Що приготувати з листкового дріжджового тіста – 11 рецептів, що можна приготувати в духовці на сковороді

Заморожене листкове тісто – це справжня знахідка для домогосподарок, любительок домашньої випічки. Оскільки значно економить сили і час, і не у всіх вона виходить. Залишається тільки придумати, що приготувати з листкового дріжджового тіста, якими смачними стравами порадувати близьких і друзів. Пропонуємо кілька приголомшливих і легких у приготуванні рецептів.

Класичний яблучний штрудель

Штрудель – страва німецької кухні. У перекладі на російських мова його назва означає «шари». Тому саме покупне листкове тісто для яблучного штруделя підійде краще всього. Це дуже смачне блюдо, яке стане «коронним» для будь-якої господині. Хоча його приготування займає пристойну кількість часу, воно того варто. У нас є готове листкове тісто, а тому сил витратимо на готування менше.

Знадобиться:

  • дріжджове листкове тісто – півкіло;
  • яблука – півкіло;
  • вершкове масло – півпачки;
  • цукор – півсклянки;
  • цукрова пудра – пара ложок;
  • родзинки і горіхи – 100 г;
  • панірувальні сухарі – 50 г;
  • кориця – за смаком.

Тісто розморожуємо і готуємо начинку. Родзинки замочуємо, горіхи рубаємо, яблука миємо, чистимо, нарізаємо тоненькими скибочками. Потім, коли всі інгредієнти начинки будуть готові, з’єднуємо їх, додаємо корицю і перемішуємо.

Готове тісто тонко розкачуємо в великий прямокутник. Топленим вершковим маслом змащуємо його поверхню. На ній розподіляємо панірувальні сухарі, відступаючи від країв по чотири сантиметри, а від лівого краю – десять сантиметрів.

Потім рівним шаром на панірувальні викладаємо начинку, дотримуючись відступи. Тепер загинаємо правий, вільний край, укладаючи його поверх начинки. Далі – верхній і нижній. Потім підгинаємо лівий край тіста і також укладаємо поверх усього. Тепер починаємо акуратно складати штрудель. Це не рулет, тому скачувати пиріг у вигляді циліндра не варто. Необхідно скласти його як мінімум в три шари. Для цього умовно поділити прямокутник на три частини. Одну з них загнути всередину, а зверху неї – розташувати другу. При цьому промащувати тісто розтопленим вершковим маслом. Тепер штрудель потрібно покласти на деко. Випікати півгодини або трохи більше, температура 180 градусів. Після того як він буде готовий, потрібно красиво обсипати верхню кірочку через сито цукровою пудрою.

Рулети з листкового дріжджового тіста з сиром

Прекрасний варіант для домашнього свята з готового листкового тіста. Такий рулет можна приготувати швидко, без зайвої метушні, коли гості, можна сказати, вже на порозі. Це смачне і ситне солодке блюдо сподобається всім, навіть тим, хто не дуже любить сир.

Знадобиться:

  • листкове тісто дріжджове – півкіло;
  • пачка сиру – 250 г;
  • цукор – півсклянки;
  • сухофрукти і горіхи;
  • два яйця;
  • сіль за смаком.

Сир підійде будь-який. Можна зробити своїми руками з незбираного молока, тоді смак рулету буде незабутнім. Поки буде розморожуватися тісто, можна підготувати сир. Додати в нього цукор, сіль і яйце. Порізати на дрібні шматочки заздалегідь розмочені сухофрукти – курагу, чорнослив. Всипати розмелені горіхи. Все перемішати.

Заморожене листкове тісто краще купувати такої форми, щоб не довелося його розгортати – одним пластом або згорнутий в рулон. Якщо таке тісто придбати не вдалося, то катати його обережно, сильно приймати не варто. Оскільки шари можуть злипнутися, і ефект численних тонких шарів не вийде.

Дивіться також:  Сирний пиріг з крихтою – 6 смачних рецептів

Головне – це отримати великий прямокутний пласт листкового тіста товщиною трохи більше півсантиметра. На нього викласти сирну начинку, розподіливши її рівним шаром. При цьому постаратися пару сантиметрів пласта, з того краю, який виявиться зовні, коли будемо загортати рулет, залишити без начинки. З боків теж краще «відступити» по півсантиметра. Це потрібно для того, щоб рідина з сиру не потекла на деко при випічці.

Потім рулет помістити на оброблений маслом деко. Друге куряче яйце збити і змастити ним поверхню рулету. Пекти близько півгодини, температурний режим – 180 градусів.

Пиріжки з м’ясним фаршем

Хто не любить пиріжки, особливо з м’ясом? Вони завжди будуть прикрасою столу. Пиріжки з дріжджового замороженого тіста – це смачно і поживно, чудово відновлює сили і доставляє масу задоволення.

