Великдень є головним святом християн. В цей день до столу подаються спеціальні страви, які освячуються в церкві. Велич цього святкового дня підкреслюється достатком святкового столу.
У давні часи багаті сім’ї готували 40 різноманітних страв до столу на свято. Це символізувало нагадування про 40 днів Великого посту, який передував Великого свята. Не обов’язково готувати стільки багато страв, головне прикрасити стіл традиційними стравами.
Що готують на великдень на стіл?
У давні часи великодній стіл накривався на весь день. Він збирав за собою сім’ю і друзів, які скучили один за одним, оскільки під час посту не прийнято ходити по гостях. У святковий день родичі і друзі нагадували про себе за допомогою красивих листівок.
Після застілля грали в різноманітні забави, гуляли на вулиці, вітали один одного. Весь день був радісним і святковим.
До Великого свята християни готувалися тиждень. Четвер залишали для приготування паски і паски. Віруючі християни випікали паски за особливим рецептом. У тісто додавалися тільки желточки. А готувалася ця випічка на полінах з берези.
Борошно для великодньої випічки просівають для насичення киснем. Тісто залишалося в теплому темному кутку оселі, щоб воно настоювалося. Готувалися паски з усією душею. Весь день займалися приготуванням до свята, забуваючи про основні домашніх справах.
Які страви готують православні християни на великдень обов’язково?
Головною окрасою великоднього столу є фарбовані яєчка, пасочки і сирна паска. Кожна страва має свою символіку. Крім цього, на великодній стіл подаються ромові бабки, різні м’ясні страви, медові пряники. Хоча риба і не заборонена, але її не прийнято ставити на святковий стіл.
Гарячі страви також не прийнято готувати на свято, щоб господиня могла відпочити з гостями, і їй не довелося постійно бігати до плити. На великодній стіл накривався скатертину світлих відтінків, ідеальний варіант – біла.
Що приготувати на великдень рецепти
Великодній курячий салат
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад продуктів для великоднього курячого салату:
1. 1 шматок курки.
2. 3 яйця.
3. 1 маринований огірочок.
4. 10 черносливов.
5. Майонез.
Приготування пасхального курячого салату
Окіст відварюється, остуджується і розбирається на волокна. Кісточки і шкірка викидається. М’ясо викласти в салатницю і поливається майонезом. Маринований огірочок крупно натирається за допомогою терки, викладається в салатницю і поливається майонезом.
Чорнослив розпарюється в дуже гарячій воді. Потім він віджимається від зайвої вологи, нарізають дрібними шматочками і викласти зверху огірка. Яйця відварюють, крупно натираються за допомогою терки, викладають у салатницю і поливається соусом. Верхній шар салату красиво вирівнюється і прикрашається. Перед вживанням салатик просочується в холодному місці.
Рецепт пряників великодніх
Час приготування – 8 ч.
Кількість порцій – 15.
Склад продуктів для великодніх пряників:
1. 250 г меду.
2. 250 г цукру.
3. 100 г масла вершкового.
4. 2 яйця.
5. 1 білок.
6. 7 склянок борошна.
7. 1 склянка цукрової пудри.
8. 1 щіпка кориці.
9. 1 щіпка імбиру.
10. 1 щіпка гвоздики.
11. 2 ст. л. какао.
12. 2 ст. л. лимонного соку.
13. 1,5 ч. л. соди.
Приготування великодніх пряників
Масло, мед і цукор розтоплюються на мінімальному вогні, посипаються спеціями і остуджувати. Потім маса змішується з збитими яйцями. До інгредієнтів додається борошно, соду і какао. Тісто замішується і залишають у холодному місці на ніч. Потім тісто розкочується в пласт, вирізати пряники і випікається в духовці 15 хвилин.
Для приготування глазурі яєчний білок, лимонний сік і цукрова пудра ретельно збиваються. Пряники покриваються глазур’ю і прикрашаються за смаком. Перед вживанням глазур повинна застигнути.