Якщо господиня розмірковує, що приготувати з курячих стегенець, то їй на допомогу прийде опублікована нижче добірка. Цю частину курки можна легко перетворити в різні цікаві страви. Серед них навіть шашлик і чахохбілі.
Шашлик з курячих стегенець в духовці
Дуже важливо правильно промаринувати курятину перед запіканням в духовці.
Інгредієнти:
- стегенця – 6 – 7 шт.;
- сметана/майонез – 1/3 ст.;
- гостра гірчиця – 1 ст. л.;
- соєвий соус – 1 ст. л.;
- білий винний оцет – 1 ст. л.;
- сіль, масло, прованські трави.
Приготування:
- Змішати в глибокій посуді із скла олія (краще оливкова, 1 – 2 великі ложки), гірчицю, соєвий соус, сметану/майонез, оцет.
- Відразу засипати до інгредієнтів сіль і прованські трави.
- Все перемішати і натерти сумішшю розморожену курятину. Стегенця потрібно попередньо розрізати на 2 частини.
- Залишити птицю в прохолоді. Мінімальний термін – півгодини. Чим довше стегна пролежать в маринаді, тим смачніше в підсумку вийдуть.
- Шпажки з бамбука на чверть години замочити в крижаній воді. Потім обсушити. Нанизати на них підготовлені стегенця.
- Викласти заготовки на деко, покритий фольгою.
- Готувати спочатку 40 хвилин на середньому рівні при 180 градусах. Потім включити функцію гриля і залишити птицю в духовці ще на півгодини.
Подати шашлик з курячих стегенець з великою кількістю свіжої зелені.
Смажені стегна на сковороді
Для обсмажування курятини найзручніше використовувати велику чавунну сковорідку.
Інгредієнти:
- стегенця – кіло;
- класичний майонез – 5 дес. л.;
- часник – 4 зубчики;
- кетчуп – 1 дес. л.;
- сир – 80 – 100 м;
- сіль, перець, олія.
Приготування:
- Щоб смачно посмажити курячі стегенця на сковороді, спочатку їх потрібно промити холодною водою і промокнути серветками з паперу.
- Кетчуп змішати з размятым часником (половиною), сіллю і перцем. Краще взяти асорті кольорових мелених перців.
- Натерти сумішшю з минулого кроку підготовлену курятину. Загорнути її в пакет, попередньо випустивши повітря, і прибрати в холод на кілька годин. Раз на чверть години слід потрясти одержаний кульок, щоб компоненти маринаду рівномірно розподілилися по м’ясним шматочках.
- Сир протерти, змішати з рештою размятым часником і майонезом.
- В розпеченому жирі обсмажити підготовлені стегна до рум’яності. Вони повинні бути повністю готові.
- Приблизно через 17 – 20 хвилин покрити курятину сирною сумішшю. Закрити сковорідку кришкою і залишити на повільному вогні ще на 6 – 7 хвилин.
Ідеальним гарніром для такого частування стане запечена в духовці картопля.
Як приготувати в клярі
Кляр робить страву ніжним і соковитим всередині, а також покриває його смачної хрусткою скоринкою. Стегна, приготовані за таким рецептом, стануть відмінною закускою до пінному.
Інгредієнти:
- стегенця – 9 – 10 шт.;
- борошно – 130 – 150 м;
- яйця – 2 шт.;
- молоко – ½ ст.;
- сіль, ароматні трави, олію.
Приготування:
- Вміст сирих яєць ретельно збити ручним міксером.
- Влити в масу молоко, додати сіль і спеції.
- Борошно висипати на окрему плоску тарілку.
- Підготовлені стегенця злегка натерти сіллю і ароматними травами. Кожне вмочити спочатку в яєчну суміш, а потім в борошно.
- Засмажити курятину в розпеченому маслі з усіх боків. В процесі стегенця потрібно постійно перевертати.
Перед подачею викласти частини птиці на паперові рушники, щоб при подачі блюдо не було занадто жирним.
