Досвідчений кухар може підказати господині безліч цікавих варіантів, що приготувати з індички. Це дуже смачна птиця, яка може стати основою супів, котлет, печені, холодцю і інших популярних страв. Крім того, м’ясо індички корисно і для дітей, і для дорослих.
Стейк з індички на сковороді
Інгредієнти:
- 2 стейка птиці;
- 50 г французької гірчиці;
- часникова сіль за смаком.
Приготування:
- Стейки промити і просушити рушниками з паперу.
- Намазати шматочки птиці з кожної сторони часниковою сіллю і покрити французькою гірчицею.
- Обсмажити кожен стейк по 7 – 8 хвилин з обох боків до появи рум’яної скоринки. Краще всього для цієї мети взяти сковороду-гриль. Жир при смаженні додавати не потрібно.
Готові стейки з індички на сковороді виходять соковитими і низькокалорійними. Замість гірчиці можна використовувати будь-які улюблені суміші приправ.
Соковиті котлети з фаршу птиці
Інгредієнти:
- ½ Кіло філе птиці (індички);
- 2 великих картоплини;
- ½ Склянки бульйону;
- 1 шт. цибулі-ріпки;
- ½ Ст. кип’яченої води;
- часникова сіль, суміш перців.
Приготування:
- Обробити м’ясорубкою шматочки філе птиці і картоплі.
- Окремо подрібнити таким же чином цибулю. З’єднати маси.
- Додати до отриманої суміші воду, часникову сіль і мікс перців.
- Перемішаний руками фарш добре відбити про тверду горизонтальну поверхню. Саме ця хитрість дозволить приготувати по-справжньому м’які і ніжні котлети.
- Мокрими руками сформувати овальні коржики і відправити їх на півгодини на холод.
- Спочатку обсмажити заготовки котлет до рум’яного кольору на розпеченому маслі. Потім накрити кришкою, залити бульйоном і тушкувати 7 – 8 хвилин
Готову страву з фаршу індички можна подавати з будь-яким гарніром.
Як смачно згасити з овочами
Інгредієнти:
- ½ Кіло філе стегна індички;
- 1 середня морквина;
- по 1 шт. солодкого цибулі, болгарського перцю, цукіні;
- морська сіль;
- масло;
- 1 ч. ложка сушеного базиліка.
Приготування:
- Акуратні шматочки філе стегна птиці обсмажити на сильному вогні. В процесі вони повинні покритися апетитною скоринкою.
- Всі овочі почистити і дрібно порізати. При необхідності, в процесі позбавити від насіння.
- Окремо обсмажити на сковорідці кожен овоч. Краще всього для їх приготування підійде оливкова олія.
- Змішати компоненти з попереднього кроку і додати до них шматочки птиці. Посипати все сіллю і сушеним базиліком.
- Залити продукти 1 ст. крутого окропу, закрити кришкою і тушкувати 20 – 25 хвилин. За смаком можна досолити частування.
Тушкована індичка подається з відвареним рисом або іншим сухим відповідним гарніром.
Смажена індичка в мультиварці
Інгредієнти:
- 1 кіло індички (підійдуть будь-які частини);
- 1 десертна ложка сушеного розмарину;
- 2 лаврових листа;
- будь-які спеції для птиці за смаком;
- часникова сіль;
- масло.
Приготування:
- Якщо на птиці залишилися пір’я, перед початком приготування страви їх потрібно ретельно і акуратно видалити. Промити індичку, обсушити.
- Змішати часникову сіль і спеції. Додати до них раскрошенные лаврове листя і натерти вийшла сухою масою птицю.
- Залишити її в такому вигляді на деякий час, щоб м’ясо просякло яскравими ароматами. В ідеалі потрібно маринувати індичку всю ніч.
- Вранці перекласти птицю в чашу «кухонної помічниці». В режимі гасіння готувати індичку від 60 до 120 хвилин. Все залежить від величини шматків птиці.
- Далі потрібно перевести пристрій в режим випічки і засмажити м’ясо до рум’яності. На цьому етапі за бажанням можна додавати гарнір до птиці.
