Що приготувати з курячих стегенець – 10 швидких і смачних рецептів

Якщо господиня розмірковує, що приготувати з курячих стегенець, то їй на допомогу прийде опублікована нижче добірка. Цю частину курки можна легко перетворити в різні цікаві страви. Серед них навіть шашлик і чахохбілі.

Шашлик з курячих стегенець в духовці

Дуже важливо правильно промаринувати курятину перед запіканням в духовці.

Інгредієнти:

  • стегенця – 6 – 7 шт.;
  • сметана/майонез – 1/3 ст.;
  • гостра гірчиця – 1 ст. л.;
  • соєвий соус – 1 ст. л.;
  • білий винний оцет – 1 ст. л.;
  • сіль, масло, прованські трави.

Приготування:

  • Змішати в глибокій посуді із скла олія (краще оливкова, 1 – 2 великі ложки), гірчицю, соєвий соус, сметану/майонез, оцет.
  • Відразу засипати до інгредієнтів сіль і прованські трави.
  • Все перемішати і натерти сумішшю розморожену курятину. Стегенця потрібно попередньо розрізати на 2 частини.
  • Залишити птицю в прохолоді. Мінімальний термін – півгодини. Чим довше стегна пролежать в маринаді, тим смачніше в підсумку вийдуть.
  • Шпажки з бамбука на чверть години замочити в крижаній воді. Потім обсушити. Нанизати на них підготовлені стегенця.
  • Викласти заготовки на деко, покритий фольгою.
  • Готувати спочатку 40 хвилин на середньому рівні при 180 градусах. Потім включити функцію гриля і залишити птицю в духовці ще на півгодини.

Подати шашлик з курячих стегенець з великою кількістю свіжої зелені.

Смажені стегна на сковороді

Для обсмажування курятини найзручніше використовувати велику чавунну сковорідку.

Інгредієнти:

  • стегенця – кіло;
  • класичний майонез – 5 дес. л.;
  • часник – 4 зубчики;
  • кетчуп – 1 дес. л.;
  • сир – 80 – 100 м;
  • сіль, перець, олія.

Приготування:

  • Щоб смачно посмажити курячі стегенця на сковороді, спочатку їх потрібно промити холодною водою і промокнути серветками з паперу.
  • Кетчуп змішати з размятым часником (половиною), сіллю і перцем. Краще взяти асорті кольорових мелених перців.
  • Натерти сумішшю з минулого кроку підготовлену курятину. Загорнути її в пакет, попередньо випустивши повітря, і прибрати в холод на кілька годин. Раз на чверть години слід потрясти одержаний кульок, щоб компоненти маринаду рівномірно розподілилися по м’ясним шматочках.
  • Сир протерти, змішати з рештою размятым часником і майонезом.
  • В розпеченому жирі обсмажити підготовлені стегна до рум’яності. Вони повинні бути повністю готові.
  • Приблизно через 17 – 20 хвилин покрити курятину сирною сумішшю. Закрити сковорідку кришкою і залишити на повільному вогні ще на 6 – 7 хвилин.

Ідеальним гарніром для такого частування стане запечена в духовці картопля.

Як приготувати в клярі

Кляр робить страву ніжним і соковитим всередині, а також покриває його смачної хрусткою скоринкою. Стегна, приготовані за таким рецептом, стануть відмінною закускою до пінному.

Дивіться також:  Що приготувати з курячого фаршу швидко і смачно?

Інгредієнти:

  • стегенця – 9 – 10 шт.;
  • борошно – 130 – 150 м;
  • яйця – 2 шт.;
  • молоко – ½ ст.;
  • сіль, ароматні трави, олію.

Приготування:

  • Вміст сирих яєць ретельно збити ручним міксером.
  • Влити в масу молоко, додати сіль і спеції.
  • Борошно висипати на окрему плоску тарілку.
  • Підготовлені стегенця злегка натерти сіллю і ароматними травами. Кожне вмочити спочатку в яєчну суміш, а потім в борошно.
  • Засмажити курятину в розпеченому маслі з усіх боків. В процесі стегенця потрібно постійно перевертати.