Філе курячих стегенець в мультиварці
Це низькокалорійний варіант страви. Він добре підійде для дієти.
Інгредієнти:
- філе стегенець – 1,5 – 1,7 кг;
- цибуля – 50 – 70 г;
- часник – 20 г;
- кетчуп – 40 мл;
- сіль і масло.
Приготування:
- Засмажити на мінімальній кількості олії в режимі випічки великі шматочки цибулі.
- Додати дрібні кубики часнику. Готувати інгредієнти разом до появи яскравого часникового аромату.
- Всипати порізане на шматочки філе. Додати кетчуп, сіль і трохи води.
- Готувати страву в програмі гасіння 50 – 70 хвилин під кришкою.
У самому кінці приготування до курячих стегенець в мультиварці можна всипати рубану кинзу або іншу свіжу зелень.
З картоплею в духовці
Стегна з картоплею – смачне і ситне блюдо, яким вдасться нагодувати всю велику родину в обід. Відмінно доповнять його різні соління і мариновані овочі.
Інгредієнти:
- стегна – кіло;
- суха гостра гірчиця і солодка паприка – по маленькій ложці;
- картопля – кіло;
- часник – часточка;
- кефір – повний стакан;
- свіжий кріп, сіль, пахучі трави.
Приготування:
- Підготовлені стегенця натерти сумішшю із солі, розім’ятого часнику і ароматних трав.
- Залити птицю маринадом, приготованим з кефіру, рубаного кропу і сухої гірчиці. Залишити на 3 години в прохолоді.
- Картоплю порізати скибочками і викласти у глибоку форму. Зверху присипати сіллю і паприкою. Збризнути будь-яким маслом.
- Зверху розподілити замариновану птицю.
Запікати курячі стегенця з картоплею в духовці до повної готовності. Якщо шматочки м’яса почнуть підгоряти, будучи ще сирими всередині, їх можна прикрити листом фольги.
В маринаді з майонезу і соєвого соусу
Для маринаду найкраще підійде класичний темний соєвий соус.
Інгредієнти:
- стегенця – 3 шт.;
- майонез – 1/3 ст.;
- соєвий соус – 30 – 40 мл;
- часник, карі, паприка, сіль – за смаком.
Приготування:
- Стегенця промити і добре обсушити від зайвої рідини. Кожне розрубати рівно посередині на 2 частини.
- Натерти маринадом. Він готується з усіх інших, заявлених у рецепті, інгредієнтів, ретельно перемішаних між собою. Сіль в маринад потрібно додавати за смаком, враховуючи, що соєвий соус і без того дуже солоний.
- З силою втерти ароматну масу в поверхню шматочків курятини. Залишити в такому вигляді в прохолоді промаринуватися. Мінімальний термін – півгодини. Чим довше м’ясо знаходиться в маринаді, тим краще. Відмінно, якщо вдасться залишити його в такому вигляді на всю ніч.
- Круглу жаростійку форму застелити фольгою. Викласти в неї стегна.
- Пекти в духовій шафі при середній температурі 40 – 45 хвилин.
При подачі щедро посипати вийшло блюдо свіжої подрібненої зеленню.
Ситне блюдо з рисом
Рис краще всього використовувати довгозерний пропарений.
Інгредієнти:
- курячі стегенця – 5 – 6 шт.;
- сухий рис – повний стакан;
- вода – 2 ст.;
- цибуля – ціла головка;
- сіль, суміш перців, масло.
Приготування:
- Цибулю очистити і порубати довільними шматочками. Засмажити його на великій кількості олії до рум’янцю.
- Крупу ретельно промити до прозорої води і викласти у термостійку форму. Зверху розподілити цибулеву засмажку разом з рештою жиром.
- Далі розкласти стегенця, натерті перцем і сіллю.
- Залити все окропом, щоб рис і м’ясо до середини були покриті водою. Можна замінити овочевим/м’ясним бульйоном.
