Є багато цікавих варіантів того, що приготувати з курячої печінки. І це не тільки страви з смаженим або тушкованим субпродуктом, але також ніжний паштет для бутербродів, котлети, суп і багато іншого. Печінка курки готується швидко і просто.
Куряча печінка, тушкована в сметані
Інгредієнти: ½ кг печінки, 220 г сметани, 40 г першосортної борошна, ½ ст. фільтрованої води, 40 г пісного і вершкового масла, сіль.
- Скибочки підготовленого субпродукту смажаться до зміни кольору.
- В окремому посуді обсмажується борошно на розтопленому вершковому жирі. Сюди ж додається сметана, сіль. Можна використовувати зелень і приправи.
- Через 3 – 4 хвилини в соус викладається ще тепла печінка. Сковорода закривається кришкою.
Печінка в сметані гаситься ще чверть години.
Страва з базарної, жирної сметаною вийде більш вершковим, а магазинний, з легким кислим присмаком продукт додасть готовому страві пікантності.
Смачний рецепт смаження з цибулею на сковороді
Інгредієнти на півкіло печінки: головка цибулі, щіпка орегано, 2 ст. л. просіяного борошна, сіль.
- Борошно з’єднується з приправою і сіллю.
- В отриманій суміші обвалюються скибки печінки. За бажанням можна додавати кольорові перці.
- Шматочки підсмажуються на сильному вогні 3 хвилини, щоб усередині них «запечатались» соки.
- У сковорідку висипається довільно нарізана головка цибулі. Триває обсмажування.
Куряча печінка на сковороді буде готова, коли шматочки овоча стануть прозорими, а з субпродукту перестане виділятися червоний сік.
Паштет з курячої печінки
Інгредієнти: півкіло печінки курки, 1 шт. моркви, 1 шт. цибулі, сіль, пачка масла високої жирності.
- На рафінованій олії смажаться спочатку всі овочі.
- До них викладається крупно нарізана печінку
- Ще через хвилину в сковорідку виливається 1/3 ст. тільки закипілої солоної води.
- Продукти готуються 8 – 9 хвилин при постійному помішуванні. Якщо гасити довше, субпродукт вийде жорстким.
- Остигле вміст сковорідки перебивається блендером.
- До нього втручається розм’якшене масло, сіль за смаком.
У ємності зі скла печінковий паштет забирається в холод.
Готуємо субпродукт у соєвому соусі
Інгредієнти: ½ кг печінки, 4 ст. л. соєвого соусу, 2 цибулини, часник, сухий розмарин, сіль. Як смачно приготувати курячу печінку в пікантному соусі, розглянемо далі.
- Середні шматки печінки смажаться до зміни кольору і викладають на тарілку.
- На маслі, що готується подрібнену цибулю. Коли овоч зазолотиться, до нього викладається розім’ятим часник і повертається м’ясо.
- Вливається соус. Додаються залишилися сипучі компоненти.
Смажаться продукти 7 – 8 хвилин до повної готовності.
Ніжні печінкові котлети з курячої печінки
Інгредієнти: 300 грам печінки курки, головка цибулі, 3 ст. л. манки, яйце, сіль.
- Промита печінка перекручується з кубиками очищеного лука.
- У масу вводиться манна крупа, виливається вміст сирого яйця та всипається дрібна сіль. За півгодини фарш стане густіше з-за набряклої манки.
- Маса ложкою викладається в розігріте масло.
Печінкові котлети смажаться за 3 – 4 хвилини з кожного боку.
Рецепт запікання з картоплею в духовці
Інгредієнти: півкіло печінки, 10 невеликих картоплин, 100 г вершкового і напівтвердого сиру, 40 г вершкового масла, 1 ст. молока, сіль, 2 цибулини, перець.
- Цибулю крупно ріжеться і висипається в миску разом з шматочками печінки.
- Зверху виливається солоне молоко. Миска забирається в холод мінімум на чверть години.
- Очищена картопля дрібно ріжеться і смажиться до напівготовності на сковорідці з олією. Викладається у скляну форму.
- Вершковий сир рубається середніми брусочками.
- По картоплі розподіляється підготовлена печінка разом з цибулею. Зверху виливається молоко, що залишилося.
- Розкладаються шматочки вершкового сиру і масла.
- Висипається сіль, перець і тертий напівтвердий сир.
Під фольгою блюдо запікається півгодини. Підійде температура 190 градусів.
Як смачно приготувати курячі сердечка і печінку разом?
Інгредієнти: по ½ кг курячих сердечок і печінки, 2/3 склянки сметани, 1 шт. цибулі-ріпки, 1 шт. моркви, сіль, 1 ст. л. борошна найвищого гатунку.
- Курячі сердечка і печінку на годину заливаються холодною водою. Субпродукти обрізаються від усього зайвого.
- Овочі дуже дрібно ріжуться і зажариваются. Потім до них викладається все м’ясо.
- Сметана змішується з іншими продуктами.
- Отриманий соус виливається на сковорідку.
Блюдо гаситься 14 – 16 хвилин. Подається з будь-яким сухим гарніром.
