З великої кількості пісних страв найбільш переважно сухоїдіння. Дозволяється харчуватися фруктами, овочами, хлібом, водою і компотом. Певні дні не несуть заборони у вживанні гарячих пісних страв без масла. В суботу та неділю в страви додається трохи олії соняшника. До пісних страв відносяться риба, крупи і грибочки.
Найбільші обмеження в харчуванні накладаються на першій та останній тижні Великого посту. Цей пост найсуворіший з усіх постів, оскільки містить у собі дні, коли заборонено вживати будь-яку їжу.
Що можна приготувати в пост Великий? Понеділок, середа і п’ятниця передбачає сухоїдіння. В інші будні дозволяється вживання гарячих страв без масла. А у вихідні дні використовується в приготуванні трохи олії соняшника.
У свято Благовіщення і Вербної неділі можна харчуватися рибою. А Лазарева субота підходить для вживання рибної ікри. Що приготувати на пост хвилює багатьох господинь. Однак не варто переживати, адже існує безліч пісних страв, які не поступаються своїм смаком інших страв. М’ясні страви все ж доведеться виключити з меню. Також забороняється додавання яєць і риби (крім Благовіщення і Вербної неділі). Про здоби (білому хлібі), цукерках і майонезі на час посту доведеться забути.
Під час постів віруючі люди не вживають калорійну їжу, щоб очистити не тільки свій організм, але і очиститися в духовному плані.
Що приготувати в пост – рецепти:
Пісна запіканка з грибочками
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 8.
Склад продуктів для пісної запіканки з грибочками:
1. 1,5 кг картоплі.
2. 0,5 кг шампіньйонів.
3. 2 цибулини.
4. 2 помідора.
5. Майонез пісний.
6. Масло соняшнику.
7. Сіль.
Приготування пісної запіканки з грибочками
Картопля очищається, вимивається і відправляється варитися. В цей час грибочки вимиваються і нарізаються. Цибулини очищаються, вимиваються і нарізати на дрібні шматочки. Гриби і цибулю обсмажують на сковорідці з олією.
З вареної картоплі робимо пюре. У неї додаємо трохи води, в якій варилася картопля. Додаємо сіль і улюблені спеції за смаком.
Після того як гриби охолонуть, їх необхідно подрібнити за допомогою м’ясорубки, посолити і поперчити. Духовка включається для розігріву. Форма для запікання змащується олією. На неї викладається 1/3 картопляного пюре. Зверху викладаються грибочки, які накриваються другою частиною пюре.
Картопля покривається тонким шаром помідорів, попередньо нарізаних кружечками. Потім викладається залишився пюре і змащується майонезом. Випікається картопляна запіканка близько 40 хвилин до золотистої скоринки.
З цим рецептом вам більше не доведеться хвилюватися, що приготувати під час посту, щоб нагодувати рідних смачно і корисно. Його можна готувати кожен день або прикрасити святковий стіл.
Приготувати в пост смачно картоплю по-селянськи
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад продуктів для картоплі по-селянськи:
1. 10 картоплин.
2. 50 р олії соняшника.
3. Сіль.
4. 3 зубч. часнику.
5. Приправи.
Приготування картоплі по-селянськи
Картопля добре вимивається і нарізати середніми шматочками. Часник очищається і роздавлюється за допомогою землянки Картопля вариться в підсоленій воді близько 15 хвилин. Вона повинна бути в напівготовому стані. Для приготування маринаду масло соняшнику змішується з сіллю, перцем, часником і спеціями.
Духовка включається для розігріву. Картопля перекладається в ємність з маринадом і ретельно перемішується. Потім часточки викладаються на деко і відправляються в духовку на 15 хвилин.
Пісний шоколадний пиріг
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 6.
Склад продуктів для пісного шоколадного пирога:
1. 2 склянки борошна.
2. 0,5 склянки какао-порошку.
3. 1 склянку цукру.
4. 0,5 склянки олії соняшника.
5. 2 склянки води.
6. 1 пачка ваніліну.
7. 1 пачка розпушувача для тіста.
Приготування пісного шоколадного пирога
Борошно змішують з цукром і какао в глибокій ємності. У суху суміш всипається ванілін з розпушувачем для тесту, і вливається масло соняшнику. Повільно вливається вода і тісто вимішується. Воно повинно нагадувати жирну сметану.
Пиріг випікається в духовці 40 хвилин. До нього можна подати холодне ванільне морозиво.
Яке блюдо приготувати в пост на десерт? Це питання стає неактуальним рецепт цього пирога!
Рецепт пісного майонезу з горохом
Час приготування – 45 хв.
Кількість порцій – 1.
Склад продуктів для пісного майонезу з горохом:
1. 1 ст. л. горохових пластівців або колотого гороху.
2.6 ст. л. води.
3. 200 р олії соняшника.
4. 1 ч. л. солі.
5. 0,5 ч. л. чорного перцю.
6. 1 ч. л. цукру.
7. 1 ст. л. оцту.
8. 2 ч. л. гірчиці.
Приготування пісного майонезу з горохом
Пластівці гороху заливаються водою і варяться до готовності. Якщо замість горохових пластівців використовувати колотий горох, тоді час приготування майонезу збільшиться.
Суміш подрібнюється за допомогою блендера до однорідного стану. Якщо необхідно розбавте суміш водою. Суміш станом повинна бути схожа на рідкий кисіль. Маса залишають остигати.
У глибокій ємності масло соняшнику змішується з невеликою кількістю горохової суміші. 1 частина суміші з гороху розбавляється 2 частинами олії оливкової, і збивається 1 хвилину.
Суміш стає світлою, але рідкуватий. Вона солиться, перчится і приправляється цукром, гірчицею, оцтом. Потім майонез збивається ще 1 хвилину. Він повинен бути щільним. При бажанні майонез можна розбавити улюбленими спеціями.
Ви можете вибрати улюблені пісні страви і готувати їх щодня або в святкові дні. З цими рецептами ви завжди будете знати, які страви можна приготувати в пост.