Намагаючись відшукати варіанти, що приготувати з яловичини, господиня познайомиться з великою кількістю цікавих смачних рецептів. Це популярне м’ясо, яке сьогодні легко купити в будь-якому супермаркеті. Воно стає основою супів, перших страв, гарячих закусок і т. д.
Що приготувати з яловичини на перше?
Відомо дуже багато варіантів перших страв з м’яса яловичини.
Найчастіше воно виявляється основою традиційних східних супів. Яловичину в таких випадках зазвичай доповнюють численні спеції і приправи.
Класичний суп-харчо з яловичини
Інгредієнти: півкіло м’яса на кістці, 90 г довгого рису, стільки ж волоських горіхів, 3 ст. л. соусу ткемалі, цибулина, солодкий болгарський перець, дрібка гострого червоного перцю, хмелі-сунелі за смаком, 4 часникового зубчики, 70 г пасти з помідорів, 4 – 5 гілочок свіжої кінзи, морквина, пара лаврових листочків, сіль.
- М’ясо заливається водою, до нього додається лавровий лист, після чого основа для супу вариться до повної готовності яловичини. В процесі потрібно знімати з рідини пінку. При слабкому кипінні бульйон вариться близько 2 годин.
- Кубики цибулі обсмажуються на сковороді до рум’яності. В ідеалі – на яловичому жирі. Якщо під рукою не виявилося, підійде і звичайне рослинне масло. До вже готового луку висипається терта морква, брусочки перцю. Ще через пару хвилин обсмажування додається паста з помідорів. Разом компоненти тушкуються 8 – 9 хвилин.
- Перемелені в муку горіхи з’єднуються з розчавленим часником. Ця суміш також відправляється в сковорідку. Після цього ємність можна знімати з вогню.
- М’ясо витягується з рідини, зрізається з кісточки. Бульйон проціджують. У нього повертаються скибочки яловичини, всипається промитий рис.
- Через 10 – 12 хвилин варіння можна викладати в суп соус, заправку з сковорідки, всі приправи, сіль і подрібнену зелень.
- Залишається поварити суп 5 – 6 хвилин і можна знімати з вогню.
Перед подачею до обіду, частування має добре настоятися в щільно закритій каструлі.
Горохова перша страва на яловичому бульйоні
Інгредієнти: 420 г яловичини, півкіло колотого гороху, велика морквина, 2 ріпчасті цибулини, сіль, спеції, зелень.
- М’ясо краще вибирати на кістки. Це зробить бульйон більш наваристим. Воно заливається холодною водою і відправляється на вогонь разом з однією очищеної луковкой. Готове м’ясо зрізати з кісточки і висипається в бульйон.
- Паралельно ставиться варитися горох, заздалегідь вимочений у воді кілька годин (краще всього – всю ніч). Коли овочі зваряться, вони подрібнюються блендером і перекладаються в м’ясний бульйон.
- Залишилася цибулина і морква дрібно нарізають і обсмажують до апетитної рум’яності на будь-якому жирі. Готові овочі перекладаються в майбутній суп разом із залишками масла.
Суп солиться, присмачується обраними спеціями і подається до обіду з подрібненою свіжою зеленню.
Хашлама по-вірменськи з яловичини
Інгредієнти: 2,5 кг м’ясної м’якоті, 2 солодких болгарських перцю, 3 – 5 картоплин, 4 – 6 невеликих томатів, 2 ріпчасті цибулинки, пучок свіжого кропу, 80 мл світлого пива, сіль, по щіпці меленої солодкої паприки, шафрану, хмелі-сунелі.
- У казан відправляються великі полуколечки цибулі, середні скибочки м’яса, відразу всі спеції. Зверху викладаються великі шматочки солодкого перцю і томатів.
- На червоні овочі висипаються кубики картоплі. Кожну картоплину достатньо розділити на 6 – 8 частин.
- В останню чергу в казан висипається подрібнений кріп, виливається пиво і додається вода. Рідина повинна повністю покривати всі інгредієнти.
- На повільному вогні під кришкою хашлама буде нудитися 2,5 – 3 години.
Густий вірменський суп подається до обіду гарячим з домашнім хлібом.
