Що приготувати з курки на сковороді?
Якщо у господині на кухні немає помічників у вигляді мультиварки або духової шафи, то навіть на звичайній сковорідці їй вдасться приготувати смачні страви з курки. Правда, серед них в основному варіанти для щоденного обіду, а не святкового столу.
Чахохбілі з курки
Інгредієнти: куряча тушка на 1,5 кіло, 370 г цибулі-ріпки, 60 г масла вершкового, 4-7 зуб. часнику, 720 г помідорів, 220 г болгарського перцю, пучок зелені, половинка перчика чилі, 2 ч. л. дрібної солі, по дрібці шафрану і хмелі-сунелі.
- Тушка ріжеться середніми шматочками. Вони натираються сіллю.
- Солодкий перець подрібнюється соломкою, а гострий і часник – дрібними кубиками.
- Цибуля шинкуется півкільцями, помідори без шкірки труться на крупній тертці.
- Зелень промивається і дрібно рубається.
- На сухій сковороді шматки птиці обсмажують до зарум’янювання. Потім вони перекладаються в тепле місце.
- На жирі, що залишився, змішаним з розтопленим вершковим маслом, смажаться підготовлені у другому і третьому кроці продукти, крім помідорів.
- Коли шматочки овочів «зазолотятся» до них, викладаються томати, додається сіль, курятина. Під кришкою маса нудиться на повільному вогні близько півгодини.
- Засипається зелень, всі спеції. Блюдо гаситься ще 8-9 хвилин.
Готове чахохбілі з курки знімається з вогню і залишають на 15-17 хвилин.
Смажена шматочками курка на сковороді
Інгредієнти: 720 г курячого філе, сіль, 2 помідора, половинка середнього кабачка, суміш перців, половинка баклажана.
- Курка нарізається невеликими шматочками, солиться і швидко обсмажується на сильному вогні до рум’яності.
- Потім м’ясо перекладається в окрему миску, а в тій же ємності готуються шматочки овочів до м’якості.
- Залишилося викласти до них курку, поперчити масу і томити на повільному вогні 10-12 хвилин.
За цей час смажена курка на сковороді просочиться ароматами овочів і стане ніжною, м’якою.
Соковиті курячі котлетки
Інгредієнти: 830 г філе курки, 2 шт. цибулі-ріпки, велике яйце, сіль, улюблені приправи.
- Великі шматочки цибулі разом з філе птиці подрібнюються спеціальною насадкою блендера. Для цієї мети можна використовувати і м’ясорубку.
- У фарш додається сіль, спеції, сире яйце.
- Продукти добре вимішуються.
Отримана маса ложкою викласти на сковорідку у вигляді котлет, які обсмажують з двох сторін.
В соєвому соусі
Інгредієнти: близько кіло будь-яких частин курячої тушки, 2 шт. цибулі-ріпки, 90 мл соєвого соусу, щіпка будь-яких сушених трав, 1 ст. л. олії оливи, сіль.
- До великих шматочків курки додається сіль і тонкі полуколечки лука.
- Для маринаду з’єднуються залишилися компоненти.
- М’ясо заливається соусом і залишають на всю ніч (якщо часу немає, буде достатньо 3-4 годин).
Замаринована курка разом з цибулею обсмажується на сковороді з добре розігрітим жиром.
Рубані котлети курячі
Інгредієнти: 620 г філе курки, 80 г сметани, велике яйце, головка ріпчастої цибулі, 30 г просіяного борошна, пучок зелені, сіль, кольорові мелені перці.
- Філе гострим ножем ріжеться дуже дрібними кубиками. До нього відразу відправляється дрібно нашаткована зелень.
- У масу додаються залишилися компоненти.
- Суміш не повинна вийти занадто рідкою, інакше котлети при смаженні будуть розпадатися.
- Після чергового вимішування складових «тісто» викладається на сковорідку широкої ложкою.
- Кожна котлета обсмажується з кожного боку за 6-7 хвилин. Не потрібно накривати сковорідку кришкою.
Подається готове частування з будь-яким гарніром.
Відбивна з курячого філе
Інгредієнти: велике яйце, 4 ст. л. цільнозерновий борошна, 2 курячих філе, щіпка солі, стільки ж свіжомеленого чорного перцю, 6 ст. л. очищеної води, 1 ст. л. лляної олії, сухий часник.
- Філе нарізати придатними для відбивних шматочками. Далі воно акуратно відбивається, натирається сумішшю солі, сухого часнику і перцю.
- Для приготування панірування яйце збивається до пінки.
- На окрему плоску тарілку висипається цільнозернові борошно.
- Спочатку підготовлені шматочки курятини умочують в яйце, а потім обвалюються в борошні.
Відбивні обсмажують на добре розігрітому лляному маслі.
Готуємо вершковою підливі
Інгредієнти: 330 г філе птиці, 2 часникових зубки велика цибулина, 5-6 пір’їн зеленого цибулі, 90 г сметани, по дрібці солі і суміші мелених перців, 130 г жирних вершків.
- Спочатку на сковороді до рум’яності обсмажуються найтонші полуколечки цибулі і шматочки часнику.
- Далі до них викладаються невеликі шматочки курки.
- Додається сіль, перець.
- Через 10-12 хвилин можна вливати сметану і вершки.
- Маса доводиться до кипіння і гаситься на мінімальному вогні до повної готовності.
В отриману підливку додається подрібнений зелений лук, після чого її відразу можна викладати на порцію гарніру.
Курячі стегенця на сковороді з золотистою скоринкою
Інгредієнти: 6 стегенець, 4 ст. ложки жирної сметани, 1 ст. л. малинового оцту, сіль, 12 шт. пряних злив, 6 ст. л. майонезу, суміш перчиком.
- З стегенець знімається шкіра. На м’ясі робляться некрізні надрізи, кожен з яких поміщається по половинці сливи.
- Далі курятина зі всіх сторін обмазується підсоленим і перченным майонезом.
- Посуд з птахом накривається кришкою і забирається на пару годин в прохолоду.
- Підготовлена курятина обсмажується на розігрітій сковорідці з усіх боків до золотистої скоринки. Масло при цьому можна не додавати.
- Далі в сковорідку вливається оцет і викладається сметана.
Залишилося тушкувати страву ще хвилин 20.
Як смачно приготувати курячі крильця на сковороді?
Інгредієнти: 6 шт. крил, щіпка каррі, сіль.
- Крила ріжуться на три частини. Фаланги без м’яса видаляються.
- Решту частини присипаються сіллю і каррі. Не заборонено додавати до них та будь-які інші улюблені спеції.
- Можна залишити курятину маринуватися на кілька годин або ж відразу викладати на сковорідку і смажити до появи скоринки.
Смачно подавати частування з гострим кетчупом.