготуємо тісто, просто збивши віночком молоко з яйцем. Сюди ж додаємо сіль.
- Дістаючи кожну відбивну, опускаємо її в цю рідину, а потім відразу обвалюють у панірувальних сухарях.
- Викладаємо м’ясо на деко, який заздалегідь змастили маслом. Також можна просто лист застелити пергаментним папером або фольгою.
Відправляємо заготовки в гарячий духовий шафа приблизно на пів години. За цей час шматочки можна повернути, щоб отримати рівномірну обжарку з обох сторін.
Другий спосіб передбачає наявність овочів, які будуть віддавати свій сік, тим самим, не даючи свинині стати сухою.
Для приготування нам необхідно:
- свиняча вирізка – 600 г;
- лимонний сік – 20 мл;
- цибулина;
- морква;
- спеції;
- сир – 150 г;
- майонез – 4 ст. л.
Підготовка м’яса така ж, як і в першому випадку, але в якості маринаду будемо використовувати лимонний сік.
- Одразу додамо в нього спеції, крім солі, і поставимо в холодне місце на 15 хвилин. А поки почистимо і нашинкуем овочі.
- Розкладаємо на деко порційні шматочки, зверху на кожен викладаємо моркву і цибулю, солимо. Покриваємо майонезом і посипаємо тертим сиром.
Часу на приготування знадобитися стільки ж, як і для відбивних в паніровці, тільки перевертати їх не варто.
М’ясо по-французьки
Як відомо, придумали цю страву в нашій країні, і воно має велику популярність. Готують його і на свята, і просто на вечерю.
Підготуйте:
- пів кілограма м’якоті свинини;
- стільки ж картоплі;
- 2 середніх цибулини;
- 400 г печериць;
- лавровий лист;
- 200 г твердого сиру;
- сіль;
- 250 г майонезу;
- спеції.
Так як м’ясо ми вкриємо «шубою», то маринувати його не будемо.
- Просто сполоснем шматок свинини і наріжемо поперек волокон на пластинки однакової товщини. Трохи відбиваємо молоточком, солимо і перчимо, викладаємо першим шаром на змащений олією лист.
- Моєму гриби, прибираємо пошкоджені частини і нарізаємо в довільній формі.
- Чистимо цибулю шаткуємо. Обсмажуємо все на сковороді з додаванням будь-якого масла разом з лавровим листом. Викладаємо поверх м’яса. Солити потрібно кожен шар страви.
- Промиваємо і чистимо шкірку з картоплі. Нарізаємо кружечками і покриваємо печериці. Присипаємо приправами і заливаємо все майонезом. Для утворення гарної скоринки потрібно самим останнім зробити шар тертого сиру.
Ставимо заготовки у жарову шафу і через півгодини можна буде кликати всіх за стіл.
Шашлик зі свинини в духовці
Даремно ви думаєте, що не можна отримає якісний шашлик, використовуючи жарову шафу. Трохи хитрих рад та страву, яку раніше ви готували на пікніку, буде підготовлено і подано на загальний стіл прямо в квартирі.
Для 4 порцій підготуємо:
- 800 г свинячої грудинки;
- 4 цибулини;
- лимон;
- 2 помидорины;
- перець чорний мелений.
Зараз головне не допустити помилки в розмірах. Оптимально, якщо ви нарежете свинину квадратиками зі сторонами 5 див. Якщо менше – шашлик вийде сухим, а більше – не просмажений.
Залишайте невеликий прошарок жиру на шматках, щоб шашлик вийшов соковитим.
У цьому рецепті в якості маринаду будемо використовувати сік вичавленого лимона. Але це не принципово, тому можете використовувати ваш фірмовий спосіб.
- Отже, нарізаємо м’ясо і цибулю, все відправляємо в глибоку посуд з маринадом і чорним перцем. За 15 хвилин до початку приготування все посоліть.
- Якщо немає залізних шампурів, то нанизуйте м’ясні шматки, чергуючи їх з пластиками помідорів і цибулі, на дерев’яні палички. Вони продаються у всіх супермаркетах.
- Тепер беремо глибоку сковороду, а краще деко. Викладаємо шампури так, щоб м’ясо не діставало до дна і ставимо в гарячу духовку. Необхідно кожні 5 хвилин покручивать шампура, як на мангалі, і поливати вытопившейся рідиною.
У магазині можна додатково придбати пляшечку «Рідкого диму» і скропити їм м’ясо, щоб отримати природних запах багаття.