Перед подачею викласти частини птиці на паперові рушники, щоб при подачі блюдо не було занадто жирним.

Філе курячих стегенець в мультиварці

Це низькокалорійний варіант страви. Він добре підійде для дієти.

Інгредієнти:

  • філе стегенець – 1,5 – 1,7 кг;
  • цибуля – 50 – 70 г;
  • часник – 20 г;
  • кетчуп – 40 мл;
  • сіль і масло.

Приготування:

  • Засмажити на мінімальній кількості олії в режимі випічки великі шматочки цибулі.
  • Додати дрібні кубики часнику. Готувати інгредієнти разом до появи яскравого часникового аромату.
  • Всипати порізане на шматочки філе. Додати кетчуп, сіль і трохи води.
  • Готувати страву в програмі гасіння 50 – 70 хвилин під кришкою.

У самому кінці приготування до курячих стегенець в мультиварці можна всипати рубану кинзу або іншу свіжу зелень.

З картоплею в духовці

Стегна з картоплею – смачне і ситне блюдо, яким вдасться нагодувати всю велику родину в обід. Відмінно доповнять його різні соління і мариновані овочі.

Інгредієнти:

  • стегна – кіло;
  • суха гостра гірчиця і солодка паприка – по маленькій ложці;
  • картопля – кіло;
  • часник – часточка;
  • кефір – повний стакан;
  • свіжий кріп, сіль, пахучі трави.

Приготування:

  • Підготовлені стегенця натерти сумішшю із солі, розім’ятого часнику і ароматних трав.
  • Залити птицю маринадом, приготованим з кефіру, рубаного кропу і сухої гірчиці. Залишити на 3 години в прохолоді.
  • Картоплю порізати скибочками і викласти у глибоку форму. Зверху присипати сіллю і паприкою. Збризнути будь-яким маслом.
  • Зверху розподілити замариновану птицю.

Запікати курячі стегенця з картоплею в духовці до повної готовності. Якщо шматочки м’яса почнуть підгоряти, будучи ще сирими всередині, їх можна прикрити листом фольги.

В маринаді з майонезу і соєвого соусу

Для маринаду найкраще підійде класичний темний соєвий соус.

Дивіться також:  Холодець зі свинячої рульки – 7 рецептів як варити

Інгредієнти:

  • стегенця – 3 шт.;
  • майонез – 1/3 ст.;
  • соєвий соус – 30 – 40 мл;
  • часник, карі, паприка, сіль – за смаком.

Приготування:

  • Стегенця промити і добре обсушити від зайвої рідини. Кожне розрубати рівно посередині на 2 частини.
  • Натерти маринадом. Він готується з усіх інших, заявлених у рецепті, інгредієнтів, ретельно перемішаних між собою. Сіль в маринад потрібно додавати за смаком, враховуючи, що соєвий соус і без того дуже солоний.
  • З силою втерти ароматну масу в поверхню шматочків курятини. Залишити в такому вигляді в прохолоді промаринуватися. Мінімальний термін – півгодини. Чим довше м’ясо знаходиться в маринаді, тим краще. Відмінно, якщо вдасться залишити його в такому вигляді на всю ніч.
  • Круглу жаростійку форму застелити фольгою. Викласти в неї стегна.
  • Пекти в духовій шафі при середній температурі 40 – 45 хвилин.

При подачі щедро посипати вийшло блюдо свіжої подрібненої зеленню.

Ситне блюдо з рисом

Рис краще всього використовувати довгозерний пропарений.

Інгредієнти:

  • курячі стегенця – 5 – 6 шт.;
  • сухий рис – повний стакан;
  • вода – 2 ст.;
  • цибуля – ціла головка;
  • сіль, суміш перців, масло.

Приготування:

  • Цибулю очистити і порубати довільними шматочками. Засмажити його на великій кількості олії до рум’янцю.
  • Крупу ретельно промити до прозорої води і викласти у термостійку форму. Зверху розподілити цибулеву засмажку разом з рештою жиром.
  • Далі розкласти стегенця, натерті перцем і сіллю.
  • Залити все окропом, щоб рис і м’ясо до середини були покриті водою. Можна замінити овочевим/м’ясним бульйоном.
  • Покрити форму фольгою.
  • Запікати страву при середній температурі 55 – 65 хвилин, а потім ще чверть години без покриття. На цьому етапі можна додатково посипати всі інгредієнти перцем.