Традиційна шурпа
Інгредієнти: півкіло м’ясної вирізки, 2 – 3 картоплини, велика ріпчаста цибулина, морква, солодкий болгарський перець, 2 свіжих томата, 2 ст. л. пасти з помідорів, 3 – 4 часникові часточки, пучок свіжої зелені, сіль, спеції для яловичини.
- У казані злегка обсмажують на розігрітому маслі великі кубики цибулі. Далі до овочу додаються середні шматочки яловичої вирізки, присипані спеціями. Інгредієнти тужать разом до випарювання м’ясного соку.
- Всі овочі довільно нарізати. Бажано дрібнити перець і картоплю однаковими кубиками, а моркву крупно потерти. Помідори ріжуться шматочками разом зі шкіркою.
- Коли шматочки м’яса почнуть зажариваться, до них по черзі додаються всі овочі і спеції, крім картоплі. Після кожної нової порції інгредієнти обсмажуються разом при частому помішуванні пару хвилин.
- Після помідорів в казан відправляється і томатна паста. Вона зробить смак готового блюда яскравіше.
- У ємність вливається окріп, який повинен повністю покрити всі інгредієнти.
- На повільному вогні під щільно закритою кришкою страву нудиться трохи менше години. Точний час залежить від «віку» яловичини.
- Далі в казан засипається картопля. Варка триває до повної готовності картопляних шматочків.
- В самому кінці блюдо солиться, в нього додається роздавлений часник, подрібнену зелень.
Такий рецепт шурпи можна вдосконалити за власним смаком, експериментуючи з приправами.
Незвичайний суп-гуляш
Інгредієнти: півкіло м’ясної м’якоті, велика яловича кісточка, 270 г свіжих печериць, 3 – 4 картоплини, 2 ріпчасті цибулинки, велика морквина, 1/3 кореня селери, 2 болгарських перцю, 2 великих сирих яйця, 2 ст. борошна, часник за смаком, 700 г помідорів у власному соку, 1 л бульйону, 5 – 6 горошку запашного перцю, 4 ст. л. меленої солодкої паприки, щіпка кмину, сіль.
- На розігрітій олії у товстостінній каструлі добре обсмажуються тонкі полуколечки лука. Потім до них викладаються невеликі скибочки м’яса і кісточка. Маса смажиться при частому помішуванні до зміни кольору яловичини.
- У каструлю викладаються кубики селери, моркви. Смаження триває до повного випаровування рідини з каструлі.
- Всипається паприка, додаються консервовані томати без шкірки.
- На середньому вогні маса нудиться без кришки 20 – 25 хвилин. Вміст ємності в процесі повинно помірно кипіти.
- Далі в посуд закладаються кубики перцю, подрібнений часник, вливається бульйон.
- Після повторного закипання рідини в каструлю додаються брусочки картоплі, кмин, перець. Маса повільно нудиться, поки готується тісто.
- Яйця розбиваються в миску, присаливаются. До них додається борошно. Компоненти вимішуються. Щільне туге тісто забирається в пакет і в холодильник на 12 – 15 хвилин.
- У суп викладаються печериць пластинки. Туди ж висипаються і дрібні шматочки охолодженого тіста. Можна просто відщипувати їх руками від основного шматка.
Залишилося страву посолити, присипати подрібненою зеленню і варити ще 8 – 9 хвилин.
Суп з перловкою
Інгредієнти: 330 г м’яса на кістці, 2,5 л очищеної води, 1/3 ст. перловки, по 1 шт. моркви і цибулі, 2 помідори, сіль, спеції.
- М’ясо заливають водою і варять до готовності. Далі зрізується м’якоть з кістки і повертається в бульйон.
- У каструлю відправляються дрібно нарізані цибуля й морква.
- Помідори додаються в суп у вигляді пюре без шкірки.
- Сюди ж висипається вже відварена перловка.
- Вариться страва 12 – 14 хвилин, солиться, присмачується улюбленими спеціями.
Готовий суп повинен настоятися під кришкою близько півгодини.