- Покрити форму фольгою.
- Запікати страву при середній температурі 55 – 65 хвилин, а потім ще чверть години без покриття. На цьому етапі можна додатково посипати всі інгредієнти перцем.
Готову страву подати до обіду з солоними огірочками.
Чахохбілі з курячих стегенець
Готову страву виходить дивно ароматним, з ніжною томатною підливою. Нею смачно поливати будь гарнір.
Інгредієнти:
- стегенця – кіло;
- цибуля – велика головка;
- соус з помідорів – повний стакан;
- часник – 3 – 4 зубки;
- свіжа кінза – половина пучка;
- сіль, хмелі-сунелі, перець.
Приготування:
- Промиту курятину натерти усіма заявленими спеціями і сіллю. Особливо ретельно втерти в неї хмелі-сунелі.
- Засмажити стегенця на сковороді з двох боків до рум’янцю. Ця частина курячої тушки досить жирна, тому додаткове масло можна не використовувати.
- Дрібно порубати цибулю. Відправити його до курятини в сковорідку. Шматочки овоча повинні стати золотистими.
- Додати кетчуп. Тушкувати страву під кришкою 8 – 9 хвилин.
- Посипати все подрібненим часником і рубаною кінзою. Готувати ще чверть години на маленькому вогні.
Гарнір до такої страви можна вибрати будь-який. Добре до нього підходить відварений рис.
Запікаємо під сирною скоринкою
Сир підійде твердий або напівтвердий.
Інгредієнти:
- курячі стегенця – 1,2 кг;
- цибуля, сир і морква – по 80 – 100 м;
- гриби (краще всього використовувати печериці) – 180 – 200 г;
- кетчуп – ½ ст.;
- майонез – 70 – 90 г;
- пісне масло – 60 мл;
- часник – 20 г;
- сіль, перець, сухий базилік.
Приготування:
- Потрібно обсмажувати інгредієнти окремо. Спочатку – кубики цибулі до рум’яності. Потім – терту моркву до золотистого відтінку. І, нарешті, тонкі пластинки грибів до готовності.
- З’єднати обсмажені інгредієнти. Посолити. Додати до них половину тертого сиру.
- З стегенець акуратно вирізати кісточки. Зробити надрізи для начинки. Наповнити їх сирно-овочевий масою.
- Укласти підготовлені фаршировані стегенця без кістки у форму.
- Для соусу з’єднати майонез, кетчуп і залишився подрібнений сир. Покрити соусом всі заготовки.
- Запікати страву в духовці близько години при 190 градусах.
Подати до обіду разом з ніжним картопляним або гороховим пюре, приготованим на вершках.
Печеня в горщиках
Можна використовувати для такого частування один великий керамічний горщик або кілька маленьких.
Інгредієнти:
- стегенця – 2 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- черрі – 3 – 4 шт.;
- морква і цибуля-порей – по половинці;
- часник – 2 зубчики;
- чорнослив – 3 шт.;
- курячий бульйон – 1 ст.;
- лаврушка – 2 аркуша;
- сіль, перець, олія.
Приготування:
- Філе птиці відокремити від кісточок та шкіри.
- Овочі (крім чері та картоплі) і часник подрібнити. Злегка обсмажити до м’якості в невеликій кількості олії.
- У горщики укласти часточки картоплі, а потім і шматочки курятини, овочі з сковорідки, лаврушку, половинки чері та шматочки чорносливу.
- Все посипати сіллю і перцем, залити бульйоном.
Запікати печеня в духовці при середній температурі близько години, а потім залишити настоюватися в теплі ще на чверть години.
Курячі стегенця – досить жирний продукт. Тому на дієті його варто вживати тільки у відварному, запеченому або тушкованому вигляді. Смаження ж ще більше збільшить калорійність страви. Втім, обсмажені, ці частини тушки з хрусткою скоринкою настільки смачні, що про дієту ненадовго можна і забути!