Замислюючись над тим, що приготувати з сиру, зазвичай, крім сирників, нічого не приходить на розум. А між тим існує безліч рецептів страв, які стануть прекрасним сніданком, закускою або десертом. Вони полегшать життя кожному кулінару, адже більшість страв з сиру готуються моментально і легко.
Класичні сирники із сиру
Склад компонентів на 350 грам жирного сиру:
- яйце;
- 2 – 4 ст. л. цукру-піску;
- кам’яна сіль;
- 4 ст. л. просіяного через найдрібніше сито борошна.
Приготування:
- Молочний продукт ретельно розім’яти за допомогою заглибного блендера або звичайної виделки.
- Додати всі сипучі компоненти (борошна тільки половину). Вбити сире яйце (якщо дрібне, пару).
- Вимісити масу широкої ложкою до однорідності.
- Борошно висипати на плоску тарілку.
- Зліпити невеликі сирники, кожен з яких обваляти в просіяної борошні.
Обсмажити сирники із сиру до рум’яності в будь-якому жирі.
Ліниві вареники
Склад компонентів на півкіло среднежирного сиру:
- 2 – 4 ст. л. білого цукру;
- 1 сире яйце;
- півсклянки борошна;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Сир розім’яти виделкою і влити до нього вміст сирого яйця. Додати сіль за смаком і солодкий пісок. Перемішати компоненти.
- Всипати просіяне борошно і повторно перемішати складові.
- Замісити м’яке, трохи липке тісто. Не потрібно всипати в масу зайву порцію борошна, щоб прибрати липкість тіста. Інакше не вдасться зробити вареники м’якими і повітряними.
- Розрізати тісто на шматочки і кожен розкачати в «ковбаску». Нарізати заготовки на скибочки і при бажанні надати їм будь-яку форму.
Отримані вареники з сиром відразу приготувати, відваривши в киплячій воді, і подати з маслом або прибрати в холод.
Дуже смачне печиво
Склад компонентів на третину кіло сиру:
- 2 столові яйця;
- півсклянки піску (цукру);
- грам 100 хорошого маргарину;
- 1 г ваніліну;
- ½ Ч. л. негашеного соди;
- 4 ст. високосортного борошна.
Приготування:
- Охолодити яйця і перебити їх з солодким піском до пишної піни.
- Маргарин розтопити, остудити і влити до збитим яйцям. Продовжити збивання маси.
- Коли суміш придбає кремову консистенцію, додати ванілін і розім’яту виделкою сир. Продовжити заміс.
- Останній ввести до складу борошно з негашеним содою.
- Замісити пластичне, не липнущее до пальців тісто і поставити його на 45 хвилин на холод.
- Потім розкотити його в пласт середньої товщини і будь обраної формою вирізати заготовки печива.
- Викласти їх на сухий пергамент і проколоти вилкою для рівномірного запікання.
Готувати печиво з сиру в духовці при 220°C не довше чверті години. Подати з молоком або чаєм.
Млинці з сиром
Склад компонентів:
- 2 ст. борошна і стільки ж жирного молока;
- 3 яйця;
- 4 – 6 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. олії;
- сіль;
- півкіло сиру;
- брусок вершкового масла для начинки;
- ванілін.
Приготування:
- Два яйця перетерти з сіллю і половиною цукру. Влити частина теплого молока і збити.
- Мінімальними порціями всипати борошно і перемішати інгредієнти. В основі для тесту не повинно залишитися навіть невеликих грудочок.
- Розбавити масу рештою молоком і додати рослинне масло.
- Спекти тонкі млинці на чавунній сковорідці.
- Рідке масло з сиром, яйцем, іншим цукром і ваніліном перебити блендером.
Нафарширувати цією вершковою начинкою всі млинці. Акуратно і щільно загорнути їх. Доповнити млинці з сиром сметаною або варенням.
Готуємо запіканку в мультиварці
Склад компонентів:
- 450 г сиру;
- 2 яйця;
- по ¼ ст. цукру і манки;
- за дрібку солі і ваніліну;
- 3 десертні ложки олії;
- 1,5 десертні ложки крохмалю.
Приготування:
- Сир покласти в миску вбити до нього яйця і додати всі сухі компоненти.
- Мультиварочную чашу промаслить і викласти в неї отриману сирну масу.
- Виставити режим випічки на 45 хвилин. У процесі приготування їжі не відкривати кришку.
Є й інші варіанти рецептів, як приготувати запіканку з сиру. Наприклад, можна доповнити її родзинками або іншими сухофруктами.
Рецепт чізкейку
Склад компонентів на 600 – 650 грам жирного сиру:
- 150 – 200 г среднежирной сметани;
- стакан цукру-піску;
- 3 яйця;
- 1 пакет ванільного цукру;
- 250 г домашнього пісочного печива;
- півпачки вершкового масла;
- 1 ст. води і стільки ж вишневого соку;
- півкіло замороженої вишні;
- 6 г швидкорозчинного порошкового желатину.