Куряча печінка по-строгановськи
Інгредієнти: ½ кг печінки курки, 3 цибулини, сіль, ¼ ст. сметани, по 1 великій ложці солодкого кетчупу і найвищого гатунку борошна, сушена зелень.
- Великі бруски печінки зажариваются до зміни кольору.
- Субпродукти зсуваються на краю сковорідки, а посередині викладаються дрібні кубики цибулі. Овоч солиться і смажиться до м’якості.
- Продукти змішуються. До них додаються інші компоненти рецепта. Із зелені найкраще взяти кріп і петрушку.
- Виливається кілька ложок гарячої води.
- Коли соус закипить, можна вимкнути нагрів.
Перед подачею до столу частування настоюється під щільно закритою кришкою 8 – 9 хвилин.
Плов з курячою печінкою в мультиварці
Інгредієнти: ½ кг печінки курки, 1 ст. довгого рису, 2 ст. чистої води, 80 г цибулі і моркви, сухий часник, сіль.
- На режимі випічки готуються подрібнені овочі.
- Після додавання печінки обсмажування триває ще чверть години.
- Додається промита крупа.
- Виливається вода з сіллю і часником.
Для приготування печінки в мультиварці таким чином підійде режим «Гречка» або «Плов».
Шотландський суп — покроковий рецепт
Інгредієнти: 300 грам курячої печінки, 1 ч. л. сушеної моркви, петрушки і пастернаку, 2 картоплини, 1,5 л чистої води, 60 г перлової крупи, сіль.
- Першою на плиту відправляється варитися крупа.
- Коли перловка вже розвариться, до неї додаються кубики картоплі і всі сипучі компоненти.
- Маленькі шматочки субпродукту відварюються в окремому посуді пару хвилин.
- Коли всі інші компоненти супу будуть готові, у нього викладається печінка.
Через 6 – 7 хвилин варіння блюдо знімається з вогню і залишають настоятися.
Теплий салат з курячою печінкою
Інгредієнти: 90 г мікс салату і сиру Фета, грам по 300 печінки курки і темних слив, 3 палички кориці, півсклянки білого сухого вина, жменю білих сухарів, 2 ст. л. олії, по 1 ст. л. соку лайма, червоного винного оцту і цукру, яблуко, 1 ч. л. меду, трохи французької гірчиці, сіль, зубок часнику, 5 горошин перцю.
- Печінка солиться, покривається фольгою і печеться в духовці 20 хвилин. Коли пройде половина часу, покриття розгортається. Температура 180 градусів.
- Сливи без кісточок пюрируются, змішуються з цукром, размятым часником, вином (40 мл) і винним оцтом. Маса відправляється на вогонь. В неї поринає марлевий мішечок з 2 паличками кориці і горошинами перцю. Компоненти увариваются 8 хвилин.
- Яблуко крупно ріжеться і перекладається в сотейник з киплячим вином і паличкою кориці.
- В окремій мисці змішується масло, сік лайма, мед, гірчиця за смаком, сіль.
- Печінка охолоджена нарізається слайсами. Вони змішуються з салатом, сухариками і кубиками сиру. Зверху викладаються яблука.
Закуска поливається олійною заправкою. Соус із слив подається до страви окремо і без мішечка з корицею.
Як загасити з овочами?
Інгредієнти: 700 грам печінки, червона цибулина, 2 помідори, 2 болгарських перцю, 1 ч. л. пасти з томатів, сіль, спеції.
- Підготовлена печінка крупно рубається.
- Соломкою або кубиками нарізати всі овочі (крім помідорів). Вони зажариваются до м’якості.
- До овочів викладається печінка. Вона повинна покритися рум’яною скоринкою.
- Томати позбавляються від шкірки, труться на тертці і додаються в сковорідку.
- Туди ж перекладається паста з томатів, спеції і сіль.
- Блюдо гаситься 12 хвилин під кришкою.
Частування подається з скибочками білого хліба.
Незвичайні млинці з курячої печінки
Інгредієнти: 300 грам печінки курки, яйце, 35 г борошна, сіль, 40 г адигейського сиру, сухий часник і паприка.
- Шматки підготовленої печінки відправляються в блендер. Туди ж виливається яйце.
- Продукти пюрируются.
- У рідковату масу висипаються залишилися сухі компоненти.
- Додається тертий сир.
- Інгредієнти знову перебиваються блендером.
З отриманого тесту на сковорідці смажаться тонкі рум’яні млинці.
Викладайте масу тільки на дуже гарячу сковороду і не відходьте від плити — такі млинці смажаться моментально.
Куряча печінка в беконі в духовці
Інгредієнти: 300 грам курячої печінки, 120 г нарізки бекону, перець чилі, сіль.
- Шматочки печінки обливають окропом і смажать на сковорідці з олією. До них одразу додається подрібнений чилі.
- Кожен готовий скибочку субпродукту загортається в смужку бекону.
- Заготовки викладаються у форму.
Блюдо печеться в духовій шафі 35 – 45 хвилин. Відповідна температура – 190 – 200 градусів.
