Намагаючись відшукати варіанти, що приготувати з гарбуза, кулінар познайомиться з значною кількістю цікавих рецептів. Цей овоч використовують для супів, других страв, і навіть для десертів. Він робить будь-яке частування не тільки смачніше, але також яскравіше і корисніше.
Що приготувати з гарбуза в духовці?
Частенько страви з гарбуза готуються саме в духовій шафі. Це і солодка випічка, і варіанти частування з м’ясом.
Сирно-гарбузове суфле
- Інгредієнти: 220 г гарбузової м’якоті, 90 мл очищеної води, 30 г масла вершкового, 320 г сиру, 3 сирих яйця.
- Гарбуз нарізати невеликими скибочками, разом з вершковим маслом і водою відправляється гаситися в каструлю до м’якості. Далі овочева маса остуджується.
- Сир перетирається блендером до однорідності. Можна взяти для цієї мети і звичайне дрібне сито.
- З каструлі з гарбузом зливається зайва рідина, а вміст перетворюється в пюре і трохи збивається блендером.
- Яйця поділяються на складові. Жовтки разом з овочевою масою відправляються до сиру. Компоненти добре перемішуються до однорідності.
- В окремому посуді до твердих піків збиваються білки. Потім вони акуратно (за кілька прийомів) вводяться в суміш з попереднього кроку.
- Маса розкладається по силіконових формочках. Вони виставляються на глибоке деко з водою. Рідина повинна доходити приблизно до половини формочок.
- Запікається трохи менше півгодини при середній температурі.
- Суфле витягується з духовки, повністю остуджується і подається до столу.
Смачно їсти ласощі з солодким джемом або варенням.
Гарбуз, запечений в духовці цілком
Інгредієнти: 1,5 кг м’якоті свинини, середня стигла гарбуз, 2 головки ріпчастої цибулі, пучок різноманітної свіжої зелені, 60 мл олії, сіль.
- У овоча зрізати «кришечку», після чого ложкою витягуються насіння, і знімається трохи м’якоті з дна і стінок.
- М’ясо нарізають невеликими однаковими шматочками. Цибуля шинкуется полуколечками.
- Інгредієнти з другого кроку перемішуються, до них додаються шматочки знятої з м’якоті гарбуза. Разом продукти обсмажуються пару хвилин на сковороді. Начинка солиться, до неї висипається нарізана зелень. Можна за смаком використовувати будь-які спеції.
- Отриманою начинкою наповнюється овоч і закривається «кришечкою». Страва готуватиметься близько години в духовій шафі при високій температурі.
Гарбуз, запечена в духовці, подається до обіду як самостійне блюдо або з будь-яким гарніром.
Запіканка з гарбуза з манкою
Інгредієнти: кіло гарбуза, 2 ст. л. цукрової пудри, 10 ст. л. манної крупи, пакет ванільного цукру, 40 г вершкового масла, 3 сирих яйця, 2 склянки жирної сметани, 9-10 ст. л. цукру.
- Від гарбуза буде використовуватися тільки м’якоть, яку потрібно натерти на крупну тертку і розділити на 3 рівні частини. Зручно готувати майбутню запіканку в мультиварці.
- Чаша пристрою змащується маслом. У неї викладається перший овочевий шар, який присипається манкою і цукром (по 3 ст. л.). Таким же чином викладаються інші шари.
- Яйця збиваються зі сметаною і залишилися піском двох видів. Отриманою сумішшю заливається майбутня запіканка.
- Готується страва у програмі «Випічка» 40-45 хвилин.
Отримувати випічку з чаші варто тільки після повного остигання.
Гарбуз із м’ясом у горщиках
Інгредієнти: за півкіло м’яса і гарбузової м’якоті, 120 г майонезу, мініатюрна цибулина, 2 невеликі морквини, кухонна сіль, суміш перців.
- І гарбуз, і м’ясо ріжуться середніми кубиками. Для такої страви відмінно підійде курка і свинина. Якщо буде обрана птах, то краще брати червоне м’ясо з гомілок, стегенець.