Приготування:
- Воду довести до вирування, всипати в неї половину цукру і перемішати до розчинення солодких крупинок.
- Отриманою сумішшю залити заморожену вишню ягоди і залишити в такому вигляді на 3 – 4 години.
- Печиво блендером перетворити в крихту. Можна використовувати для цієї мети ручну картопляну толкушку.
- Влити до печива розтоплене масло і перемішати продукти руками.
- Викласти тісто в роз’ємну форму (діаметр 22 см) і утрамбувати. Відправити заготовку на чверть години в духовку при 160°C.
- В цей час сир розтерти заглибним блендером і додати до нього два види цукру, що залишився і сметану. Знову перебити інгредієнти.
- По одному ввести в сирну суміш яйця. Після кожного повторювати збивання блендером.
- Вилити сирну масу на пісочну основу і запікати чізкейк 80 хвилин при 160°C.
- Коли сирна начинка охолоне, викласти на неї вишню без рідини.
- Желатин розчинити у 40 мл охолодженої води і залишити набухати. Додати отриману масу в гарячий вишневий сік і перемішати до розчинення крупинок.
- Вилити сік з желатином на чізкейк.
Прибрати ласощі в холодильник до повного застигання. Тільки після цього зняти частину рознімної форми.
Сочники
Склад компонентів на третину кіло сиру:
- 2/3 ст. цукру;
- 1 ціле яйце і 2 жовтки;
- 50 р масла;
- півсклянки сметани;
- 200 – 250 г просіяного через дрібне сито борошна;
- щіпка солі;
- 1/3 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. ванільного цукру.
Приготування:
- Розм’якшити масло при кімнатній температурі і засипати половиною цукру. Розтерти виделкою.
- Додати 60 г сметани, 1 яйце і щіпку солі. Збити інгредієнти.
- Ввести просіяне з розпушувачем борошно (залишити пару ложок в начинку).
- Для начинки розтерти виделкою сир з цукром двох видів. Додати 1 жовток і викласти до сирної маси, що залишилася сметану і борошно. Перемішати складу до пастоподібної консистенції.
- Тісто розкачати в рівний товстий пласт (оптимальна товщина – ½ см) і вирізати в ньому коржі діаметром близько 10 див.
- На половину кожної заготовки відправити сирну начинку і закрити другою частиною коржі. При цьому начинка повинна злегка «визирати».
- Викласти заготовки на пергамент, змастити сумішшю з жовтка і 1 ч. л. води.
Піч сочники трохи менше півгодини при 200°C.
Королевська ватрушка
Склад компонентів:
- 1,5 ст. борошна найвищого гатунку;
- 160 г вершкового маргарину;
- 1 ст. цукру;
- 1 ч. л. негашеного соди;
- ½ Ч. л. солі;
- півкіло сиру;
- 4 великих яйця.
Приготування:
- Змішати борошно з половиною цукру, половиною ж негашеного соди і розм’якшеним вершковим маргарином.
- 2/3 частини від отриманого сухуватого тіста викласти у форму для випічки.
- Для начинки змішати сир з цукром, содою, сіллю і яйцями.
- Начинку розкласти поверх тіста.
- Зверху розсипати залишився розкришене тісто.
Піч сирну ватрушку 40 – 45 хвилин в духовці при 200°C.
Сирний пиріг в духовці
Склад компонентів на третину кіло знежиреного сиру:
- півсклянки просіяного борошна найвищого гатунку;
- стільки ж цукрового піску;
- стільки ж среднежирной сметани;
- 3 курячих яйця;
- 5 консервованих персиків;
- грам 100 вершкового масла;
- 4 ложки нежирного кефіру;
- 1 ч. л. пекарського порошку.
Приготування:
- Половину сиру розім’яти виделкою. Збити з кефіром і підігрітим маслом.
- Додати всю муку, пару раз просіяне з пекарським порошком.
- Замісити податливе, зручний в роботі тісто.
- Викласти його в круглу форму, зробивши невисокі бортики.
- Яйця збити з цукром до пишної піни. Додати сметану і залишився сир. Повторити збивання.
- Начинку розподілити по тесту і зверху розкласти шматочки персиків.
Випікати пиріг близько 50 хвилин при 170 – 180°C. Залишити в закритій духовці вже готове ласощі на півгодини. Потім прибрати десерт в прохолоду до повного охолодження.
Налисники з сиром
Склад компонентів:
- 1,2 ст. жирного молока;
- 2/3 ст. питної води;
- 1 ст. цукру;
- сіль на кінчику ложки;
- ¼ Ст. олії (пісного);
- 150 г борошна;
- півкіло сиру;
- 80 г світлого родзинок;
- 3 яйця;
- 1 пакет ванільного цукру;
- 50 г вершкового масла.
Приготування:
- Змішати яйця (1 залишити), сіль і 1/3 цукру. З’єднати компоненти ручним віночком. Міксер для такого десерту не використовувати!
- Додати підігріті воду і молоко і поступово всипати все борошно. Рідке тісто прибрати в холодильник на 3 години.