Смачний грибний суп на яловичому бульйоні
Інгредієнти: 430 г м’ясної м’якоті, 3 стебла селери, 2 моркви, 2 часникового зубчики, цибулина, 180 г печериць, 2 картоплини, 80 г перлової крупи, 2 л м’ясного бульйону, сіль.
- У сковороді до рум’яності обсмажуються дрібні шматочки яловичини. М’ясо перекладається в каструлю з бульйоном.
- На жирі, що залишився готуються подрібнені цибуля, морква, селера. Вони смажаться 4 – 5 хвилин.
- У масу додаються порізані гриби. Коли з сковорідки випарується рідина, можна відправляти піджарку в бульйон.
- Додаються кубики картоплі, перловка, часник, сіль.
Суп вариться до готовності крупи та картоплі, після чого залишають настоюватися під кришкою на 12 – 15 хвилин.
Щавельные щі в мультиварці
Інгредієнти: півкіло яловичини, 4 картоплини, біла цибулина і пучок зеленого, 3 яйця, 2 пучка свіжого щавлю, сіль, спеції.
- М’ясо заливають холодною водою і готується 100 – 110 хвилин у програмі «Гасіння».
- Отриманий бульйон проціджують. У нього надсилаються кубики картоплі і яловичина, нарізана на шматочки.
- Туди ж закладається ціла цибулина. Продукти солятся.
- Приготування триває ще півгодини, але вже в режимі «Варка на пару».
- Щавель і зелений лук дрібно ріжуться.
- Сирі яйця збиваються виделкою.
- Коли картопля повністю звариться, бульйон можна додавати всю зелень і тонкою цівкою вливати яйця.
Після повторного закипання можна розливати суп по тарілках і доповнювати домашньою сметаною.
Яловичина на друге
Страви на друге з яловичини – ситні, смачні і легко готуються. Будь-який з них підійде навіть для святкового застілля.
Щоб яловичина вийшла м’якою і соковитою, її завжди варто попередньо замочувати у маринаді.
Запечена в листковому тісті
Інгредієнти: трохи більше кіло яловичої вирізки, півкіло замороженого листкового тіста, півкіло свіжих грибів, 3 цибулини, 90 г масла, 70 мл сухого білого вина, 70 мл жирних вершків, жовток, 20 мл молока, 35 г крохмалю, сіль, спеції.
- Пластинки свіжих грибів обсмажуються зі спеціями і сіллю до випаровування рідини зі сковорідки. До них виливається вино, вершки. Гриби знову залишаються на вогні до випарювання рідини.
- Отримана маса пюрируется, в неї додається брусочок масла і крохмаль.
- Шматок м’яса, вирізаний у вигляді прямокутника, обмотується кухонним шпагатом, щоб він не деформувався. Яловичина натирається сіллю.
- Заготівля смажиться до появи скоринки в розпеченому маслі.
- Тісто ріжуть на дві частини і злегка розкочується. З яловичини знімається шпагат. Вона укладається на першу частину тіста. Зверху розподіляється грибне пюре.
- М’ясо вкривається другий пластиною тіста, змащують жовтком, збитим з молоком. Краї надійно скріплюються.
Блюдо запікається в духовці 35 хвилин при 220 градусах.
Класичний рецепт «Оссобуко» з яловичини
Інгредієнти: яловичі рульки (2 шт.), склянка апельсинового соку, 320 мл білого сухого вина, 2 цибулини, 2 томати, морква, 90 г пасти з помідорів, часнику, 1 ст. л. тертої апельсинової цедри, по 2 гілочки розмарину і чебрецю, сіль.
- З м’яса зрізають зайвий жир. Шматочки натираються сіллю.
- Скибочки обсмажують на розігрітому маслі до золотистої скоринки, після чого перекладаються на окрему тарілку.
- Всі овочі дрібно нарізають і обсмажують на жирі, що залишився.
- До размягчившимся продуктів виливається вино, додається паста з помідорів, чебрець, розмарин, сік і цедра цитруса. Маса нудиться 5 – 6 хвилин до випаровування алкоголю.
- У сковорідку викладається заздалегідь обсмажене м’ясо. А пряні гілочки видаляються з ємності.
