М’ясо щуки збуджує смакові рецептори і підвищує апетит. Воно має яскраво вираженим смаком і насиченим ароматом. З цієї риби приємно робити всілякі страви, бо буквально кожне стає делікатесом. У статті зібрані різноманітні рецепти приготування щуки, адже з її дієтичного м’яса можна створити що завгодно: наваристий бульйон, котлетки для сімейного вечері, святкове блюдо або чудову закуску.
Щука, запечена в духовці цілком
Щука – риби хижа, тому м’ясо її сухувато. При готуванні до неї можна не боятися додавати всілякі жири. Вони не зіпсують страву, а навпаки, допоможуть розкритися його смаку.
Розділимо приготування на етапи:
- Выпотрошим тушку, зріжемо плавники і повністю підготуємо рибу до запіканню.
- Натремо її відповідними приправами і поллємо лимонним соком, дамо 20 хвилин промаринуватися.
- Застелем деко фольгою і рясно поллємо її рослинним маслом.
- Рибу обмажем сметаною зі всіх сторін, у міру посолимо і загорніть в «металеву» папір.
Відправимо заготовку в духовку на 30 хвилин готуватися при 180 º с. Після чого розкриємо фольгу і дамо рибі ще п’ятнадцять хвилин постояти в духовці, щоб підрум’янилася.
В клярі на сковороді
Риба в клярі – вдала закуска, яку можна їсти і в холодному, і в гарячому вигляді. Смажена щука на сковороді універсальна. Вона гармонійно виглядає як на буденному, так і на святковому столі.
Рибу потрібно заздалегідь почистити. Видалити всі великі кістки, плавники і розділити на порційні шматочки.
Приготуємо кляр:
- розведемо склянку борошна кухлем прохолодної води;
- додамо трохи солі;
- в рідке тісто введемо окремо збиті п’ять курячих яєць.
Потім наллємо на сковороду велика кількість масла і розігріємо його до максимальної температури.
Подденем шматочки риби виделкою, кожен окунем в кляр і викладемо в розпечене масло. Обсмажимо їх з усіх боків до щільної золотистої скоринки. Викладемо порції на паперову серветку для видалення надлишку жиру.
Навариста юшка з щуки
Вуха – смачне, легке, малокалорийное перше блюдо, яке особливо приємно наливати з казанка на березі річки.
Але через брак відповідної обстановки, приготуємо щуку в наших звичайних побутових умовах:
- Поскоблим тушку, выпотрошим нутрощі і разрежем рибу на порційні шматочки.
- З голови щуки видалити очі і зябра.
- На рибину середнього розміру знадобиться півтора літра води. Наллємо воду і поставимо кип’ятитися.
Овочі і спеції:
- чотири великі картоплини;
- дві дрібні морквини;
- середніх розмірів цибулина;
- сушені приправи для риби;
- лист лавра – три штуки.
Відварюємо заздалегідь овочі. Ріжемо картоплю кубиками, моркву – кружальцями, цибулю –довільно, але побільше. Додаємо овочеву нарізку в киплячу воду.
Через двадцять хвилин після повторного закипання кладемо в бульйон щуку, додаємо спеції, сіль. Варимо все разом ще 20 хвилин, після чого розливаємо ароматну юшку по тарілках.
Рибні котлети з манкою
Манка пом’якшує суховатое м’ясо такої риби, замикає в нього всі соки. При додаванні крупи рибні котлети з щуки виходять соковитіше.
Розглянемо рецепт поетапно:
- Звільнимо півкілограма філе риби від кісток і двічі пропустимо його через м’ясорубку.
- У чашці молока замочимо 150 г хліба. Після того як розм’якне, відправимо його до фаршу.
- До риби додамо столову ложку манної крупи, сіль, чорний перець, улюблені спеції.
- Фарш розмішуєм до однорідності і зліпимо котлети плескатої форми.
- Обваляем заготовки в панірувальних сухарях.
Смажимо котлети на відкритій сковороді в олії з двох боків до красивої скориночки.
У фользі з картоплею
Картопля, який запікають разом з рибою, просочується її соками і виходить набагато смачніше, ніж той, що готується окремо.
- Наріжемо кубиками цибулину, змішаємо з довільною кількістю перцю і солі.
- Рибу заздалегідь почистимо і начиним її черевце цибулею.
- Для запікання знадобиться сімсот грамів картоплі. Його потрібно попередньо почистити, порізати шайбами і змішати з невеликою кількістю рослинного масла. Обов’язково посолити.
Викладаємо картоплю на рясно промазану маслом фольгу. Поверх нього кладемо цілу, сбрызнутую лимоном, посипану сіллю і начинену цибулею тушку. Запечатуємо «кокон».
Ставимо страву на 50 хвилин в розігріту до 180 º с духовку. В кінці приготування фольгу можна розкрити і пропекти рибу ще протягом 15 хвилин.