Знадобиться:

  • листкове тісто дріжджове заморожене – півкіло;
  • м’ясний фарш, можна рибний – півкіло;
  • велика цибулина;
  • 2 яйця;
  • сіль, перець.

Поки тісто розморожується, підготуємо фарш. Накрутимо на м’ясорубці м’ясо з цибулею, посолити, поперчити. Розіб’ємо у нього куряче яйце, перемішати. Тісто розкачати і порізати прямокутниками. На половинку прямокутника викладаємо фарш. Залишити по півсантиметра від кожного краю без начинки. Другою половинкою прямокутника з тіста накриваємо фарш. Пиріжки виходять квадратними.

Притискаємо краєчки пиріжків зворотною стороною ножа, натискаючи не дуже сильно. Ніж при цьому слід тримати уздовж краю. Це набагато надійніше, ніж скріплювати краї пальцями. Коли листкове тісто піднімається в печі, краю пиріжків можуть розійтися. Використовуючи спосіб з ножем, можна уникнути цієї проблеми.

Потім розбовтати виделкою яйце, змастити пиріжки. Викласти їх на деко, а потім трошки розрізати ножем навскіс верхню кірочку. Це робиться для того, щоб утворився при нагріванні сік з фаршу не прорвав тісто. Печемо пиріжки при 170-180 градусів близько півгодини.

Хачапурі з сиром

Це традиційне грузинське блюдо давно переступило межі своєї країни і стало воістину кулінарним надбанням всього пострадянського простору. Воно володіє неповторним смаком, його аромат нагадує кожному про рідному домі і добрих маминих руках.


Знадобиться:

  • листкове тісто – півкіло;
  • сир 200 г;
  • яйце категорії С1.

Тісто розморозити, сир потерти на крупній тертці. Розділити тісто на 4 частини, кожну тонко розкачати так, щоб форма вийшла квадратної. На середину кожного квадрата покласти сир, потім трохи підігнути тісто з куточків, защипнути краю. Викласти вироби на деко. Яйце розбовтати і змастити поверхню тіста. Випікати в печі при 200 градусах трохи більше 20 хвилин.

Листкові язички з дріжджового тіста

Це страва родом з радянського дитинства, тому що такі листкові язички продавалися в усіх містах СРСР в кафе і магазинах кулінарії. Вони були улюбленими ласощами, смак якого запам’ятався на все життя. А сьогодні їх можна приготувати з листкового дріжджового тіста, яке продається в найближчому супермаркеті.

Дивіться також:  Глазур з какао для торта, пряників або пончиків

Знадобиться:

  • листкове дріжджове тісто – півкіло;
  • яйце;
  • цукор і ванілін – за смаком.

Тісто розморозити, але так, щоб воно не стало занадто м’яким. Так зручніше буде його різати. Форма язичків – це довгі трикутники, ромби або прямокутники, довжиною близько 10 див. Яйце трохи збити, додати в нього зовсім трохи ваніліну, змастити вироби. Потім зверху посипати цукром і перекласти на деко, змащене маслом або засипаний борошном. Печуться мови досить швидко, хвилин 15-20, при 170-180 градусів.

Сосиски в тісті в духовці

Самий швидкий рецепт, який тільки можна собі уявити. Якщо лінь працювати, а хочеться смачного, то це той самий, «ледачий» варіант. Він безпрограшний і вельми сподобається чоловікам. Це прекрасний сніданок та чудовий перекус, особливо добре піде з пивком.

Знадобиться:

  • листкове дріжджове тісто, заморожене – півкіло;
  • сосиски будь – 7 штук.

Розморозити тісто, злегка розкачати, розрізати на довгі смуги однакового розміру за кількістю сосисок. Потім трохи навскоси обернути сосиски смужками з тіста. На вже підготовлений заздалегідь деко покласти сосиски в тісті. Випікати при температурі 180 градусів, поки не придбають золотистий колір.

Рецепт приготування піци

Піца доречна завжди, в будь-яких обставинах, гарячої та холодної. Її можна швидко приготувати для сімейного вечері на швидку руку або взяти шматок домашньої піци з собою на роботу для швидкого перекусу. Головне – домашня піца завжди виходить смачніше покупної.

Знадобиться:

  • півкіло листкового дріжджового тіста;
  • ковбаса і сир 100 г;
  • помідор середнього розміру;
  • оливки – за смаком;
  • болгарський перець;
  • томатний соус;
  • рослинне масло – пара столових ложок;
  • зелень і спеції.

Бажано купити тісто шаром або рулетом, щоб його не пропустити. Розрізати так, щоб можна було помістити пласт на деко, в який попередньо змастити маслом, або рясно посипати борошном. Спочатку покрити піцу томатним соусом, і тільки після цього викласти нарізану ковбасу, овочі, оливки. Зверху засипати потертим сиром, спеціями і покришеної зеленню. Піч 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Самса з готового листкового тіста

Традиційне східне блюдо, яке дуже люблять в Середній Азії. Без неї не обходиться жодне застілля, і все тому, що це надзвичайно смачно.

