Щука смажена на сковороді – 5 рецептів приготування риби

Є три секрети смачно приготованою на сковороді смаженої щуки: по-перше, риба повинна бути наисвежайшей (в ідеалі – свіжовиловленої), по-друге, продукт перед тепловою обробкою повинен бути замаринований, щоб відбити можливий запах твані, в-третіх, гаряче блюдо треба подавати до столу відразу, з пилу з жару.

Для маринаду дуже хороший соєвий соус: шматочки обробленої щуки потрібно занурити в рідину і потримати мінімум півгодини перед подальшим приготуванням. Як варіант можна використовувати молоко або просто скропити скибочки риби лимонним соком.

Щука, смажена на сковороді з цибулею

  • 1 невелика щучка близько 500-600 г;
  • 1 велика цибулина;
  • сіль з перцем, як зазвичай — за смаком;
  • манна крупа для панірування;
  • масло рослинне без запаху для смаження.

Насамперед, щуку треба очистити від слизу, луски і випатрати. Відрізані голова, хвіст і плавники можуть бути використані у вуха (не забудьте видалити зябра). Промийте тушку холодною водою зовні і всередині. Потім наріжте щуку завтовшки 1,5-2 см, додайте сіль, трохи перцю, і, нарешті, збризніть лимонним соком. Поки риба просочується ароматами, розжарте масло в сковороді для смаження і наріжте цибулину півкільцями.

  • Кожен скибочку риби обваляйте в манній крупі і обсмажте спочатку з одного боку до рум’яної скоринки, потім переверніть на іншу і трохи зменшіть вогонь.
  • Через хвилину-другу після перевертання, кладіть цибулю, трохи зсунувши скибочки в бік. Постійно помішуючи, доведіть овоч до готовності. Під кінець закрийте сковороду кришкою.
  • На тепле блюдо викладаємо апетитні рибні шматочки, а поверх них – шар рум’яного лука.

Смажену щуку з цибулею подавати на стіл відразу, поки гаряче блюдо. Картопляне пюре або салат зі свіжих овочів відмінно доповнять сімейний обід.

Як смачно посмажити рибу зі сметаною

Будь-якої страви, сметана може надати особливий смак, соковитість і м’якість, і смажена риба – не виняток, тим більше, якщо мова йде про щуку, м’ясо якої може здатися сухуватим.

Дивіться також:  Бефстроганов з яловичини – 7 рецептів

  • 1-1,2 кг щуки (вже обробленою, без голови і хвоста);
  • борошно для панірування;
  • 1 склянка жирної сметани (20 %, сільського);
  • пара цибулин;
  • сіль, спеції за смаком;
  • рослинна олія без запаху.

Замаринуйте рибу в улюблених спеціях, посоліть і залиште на півгодини. Тим часом розігрійте жаровню з маслом.

  • Запаніруйте шматочки в борошні з усіх сторін.
  • Скибочки щуки обсмажуйте з усіх сторін за кілька хвилин до появи рум’яної скоринки.
  • На обсмажені шматочки риби кладемо нарізану тонкими півкільцями цибулю. Закриваємо кришкою на 5 хвилин.
  • Густу сметану треба злегка розвести водою до консистенції кефіру. Залити рибу і цибулю сметаною, довести до кипіння і на слабкому вогні тушкувати 20 хвилин або трохи більше.

Рада! Якщо сметана недостатньо жирна, додайте в жаровню в кінці приготування 50 г вершкового масла.

Щуку зі сметаною можна гарнірувати картопляним пюре або відварним розсипчастим рисом. Трохи свіжої зелені пожвавить подання цього нескладного, але дуже смачного блюда.

Простий рецепт приготування в борошні

Іноді хочеться чогось немудрого, і обсмажені до хрусткої поверхні шматочки риби – це все, що треба для повної гармонії смаку.

  • щука в обробленому вигляді – 500-600 г;
  • борошно та сіль для панірування;
  • олія для смаження.