Смачний торт з курячої печінки
Інгредієнти: приблизно півкіло курячої печінки, 4 ст. л. просіяного борошна, 2 яйця, 1 шт. великої моркви, стакан класичного майонезу, цибулина, 1 ч. л. соди, сіль.
- Печінка перекручується в м’ясорубці. Отриманий фарш солиться. У нього виливаються сирі яйця, висипається сода, сіль, борошно.
- З маси смажаться коржі на сковорідці з невеликою кількістю масла.
- Овочі подрібнюються і зажариваются до рум’яності. Солятся.
- Кожен корж промащується майонезом. На нього викладається овочева обсмажування в якості начинки.
Прикрашається страву зеленню і/або овочами.
Листковий салат з субпродуктом
Інгредієнти: 300 грам печінки, 2 кислих огірка, 2 шт. цибулі-ріпки, 4 варених яйця, 2 шт. моркви, 90 г сиру, ½ ст. соусу, сіль, мускатний горіх.
- Печінка відварюється 15 – 17 хвилин, ріжеться шматочками, солиться і присипається мускатним горіхом.
- Морквина вариться до м’якості. Крупно треться.
- Цибуля засмажується до рум’яності. Солиться.
- Огірок дрібно рубається кубиками.
- Варені яйця труться дрібно, а сир – крупно.
- Шару закуски можна викладати довільно. Головне, щоб основою стала печінка, а нагорі конструкції розташовувався сир.
Заправляти салат можна будь-яким соусом. Добре підходить до нього майонез з часником.
Суп-пюре з курячої печінки
Інгредієнти: ½ кг курячої печінки, 2 шт. цибулі, 2 шт. моркви, три склянки води, сіль.
- Всі продукти дрібно нарізати і смажаться разом до готовності. За цей час шматочки печінки повинні стати шоколадного відтінку.
- Вода доводиться до кипіння. Солиться. Можна вибрати будь-які спеції для такого супу.
- У воду викладається обсмажування. Маса пюрируется.
- Суп доводиться до закипання і знімається з вогню.
Консистенція страви вибирається на смак всіх домашніх. Воно може бути як рідким, так і дуже густим.
Печеня з грибами і печінкою
Інгредієнти: 1,5 кг картоплі, 150 г цибулі і моркви, близько 200 грам свіжих печериць, сіль, ½ кіло курячої печінки, лавровий лист, ½ л очищеної води, пучок зелені, будь-яка приправа до смаку.
- Печінка ріжеться невеликими скибочками. Смажиться в утятнице на сильному вогні 8 – 9 хвилин.
- До субпродуктів висипаються шматочки очищених грибів і кубики цибулі.
- Ще через 5 – 6 хвилин засипаються середні скибочки моркви.
- Після додавання солі, приправи і лаврушки можна поставити масу на маленькому вогні близько 10 хвилин.
- Залишається додати кубики картоплі, воду.
- Печеня буде готуватися на повільному вогні ще півгодини.
Прикрашається страву зеленню.
Пиріжки з начинкою з курячої печінки
Інгредієнти: 3 ст. води, 3 ст. л. цукру, 90 мл олії, 1 ст. л. миттєвих дріжджів, 1,5 кг борошна, 2 жовтки, до 700 грам печінки. 2 шт. цибулі-ріпки, сіль.
- В підігрітій воді розчиняються дріжджі. Туди ж відправляється весь пісок і 2/3 частини борошна.
- Після появи бульбашок на поверхні суміші в неї додається масло, дрібку солі, решта борошно.
- М’яке нелипким тісто забирається подалі від протягів на годину.
- Печінка до готовності смажиться з подрібненою цибулею. Солиться.
- Із підійшов тіста зліплені акуратні пиріжки з печінковою начинкою.
Деко з заготовками забирається в гарячу духовку до зарум’янювання випічки.
Оригінальний варіант шашлику
Інгредієнти: 1,5 кг печінки, 1/3 ст. оливкової майонезу, 2 голівки цибулі, сіль.
- Субпродукт позбавляється від усього зайвого. Солиться. Різати його не потрібно.
- До печінки відправляються цибульні кільця.
- Туди ж виливається майонез.
- Через годину маринування продуктів можна насаджувати їх на шампури, чергуючи м’ясо і овочі.
Готується такий незвичайний шашлик на мангалі всього за 12 – 14 хвилин.
Бефстроганов з курячої печінки
Інгредієнти: 1 кг печінки курки, 1/3 скл. сметани, ¼ ст. пюре з томатів, головка цибулі, 1 ст. л. борошна, сіль.
- Кубики цибулі обсмажуються до рум’яності. Присипаються борошном.
- У сковорідку додається пюре з томатів, сметана, сіль.
- Густий соус розводиться водою до бажаної консистенції.
- Окремо до готовності обсмажуються шматочки печінки. Трохи присаливаются.
М’ясо заливається соусом і доводять до кипіння.
Саме курячу печінку готувати особливо просто. Вона не вимагає попереднього замочування і спеціальної підготовки. Навіть без усього цього страви з обговорюваного продукту виходять ніжними, ароматними, смачними.