Запечений свинячий окіст з медової скоринкою
Цільні шматки м’яса завжди гарно виглядають на столі. А цей нескладний рецепт додасть свинині пікантний, кисло-солодкий смак.
Купуємо:
- кілограмовий окіст з невеликим прошарком сала;
- повидло зі слив – 1 ст. л.;
- часник – 8 зубчиків;
- мед – 1 ст. л.;
- кардамон, кориця – 0,5 ч. л.;
- коріандр – 1 ч. л.;
- сіль.
Починаємо з підготовки свинини.
- Промиваємо під струменем водопровідної води і обтираем паперовими рушниками. Зробимо в шматку кілька невеликих розрізів, які нашпигуем очищеними і розрізаними навпіл часниковими зубками.
- Викладаємо м’ясну заготівлю салом вниз лист, який заздалегідь покрили великим шматком фольги.
- У мисочці змішуємо мед зі сливовим повидлом, спеціями і сіллю. Ретельно змащуємо весь окіст і закутуємо фольгою так, щоб сік не міг витікати з кулька.
- Духовку розігріваємо до 220 градусів і ставимо туди свинину. 90 хвилин буде достатньо, щоб шматок пропікся. А якщо хочете отримати корочку, то зніміть фольгу за 20 хвилин до готовності.
Рулька, запечена в пиві
Якщо ви вирішили запікати свинину цим способом, то запасіться терпінням, тому що знадобиться не менше 2,5 годин на приготування.
Приготуйте наступні інгредієнти:
- рулька свиняча – 1 шт. (до 2 кг);
- бульйон м’ясний – 2 склянки;
- пиво світлих сортів – 2 склянки;
- цибуля – 3 шт.;
- мелений перець;
- насіння кмину – 1 ст. л.;
- сіль;
- часник – 6 зубців.
Зверніть увагу, що на цій частині отрубленного шматка свинини зазвичай ставиться ветеринарна печатку, яку потрібно зчистити і зрізати дуже тонким ножем.
- Рулька вимагає ретельної підготовки. Спочатку можна замочити її у воді хвилин на 10, щоб легко зіскоблювався верхній шар шкіри (при купівлі подивіться, щоб вона не була пошкоджена). Потім ще раз промиваємо і натираємо сіллю з перцем і часником.
- Беремо глибоку посуд (можна навіть товстостінну каструлю). Покриваємо Дно кільцями цибулі, зверху виставляємо рульку м’якоттю вниз, тонкої стороною вгору.
- Заливаємо бульйоном і пивом. Ставимо в жарову шафу при температурі 220 градусів.
За 2,5 години перебування в духовці рідина може вся википіти, тому потрібно підлити ще. Для цього просто змішайте в пропорції 1:1 бульйон з пивом.
Щоб прискорити процес запікання, можна попередньо відварити рульку зі спеціями в пиві, змішаному з водою, протягом години. Потім можна відправити м’ясо в духовку.
Грудинка з картоплею
Цим способом ви вб’єте відразу двох зайців: приготуєте м’ясо і гарнір.
Продуктовий набір тут наступний:
- 600 г картоплі;
- 500 г грудинки;
- склянка вершків;
- 3 цибулини;
- набір спецій;
- зелень;
- 100 г сиру.
А між тим, алгоритм приготування дуже простий.
- Першим шаром слід викласти картоплю, який попередньо очистили і порізали великими шматочками. Посипте його півкільцями цибулею.
- Зверху піде свиняче м’ясо, нарізане смужками.
- Вершки змішуємо з усіма приправами і сіллю, виливаємо на деко.
- Посипаємо блюдо тертим сиром — і в піч.
Через півгодини страва витягуємо, розкладаємо по тарілках і прикрашаємо зеленню.
Смажимо і тушкуємо на сковороді
Для тих, хто звик готувати на плиті, є теж безліч різних рецептів. Подивіться добірку, з якої що-небудь обов’язково вам сподобається.
Як приготувати гуляш зі свинини
Перед вами шматок м’яса і не знаєте, що приготувати? Швиденько приготуємо гуляш і зваримо закуска з макаронних виробів або картоплі.
Інгредієнти:
- свиняча вирізка – 500 г;
- морквина;
- цибулина;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- лаврушка;
- зелень.
Це страва повинна вміти готувати кожна господиня, тому розберемо рецепт його приготування покроково.
- Обмиваємо м’ясо і нарізаємо смужками. На розпечену сковороду з олією викладаємо і починаємо обсмажувати.