- Спочатку на добре розігрітій сковороді пару хвилин обсмажуються м’ясні шматочки. Потім до них викладаються довільно подрібнену цибулю та моркву.
- Гарбуз розподіляється по горщикам. Попередньо обсмажують її не потрібно.
- Вміст сковорідки викладається поверх гарбуза.
- Залишилося розподілити між горщиками майонез інгредієнти і залити водою з сіллю і сумішшю перчиком.
При 180 градусах блюдо запікається 110-120 хвилин.
Апетитний гарбузовий пиріг
Інгредієнти: 280 г свіжої тертої гарбуза, 90 г масла вершкового, 160 г цукру-піску, 3 великих яйця, середній лимон, стакан з гіркою борошна, 1 ч. л. харчової соди.
- Тертий гарбуз руками віджимається від соку.
- З лимона дрібної теркою знімається цедра. А з м’якоті вичавлюється сік. Від нього буде використовуватися 60 мл
- Розм’якшене масло перетирається з піском. Додаються сирі яйця. Маса добре перемішується і збивається.
- У суміш з третього кроку додається цедра лимона, овочева м’якоть, сода, гашене соком цитрусового і вся просеянная борошно.
- Після чергового перемішування тісто викладається в промаслений форму і запікається 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Смачно подавати готовий пиріг з гарбузом до столу з вершковим морозивом.
Гарбузові мафіни з яблуками
Інгредієнти: 240 г просіяного борошна і м’якоті гарбуза, по 120 г цукру-піску, кефіру і рафінованого масла, 2 сирих яйця, 2 яблука, 2 мал. л. пекарського порошку.
- Гарбузова м’якоть подрібнюється теркою. З яблук вирізається все зайве, з них зчищається шкірка. Далі фрукти ріжуться дрібними кубиками.
- Борошно просіюється з розпушувачем в глибоку ємність.
- В окремій ємності з’єднується гарбуз, яблука і всі інші компоненти рецепта.
- Суміші з другого і третього кроку добре перемішуються.
- Тісто розкладається по силіконових формочках. Вони повинні бути заповнені приблизно на 2/3.
Запікається в гарячій духовці 20-25 хвилин.
Печиво з гарбуза
Інгредієнти: 220 г овочевий м’якоті, 75 г коричневого цукру, 1 ст. л. олії, 1.5 ст. найвищого гатунку борошна, ½ ч. л. розпушувача, по дрібці солі, меленої кориці і ванільного цукру.
- Шматочки гарбуза запікаються до м’якості в духовці або мікрохвильовій печі. Потім вони подрібнюються на грубе пюре. Можна розчавити інгредієнти виделкою.
- До овочевої м’якоті додаються всі сухі інгредієнти з рецепту.
- Замішують м’яке, податливе тісто.
- Мокрими руками з нього ліпляться невеликі кульки. Кожен з них потрібно приплюснути на долоні і викласти на лист, покритий пекарської папером.
Печиво випікається 20-25 хвилин при 180 градусах.
Домашній кекс
Інгредієнти: 260 г готового гарбузового пюре, по 140 г коричневого і білого цукру, 90 мл рафінованої олії, 270-310 р високосортного борошна, 2 великих сирих яйця, 1,5 ч. л. розпушувача, по щіпці меленого мускатного горіха, кардамону, кориці, жменю волоських горіхів, цедра великого апельсина.
- У пюре відправляється цедра і всі заявлені спеції. Сюди ж висипається цукор двох видів. Маса добре перемішується.
- У суміш вливається рослинне масло, додайте злегка збиті яйця.
- Залишилося всипати борошно, просіяне з пекарським порошком, а також мелкорубленые горіхи.
- Тісто викласти у форму для кексу (з отвором посередині). Воно повинно заповнити ємність не більше, ніж на¾.
- Випікається 45-55 хвилин в добре розігрітій духовці.
Замість одного великого кексу можна приготувати кілька мініатюрних мафінів.
Гарбузові булочки з корицею
Інгредієнти: 260 г пюре з запеченої гарбуза, півкіло борошна, 110 г вершкового масла, 120 г цукрового піску, 70 мл молока, 12-14 г пресованих дріжджів, щіпка дрібної солі, по щіпці меленої кориці, гвоздики й імбиру, велике яйце, 40 г волоських горіхів, 25 мл лимонного соку, 90 г цукрової пудри.