Перед тим, як смажити щуку, візьміть звичайний пакетик для фасування і покладіть в нього пару столових ложок борошна і добру пучку солі. Струсніть, щоб сипучі інгредієнти перемішалися. Потім покладіть в пакет шматочки риби (стільки, скільки поміститься за один раз на сковороді) і обваляйте їх в паніровці.

Рада! У суміш для панірування можна додати улюблену спеції для риби – готову суміш або монокомпонент.

Головний секрет смачної хрусткої скоринки – це ідеально розігріта сковорода з маслом. Дочекайтесь появи білого димку і тільки потім починайте смажити рибу. Щука готується дуже швидко – по 5-7 хвилин з кожного боку. Не закривайте готове блюдо кришкою, інакше пропаде настільки бажана хрусткость!

Дивіться також:  Стрипси - 10 рецептів приготування у домашніх умовах

Смажена щука з майонезом

У великої риби нерідко буває суховатое пісне м’ясо, тому таку щуку краще приготувати з майонезом. Він дасть відсутню жирність, соковитість і додасть пікантний смак.

  • щуч’є філе – 500-600 г;
  • майонез – 250 г;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт. (середній);
  • соєвий соус – 0,5 склянки;
  • олія для смаження.

Шматочки риби перед приготуванням замаринуйте в соєвому соусі. Цей спосіб маринування не тільки позбавить щуку від тинного запаху, але і додасть яскравості і позбавить від необхідності солити філе.

  • Обсмажуємо рибу на олії до коричневої скоринки з обох сторін. Викладаємо філе на тарілку.
  • На маслі дрібно нарізану цибулю пасеруємо до прозорості.
  • Додаємо до цибулі майонез, трохи розведений водою (щоб був рідкий, як кефір) і доводимо суміш до кипіння.
  • Додаємо в киплячий соус шматочки обсмаженої риби і накриваємо кришкою. Блюдо тушкується на слабкому вогні 20-30 хв.
  • За 5 хвилин до готовності додайте в сковороду улюблену приправу (добре, якщо в її складі будуть насіння фенхелю, ідеально гармоніюють зі смаком риби).

Гарнір з вареної картоплі і зелень припадуть, до речі, при подачі готової страви до столу.

Готуємо в клярі

Ще один дуже смачний і зовсім нескладний спосіб приготувати щуку – зробити рибу в клярі. Цей варіант особливо хороший в якості закуски до святкового столу. Один нюанс – вибирайте для цієї страви велику щуку, оскільки з неї можна легше і швидше вибрати кістки, які не додадуть апетиту гостям.

  • щука – 1 кг;
  • яйця – 2-3 шт.;
  • майонез – 100 г;
  • борошно – 3-4 ст. л.;
  • сіль, перець, лимонний сік за смаком;
  • олія для смаження.

Замаринуйте щуку зі спеціями і сіллю, вичавте зверху пів-лимона і залиште на той час, поки будете готувати кляр.

  • Збийте яйця виделкою, додайте майонез і додайте борошно, ретельно перемішуючи тісто. По густоті воно має бути, як густа сметана. Якщо вийшло занадто рідке, додати борошна, якщо занадто круто – води або молока.
  • По черзі вмочайте кожен шматочок риби в кляр. Робіть це ретельно, даючи зайвої тесту піти.
  • Масло в глибокій посуді має бути розігріта до появи білого димку. Опускайте шматочки щуки в тесті в киплячий жир. Обсмаживши рибу з одного боку, переверніть скибочки на іншу і дожаривайте під кришкою на слабкому вогні до готовності.
  • Викладайте готову рибу на паперовий рушник, щоб з неї пішов зайвий жир.
Дивіться також:  Картопляний пиріг – 12 рецептів приготування в духовці, мультиварці і на сковороді

Щуку в клярі можна їсти в будь-якому вигляді — і в гарячому, і в холодному. При подачі в якості основного блюда, додайте до меню салат зі свіжих помідорів і огірків з нежирної сметаною або йогуртом.

Прокрутка до верху