- В цей час знімаємо верхній шар з лука і шаткуємо овоч. Відправляємо в гарячий посуд до свинини.
- Моркву натираємо на крупній тертці і також починаємо пасерувати.
- Кладемо до всіх продуктів томатну пасту і ще трохи тримаємо на вогні.
- Після, додаємо 2 склянки гарячої води і коли закипить солимо, викладаємо лавровий лист і варимо на повільному вогні близько 30 хвилин.
Готовність легко перевірити, просто вилкою. Посипаємо зеленню, відключаємо плиту і залишаємо настоюватися на нетривалий час.
Стейк, смажена на сковороді
Добре, якщо на вашій кухні є електричний гриль, але можна смажити стейки і на спеціальній або навіть звичайній сковорідці.
Все, що нам знадобиться:
- розморожені свинячі стейки;
- сіль;
- мелений перець;
- лимонний сік.
М’ясо трохи відбиваємо, солимо і перчимо з двох сторін. Збризкуємо соком, вичавленим з лимона. Якщо шматочки жирні, то краще обсмажувати без використання масла. Але пісні краще змастити або додати масло безпосередньо на сковороду, а потім приступити до теплової обробки.
Час для смаження краще підібрати, використовуючи таблицю:
Якість | Назва | Час |
---|---|---|
З кров’ю | Rare | До 2-х хвилин з кожної сторони |
Слабка просмаження | Medium rare | 2,5 хвилини |
Середня просмаження | Medium | 3 хвилини з кожного боку і 4 на відпочинок під фольгою |
Хороша просмаження | Well done | 4,5 хвилини на кожну сторону і 1 хвилина під фольгою |
Не забудьте покласти ножа, сервіруючи стіл.
Шніцель
Щоб залишити весь сік всередині кожного шматочка, будемо обсмажувати м’ясо з використанням кляру.
Підготуйте:
- яйце;
- 1 ст. л. молока;
- 400 г свинячої вирізки;
- панірувальні сухарі;
- спеції;
- сіль.
Нарізаємо на порційні шматки м’ясо, відбиваємо молотком. Кожну з сторін добре змащуємо сіллю і улюбленими спеціями. Окремо готуємо кляр, просто збивши виделкою яйце і молоко. Занурюємо сюди кожен стейк і відразу обвалюють у панірувальних сухарях.
На розігрітій сковороді з олією зраджуємо м’ясні заготовки тепловій обробці за 4,5 хвилини з кожного боку.
Складаємо їх в тарілку і накриваємо кришкою або фольгою, щоб температура рівномірно розподілилася по всій товщині. Блюдо на вечерю готово.
Свиняча піджарка в томатному соусі
Чим відрізняється ця страва від гуляшу? Давайте розберемося.
Нам буде потрібно:
- свинина – 700 г;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- борошно 1 ст. л.;
- соняшникова олія;
- лавровий лист;
- сіль.
Зі складу інгредієнтів зрозуміло, що підлива вийде густий.
- Нарізаємо промите м’ясо в довільній формі і відправляємо на сковороду з соняшниковою олією. Спочатку слід обсмажувати м’ясні шматочки на сильному вогні, а потім його потрібно зменшити.
- Окремо на сухій сковороді обсмажуємо борошно до золотистого кольору. Відправляємо до м’яса, додаємо томатну пасту, лаврушку, солимо і доливаємо кип’яченої води.
- Тушкуємо не менше півгодини на маленькому полум’я, поки шматочки м’яса не стануть м’якими.
В мультиварці
Давно вже ми стали використовувати цей гаджет, який допомагає швидко і якісно готувати різні страви. Вечеря з свинини не виняток.
Плов
Будемо готувати справжній розсипчастий плов.
Викладаємо на стіл:
- 500 г пропареного рису;
- 500 г свинячої вирізки;
- 2 великі моркви;
- 2 великі цибулини;
- часник – 1 гарна головка;
- по ½ ч. л. каррі, куркуми, зіри, мускатного горіха, коріандру, барбарису;
- лавровий лист;
- сіль.
Плов в мультиварці завжди виходить відмінним, тому ні про що не хвилюйтеся і просто дотримуйтесь таких рекомендацій:
- Чистимо овочі і нарізаємо цибулю півкільцями, а моркву соломкою. Відразу скидаємо все в чашу мультиварки з соняшниковою олією. Виставляємо режим «Смаження» і пасеруємо.