- В молоко кришаться дріжджі, висипається половина цукру. Коли на суміші з’явиться бульбашкова «шапочка», можна додати в масу яйце, збите з усіма спеціями, овочевим пюре і сіллю. Трохи кориці залишається для начинки.
- Сюди ж додається розм’якшене масло (половина).
- Поступово в тісто вводиться просеянная борошно. Після ретельного перемішування інгредієнтів маса залишається хвилин на 10-12.
- Для начинки розтирається масло з піском.
- З тіста розкочується прямокутник, який щедро змащують сумішшю з попереднього кроку.
- Зверху масло посипається корицею. Формується рулет, який нарізати середніми шматочками. Вироби викладають на деко, застелене пергаментом, покриваються плівкою і відправляються в тепло на півгодини.
- Далі булочки випікаються 20-25 хвилин при 190 градусах.
- Випічка прикрашається глазур’ю, замішаної з лимонного соку і цукрової пудри.
Зверху посипаються подрібненими горіхами.
Ніжний гарбузово-шоколадний кекс
Інгредієнти: 110 мл дуже жирних вершків, 160 г тертого гарбуза, 2 великих яйця, гранований стакан цукру-піску і 1 ст. л. пудри, 40 г темного шоколаду, 30 г м’якого вершкового сиру, 1 ч. л. пекарського порошку, 160 г першосортної борошна, 2 ст. л. какао, 3 ст. л. рослинного масла.
- Яйця з піском збиваються до пишноти. До них виливається масло, додається тертий віджатий овоч.
- Окремо змішуються какао, пекарський порошок і вся мука.
- Маси з двох кроків з’єднуються, тісто викладається у відповідну форму.
- Кекс випікається 25 хвилин при середній температурі.
- Вершки збиваються до м’яких піків, з’єднуються з пудрою, сиром. Компоненти збиваються в густий крем. Вливається розтоплений чорний шоколад. Збивання повторюється.
Кекс поливається зверху вийшла вершково-шоколадною масою.
Що приготувати з гарбуза в мультиварці?
Якщо у кулінара немає часу возитися біля плити, він може використовувати для приготування гарбузового ласощів мультиварку. Наприклад, режим «Випічка» або «Плов».
Суп-пюре з гарбуза
Інгредієнти: кіло очищеної гарбуза, по пучку сушеної петрушки, зіри, свіжомеленого перцю, 2 цибулини, сіль, 1 л овочевого або будь-якого іншого бульйону, свіжий часник, 170-190 мл вершків, 35 г вершкового масла.
- Першим ділом на вершковому маслі в програмі для випічки обсмажуються середні кубики гарбузової м’якоті з довільно подрібненою цибулею і часником. Досить готувати компоненти разом 4-5 хвилин.
- У чашу заливається бульйон.
- Після чергового закипання основа для супу вариться ще хвилин 20 (до повного розм’якшення овочів) у відповідному режимі.
- Далі в суп додаються спеції, сіль.
- Заглибним блендером маса пюрируется. У суп вливаються вершки, і він добре прогрівається у відповідній програмі. Не можна доводити масу до кипіння, інакше молочний продукт може згорнутися.
Готовий суп-пюре з гарбуза подається до обіду гарячим з сухої або свіжої петрушкою.
Гарбуз, тушкований на пару
Інгредієнти: півкіло овоча, 3 ст. очищеної води, цукровий пісок і вершкове масло за смаком, сіль, приправи.
- Очищена від всього зайвого гарбуз нарізати невеликими шматочками, приблизно 2 см завтовшки.
- У чашу мультиварки наливається вода. Зверху встановлюється спеціальна кошик з отворами. Під закритою кришкою в програмі «Варка на пару» страва готується 20-25 хвилин.
- Вже готовий овоч посипається цукром, сіллю, приправами.
До столу гарбуз подається з розтопленим вершковим маслом.