Суміш гаситься під кришкою 2 – 2,5 години.
Ситний салат з відвареного м’яса
Інгредієнти: півкіло м’яса, 6 цибулин, 380 мл очищеної води, 1 ст. л. оцтової есенції, 6 ст. л. рафінованої олії, 3 ст. л. пасти з помідорів, по щіпці чорного і червоного пекучого перцю, 5 – 6 зубків часнику, лаврове листя.
- Цибулю тонко нарізати і заливається розведеною у воді оцтовою есенцією. Через годину овоч відкидається на друшляк і злегка віджимається.
- Яловичина вариться в солоній воді з лаврушкой і двома видами перцю до повної готовності. М’ясо остуджується прямо в бульйоні. Далі яловичина розбирається на волокна.
- М’ясо змішується з цибулею.
- На сковороді обсмажується подрібнений часник з томатною пастою.
- Остиглим вмістом заправляється гаряча закуска.
Перед подачею до обіду закуска кілька годин остуджується в прохолоді. Якщо після свята в холодильнику залишилися, наприклад, відбивні з телятини, то їх можна порізати соломкою і додати в салат замість вареного м’яса.
Бефстроганов з яловичини
Інгредієнти: півкіло м’ясного філе, 140 г сметани, цибулина, 1 ст. л. пасти з помідорів і стільки ж борошна, 160 мл очищеної води, сіль, чорний перець.
- Яловичина злегка відбивається цілим шматком. Далі м’ясо нарізають поперек волокон тонкою соломкою, а цибулю – тонкими четвертинками кілець.
- М’ясна соломка обсмажується на розпеченому олії до рум’яності. Яловичина перекладається на іншу тарілку.
- У тій же сковорідці обсмажується цибуля до рум’яного кольору. Потім овоч присипається борошном і готується ще хвилину.
- До цибулі додається паста сметана, виливається вода.
- Маса солиться, перчится. У неї викладається м’ясо.
Бефстроганов з яловичини нудиться під кришкою від 25 до 40 хвилин.
Яловичина, запечена в рукаві з грибним соусом
Інгредієнти: кіло м’яса, 3 ч. л. солодкої гірчиці, стільки ж сушених трав, сік половини лимона, сіль, перець, 280 г печериць, 30 г сушених білих грибів, півлітра среднежирных вершків, 2 ст. л. борошна, 60 мл рафінованої олії.
- Масло змішується з сушеними травами, сіллю, перцем, лимонним соком, гірчицею. Цією сумішшю з усіх боків натирається м’ясо.
- Яловичина викладається в рукав для запікання. М’ясо запікається 90 хвилин при 180 градусах.
- Для соусу дрібно рубається цибулю, сушені гриби дрібно товчуться, печериці нарізати кубиками.
- На розігрітому маслі обсмажується цибуля зі свіжими грибами. Маса солиться, перчится. У неї висипаються подрібнені сушені гриби і виливається 130 мл води. Інгредієнти смажаться півгодини при частому помішуванні.
- Додаються вершки і борошно. Соус доводиться до кипіння і відразу знімається з вогню.
Готове м’ясо нарізають шматками і поливається грибною масою.
Смачний гуляш з яловичини
Інгредієнти: півкіло м’яса, 2 цибулини, 3 ст. л. пасти з помідорів і маргарину, перець, сіль.
- Промите і обсушенное м’ясо ріжеться середніми шматочками, присипається сіллю, перцем.
- Цибуля рубається кубиками.
- Скибочки яловичини обсмажують на маргарині до рум’яності.
- М’ясо заливають невеликою кількістю підсоленої води. До нього висипається цибулю, додається паста з томатів.
- Під кришкою страву нудиться 80 – 90 хвилин.
Готовий гуляш з підливою подається до обіду з будь-яким гарніром.
Печеня по-домашньому в мультиварці
Інгредієнти: 720 г м’яса, кіло картоплі, 2 морквини, велика цибулина, 2 ст. л. пасти з помідорів з часником, пара столових ложок сушеної подрібненої зелені, сіль, чорний перець.
- У програмі «Смаження» на розігрітому маслі обсмажують кубики цибулі. Коли овоч стане золотистим, до нього викладаються шматочки м’яса. Шириною приблизно в 2 див.