Готову страву подати до обіду з солоними огірочками.

Чахохбілі з курячих стегенець

Готову страву виходить дивно ароматним, з ніжною томатною підливою. Нею смачно поливати будь гарнір.

Інгредієнти:

  • стегенця – кіло;
  • цибуля – велика головка;
  • соус з помідорів – повний стакан;
  • часник – 3 – 4 зубки;
  • свіжа кінза – половина пучка;
  • сіль, хмелі-сунелі, перець.

Приготування:

  • Промиту курятину натерти усіма заявленими спеціями і сіллю. Особливо ретельно втерти в неї хмелі-сунелі.
  • Засмажити стегенця на сковороді з двох боків до рум’янцю. Ця частина курячої тушки досить жирна, тому додаткове масло можна не використовувати.
  • Дрібно порубати цибулю. Відправити його до курятини в сковорідку. Шматочки овоча повинні стати золотистими.
  • Додати кетчуп. Тушкувати страву під кришкою 8 – 9 хвилин.
  • Посипати все подрібненим часником і рубаною кінзою. Готувати ще чверть години на маленькому вогні.
Дивіться також:  Стожки з фаршу – 6 рецептів приготування

Гарнір до такої страви можна вибрати будь-який. Добре до нього підходить відварений рис.

Запікаємо під сирною скоринкою

Сир підійде твердий або напівтвердий.

Інгредієнти:

  • курячі стегенця – 1,2 кг;
  • цибуля, сир і морква – по 80 – 100 м;
  • гриби (краще всього використовувати печериці) – 180 – 200 г;
  • кетчуп – ½ ст.;
  • майонез – 70 – 90 г;
  • пісне масло – 60 мл;
  • часник – 20 г;
  • сіль, перець, сухий базилік.

Приготування:

  • Потрібно обсмажувати інгредієнти окремо. Спочатку – кубики цибулі до рум’яності. Потім – терту моркву до золотистого відтінку. І, нарешті, тонкі пластинки грибів до готовності.
  • З’єднати обсмажені інгредієнти. Посолити. Додати до них половину тертого сиру.
  • З стегенець акуратно вирізати кісточки. Зробити надрізи для начинки. Наповнити їх сирно-овочевий масою.
  • Укласти підготовлені фаршировані стегенця без кістки у форму.
  • Для соусу з’єднати майонез, кетчуп і залишився подрібнений сир. Покрити соусом всі заготовки.
  • Запікати страву в духовці близько години при 190 градусах.

Подати до обіду разом з ніжним картопляним або гороховим пюре, приготованим на вершках.

Печеня в горщиках

Можна використовувати для такого частування один великий керамічний горщик або кілька маленьких.

Інгредієнти:

  • стегенця – 2 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • черрі – 3 – 4 шт.;
  • морква і цибуля-порей – по половинці;
  • часник – 2 зубчики;
  • чорнослив – 3 шт.;
  • курячий бульйон – 1 ст.;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • сіль, перець, олія.

Приготування:

  • Філе птиці відокремити від кісточок та шкіри.
  • Овочі (крім чері та картоплі) і часник подрібнити. Злегка обсмажити до м’якості в невеликій кількості олії.
  • У горщики укласти часточки картоплі, а потім і шматочки курятини, овочі з сковорідки, лаврушку, половинки чері та шматочки чорносливу.
  • Все посипати сіллю і перцем, залити бульйоном.

Запікати печеня в духовці при середній температурі близько години, а потім залишити настоюватися в теплі ще на чверть години.

Курячі стегенця – досить жирний продукт. Тому на дієті його варто вживати тільки у відварному, запеченому або тушкованому вигляді. Смаження ж ще більше збільшить калорійність страви. Втім, обсмажені, ці частини тушки з хрусткою скоринкою настільки смачні, що про дієту ненадовго можна і забути!

Прокрутка до верху