Найчастіше після обіду або вечері залишаються залишки гарнірів, включаючи картоплю, і багато господинь задаються питанням про те, що приготувати з картопляного пюре. Вибір страв різноманітний і залежить тільки від смакових уподобань самого кулінара і його домочадців.
Смачні картопляні котлети з залишків пюре
Якщо після вечері залишилося пюре, то не слід поспішати відправляти його в урну для залишків їжі. Можна підготувати апетитні картопляні котлети з пюре, які стануть прекрасним гарніром або навіть самостійною стравою.
Склад котлет:
- ½ Кг пюре з картоплі;
- яйце;
- трохи борошна;
- панірувальні сухарі;
- соняшникова олія;
- приправи;
- сметана для подачі.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:
- З пюре з додаванням яйця, борошна і приправи замішується фарш.
- З картопляної маси формуються котлети, які обвалюються панірувальними сухарями.
- У сковороду вливається соняшникову олію.
- Коли масло стане гарячим, в ньому обсмажуються вироби з двох сторін до апетитної скоринки.
- Подаються готові котлети традиційно зі сметаною.
Швидкі і прості оладки
Коли постає питання про те, що можна приготувати з картопляного пюре, що залишилося після минулого трапези, багато господинь віддають перевагу ніжному і нескладному страви – картопляних оладок.
Для підготовки оригінальних і ситних виробів, які просто «летять» на сніданок, необхідні:
- ½ Кг пюре;
- 100 г борошна;
- шматочок сиру;
- яйце;
- 100 мл соняшникової олії;
- сіль, мелений перець, зелень сметана.
Черговість дій:
- У тарілку з пюре вбивається яйце.
- Далі додаються сирна стружка, сіль, спеції і ½ борошна.
- В тарілці вимішується фарш, з якого формуються коржі, присыпающиеся з двох сторін залишилася борошном.
- При бажанні борошно замінюється сухарями для панірування.
- Картопляні оладки обсмажують на розжареній олії.
- Вироби з рум’яною скоринкою перед подачею поливаються сметаною і притрушиваются рубаною зеленню.
Гнізда з грибами з вчорашнього картопляного пюре
Із залишків картопляного пюре можна створити дивовижне кулінарне творіння, яке вразить не тільки чудовим смаком, але і красивим зовнішнім виглядом.
Щоб втілити рецепт в життя, знадобляться:
- ½ Кг картоплі;
- яйце;
- 100 г печериць;
- шматочок сиру;
- соняшникова олія;
- цибулина;
- сіль і мелений перець.
Хід роботи полягає у виконанні наступних дій:
- У вчорашнє картопляне пюре вбивається яйце, додаються сіль і спеції.
- Цибулина очищається і нарізається кубиками, які відправляються в сковороду.
- Після придбанням овочем м’якості, ємність викладаються платівки попередньо помитих і просушених грибів.
- Сир натирається на тертці.
- Фарш з картоплі за допомогою кондитерського мішка або пакета видавлюється на застелений пергаментом деко у вигляді гнізд.
- У центр виробів викладається начинка, після чого вони притрушиваются тертим сиром.
- Випікається блюдо в попередньо розігрітій духовій шафі до 180 °с близько 15 хвилин.
Картопляний суп-пюре
Ситне перше блюдо готується з:
- 6 картопляних бульб;
- 2 цибулин;
- ½ Стручкового перцю;
- 200 мл вершків;
- 1,5 л води;
- 100 г грудинки;
- такої ж кількості сиру;
- яблука;
- зелені;
- солі та оливкової олії.
При приготуванні супу:
- З очищених картопляних бульб і цибулин готуються кубики, які обсмажуються в сотейнику на оливковій олії по черзі: спочатку викладаються цибульні шматочки, через 5 хвилин додаються картопляні скибочки.
- Через 10 хвилин у сотейник вливається вода.
- Суп солиться і вариться 20 хвилин.
- По закінченні зазначеного часу в суп вливаються вершки, після чого він пюрируется за допомогою блендера і повертається на плиту, де при постійному помішуванні до нього додається сирна стружка.
- Грудинка нарізають смужками, які обсмажують на сухій сковороді.
- Далі замість вилученого м’яса підрум’янюються яблучні скибочки.
- Вже в тарілках перше блюдо доповнюється шматочками грудинки, яблук і рубаною зеленню.
Запіканка з фаршем
Картопляна запіканка з фаршем – чудове самостійне друге блюдо, яке можна освіжити, подавши з овочевим салатом.
Щоб відчути смак неординарного страви, достатньо підготувати:
- 1 кг картоплі;
- в 2 рази менше фаршу;
- яйце;
- 250 мл молока;
- ½ Пачки вершкового масла вагою 200 г;
- цибулину;
- зубок часнику;
- шматочок сиру;
- сіль і перець.
Покрокова інструкція приготування:
- Картопляні бульби очищаються, ріжуться на частини, які відправляються в каструлю на плиті, де відварюють у підсоленій воді до готовності.
- Картопля пюрируется разом з ½ масла і молоком.
- Цибулина і зубок часнику подрібнюються, а потім обсмажуються на половині залишився олії до золотистого кольору.
- До овочевої засмажки відправляється фарш, який солиться і приправляється спеціями.
- Готова начинка змішується з яйцем.
- У вогнетривку форму, змащену маслом, викладається ½ картоплі, яка покривається м’ясною начинкою.
- Далі розподіляється, що залишилося картопляне пюре, на нього викладається останній шматочок масла.
- Перед відправкою в духовку на 20 хвилин страва посипається сирної крихтою.
Пиріг з овочами і грибами
Якщо слідувати рецептом, то звичайний на перший погляд пиріг вразить своїм чудовим смаком навіть найбільш вимогливих гурманів.
Для приготування необхідно мати під руками:
- 4 картопляні бульби;
- яйце;
- 30 г борошна;
- кабачок;
- 350 г грибів;
- цибулину;
- кетчуп;
- приправи, сіль і олію.
Основні кроки створення виробу:
- Очищений і порізаний брусками картоплю відварюється, після чого розминається разом з яйцем, борошном, сіллю і меленим перцем.
- Подрібнені цибулю і гриби обсмажують в олії до м’якості.
- Кабачок з тонкою шкіркою ріжеться шматочками.
- У форму для запікання викладіть картопляну основа, яка змащується кетчупом.
- Зверху розподіляється зажарка, яка покривається скибочками кабачки.
- Верхній шар солиться, приправляється і сбрызгивается маслом.
- Форма відправляється в духовку на 20 хвилин, за 10 хвилин до завершення яких, кабачки повторно поливаються маслом.
Оригінальні картопляні мафіни
Мафіни з картоплі на вечерю – відмінний вибір для завершення трудового дня.
Інгредієнти:
- ½ Кг пюре;
- 120 г сиру;
- 2 яйця;
- 80 мл сметани;
- сіль, мелений перець і мускатний горіх.
Етапи створення оригінального гарніру:
- Яйця збиваються зі сметаною, після чого суміш додаються приправи, включаючи мускатний горіх.
- З сиру готується стружка, яка вирушає до ячной масі.
- Отримана суміш з’єднується з розм’якшеним картопляним пюре.
- Коли маса стане однорідною, вона розкладається по формах, які ставляться на 20 хвилин у духовку, розігріту до 200 °C.
- По закінченні вказаного часу форми витягуються.
- Мафіни витримуються в формочках, а коли злегка охолонуть витягуються і перекладаються на блюдо.
Картопляне пюре – це універсальний гарнір, який при бажанні може стати основою для приготування безлічі самостійних і дуже оригінальних страв.