Фарширована щука в духовці
Таку рибу зручно фарширувати, адже шкірка у щуки щільна, а тому тушка зберігає презентабельний вигляд при запіканні.
Це по-справжньому царський блюдо, яким, втім, приємно поласувати і в будній день.
Приготування в духовці:
- Поскобліть тушку від луски.
- Відріжте щучью голову і тонким ножем, не чіпаючи черевця, видалите кишки.
- Підрізаючи шкірку від голови до хвоста, акуратно виверніть навиворіт. Видаліть м’ясо разом з хребтом.
- Звільніть філе від кісток і двічі пропустіть його через м’ясорубку.
- На тушку середньої величини додайте у фарш 50-грамовий шматочок розмеленого на м’ясорубці сала.
- Домішайте в отриманий склад одне яйце, вимочений в кефірі шматочок білого хліба і трохи солі.
- Начиніть шкірку готовим фаршем, приставте до тушки голову і покладіть у змащену форму для запікання.
Щука фарширована готовності в духовці за 45 – 55 хвилин.
Риба, тушкована в сметані
Наскільки просто готується це блюдо, настільки незабутнім воно виходить на смак. Для приготування, крім риби, вам знадобиться тільки цибулю і сметана.
- Тушку разделаем на шматочки, промаринуем їх з сіллю і перцем протягом 20 хвилин.
- Цибулину разрежем на невеликі шматочки, обсмажимо в олії до красивого кольору.
- Рибу підрум’янимо на іншій сковороді з маслом.
- Змішаємо щуку з цибулею і заллємо страву сметаною так, щоб вона покрила всі шматочки.
- Залишимо продукти на повільному вогні 20 хвилин.
Блюдо поєднується з печеним і вареним картоплею.
Святкове заливне
Заливне – копітка в приготуванні блюдо, але його відмінний смак всі будемо вдячними всі труди. Здивуйте гостей на святі яскравим, гарним домашнім заливним.
Для приготування знадобиться:
- кілограм щуки;
- літр води для бульйону;
- 25-грамова пачка швидкодіючого желатину;
- моркву і половина цибулини;
- п’ять горошин чорного перцю;
- шість перепелиних яєць;
- сіль на розсуд.
Рибу очищаємо від луски, відрізаємо голову, потрошимо і зрізаємо м’ясо з хребта.
Філе відкладаємо в сторону, а з обрізків варимо бульйон:
- Додаємо до риби цибулю, моркву і перець. Заливаємо продукти водою і ставимо на плиту.
- Через півгодини двічі проціджуємо бульйон через марлю.
- Цибуля викидаємо, а моркву нарізаємо красивими скибочками.
- У бульйоні варимо шматочки філе протягом 10 хвилин.
- На тарілки розкладаємо морква, рибу і половинки варених перепелиних яєць.
- У бульйоні розчиняємо желатин і розливаємо навар по тарілках.
Залишаємо їх на столі до остигання, після чого прибираємо в холодильник на кілька годин.
Щука під овочевим маринадом
Овочі додають рибного філе соковитості. Риба в маринаді відмінна і сама по собі, але також добре вона йде під варену картоплю і рис.
Всі продукти беруться в довільних співвідношеннях.
- Чищеная і потрошена риба нарізати шматочками.
- Морква подрібнюється на крупній тертці, цибулю ріжеться на півкільця невеликої товщини.
- У глибокій сковороді обсмажують в маслі овочі, але не довго, до того, як морква з цибулею пустять сік.
- До них додають шматочки риби, страва солять і перчать.
- Рибу і овочі заливають невеликою кількістю води так, щоб вона покривала шматочки наполовину.
- Тушкують інгредієнти всі разом під кришкою на повільному вогні протягом двадцяти хвилин.
На тарілку спочатку викладають маринад, а поверх нього розподіляють шматочки риби.
Блюдо їдять і гарячим, і охолодженим.
Хе з щуки по-корейськи
В міру гостра закуска готується з рідної, звичної нам щуки і екзотичних корейських приправ. Оцініть незвичайний смак знайомого рибного філе.
- Для закуски береться половина великий тушки. Її очищають від кісток, залишають одне м’ясо.
- Філе нарізують як можна тонше, щоб воно добре добре просочилося.
- Додають до нього 40 г винного оцту і продавлений зубчик часнику.
- Відправляють рибу в холодильник на добу.
- Наступним вранці на фігурної тертці натирають велику моркву і змішують овоч з рідкої корейської заправкою.
- Філе щуки заправляють морквою. У страву можна також додати пасеровану цибулю.
- Всі разом залишають на годину промаринуватися при звичайних умовах. Свіжа ікра щуки буде добре поєднуватися з прохолодною закускою.
Щука в кулінарії багатогранна. З неї можна приготувати величезну кількість страв і в будні, і в свята. Справжні любителі цінують її за тонкий смак і здатність прикрашати будь-який стіл.