Солодкий рецепт з медом
Інгредієнти: півкіло гарбуза, 2 великі ложки бджолиного меду, 4 шт. гвоздики, жменю ядер волоських горіхів.
- Очищений від усього зайвого овоч рубається середніми кубиками. Дуже важливо правильно вибрати гарбуз для такої страви. Вона повинна бути солодким і соковитим. Наприклад, можна взяти «Мускатную».
- До гарбузовим кубиках виливається мед, додається гвоздика.
- Після перемішування шматочки залишаються на годину в прохолоді. Періодично струшувати їх.
- Підготовлена гарбуз викладається в чашу мультиварки. Блюдо запікається 40-45 хвилин у відповідному режимі.
Подається гаряча солодка гарбуза з рубаними горіхами.
Запечений гарбуз з яблуками
Інгредієнти: 2 солодких яблука, 320 г гарбуза, 60 г світлого родзинок, маленький лимон, 2 ст. л. кип’яченої води і стільки ж меду, дрібку меленої кориці.
- Родзинки промивається, заливається окропом і залишають на 10-12 хвилин. З лимона вичавлюється сік.
- У чашу пристрою виливається вода. Туди ж відправляються кубики гарбузової м’якоті, размягчившийся родзинки і тонкі часточки яблук разом з шкіркою.
- Зверху виливається лимонний сік і мед, висипається кориця.
- Запікається десерт 30-35 хвилин в режимі «Випічка».
Замість меду можна використовувати пару ложок звичайного цукру.
Оригінальний плов з гарбузом
Інгредієнти: півкіло свинини, 2 шт. цибулі-ріпки, 2 середні моркви, стакан довгого рису, 270 г м’якоті гарбуза, велика голівка часнику, 160 мл рослинного масла, щіпка сушеного барбарису і свіжомеленого перцю, сіль.
- В чаші пристрою в розігрітому жирі злегка обсмажують середні скибочки м’яса. Потім до них висипаються брусочки моркви і кубики цибулі. Овочі смажать до рум’яного кольору.
- Далі ємність накривається кришкою, і маса нудиться близько півгодини в програмі «Гасіння».
- По закінченні часу поверх овочів висипається барбарис і кубики свіжого гарбуза. Компоненти готуються під кришкою ще 8-9 хвилини.
- Поверх гарбуза викладається добре промитий рис, всипається перець.
- У чашу виливається солона вода, щоб її рівень виявився на 1.5 см вище крупи. Також потрібно занурити в рис неочищену часникову голівку.
Під закритою кришкою плов буде нудитися ще 40-45 хвилин у програмі «Плов».
Овочеве рагу в мультиварці
Інгредієнти: 570 г яловичини, 730 г картоплі, велика сіль, 640 г м’якоті гарбуза, 220 г брокколі і стільки ж моркви, улюблені спеції.
- Спочатку в чашу мультиварки до рум’яності обсмажуються невеликі м’ясні шматочки.
- Далі до них викладаються всі очищені і довільно нарізані овочі, крім брокколі.
- Маса солиться, присипається приправами.
- У програмі «Плов» страва готується 80 хвилин.
- Приблизно за 20 хвилин до сигналу пристрою до інших компонентів відправляється розділена на суцвіття капуста.
Готове рагу з підливою можна подавати і як перше, і як друге блюдо.
Пшоняна каша
Інгредієнти: 340 мл жирного молока, півкіло гарбуза, склянку пшона, шматочок вершкового масла, по 1 мал. ложці меду і цукру, по щіпці кориці і солі.
- Крупа перебирається, промивається. Очищений овоч ріжеться кубиками.
- Спочатку коли молоко закипить, в чашу приладу викладається гарбуз. Компоненти солятся.
- Через 5-7 хвилин готування в програмі «Каша» додаються інші інгредієнти, крім олії.
- Каша з гарбуза вариться до кінця режиму.
Вершкове масло додається в готову страву.
Смачне і швидке гарбузове пюре
Інгредієнти: середня гарбуз, цукор за смаком.
- Для обговорюваного страви можна використовувати лише свіжий овоч.
- Гарбуз миють, обсушивается і ріжеться навпіл.
