Багато м’яса не буває! Коли ми розмірковуємо про те, що приготувати зі свинини, досить уявити соковитий кусень з апетитною хрусткою скоринкою, істочающей тонкий аромат спецій і східних прянощів. Але пробіжіть очима по представленим рецептами, і ви будете вражені різноманітністю страв з цього виду м’яса!
Що приготувати з свинини в духовці
Цей улюблений продукт люди здавна пов’язували з багатством і щедрістю.
Для отримання смачною, поживною та корисною їжі в духовій шафі, використовуємо задню частину тушки, ошийок або лопатку.
Кращі приправи підбираємо за своїм уподобанням, враховуючи сполучуваність зі свининою.
М’ясо по-французьки з свинини — класичний рецепт
Інгредієнти:
- свіжі печериці — 500 г;
- свиняче філе — 500 г;
- майонез — 100 г;
- цибулина;
- помідори — 2 шт.;
- гірчиця — 20 р;
- олія (оливкова, вершкове) — по 30 м;
- улюблений сир (твердий) — 300 г;
- спеції (перчик, сіль) за уподобанням.
Приготування:
- Перебираємо і очищаємо гриби, через хвилину «холодного душу» промокаємо спорові організми серветками, нарізаємо тонкими (до 1 см) пластинами. Ніколи не тримаємо печериці тривалий час у воді! Капелюшки швидко вбирають вологу, втрачають еластичність і смак.
- М’ясо миємо, поділяємо на скибочки (до 2 мм), добре відбиваємо, перчимо, солимо. Зберігаючи кухню і свій одяг від неминучих кров’яних бризок, поміщаємо шматочки в целофановий пакетик або накриваємо плівкою.
- В піалі з’єднуємо гірчицю і майонез, м’ясо ретельно змащуємо пряним соусом, залишаємо на півгодини (можна і на ніч).
- Гриби і кільця цибулі смажимо окремо у вершковому жирі до рум’яного стану.
- Обробляємо деко олією, викладаємо скибочки свинини (трохи віддалік один від одного). Зверху кожного шматочка маємо шар цибулі, грибів, часточок нарізаних томатів і посипаємо споруджену пірамідку натертим сиром. Випікаємо в гарячому шафі 15 хв. при 200°C і стільки ж часу при 250 градусах.
Печеня з картоплею зі свинини по-домашньому
Інгредієнти:
- морквина;
- картопля (бульби середнього розміру) — 15 шт;
- цибулини — 2 шт.;
- каррі — 5 м;
- лист лавра — 3 шт.;
- сіль, перець — за вибором;
- рослинний жир.
Приготування:
- Обчищену і помиту картоплю нарізаємо великими чвертями. Молоді бульби залишаємо цілими в тонкій шкірці! Цибулю і моркву піддаємо тією ж процедурою, але поділяємо на маленькі частини.
- М’ясо нарізаємо порційними шматочками, обсмажуємо з усіх боків у маслі на середньому вогні до золотистого кольору. Додаємо овочі, відправляємо до свинини на 10 хвилин. Не забуваємо про перець, сіль, улюблені спеції.
- Підсмажені продукти з’єднайте з картоплею, викладаємо на оброблений маслом деко, щільно накриваємо фольгою.
- Випікаємо спекотне 60 хв. при 200°C. За 5 хв. до закінчення процесу прибираємо папір, збільшуємо нагрівання, кілька раз перемішуємо їжу. При бажанні, посипаємо дрібно натертим сиром. Подаючи блюдо, прикрашаємо його нарубаним кропом!
Ескалоп з свинини — запікаємо в духовці
Ця страва являє собою шматок м’яса, приготований без панірування. Шийка — кращий продукт для цієї страви. Отримуємо чудовий смак, який ніколи ні з чим не перепутаем!
Інгредієнти:
- вирізка свинини — ½ кг;
- помідори — 2 шт.;
- сир — 100 г;
- цибулина;
- домашня сметана;
- рослинний жир (1 ст. л.), сухі трави, перець, сіль.
Приготування:
- М’ясо поділяємо на шари товщиною до сантиметра, відбиваємо без фанатизму, збільшуючи шматки в два рази. Злегка змащуємо сметаною (майонезом), а також складом із суміші трав, солі і перцю.
- Свинину викладаємо на деко, оброблений маслом. На кожну порцію покласти кільця цибулі, часточки нарізаних томатів, змащуємо сметанним соусом. Відправляємо ескалопи на 30 хв. в духовку (200°C). За чверть години до закінчення приготування посипаємо заготовки тертим сиром.
Готуємо святкову буженину з свинини
Інгредієнти:
- пісна частина м’яса — 1 кг;
- гірчиця діжонська — 30 г;
- часник — 5 зубків;
- чорний перець, прованські трави, сіль;
- свіжа олія (оливкова або соняшникова).
Приготування:
- З’єднуємо в піалі спеції, прянощі, масло і гірчицю, добре перемішуємо.