Самса являє собою трикутні пиріжки, начинені м’ясом. Втім, начинка може бути різною – яловичина, баранина, курятина з цибулею, гарбузом, грибами або сиром. Буває і вегетаріанський варіант – гриби, сир, цибулю і гарбуз. А іноді самсу печуть тільки з сиром.

Можна використовувати для самси покупне тісто.

Знадобиться:

  • заморожене листкове тісто – 1 кг;
  • будь-яке м’ясо – півкіло;
  • гарбуз – 200 г;
  • одна велика цибулина;
  • яйце;
  • сіль і перець – чорний або червоний, на смак;
  • трохи кунжутного насіння світлого або чорного.

Тісто розморозити. М’ясо і гарбуза порізати дрібними кубиками. Цибулю нашаткувати. Начинку перемішати, додати сіль і перець за смаком. Тісто розкачати, нарізати квадратами зі стороною 10 див. Самси будемо формувати, складаючи квадрати навпіл трикутниками. Тому начинку викладати не в центр, а ближче до одного з куточків. Потім згорнути самсу трикутником і заліпити краї. Зробити це на листковому тісті краще не пальцями, а з допомогою виделки або зворотного боку ножа. Збовтати в чашці яйце і змастити їм вироби. Кожну з них потім посипати кунжутним насінням. Випікати при температурі 180 градусів 30-35 хвилин.

Дивіться також:  Тісто для самси – 9 рецептів приготування тіста

Слойки зі згущеним молоком

Улюблені ласощі дітвори, адже так приємно порадувати малюків солоденьким. Ця чудова випічка з готового листкового тіста також припаде до смаку і дорослим, особливо милим подругам, які зібралися разом «попити кави».

Знадобиться:

  • заморожене листкове дріжджове тісто – півкіло;
  • варена згущене молоко – половина банки;
  • яйце.

Розморозити тісто, розкачати його товщиною близько трьох міліметрів і розрізати на довгі трикутники. На широку частину кожного покласти чайною ложкою трохи згущеного молока-варенки. Потім загорнути рулетик, починаючи саме з широкого кінця. Акуратно, щоб не пом’яти, викласти слойки на підготовлений лист. Піч близько 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Пиріг з капустою на швидку руку

Капустяні пироги – це традиційне блюдо російської кухні. Зазвичай їх печуть з кислого тіста. Однак, цей варіант з листкового дріжджового замороженого тіста справжня знахідка. Виходить пухкий, ніжний і дуже смачний пиріг. Він виявиться до речі не тільки в будній день, але і чудово підійде для святкового столу.

Знадобиться:

  • кілограм замороженого листкового тіста на дріжджах;
  • капуста білокачанна – 1 кг;
  • три курячих яйця;
  • цибуля за смаком;
  • рослинне масло – пару ст. ложок;
  • сіль і спеції.

Тісто розморозити і підготувати начинку. Нашаткувати цибулю і капусту, зварити два яйця. В товстостінну каструлю налити олії, покласти цибулю і трохи його загасити, поки не стане прозорим. Потім додати капусту і смажити при відкритій кришці, щоб выпаривался сік. Капуста не повинна бути занадто м’якою і вологою. Під кінець смаження додати сіль і спеції. Очистити, нарізати яйця і додати до капусти, все перемішати.

Тісто розділити на дві частини, трохи розкачати і покрити їм дно форми. Потім зверху викласти начинку з капусти. Другу частину тіста теж розкачати і зробити «кришечку». Покласти поверх начинки і защипнути краї. Розбовтати залишилося одне яйце і їм змастити пиріг. Випікати при 190 градусах 40-50 хвилин.

Обалденние булочки з дріжджового листкового тіста

Це дуже смачний і швидкий рецепт, який нікого не залишить байдужим. Так, це булочки з дуже приємною горіховою начинкою. Тісто підніметься під час випічки, стане пишним, хрустким.

Знадобиться:

  • півкіло замороженого листкового тіста;
  • три яйця;
  • ванілін;
  • півсклянки цукрової пудри;
  • склянка мелених волоських горіхів.

Розморозити тісто, горіхи розмолоти, відокремити білки від жовтків і збити. З білками змішати масло, цукрову пудру і горіхи. Злегка розкачати тісто, не притискаючи його сильно. Розділити на невеликі квадратики зі стороною 10 див. На один з них викласти білкову суміш так, щоб можна було зігнути квадратик з тіста, накрити ним зверху начинку і защипнути краю. Змастити отриману булочку жовтком. Випікати при 180 градусах 15 хвилин.

Прокрутка до верху