- М’ясо з цибулею смажать разом 20 – 25 хвилин при частому помішуванні.
- По закінченні вказаного часу, ємність викладаються довільно нарізані овочі, що залишилися, сіль, зелень, перець і паста з томатів. Інгредієнти заливаються водою. Рідина повинна повністю покривати.
- У програмі для гасіння блюдо нудиться 100 – 110 хвилин.
Класичний біфштекс
Інгредієнти: півкіло яловичої лопатки, 3 цибулини, 3 г меленого чорного перцю, 40 мл рафінованої олії, сіль.
- М’ясо гострим ножем рубається на дрібні кубики. Таким же чином ріжеться цибуля.
- Овоч і рубаний фарш з’єднуються в мисці, після чого маса солиться, перчится і добре відбивається про краї миски.
- Промасленими руками формуються круглі заготовки. Всього їх має вийти 6 штук.
На сковороді-гриль з розігрітим маслом біфштекси смажаться 4 – 5 хвилин з кожного боку.
Яловичина по-строгановськи зі сметаною
Інгредієнти: 830 г м’ясної м’якоті, 3 ріпчасті цибулини, 1,5 ст. жирної сметани, 3 – 4 ст. л. пасти з томатів, 60 р масла, сіль, мелений чорний перець, пучок зелені.
- Першим ділом готується м’ясо – зачищається від плівок і сухожиль. Шматок нарізається тонкими скибочками. Щоб зробити яловичину ще м’якше, потрібно злегка відбити її спеціальним молоточком.
- На розтопленому вершковому маслі обсмажують кубики цибулі до апетитної рум’яності. Далі вони вже готуються разом з м’ясом. Останнє повинно поміняти колір і покритися легкої скоринкою. У сковорідку всипається сіль і перець. Додається сметана, паста з томатів.
- Останній всипається подрібнена зелень.
Блюдо гаситься під кришкою на повільному вогні до м’якості м’яса.
М’ясо, запечене шматочками у фользі
Інгредієнти: 340 г м’якоті яловичини, середня цибулина, 1 ст. л. медової гірчиці, сіль, суміш перців, сухий часник, чебрець, сушена зелень. Як приготувати яловичину в духовці шматочками, розповідається далі.
- М’ясо нарізати невеликими шматочками і відправляється в миску разом з полуколечками лука.
- Додаються всі сипучі компоненти і гірчиця. Інгредієнти добре перетираються руками між собою. Яловичина повинна просочитися сіллю і всіма ароматними компонентами.
- Вміст миски перекладається на фольгу і щільно загортається.
Страва буде запікати в добре розігрітій духовці 70 – 80 хвилин.
Азу по-татарськи з яловичиною
Інгредієнти: 230 г м’якоті яловичини, солоний огірочок, цибулина, 3 ст. л. пасти з томатів, 4 картоплини, 60 мл жирних вершків, сіль, суміш перців.
- Шматок м’яса нарізається тонкими пластинками. Вони промиваються і обсушиваются рушниками з паперу.
- Цибулю і солоний огірок ріжуться тонкою соломкою.
- Картопля чиститься, нарізають шматочками і відразу відправляється варитися.
- Цибуля обсмажується до рум’яності, після чого до нього викладається м’ясо. Разом інгредієнти смажаться 8 – 9 хвилин.
- На сковорідку викладається соломка солоних огірків, а через пару хвилин – паста з томатів, сіль, перець.
- Азу з яловичини тушкується до м’якості м’яса.
- Картопля пюрируется з сіллю і вершками.
На кожну порцію пюре викладається кілька ложок готового азу.
Соковитий і м’який стейк з яловичої вирізки
Інгредієнти: великий стейк, мелений чорний перець, сіль.
- Стейк промивається і добре просушується рушниками з паперу. Він повинен бути відрізаний поперек волокон.
- Щоб м’ясо зберегло свою округлу форму, воно обв’язується ниткою.
- Одна із сторін стейка обмазується маслом. Саме цією частиною він укладається на добре розігріту сковорідку. На сильному вогні м’ясо обсмажується до рум’яності.