- Отриманим соусом змащуємо ретельно помиту і обсушенный серветками продукт. Робимо в м’ясі тонкі надрізи (кишеньки), поміщаємо в них смужки моркви (по довжині шматка), зубчики часнику. Загортаємо продукт у фольгу і відправляємо годин на п’ять в холодильник.
- Дістаємо свинину, пакуємо в кілька шарів металевої папери, викладаємо на деко, поміщаємо на чотири години в духовку (180 градусів).
- За 30 хв. до закінчення теплової обробки фольгу розкриваємо, поливаємо м’ясо виділився жиром — підрум’янюємо верхню кірочку.
Готову буженину щільно загортаємо в чистий аркуш паперу і відправляємо на 10 годин в холодильник.
Свинина з овочами, запечена у фользі
Інгредієнти:
- порційні шматки свинини — 500 г;
- цибулина;
- плоди солодкого перцю — 3 шт.;
- молодий баклажан;
- зубки часнику — 4 шт.;
- кінза, сіль, перець;
- стиглі томати — 4 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 40 г;
- сік лимона — половина ложечки.
Приготування:
- Нарізані кубиками баклажани посипаємо крупною сіллю, викладаємо в чашу і залишаємо на годину під гнітом. Перед використанням виливаємо темну рідину (не мій!).
- Очищаємо інші овочі, перці (насіння видаляємо) і цибулю нарізаємо великими кубиками, обсмажуємо в олії. Додаємо шматочки баклажанів, продовжуємо приготування до м’якого стану і появи ніжного золотистого кольору. Продукти не солимо, так як білих кристалів вже досить в фіолетових плодах.
- Надрізаємо краю м’ясних шматків (виключаємо деформацію при смаженні), скроплюємо соком лимона, натираємо бажаним кількістю солі і меленого перцю, залишаємо на чверть години для маринування.
- Свинину викладаємо на розігріту з маслом сковорідку, обсмажуємо на сильному вогні по дві хвилини з кожного боку.
- Маємо золотисті пласти м’яса на деку, застеленому листом фольги, зверху розміщуємо запашні овочі. Накриваємо другим шаром паперу, щільно защипуємо краю, випікаємо 15 хвилин.
Медальйони зі свинини (соте) — страва ресторанного рівня
М’ясо завжди нарізаємо впоперек волокон, зберігаючи шматки цілими, ніжними і соковитими під час смаження (запікання). Це правило використовуємо для приготування стейків або відбивних.
Інгредієнти:
- шматок окосту або корейки — 700 г;
- борошно — 30 г;
- олія (соняшникова та вершкове масло) — 50 г;
- кількість солі і спецій підбираємо за смаком.
Приготування:
- Розрізаємо свинину на порційні шматочки, товщиною до 2 мм. Злегка відбиваємо ножем або кулінарної сапкою, надаючи м’яса круглу форму. Паніруємо шматочки в борошні, з’єднаної з підібраним кількістю солі і перцю і обсмажуємо в гарячому жирі на розпеченій сковороді.
- Золотисті м’ясні шматки викладаємо на блюдо. Кип’ятимо утворений в процесі смаження соус, додавши до нього ложку води. Заливаємо медальйони одержаним складом, сервіруємо свіжою зеленню — справжнє кулінарне прикраса, гідне святкового столу!
Шашлик з м’яса на шпажках в духовці
У представленому рецепті описаний сам процес приготування страви. Про способи маринування м’яса дізнаємося з останнього розділу статті.
Інгредієнти:
- пісна свинина — 500 г;
- цибулини — 3 шт.;
- якісне сало — 200 г;
- цибулю-шалот — 50 г;
- вино і оцет (9%) — по 1 ст. л.;
- перець (помел) і сіль підбираємо за вподобанням.
Приготування:
- Для шашлику нам потрібен пряний соус. Подрібнюємо цибулю-шалот, вливаємо в каструлю вино (бажано біле), оцет. Додаємо за смаком перець і кип’ятимо на повільному вогні до зменшення половини кількості рідини.
- Сало поділяємо на слайсы. Цибулю шаткуємо на товсті кільця. Шпажки залишаємо на півгодини в бутильованій воді.
- М’ясо звільняємо від сухожиль, розрізаємо на невеликі кубики, перчимо і солимо. Нанизуємо свинину на дерев’яні палички, чергуючи її з шматочками сала.
- Викладаємо шашлики на деко з високими бортиками або на дерев’яні грати, щоб м’ясо не стикалося з дном ємності і прожаривалось гарячим паром. Відправляємо страву на 25 хв. в духовку (250°C). Через кожні п’ять хвилин перевертаємо заготовки і поливаємо пряним соусом.
Рулетики з грибами
Інгредієнти:
- філе свинини — 500 г;
- сир — 200 г;
- цибулини — 2 шт.;
- вершки (30%) — 200 мл;
- свіжі печериці — 500 г;
- яйця — 2 шт.;
- олія (оливкова або соняшникова) — 30 г;
- сіль, перець.