- Отримані шматки позбавляються від насіння і грубої шкірки.
- Скибки ріжуться невеликими кубиками, які викладаються в чашу «розумної каструлі».
- На 40 хвилин активується режим «Випічка».
- Потім з ємності зливається зайва рідина.
- Гарбуз триває запікати ще 15 хвилин у відповідній програмі. Це потрібно, щоб підсушити її.
- Залишається пюрировать овоч заглибним блендером.
Готове пюре можна їсти відразу, додавши в нього цукор за смаком або ж закатати в підготовлені банки і залишити до зими.
Солодкий пиріг з гарбуза з сиром
Інгредієнти: 80 г вершкового масла, 2 ч. л. розпушувача, 11 ст. л. цукру, 4 ст. л. крохмалю, щіпка кориці, 360 г очищеної гарбузової м’якоті, 4 сирих яйця, 370 г першосортної борошна, 5 ст. л. жирної сметани, півкіло сиру.
- Гарбуз ріжеться кубиками і варять до м’якості.
- 2 яйця збиваються з 4 ст. л. піску. До них додається 2 ложки сметани і розм’якшене масло.
- Останній вводиться просеянная з розпушувачем борошно. Вийшло гладке тісто загортається в плівку і забирається на 20 хв. на холод.
- Далі з тіста у підготовленій чаші «розумної каструлі» викладається основа для пирога з високими бортиками.
- Для овочевої начинки змішується пюрированная гарбуз, 3 ст. л. піску, половина крохмалю, кориця.
- Для сирної начинки з’єднуються залишилися компоненти – яйця, сир, цукор, крохмаль, сметана. Маса перебивається блендером.
- На основу почергово виливається начинка двох видів.
Пиріг випікається 60-70 хвилин у відповідній програмі.
Смачні та оригінальні страви з гарбуза
Найменшим членам сім’ї особливо сподобаються гарбузові оладки, котлетки або манти з цим овочем. А в якості корисного десерту з нього можна зробити, наприклад, желе або варення.
Гарбузові оладки
Інгредієнти: 280 г овочевий м’якоті, 2 сирих яйця, склянка кефіру, 60 г вершкового масла, 3 ст. л. цукру, щіпка солі, 290 г першосортної борошна, 6 г розпушувача.
- Гарбуз готується в мікрохвильовій печі або духовці до м’якості, після чого пюрируется.
- Яйця збиваються з сіллю і піском. До них вливається не холодний кефір, розтоплене масло. Інгредієнти знову збиваються.
- У тісто всипається просеянная з розпушувачем борошно.
- Залишилося додати овочеве пюре і викладати майбутні гарбузові оладки ложкою в розігріте рослинне масло.
Коржі обсмажують з двох боків до рум’яного кольору.
Найніжніші манти з гарбузом
Інгредієнти: 270 г гарбуза, 3 цибулини, сіль, 420 г м’яса, велике яйце, 2-2,5 ст. борошна, 1 ст. сироватки, 1 ст. л. олії.
- Гарбузова м’якоть крупно треться, з’єднується з однією цибулиною, нарізаної дрібними кубиками.
- З решти цибулі і м’яса готується фарш за допомогою м’ясорубки. Він солиться за смаком і з’єднується з сумішшю з першого кроку.
- З решти продуктів замішується тісто. Всі сухі компоненти по черзі висипаються в холодну сироватку, туди ж додається яйце.
- Вийшло круте тісто має полежати 12-15 хвилин.
- Далі воно тонко розкочується, ріжеться квадратиками. З тіста і гарбузової овочевої начинки ліпляться манти.
Готуються манти з гарбузом в мультиварці на режимі «Пар» на підставці з отворами або в спеціальній каструлі.
Курячі котлетки з гарбузовою начинкою
Інгредієнти: півкілограма курячого фаршу, 180 г м’якоті гарбуза, сіль, 2 скибочки батона, трохи молока, велике яйце, часник за смаком, спеції, борошно для панірування.
- Хліб розмочується у молоці, віджимається і з’єднується з фаршем. Туди ж додається сіль, спеції.