- Після змазування маслом другий частини стейка м’ясо акуратно перевертається і доводиться до готовності. Тільки тепер можна посолити і позбавити від нитки.
- Готова соковита яловичина на сковороді залишають на 5 – 6 хвилин. Далі м’ясо перекладається в тарілку і покривається фольгою, поки повністю не охолоне.
Стейк смачно подавати з гострим кетчупом.
Плов в мультиварці
Інгредієнти: півкіло м’яса, 3 цибулини, 2 ст. довгозернистого рису, 3 морквини, 4 – 6 зуб. свіжого часнику, сіль, жменя приправи для плову.
- Нежирна яловичина звільняється від жил і плівок. Нарізається брусочками.
- В чаші пристрою в режимі «Смаження» м’ясо готується 20 хвилин при частому помішуванні. Кришка не закривається.
- До м’яса висипаються кубики цибулі.
- Ще через кілька хвилин – брусочки моркви.
- Через 5 – 7 хвилин в ємність вливається половина склянки гарячої води, додаються спеції, сіль, зубки часнику. Маса буде тушкуватися 50 хвилин.
- По поверхні інгредієнтів розкладається промитий рис. Додається ще пів-літри гарячої води.
- Ще на 45 хвилин включається програма «Плов».
Замість неї для страви можна вибрати варіант «Каша» або «Крупи». Готовий плов з яловичини має 20 хвилин настоятися під кришкою.
Рагу з овочами
Інгредієнти: 720 г м’якоті яловичини, цибулина, 640 г картоплі, по 1 шт. моркви, баклажанів, помідорів, болгарських перців, 3 ст. л. соєвого соусу, щіпка спецій, сіль.
- Яловичина ріжеться невеликими шматочками і обсмажується до золотистої скоринки.
- Після додавання соєвого соусу, спецій і солі обсмажування триває ще 6 – 7 хвилин.
- Вливається півсклянки гарячої води. Під кришкою яловичина нудиться до повної готовності близько години.
- Всі овочі миють, чистяться і нарізати кубиками. Вони по черзі обсмажуються на невеликій кількості олії. Останній додається картопля і невелика кількість солоної води. Овочі нудяться на повільному вогні до м’якості.
- До масі з попереднього кроку викладається м’ясо. Блюдо гаситься ще 9 – 10 хвилин під кришкою.
Коли рагу трохи настоїться, його можна подавати до обіду.
Найсмачніші яловичі котлети
Інгредієнти: 210 г яловичого фаршу, цибулина, яйце, скибочка білого хліба, панірувальні сухарі, сіль, пахучі трави.
- Хліб без скоринки на кілька хвилин замочується в теплій воді, після чого віджимається і разом з цибулею відправляється в блендер.
- Перемелена маса змішується з м’ясом.
- До фаршу додаються ароматні трави, сіль, сире яйце.
- Після чергового перемішування маси ліпляться невеликі котлети.
Заготовки обвалюються в сухарях і обсмажують до рум’яної скоринки.
Пастрома з яловичини в маринаді
Інгредієнти: 730 г яловичини, 1 ч. л. куркуми, стільки ж коріандру меленої та в зернах, щіпка солодкої паприки, 5 часникових зубків, 1 ч. л. прованської суміші трав, сіль, 80 мл соняшникової олії.
- Шматок м’яса потрібно витримати в розсолі. Для його приготування у воду додається кухонна сіль із розрахунку 1 ст. л. сухого продукту на 1 склянку рідини.
- Каструля з яловичиною в розсолі відправляється в холод на добу.
- Далі м’ясо обсушивается рушниками з паперу.
- Всі зазначені спеції змішуються. До них додається роздавлений часник, олію.
- Отриманою сумішшю з усіх боків натирається підготовлене м’ясо.
- Яловичина герметично загортається в фольгу.
- В дуже гарячій духовці м’ясо запікається 45 хвилин. Далі воно залишається у вже вимкненому захололому шафі ще на 3 години.
- Потім яловичина у фользі забирається на ніч у холодильник.
Вже вранці готову закуску можна нарізати на шматочки і пробувати.