Готова смажена індичка добре поєднується з будь-якими легкими салатами або просто з асорті з маринованих овочів.
Філе птиці під сирною скоринкою
Інгредієнти:
- 500 – 600 г індички;
- половина склянки тертого сиру;
- 1 великий томат;
- ½ Ст. среднежирной сметани;
- часникова сіль і суміш перців;
- масло оливи.
Приготування:
- Щоб приготувати філе індички, покрите сирною скоринкою, насамперед потрібно нарізати м’якоть невеликими медальйонами.
- Потім викласти шматочки на деко, промазанный маслом оливи, подалі один від одного.
- Присипати індичку часниковою сіллю і сумішшю перців.
- Помідор (великий і солодкий) порізати пластинками і розкласти їх по шматочках птиці. Зверху промазати заготовки сметаною та засипати сиром.
Запікати страву в духовці 25 – 35 хвилин до м’якості всередині і рум’яної сирної скоринки зверху.
Гомілки, запечені в духовці
Інгредієнти:
- гомілка птиці на 800 м;
- 1 ч. ложка спецій для картоплі і м’яса (окремо);
- 6 – 7 середніх картоплин;
- масло, перець, сіль;
- свіжий часник.
Приготування:
- Помити і позбавити від зайвої вологи гомілку птиці. Зрушити шкірку, в м’ясі зробити розрізи і наповнити їх пластинками часнику.
- Натерти заготівлю спеціями, сіллю і залишити хвилин на 20.
- Потім покласти птицю у форму, а навколо розсипати невеликі шматочки картоплі. Збризнути все олією і присипати рештою спеціями.
- Покрити ємність фольгою і відправити індичку в духовку, розігріту до 210 – 220 градусів.
- Через год знизити температуру до 200 градусів, а ще через 10 хвилин прибрати покриття. Румянить гомілку індички в духовці трохи менше півгодини.
Подавати птицю порціями разом з картопляним гарніром.
Відбивні в паніровці
Інгредієнти:
- 700 – 800 г філе птиці;
- часникова сіль;
- 4 десертні ложки сухарів для панірування;
- 3 сирих яйця;
- 4 десертні ложки просіяного борошна.
Приготування:
- Нарізати філе індички тонкими пластинками і присипати часниковою сіллю. Добре розтерти, відбити, прибрати в контейнер з кришкою і залишити в прохолоді на кілька годин. Приблизно за годину до обсмажування перемістити відбивні в тепле місце.
- Яйця збити виделкою і вилити в глибоку широку посуд.
- В окремі тарілки висипати борошно і сухарную крихту.
- По черзі вмочати пластинки індичатини спочатку в яйце, а потім у борошно і панірувальні сухарі.
Смажити відбивні до рум’яності в будь-якому розігрітому жирі.
М’яка і соковита печінка індички в сметані
Інгредієнти:
- 500 – 600 г индюшиной печінки;
- 2 цибулини;
- 1 повний стакан жирної сметани;
- пряні трави, часникова сіль, олія.
Приготування:
- Печінку промити і розрізати кожну навпіл.
- Шматочки субпродукту обсмажити на сковорідці з розігрітим маслом.
- Додати до печінки невеликі шматочки цибулі. Присипати все часниковою сіллю і пряними травами.
- Смажити до легкої рум’яності обох компонентів.
- Додати підсолену сметану і тушкувати частування ще хвилин 10.
Щоб печінка вийшла особливо м’якою і соковитою, в процесі приготування сковорідку з нею потрібно щільно прикривати кришкою.
Печеня з картоплею в горщиках
Інгредієнти:
- 300 – 350 г філе індички;
- 6 картоплин;
- 1 головка цибулі;
- 7 десертних ложок класичного майонезу;
- 50 г вершкового жиру;
- 1 велика морквина;
- свіжа зелень і часникова сіль.
Приготування:
- Філе птиці порізати середніми шматочками. Попередньо його обов’язково потрібно обсушити.
- Цибулю порізати витонченими кільцями.
- Вимиту очищену картоплю подрібнити кубиками.
- Моркву очистити від шкірки і порізати тонкими слайсами.