- Гарбуз відварюється до м’якості, крупно треться, солиться і з’єднується з подрібненим часником.
- З фаршу формуються котлети, всередину яких закладається овочева начинка.
Заготовки обсмажують на добре розігрітому маслі з двох сторін і подаються до обіду з будь-яким гарніром.
Узбецький рецепт рулету
Інгредієнти: півлітра води, кіло борошна, велике яйце, 2 мал. ложки солі і стільки ж цукру, 1,2 кг свіжого гарбуза, 3 цибулини, по дрібці зіри, свіжомеленого перцю, 120 г масла вершкового.
- З яйця, борошна і половини солі замішують тісто як на манти. Воно залишається відпочивати на 15-17 хвилин.
- Лук ріжеться кубиками і обсмажується до рум’яного кольору. Далі він змішується з дрібними шматочками гарбуза, всім цукром, залишилася сіллю і всіма спеціями.
- Тісто ділиться на 4 частини, кожна дуже тонко розкочується і змащують розтопленим маслом. Пласти згортаються рулетами і викладаються на мантышницу. Вариться страва близько півгодини.
Готовий рулет ріжеться шматочками і поливається соусом зі сметани, часнику і солі.
Гарбузовий сік у домашніх умовах
Інгредієнти: 3,5 кг неочищеного овоча, 1 л фільтрованої води, 12 великих ложок піску, сік або половини великого лимона, 5 г лимонної кислоти.
- Гарбуз позбавляється від усього зайвого. Її м’якоть ріжеться грубими шматками і залити невеликою кількістю води.
- Овоч вариться 35-40 хвилин.
- Далі він розбивається блендером, подслащивается. Додається сік лимона і лимонна кислота. Остання використовується тільки в тому випадку, якщо напій буде закриватися на зиму.
- Залишається пропустити масу через сито, залити водою і прокип’ятити протягом 5-6 хвилин.
Далі сік розливають по банках і закочується. Можна його остудити і пити відразу.
Морквяно-гарбузовий пиріг
Інгредієнти: по склянці тертої моркви і гарбуза, 1 лимон, 2 ст. найвищого гатунку борошна, щіпка солі, склянку цукру, 1 мал. л. негашеного соди.
- Терті овочі з’єднуються з піском і сіллю.
- У масу з першого кроку виливається сік 1 лимона, додається сода. Решта цитрусового (без кісточок) перемелюється в блендері.
- Сюди ж борошно просіюється.
- Тісто виливається у форму і запікається 35 хвилин при середній температурі.
Готова випічка посипається цукровою пудрою.
Як приготувати желе з гарбуза?
Інгредієнти: 290 г м’якоті гарбуза, 2 великі ложки желатину, цукровий пісок за смаком, 140 мл очищеної води.
- Желатин розвести у 60 мл води і на час залишається.
- Гарбуз заливається залишилася рідиною і гаситься до м’якості.
- До неї додається цукор за смаком. Овоч пюрируется.
- Набряклий желатин розігрівається і виливається до пюре.
- Після ретельного перемішування основа розливається по формах.
Пробувати ласощі можна після того, як вона проведе на холоді 2-2,5 години.
Смачне варення на десерт
Інгредієнти: кіло очищеного овоча, паличка кориці, великий лимон, 780 г цукру.
- Гарбузова м’якоть нарізати брусочками.
- Зверху висипається цукор. Каструля трохи струшується, щоб пісок рівномірно розійшовся по овочевим скибочкам.
- На зазначені компоненти викладаються тонкі кружечки лимона.
- Каструля залишається на столі до повного розчинення цукру. Чим тепліше в приміщенні, тим швидше це відбудеться.
- Ємність відправляється на вогонь і вариться 15-17 хвилин після закипання.
- Каструля знімається з плити і залишають на 8-9 годин.
- Далі варення знову доводиться до кипіння, вариться 15-17 хвилин і остуджується.
- Всього процедура повторюється 4 рази. Перед останньою партією в каструлю додається кориця.
Готове варення розливається по стерилізованим ємкостей, накривається кришкою, закутується пледом і залишають на добу. Тільки після цього банки переставляються в холод.