Дієтичні рецепти
Для дієтичних рецептів зазвичай використовуються нежирні шматки яловичини. В ідеалі – молода свіжа телятина.
Суп з горошком і цвітною капустою
Інгредієнти: качан цвітної капусти, 160 г нежирної яловичини, 3 картоплини, морквина, цибулина, 120 г замороженого зеленого горошку, 3 ст. л. олії оливи, сіль, спеції.
- Яловичина нарізають невеликими шматочками і відправляється варитися на 40 – 50 хвилин.
- У бульйон пересипаються все дрібно нарізані овочі, крім капусти. Попередня обсмажування для них не потрібно. Горошок відправляється в воду замороженим.
- Коли картопля розм’якшиться, можна висипати в каструлю суцвіття капусти.
- Супчик готовий смачно подавати до обіду з нежирної сметаною.
Рецепт приготування м’яса на пару в мультиварці
Інгредієнти: 620 г м’ясної м’якоті, 2 цибулини, сіль, спеції.
- Яловичина цілим шматком промивається, обсушивается. Далі м’ясо натирається обраними спеціями з сіллю.
- До яловичині висипаються полуколечки сирої цибулі. У такому вигляді м’ясо залишається приблизно на півгодини.
- Далі шматок яловичини загортається в фольгу і укладається на решітку для приготування страв на пару. У чашу пристрою наливається вода до нижньої ризики.
- У програмі «Варка на пару» страва готується 70 хвилин.
Готове м’ясо ріжеться шматочками і подається до обіду з улюбленими соусами.
Ароматна яловичина в томатному соусі з каррі
Інгредієнти: півкіло м’яса, цибулина, пара часникових зубків, 2 ст. л. олії оливи, 10 г солі, 1 ст. л. карі, 5 ст. л. пасти з томатів.
- Яловичина крупно ріжеться і обсмажується на оливковій олії до готовності.
- До м’яса викладаються подрібнені цибуля та часник. Додається сіль.
- Маса гаситься 15 – 17 хвилин.
- Після додавання пасти з томатів суміш нудиться під кришкою ще 12 – 14 хвилин.
Приблизно за 5 хвилин до готовності страви до нього додається каррі.
Пісна яловичина тушкована з курагою
Інгредієнти: 620 г м’яса, по 60 г чорносливу, кураги, волоських горіхів, 1,5 ст. білого напівсолодкого вина, зубок часнику, цибулина, сіль.
- В добре розігрітій сковорідці з олією до випаровування соку готуються маленькі шматочки нежирної яловичини.
- Вміст сковорідки солиться. До нього виливається вино, додайте рубані горіхи, кубики цибулі, роздавлений часник і дрібні шматочки сухофруктів.
- Інгредієнти тушкують разом не менше третини години.
Страва подається до обіду з відварним рисом.
Стейк під маринадом динним
Інгредієнти: 4 стейка, сіль, перець, 2 великих скибочки дині, 50 г вершкового масла, свіжий часник за смаком, півсклянки бульйону.
- Диня нарізають дрібними кубиками і обсмажується на вершковому маслі. У масу додається подрібнений часник за смаком. Шматочки дині після обжарювання повинні стати дуже м’якими і ніжними.
- Стейки з яловичини натираються сіллю, перцем, заливається бульйоном і тушкують під кришкою на середньому вогні до готовності.
- М’ясо перекладається в жароміцну ємність, покривається масою з першого кроку, після чого відправляється в духовку на 15 – 17 хвилин.
Частування подається до обіду гарячим без гарніру.
Запечена дієтична яловичина з грибами
Інгредієнти: півкіло м’якоті лопатки, цибулина, сіль, 420 г опеньків, 1,5 ст. води, сіль, перець.
- Невеликі шматочки м’яса, грибів і цибулі відправляються в чашу мультиварки, солятся, перчатся і обсмажуються 15 – 17 хвилин у відповідній програмі.
- У ємність вливається вода, пристрій переводиться в режим «Гасіння».
- Страва готується під кришкою 60 – 70 хвилин.
За смаком, до м’яса і грибами можна додавати будь-які додаткові подрібнені овочі.