Є три секрети смачно приготованою на сковороді смаженої щуки: по-перше, риба повинна бути наисвежайшей (в ідеалі – свіжовиловленої), по-друге, продукт перед тепловою обробкою повинен бути замаринований, щоб відбити можливий запах твані, в-третіх, гаряче блюдо треба подавати до столу відразу, з пилу з жару.
Для маринаду дуже хороший соєвий соус: шматочки обробленої щуки потрібно занурити в рідину і потримати мінімум півгодини перед подальшим приготуванням. Як варіант можна використовувати молоко або просто скропити скибочки риби лимонним соком.
Щука, смажена на сковороді з цибулею
- 1 невелика щучка близько 500-600 г;
- 1 велика цибулина;
- сіль з перцем, як зазвичай — за смаком;
- манна крупа для панірування;
- масло рослинне без запаху для смаження.
Насамперед, щуку треба очистити від слизу, луски і випатрати. Відрізані голова, хвіст і плавники можуть бути використані у вуха (не забудьте видалити зябра). Промийте тушку холодною водою зовні і всередині. Потім наріжте щуку завтовшки 1,5-2 см, додайте сіль, трохи перцю, і, нарешті, збризніть лимонним соком. Поки риба просочується ароматами, розжарте масло в сковороді для смаження і наріжте цибулину півкільцями.
- Кожен скибочку риби обваляйте в манній крупі і обсмажте спочатку з одного боку до рум’яної скоринки, потім переверніть на іншу і трохи зменшіть вогонь.
- Через хвилину-другу після перевертання, кладіть цибулю, трохи зсунувши скибочки в бік. Постійно помішуючи, доведіть овоч до готовності. Під кінець закрийте сковороду кришкою.
- На тепле блюдо викладаємо апетитні рибні шматочки, а поверх них – шар рум’яного лука.
Смажену щуку з цибулею подавати на стіл відразу, поки гаряче блюдо. Картопляне пюре або салат зі свіжих овочів відмінно доповнять сімейний обід.
Як смачно посмажити рибу зі сметаною
Будь-якої страви, сметана може надати особливий смак, соковитість і м’якість, і смажена риба – не виняток, тим більше, якщо мова йде про щуку, м’ясо якої може здатися сухуватим.
- 1-1,2 кг щуки (вже обробленою, без голови і хвоста);
- борошно для панірування;
- 1 склянка жирної сметани (20 %, сільського);
- пара цибулин;
- сіль, спеції за смаком;
- рослинна олія без запаху.
Замаринуйте рибу в улюблених спеціях, посоліть і залиште на півгодини. Тим часом розігрійте жаровню з маслом.
- Запаніруйте шматочки в борошні з усіх сторін.
- Скибочки щуки обсмажуйте з усіх сторін за кілька хвилин до появи рум’яної скоринки.
- На обсмажені шматочки риби кладемо нарізану тонкими півкільцями цибулю. Закриваємо кришкою на 5 хвилин.
- Густу сметану треба злегка розвести водою до консистенції кефіру. Залити рибу і цибулю сметаною, довести до кипіння і на слабкому вогні тушкувати 20 хвилин або трохи більше.
Рада! Якщо сметана недостатньо жирна, додайте в жаровню в кінці приготування 50 г вершкового масла.
Щуку зі сметаною можна гарнірувати картопляним пюре або відварним розсипчастим рисом. Трохи свіжої зелені пожвавить подання цього нескладного, але дуже смачного блюда.
Простий рецепт приготування в борошні
Іноді хочеться чогось немудрого, і обсмажені до хрусткої поверхні шматочки риби – це все, що треба для повної гармонії смаку.
- щука в обробленому вигляді – 500-600 г;
- борошно та сіль для панірування;
- олія для смаження.
Перед тим, як смажити щуку, візьміть звичайний пакетик для фасування і покладіть в нього пару столових ложок борошна і добру пучку солі. Струсніть, щоб сипучі інгредієнти перемішалися. Потім покладіть в пакет шматочки риби (стільки, скільки поміститься за один раз на сковороді) і обваляйте їх в паніровці.
Рада! У суміш для панірування можна додати улюблену спеції для риби – готову суміш або монокомпонент.
Головний секрет смачної хрусткої скоринки – це ідеально розігріта сковорода з маслом. Дочекайтесь появи білого димку і тільки потім починайте смажити рибу. Щука готується дуже швидко – по 5-7 хвилин з кожного боку. Не закривайте готове блюдо кришкою, інакше пропаде настільки бажана хрусткость!
Смажена щука з майонезом
У великої риби нерідко буває суховатое пісне м’ясо, тому таку щуку краще приготувати з майонезом. Він дасть відсутню жирність, соковитість і додасть пікантний смак.
- щуч’є філе – 500-600 г;
- майонез – 250 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт. (середній);
- соєвий соус – 0,5 склянки;
- олія для смаження.
Шматочки риби перед приготуванням замаринуйте в соєвому соусі. Цей спосіб маринування не тільки позбавить щуку від тинного запаху, але і додасть яскравості і позбавить від необхідності солити філе.
- Обсмажуємо рибу на олії до коричневої скоринки з обох сторін. Викладаємо філе на тарілку.
- На маслі дрібно нарізану цибулю пасеруємо до прозорості.
- Додаємо до цибулі майонез, трохи розведений водою (щоб був рідкий, як кефір) і доводимо суміш до кипіння.
- Додаємо в киплячий соус шматочки обсмаженої риби і накриваємо кришкою. Блюдо тушкується на слабкому вогні 20-30 хв.
- За 5 хвилин до готовності додайте в сковороду улюблену приправу (добре, якщо в її складі будуть насіння фенхелю, ідеально гармоніюють зі смаком риби).
Гарнір з вареної картоплі і зелень припадуть, до речі, при подачі готової страви до столу.
Готуємо в клярі
Ще один дуже смачний і зовсім нескладний спосіб приготувати щуку – зробити рибу в клярі. Цей варіант особливо хороший в якості закуски до святкового столу. Один нюанс – вибирайте для цієї страви велику щуку, оскільки з неї можна легше і швидше вибрати кістки, які не додадуть апетиту гостям.
- щука – 1 кг;
- яйця – 2-3 шт.;
- майонез – 100 г;
- борошно – 3-4 ст. л.;
- сіль, перець, лимонний сік за смаком;
- олія для смаження.
Замаринуйте щуку зі спеціями і сіллю, вичавте зверху пів-лимона і залиште на той час, поки будете готувати кляр.
- Збийте яйця виделкою, додайте майонез і додайте борошно, ретельно перемішуючи тісто. По густоті воно має бути, як густа сметана. Якщо вийшло занадто рідке, додати борошна, якщо занадто круто – води або молока.
- По черзі вмочайте кожен шматочок риби в кляр. Робіть це ретельно, даючи зайвої тесту піти.
- Масло в глибокій посуді має бути розігріта до появи білого димку. Опускайте шматочки щуки в тесті в киплячий жир. Обсмаживши рибу з одного боку, переверніть скибочки на іншу і дожаривайте під кришкою на слабкому вогні до готовності.
- Викладайте готову рибу на паперовий рушник, щоб з неї пішов зайвий жир.
Щуку в клярі можна їсти в будь-якому вигляді — і в гарячому, і в холодному. При подачі в якості основного блюда, додайте до меню салат зі свіжих помідорів і огірків з нежирної сметаною або йогуртом.