- Подальші дії кулінара залежать від того, який результат він хоче отримати. Якщо передбачається малокалорийное частування, то всі продукти потрібно відразу розкласти по горщикам. Якщо немає необхідності рахувати калорії, то варто попередньо обсмажити всі компоненти.
- Спочатку смажиться до рум’яності м’ясо, потім до нього засипають всі овочі. На вершковому жирі маса готується 8 – 9 хвилин. У будь-якому випадку вміст горщиків потрібно присипати часниковою сіллю і залити окропом, щоб він покрив гущу на 2/3. У другому варіанті вода змішується з майонезом.
- Горщики відправляються в духовку на 50 хвилин при високій температурі.
Готову страву посипається подрібненою зеленню і подається до столу.
Медальйони з індички
Інгредієнти:
- 3 індичих медальйона;
- 1 десертна ложка лаймового соку;
- італійські трави і каррі за смаком;
- часникова сіль;
- свіжий часник;
- масло.
Приготування:
- Прибрати з промитого м’яса зайву вологу.
- Розтерти розім’ятим часник з часниковою сіллю, каррі та італійськими травами. Полити все лаймовим соком.
- Отриманою сумішшю залити медальйони з птиці. Добре втерти в маринад м’ясо руками (як би масажуючи його).
- З фольги для запікання вирізати великі квадрати. Укласти їх на горизонтальній поверхні блискучою стороною вгору.
- На кожен відрізок фольги викласти по медальйону індички. Загорнути підкладки конвертами, простеживши за тим, щоб у них не залишилося отворів, і не витікав м’ясний сік в процесі запікання.
- Отримані згортки можна викласти на деко або у будь-яку відповідну форму. Запікати страву близько півгодини.
Готове частування подати до столу прямо у фользі. За бажанням при запіканні можна доповнити його тонкими шматочками овочів в якості гарніру. Наприклад, морквою, картоплею і кабачком.
Святкова буженина з птиці
Інгредієнти:
- до кілограма філе індички;
- пів-літри питної води;
- 50 – 70 г морської солі;
- 1 десертна ложка гірчиці;
- 1 десертна ложка соєвого соусу;
- 2 десертні ложки олії оливи;
- за смаком: чорний і червоний перець, коріандр, паприка, прованські трави;
- свіжий часник.
Приготування:
- М’ясо індички щільне. Щоб воно добре просолилось, птицю потрібно залишити на всю ніч у сольовому розчині, притиснувши на цей час вантажем.
- Видалити з поверхні м’яса зайву вологу.
- Залишилися компоненти змішати в загальній посуді і інтенсивно розтерти до стану пасти.
- На заготовках зробити надрізи, вставити в них шматочки свіжого часнику і зверху покрити м’ясо ароматною пастою.
- Загорнути його у фольгу і відправити на деко в духовку, заздалегідь розігріту до 250 градусів.
- Відразу після приміщення птиці в духовку знизити температуру до 200 градусів. Запікати буженину 35 хвилин.
- Вимкнути нагрів і залишити м’ясо повністю охолонути всередині духовки.
Готову буженину нарізати тонкими слайсами і подати з гарніром або бутербродами замість ковбаси.
Філе стегна індички у вершковому соусі
Інгредієнти:
- 600 – 700 г філе стегна птиці;
- 1 ст. среднежирных вершків;
- 2 десертні ложки кукурудзяного крохмалю;
- 2 пучки сухих ароматних трав;
- ½ Ст. тертого напівтвердого/твердого сиру;
- масло оливи;
- запашний перець;
- часникова сіль.
Приготування:
- З стегенець зрізати філе. Присолити і рясно посипати його відразу усіма спеціями.
- До м’яса пересипати кукурудзяний крохмаль і залишити заготовки настоятися 20 хвилин.
- Засмажити підготовлену індичку на розігрітій олії оливи.
- Коли шматочки індички зарум’яняться, влити до них вершки, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати страву під кришкою близько 20 хвилин.
- У самому кінці приготування засипати сир.
Залишити частування на плиті ще на пару хвилин. Подати з макаронними виробами.