- Через 5 хвилин додаємо шматочки свинини з усіма спеціями, крім часнику, і знову закриваємо кришку.
- Через 7 хвилин додаємо лавровий лист, рівномірно розподіляємо пропарений рис і повільно вводимо півлітра води. Солимо, але не перемішуємо вміст.
- В середину крупи виставляємо, не розділяючи, голівку часнику. Закриваємо і ставимо режим Варіння/рис-на 25 хвилин.
Тільки після сигналу слід прибрати часник і перемішати всі інгредієнти. Залишити на 10 хвилин, після чого можна розкладати страву по тарілках.
Бефстроганов
Розширюємо наше меню ще одним рецептом.
Інгредієнти для бефстроганова:
- філе свинини – 350 г;
- цибуля;
- сметана – 400 г;
- гірчиця – 2 ст. л.;
- вершкове масло – 40 г;
- сіль і перець за смаком.
Відмінність нарізки м’яса для цієї страви в тому, що для бефстроганова смужки ширше і тонше.
- Ріжемо м’ясо, промиваємо і відкидаємо на друшляк, щоб втекла зайва рідина.
- Спочатку в чашу мультиварки опускаємо вершкове масло з цибулею, який подрібнили полуколечками. У режимі «Смаження» досить його пасерувати кілька хвилин, після чого додати м’ясо.
- Коли на ньому почне з’являтися скоринка, скидаємо сметану і гірчицю, солимо і перчимо. Міняємо режим «Гасіння».
Достатньо 25 хвилин, щоб свинина стала м’якою і наситилася вершковим смаком.
Шурпа з свинини в мультиварці
Це східне перше блюдо готується в багатьох варіаціях. В деяких випадках навіть використовують фрукти (сливу, абрикос). Але, ми приготуємо популярний варіант густого супу на вечерю зі свинини.
Нам буде потрібно:
- 4 бульби картоплі;
- 450 г м’якоті;
- перець болгарський;
- морква;
- 2 цибулини;
- 2 помидорины;
- зіра і хмелі-сунелі;
- сіль.
Приготування не займе багато часу:
- Обполіскуємо свинину і нарізаємо невеликими шматочками. Відправляємо в мультиварку на 20 хвилин в режимі «Випічка» з соняшниковою олією.
- Почищені овочі крупно нарізаємо: цибулю – півкільцями, моркву – кружальцями, а перець з помідорами – кубиками. Все тушкуємо ще 20 хвилин.
- Відкриваємо кришку, висипаємо картоплю, додаємо приправи. Солимо, заливаємо гарячу кип’ячену воду (2 л) і продовжуємо час ще на 1 годину.
Після сигналу насипаємо рубану зелень і розкладаємо шурпу по глибоких тарілках. На Сході її подають у глибоких піалах.
Гармошка зі свинини з сиром
Досить простий рецепт, який допомагає приготувати оригінальний вечеря зі свинини.
Купимо наступні продукти:
- 600 г свинячої шиї;
- 2 томата;
- 100 г сиру.
Зусиль доведеться докласти мінімум:
- Спочатку промиваємо філе. Гармошкою блюдо названо, тому що м’ясо ріжуть зверху вниз не до кінця через кожні 2 див. Ми чинимо так само.
- Натираємо заготівлю спеціями і сіллю. У кожен розріз вставляємо за слайсу томату і сиру.
- Перекладаємо гармошку в чашку мультиварки. В режимі «Випічка» страва повністю буде готовий через 2 години.
Нарізати на шматки його краще не відразу, почекавши кілька хвилин, щоб сир «взявся» кіркою.
Картопляна запіканка
Запіканку в мультиварці готують з різних інгредієнтів, але в нашому випадку необхідно:
- 300 г м’яса;
- 450 р картоплі;
- спеції;
- 100 г шпинату;
- сіль;
- сир;
- маленька головка цибулі.
Зіпсувати це блюдо майже неможливо.
Просто дотримуйтеся такого алгоритму:
- Шматок свинини обмиваємо і нарізаємо на шматочки. Далі перекручуємо їх, користуючись м’ясорубкою, разом з цибулиною.
- Сюди ж додаємо сіль, подрібнений шпинат і приправи. Добре все перемішуємо.
- Натираємо на крупній тертці картоплю без шкірки і половину викладаємо на змащене дно чаші. Потім фарш, який сховаємо під залишилася картоплею, присипаній сиром.
80 хвилин буде достатньо витримати блюдо в режимі «Випічка». Ситний «ледачий» вечеря готовий!