- Після закінчення цього часу додати в нього олію і перемішати.
- Випекти тонкі млинчики укласти їх стопкою один на одного.
- Сир розтерти з ванільним і звичайним цукром (1/3). Додати яйце і промитий гарячою водою родзинки. Перемішати.
- Начинити млинці з сиром та скласти з них конвертики.
- Викласти заготовки в прямокутну форму. Зверху змастити рідким вершковим маслом і посипати цукром-піском.
Запікати ласощі чверть години в дуже гарячій духовці.
Смачний і простий кекс
Склад компонентів на третину кіло сиру середньої жирності:
- за 310 г борошна найвищого гатунку і коричневого цукру;
- 160 – 180 г вершкового масла;
- 3 яйця;
- 85 г родзинок;
- 1 ч. л. соди, гашеної соком лайма/лимона;
- 1 ст. л. подрібненої цедри лайма/ лимона;
- цукрова пудра.
У відсутності коричневого цукру можна використовувати звичайний, збільшивши його кількість на третину.
Приготування:
- Масло розтопити і відправити до нього коричневий цукор. Збити компоненти блендером або міксером.
- Додати борошно, сир і яйця, збити складу до однорідності і пишності.
- Туди ж засипати гашену соду, цедру цитруса і родзинки. Добре перемішати тісто ложкою.
- Викласти масу в промаслений форму.
Піч десерт 60 хвилин при 180°C. Прикрасити цукровою пудрою.
Сирні рогалики
Склад компонентів на 200 – 250 грам сиру:
- 1 пачка якісного маргарину;
- ¾ Склянки білого цукру;
- ванілін;
- 1,5 ч. ложки розпушувача;
- 3,5 ст. борошна;
- 1 банка згущеного молока (звареної);
- 1 яйце.
Приготування:
- Розтануло масло розтерти з сиром до однорідності, не використовуючи міксер. Додати ванілін і пісок.
- Всипати борошно і пекарський порошок. Замісити тісто.
- Скачати отриману масу в кулю, покрити пакет і прибрати в прохолоду на півгодини.
- Розділити заготовки на 4 рівні частини. Кожну розкачати і нарізати за принципом піци.
- У кожен сегмент покласти згущене молоко і згорнути свободи.
Піч ласощі 20 – 25 хвилин при 190°C.
Шарлотка з яблуками і сиром
Склад компонентів на третину кіло сиру середньої жирності:
- 4 невеликих яйця;
- 3 кислуватих яблука;
- 2/3 ст. цукру;
- 4 ст. л. домашньої сметани;
- 2/3 ст. білого борошна;
- 9 г розпушувача;
- 1 десертна ложка вершкового масла;
- сіль.
Приготування:
- Вміст яєць перебити з цукром до об’ємної піни.
- В окремій мисці з’єднати обидва молочних продукту і змішати отримані маси.
- Всипати борошно з пекарським порошком і сіллю і замісити однорідне тісто.
- Круглу форму промаслить і присипати борошном.
- Покрити підготовлену ємність половиною яблук, нарізаних часточками разом зі шкіркою. Залити фрукти тестом.
- Зверху викласти решту яблучні дольки.
Запікати пиріг 35 – 45 хвилин при 180°C.
Варшавський сирник
Склад компонентів на 600 – 650 грам нежирного зернистого сиру:
- грам 50 олії;
- до 100 грам білого цукру;
- 2 яйця;
- 1 ст. среднежирной сметани;
- 45 г порошку какао;
- до 100 грам просіяного борошна найвищого гатунку.
Приготування:
- Нагріти вершкове масло до рідкого стану і вилити в чашу блендера.
- Туди ж відправити сметану і сир. Суміш збити до однорідності.
- Окремо збити яйця з цукровим піском.
- Акуратно вмішати яйця до сиру і вести в тісто просіяне борошно.
- Приблизно 1/3 маси відкласти в окрему ємність. У тісто всипати какао.
- Частинами влити кольорові суміші в промаслений форму.
Пекти сирник 35 – 45 хвилин при 185°C.
Закуска з лаваша і сиру
Склад компонентів:
- 2 великих тонких лаваша;
- 40 г сиру;
- 220 г сиру;
- 2 часникові часточки;
- 1 варене яйце;
- по 2 десертні ложки сметани і класичного майонезу;
- кольорові мелені перці;
- сіль.
Приготування:
- Перебити блендером сир з вареним яйцем.
- Додати часник, сметану і майонез.
- Всипати сіль і суміш перців.
- Збити всі інгредієнти разом на максимальній швидкості до однорідності.
- Кожен лаваш намазати сирною начинкою і згорнути рулетом.
- Викласти заготовки в жароміцну форму і зверху засипати тертим сиром.
Запікати закуску в дуже гарячій духовці чверть години. Нарізати порціями і подати до столу.
Особливо смачними різні частування виходять з домашнім сиром. Зробити його можна і самостійно навіть з магазинного молока. Готовий продукт підійде в якості начинки для різних закусок або стане чудовою основою для випічки.