Приготування:
- Відварюємо круто яйця, охолоджуємо у воді, очистити, крупно натираємо.
- Шаткуємо цибулю пасеруємо на олії, додаємо дрібно нарізані гриби. Продовжуємо нагрівання до випаровування рідини, потім підсмажуємо продукти до золотистого кольору.
- Викладаємо обжарку в чашу, додаємо яйця, тертий сир, сіль і спеції, перемішуємо складу.
- Підготовлену свинину поділяємо на стейки, ретельно відбиваємо. Поміщаємо на кожен пласт по ложці начинки, звертаємо рулетики, боки скріплюємо зубочистками. Обсмажуємо страву в сковороді до золотистого кольору.
- Викладаємо вироби на деко. Додаємо 250 мл бутильованої води, поливаємо вершками, солимо і перчимо. Запікаємо 20 хв. при 180°C.
Свинина з незвичайним смаком з ківі
У Китаї — батьківщині «волохатих» фруктів — їх називають «мавпячими персиками». Найдивовижніше, що прабатьком неймовірно корисних ягід був наш улюблений аґрус!
Інгредієнти:
- антрекот свинини — 1 кг;
- ківі — 3 шт.;
- кількість перцю і солі підбираємо за смаком.
Приготування:
- Підготовлене м’ясо поділяємо на шари товщиною до 3 мм Робимо глибокі надрізи з боку, де розташований жировий шар. Отримуємо своєрідні кишеньки.
- Зрізаємо з ківі шкірку, поділяємо на тонкі пластини за кількістю шматків м’яса. Решта фрукти подрібнюємо блендером.
- Поміщаємо в утворені порожнини по ягідної часточці і зі всіх сторін обробляємо свинину зеленим складом.
- Кожен шматок м’яса загортаємо у фольгу, прибираємо на 3 години (на ніч) в холодильник, а потім відправляємо на 40 хв. у духовку (200°C).
Карбонат, запечений шматком
Інгредієнти:
- частина філе свинини — 1 кг;
- діжонська гірчиця — 40 г;
- соус соєвий — 40 г;
- розмарин, сіль, коріандр, перець мелений, чебрець.
Приготування:
- Помытое і обсушенное рушниками м’ясо поміщаємо в простору чашу. В піалі змішуємо інші компоненти. Через дві години натираємо свинину приготованим складом і відправляємо в холодильник до наступного дня.
- Замариноване філе загортаємо у фольгу (три шари), викладаємо на деко і відправляємо на годину в духовку. Запікаємо при 190 градусах.
Не забуваємо відкривати папір за 10 хвилин до закінчення теплової обробки. Апетитна скоринка — обов’язковий атрибут цього розкішного страви!
М’ясний хліб по-баварськи
Інгредієнти:
- свинина (шийна або лопаткова частина) — 500 г;
- грудинка або сало (несолоне) — 200 г;
- сіль з нітритом — 20 г;
- перець білий (2 м), червоний (0,5 г), кардамон, імбир на кінчику ножа (по 0,3 г);
- перемелені кубики льоду — 200 г;
- жир для обробки форми;
- розпушувач або сода харчова — ½ ч. л.
Приготування:
- М’ясо і сало заморожуємо до нульового градуса, після чого залишаємо в умовах приміщення, щоб ці інгредієнти можна було подрібнити кухонним комбайном.
- Отриманий фарш викладаємо в чашу, висипаємо всі підготовлені приправи, включаючи розпушувач і сіль, і перемішуємо складу блендером. Поступово додаємо лід, отримуючи блискучу однорідну масу.
- Змащуємо форму жиром, кладемо фарш в ємність і добре утрамбовуємо складу руками (попередньо змочується крижаною водою).
- Відправляємо леберкезе (так м’ясний хліб називають в Німеччині) на годину в духовці (190°C).
Закінчивши запікання, дістаємо виріб з духовки. Чекаємо 15 хвилин, проводимо ножем по краях форми і отримуємо готовий продукт з ємності. М’ясні скибочки хороші як в гарячому, так і в холодному вигляді. Чудове блюдо!
Рецепт запікання м’яса в соєвому соусі з медом
Інгредієнти:
- свинина (окіст, ошийок, вирізка) — 500 г;
- соус соєвий — 150 г;
- італійські прянощі, сіль, перець;
- гірчиця — 30г;
- мед — 90 р.
Приготування:
З’єднуємо в піалі гірчицю, мед і соєвий соус. Додаємо сіль, щіпку трав і перцю. Перемішуємо суміш. Свинину ріжемо на скибочки товщиною до 2 см, повністю занурюємо в ароматний склад і залишаємо на пару годин. Викладаємо замариноване м’ясо на деко, щедро поливаємо соєвим соусом і запікаємо 40 хв. в духовці (200°C). Дивно швидкий спосіб приготування приголомшливо смачного, ніжного м’яса з чудовою скоринкою!