В соєвому соусі
Інгредієнти:
- 800 – 900 г м’якоті індички;
- ¼ Ст. класичного соєвого соусу;
- 3 десертні ложки рідкого меду;
- 3 десертні ложки натурального яблучного оцту;
- 1 ч. ложка кунжутного масла;
- 1 ч. ложка подрібненого імбиру;
- 1 ч. ложка кайенского перцю;
- 3 – 5 зуб. свіжого часнику;
- оливкова олія.
Приготування:
- Чисте сухе філе порізати порційними шматочками.
- Всі інші заявлені в рецепті компоненти змішати в загальній посуді. Оливкової олії додати стільки, щоб вийшов рідкуватий складу.
- Шматки птиці опустити в отриману суміш, щоб вона повністю покрила.
- Залишити м’ясо маринуватися на 2 – 3 години. Чим довше індичка буде просочуватися соусом, тим краще.
- Підготовлену птицю обсмажити до рум’яної скоринки на сковорідці або запекти в духовій шафі. В останньому варіанті буде потрібно близько півгодини при 190 градусах.
Якщо в арсеналі у господині є сковорода-гриль, то саме її варто використовувати для приготування індички за таким рецептом.
Як приготувати холодець з індички
Інгредієнти:
- 1 ціле стегно;
- 2 – 3 крильця індички;
- 2,5 – 3 л чистої води;
- 1 морквина;
- 2 дольки лимона;
- 1 цибулина;
- часник;
- велика сіль;
- горошини чорного перцю.
Приготування:
- Всі м’ясні продукти і очищені овочі відправити у велику каструлю. Залити їх водою, додати горошок перцю і відразу посолити.
- Варити продукти на маленькому вогні не менше 4 годин.
- Після закипання рідини потрібно ретельно зняти з неї піну. В іншому випадку бульйон не буде прозорим. Видаляти піну слід відразу ж після її появи.
- Гущу з бульйону викласти на тарілку. Зняти з кісток м’ясо, коли воно повністю охолоне, і розібрати на волокна.
- Цибулю і горошок перцю викинути. Моркву можна залишити і фігурно нарізати.
- Процідити бульйон через найдрібніше сито.
- Свіжий часник порізати дрібними шматочками, змішати з м’ясом і додати тонкі пластинки лимона.
- Розкласти гущу в зручні форми і залити процідженим бульйоном.
Після охолодження при кімнатній температурі прибрати блюдо в холодильник на кілька годин.
Якщо господиня хвилюється з приводу застигання холодцю, можна підстрахуватися і додати в бульйон желатин.
Птах, запечена цілком з чорносливом
Інгредієнти:
- 1 тушка індички, приблизно, на 4 кіло;
- 1 кіло кислуватих яблук;
- 2,5 з гіркою десертні ложки крупної солі;
- 1 повний стакан в’яленого чорносливу без кісточок;
- приправа для птиці;
- рослинне масло.
Приготування:
- Найкраще для такої страви використовувати охолоджену птицю. Якщо індичка виявилася мороженої, то її треба залишити в холодильнику приблизно на добу. Тільки така повільне розморожування дозволить приготувати м’ясо смачним і соковитим.
- Внутрішність тушки обшпарити окропом і просушити серветками.
- На кілька годин залишити індичку в маринаді з масла, спецій і солі. Втирати його в тушку треба дуже ретельно, обробляючи птицю не тільки зовні, але і зсередини.
- Для начинки змішати в’ялений чорнослив з великими яблучними часточками без насіння. Присолити їх.
- Нафарширувати індичку вказаними продуктами. Черевце закріпити зубочистками.
- Змастити всю тушку маслом, прибрати птицю в рукав і зав’язати його кінці.
Запікати частування 2,5 години при 180 градусах. Потім розрізати пакет і румянить індичку ще півгодини.
М’ясо індички, вилучене з морозилки, завжди потрібно розморожувати спочатку в холодильнику, а потім залишати ще мінімум на годину при кімнатній температурі, щоб птах зігрілася. Ні в якому разі не можна прискорювати цей процес теплою водою. Розморожена таким способом індичка в підсумку вийде сухуватою і жорсткою.