У дні посту забороняється розпивання алкогольних напоїв та куріння. Для приготування їжі повинна використовуватися спеціальна глиняний посуд. М’ясні страви категорично заборонені до вживання. Також не можна їсти рибу, яйця, здобу, кондитерські вироби і майонез.
У православній церкві посаду запроваджено не тільки для утримання віруючих людей від калорійної їжі, щоб очистити організм, але і для очищення душі.
У багатьох людей існує стереотип про пісних страв. Вони вважають їх прісними і несмачними. Однак, пост можна урізноманітнити різними соліннями (квашеною капустою, маринованими огірками), фруктами, родзинками, курагою, овочами, грибами, горіхами, бубликами та сухарями. У різних джерелах можна знайти безліч смачних пісних страв.
Що приготувати в останній день посту
Рецепт пісних биточків
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 8.
Склад продуктів для пісних биточків:
1. 1 кг картоплі.
2. 2 яйця (необов’язково).
3. 4 ст. л. панірувальних сухарів.
4. 4 ст. л. борошна.
5. 2 ст. л. олії соняшника.
6. Сіль.
7. Перець.
Приготування пісних биточків
Картопля вимивається, очищається, вариться в каструлі в підсоленій воді до готовності, залишають остигати. Для однорідності консистенції биточків можна додати до інгредієнтів кілька яєць.
З вареної картоплі пюре готується. У ньому не повинно бути грудок. У картопляне пюре всипається просеянная борошно. Маса робиться щільною для легкого формування биточків. Пюре має бути еластичним і м’яким.
За допомогою вологих рук формуються однакові биточки. Для хрусткої скоринки биточки обвалюються в панірувальних сухарях, попередньо змішують з сіллю і перцем. Биточки обсмажують на сковорідці з олією з обох боків до рум’яного кольору. Як гарнір можна подати свіжі овочі.
Пісний гарбузовий суп
Час приготування – півгодини.
Кількість порцій – 2.
Склад продуктів для пісного гарбузового супу:
1. 500 г гарбуза.
2. 600 мл овочевого бульйону.
3. 1 цибулина.
4. 3 зубч. часнику.
5. Сіль.
6. Перець.
Приготування пісного гарбузового супу
Гарбуз промивається і нарізати невеликими шматочками. Плід очищується від насіння і волокон. Духовка ставиться розігріватися. Гарбуз запікається 15 хвилин.
Цибулина очищається і нарізати довільними шматочками. Так само обробляється часник. Гарбуз, цибуля і часник подрібнюються блендером. Під час подрібнення овочі поливаються відвареною овочевим бульйоном, солятся і перчатся. Супчик розливається порційно і подається до столу.
Лобіо в горщику
Час приготування – 5 ч.
Кількість порцій – 4.
Склад продуктів для лобіо в горщику:
1. 500 г червоної квасолі.
2. 2 цибулини.
3. 300 г хліба «шоті» чи грузинського лаваша.
4. 3 ст. л. масло соняшнику.
5. 2 ст. л. аджики.
6. 5 зубч. часнику.
7. 50 г свіжого чабру.
8. 50 г свіжої кінзи.
9. 0,5 ч. л. коріандру.
10. 1 сушений червоний перець.
11. Сіль.
12. Чорний перець.
Приготування лобіо в горщику
Квасолю попередньо замочується в холодній воді і залишають на ніч. Квасоля вариться на невеликому вогні півтори години. Її потрібно періодично помішувати і заливати водою.
Цибуля очищається, нарізається на півкільця і викладається в горщик, який попередньо змащується маслом. Цибуля посипається наломанным черствим грузинським хлібом «шоті» або товстим грузинським лавашем. Його необхідно наламати середніми шматками.
У горщик відправляється зварена квасоля і нарізана зелень. Часник видавлюється і висипається в горщик, зверху викладається аджика, червоний перчик. Інгредієнти солятся і перчатся за смаком.
Духовка ставиться на розігрів. Лобіо готується в духовці 7 хвилин. До нього подаються різні соління і хороше вино.
Пиріг з капустою
Час приготування – півгодини.
Кількість порцій – 6.
Склад продуктів для пирога з капустою:
1. 1 склянку кефіру.
2. 2 яйця.
3. Сіль.
4. 2 склянки борошна.
5. 1 ч. л. розпушувача.
6. 200 г білокачанної капусти.
Приготування пирога з капустою
Капуста тонко нашинковывается, перекладається в каструлю і заливають водою (1 стакан). Після того, як вода закипіла, капуста солиться і вариться 10 хвилин. Її розмір зменшується в кілька разів. Вода зливається. Капуста остуджується і змішується з яйцями, сіллю, перцем, борошном, кефіром і розпушувачем. Замішується тісто.
Форма для випічки змащується маслом. Тісто виливається у форму і випікають в духовці. Готовність тіста перевіряється за допомогою дерев’яної палички.