Щука – хижа річкова риба, м’ясо якої володіє прекрасним смаком. Знаючи деякі секрети приготування, можна створити справжній кулінарний шедевр з простого, здавалося б, продукту. Щука в духовці являє собою цікаве блюдо, яке може стати прикрасою будь-якого столу.
Щука, запечена в духовці цілком
Запікання щуки в духовці дозволяє зберегти соковитість і ніжність м’яса.
Для виконання рецепта знадобиться мінімум складових:
- щука – 1 кг;
- масло вершкове – 100 г;
- сіль.
Спосіб приготування досить простий, але результат не стає від цього гірше:
- Щука очищається і потрошится, після чого натирається сіллю, змащують маслом і викласти у форму.
- Випікається риба при 160°C близько 60 хвилин, протягом яких вона періодично поливається власним соком.
Рецепт приготування у фользі
Щоб щука у фользі була ще пахучіше, слід скористатися наступними продуктами:
- риба – 1 кг;
- сік лимона – 30 мл;
- олія соняшникова – стопка;
- сушена і свіжа зелень – 15 г;
- рибна приправа з сіллю.
В процесі втілення рецепта в життя:
- З очищеної і виснаженою риби зрізають плавники.
- Тушка з внутрішньої і зовнішньої сторони натирається приправами, взбрызгивается соком і маринується 2 години.
- В піалі сметана змішується з подрібненою зеленню.
- Промариновавшаяся щука добре присмачується сметанним соусом і загортається в змащену маслом фольгу.
- Випікається блюдо 40 хвилин при 200°C.
- Для утворення рум’яної скоринки за 10 хвилин до закінчення випічки фольга відкривається.
Готуємо з картоплею
Ситний вечеря виходить при запіканні щуки з картоплею.
Рецепт виконується з:
- щуки;
- 5 цибулин;
- 10 бульб картоплі;
- 100 мл майонезу;
- головки часнику;
- солі і перцю.
Щоб порадувати домочадців рибним вечерею:
- Підготовлена тушка розрізається на шматки товщиною в 2 см, які солятся, перчатся, змішуються з часником і 1 подрібненою цибулею.
- Картопля очищається і нарізати великими кільцями, які розподіляються по листу рівномірним шаром, солятся, приправляється і покриваються цибульними кільцями.
- Цибулю також притрушивается сіллю і перцем.
- Далі робиться майонезна сіточка, на яку викладаються рибні шматки, витримані в маринаді близько 60 хвилин.
- Кожен шматок покривається майонезом, після чого лист із стравою відправляється на 40 хвилин у розігріту до 180°C духовку.
Котлети із щуки в духовці
Коли м’ясні вироби набили оскому і хочеться чогось новенького, на виручку прийдуть вироби з риби.
Ніжні і соковиті рибні котлети виходять з:
- 700 г філе щуки;
- 3 цибулин;
- яйця;
- 100 мл вершків;
- 150 г сала;
- ½ Головки часнику;
- невеликої кількості хліба;
- зелені, солі, спецій і панірувальних сухарів.
Етапи підготовки полягають у виконанні наступних послідовних дій:
- Щука очищається, потрошится, звільняється від шкірки і всіх великих кісток, включаючи хребет.
- Після того, як з хижачки отримано потрібну кількість філе, рибний продукт разом з цибулею, салом, часником і зеленню пропускається через м’ясорубку.
- Отримана маса в окремій мисці змішується з сіллю, спеціями, розмоченим хлібом і яйцем.
- З фаршу формуються котлети, які обвалюються в панірувальних сухарях і викладають на змащене деко.
- Випікаються котлети при 180°С близько 20 хвилин.
- Перед подаванням страву поливається вершками, що додають виробам делікатною нотки.
Риба під сметанним соусом
Пікантний смак річковий хижачки чудово поєднується з багатьма продуктами, включаючи сметану.
Для приготування знадобиться:
- риба – 1 кг;
- цибуля – 1 шт.;
- сметана – 200 мл;
- масло вершкове та сир – 50 г;
- сік лимона -15 мл;
- бульйон – 200 мл;
- сіль і спеції.
При підготовці оригінального блюда, яке зможе урізноманітнити буденне меню:
- Очищена тушка нарізають шматками по 3-4 см завтовшки, цибулю – кільцями.
- У форму для випічки викладаються шматки, солятся, приправляється і покриваються цибульними кільцями.
- Вміст заливається сметаною, після чого форма відправляється в розігріту до 190°C шафа на 25 хвилин, протягом яких щука двічі поливається утворилася рідиною.
- По завершенні вказаного часу тушка притрушивается сирної стружкою і повертається в вимкнену духовку.
- Через 10 хвилин соус зливається, проціджують і розвести бульйоном з лимонним соком.
- Рибні шматки викладають на блюдо і заливаються отриманим соусом.
Варіант запікання в рукаві
Якщо рибалка приніс додому улов у вигляді невеликого щуки, то варто скористатися шансом запекти рибку.
Інгредієнти:
- риба – 1 кг;
- лимон – ¼ шт.;
- масло вершкове – шматочок;
- майонез – 100 мл;
- рибна приправа з сіллю.
Спосіб приготування:
- Щука потрошится і очищається.
- Підготовлена тушка натирається приправою, щедро обмазується майонезом і відправляється в холодильну камеру на 2 години.
- Лимон нарізати тонкими четвертинками гуртків, які закладаються всередину тушки.
- Поряд з цитрусом поміщається порізане маленькими шматочками масло.
- Щука поміщається в рукав, в якому робляться кілька отворів для виходу пари, і відправляється в духовку для випікання близько 1 години при температурі 200°C.
Фарширована щука в духовці
Рибне блюдо з щуки прикрасить святковий стіл і здивує присутніх дивними смаковими якостями, якщо приготувати його з:
- 1 кг щуки;
- 400 г білого хліба;
- 2 яєць;
- молока;
- банки оливок без кісточок;
- головки часнику;
- пучка зеленої цибулі;
- кропу, петрушки;
- солі і спецій.
Етапи створення кулінарного шедевру:
- За допомогою гострого ножа від м’яса очищеної щуки відділяється шкурка з головою, таким чином, щоб вона зберегла цілісність.
- Тушка звільняється від хребта, реберних кісток і нарізати невеликими шматками.
- З замоченого в молоці хліба, яйця, філе риби готується пюре за допомогою блендера.
- В отриманий фарш додаються рубана зелень, подрібнений часник, сіль і кружечки оливок.
- Отриманою масою наповнюється кондитерський мішок, який збожеволіє в рибну шкірку.
- Риба викладається на деко, змащується маслом і випікається 70 хвилин при температурі 180°C.
Як смачно запекти рибу з овочами?
Приготувати щуку з овочами можна з таких складових:
- невеликий рибної тушки;
- 3 помідор;
- 1 болгарського перцю;
- 150 р сметани;
- пучка зелені;
- лимона;
- соняшникової олії, спецій і солі.
Щоб продегустувати річковий делікатес, виконаний по цьому рецепту:
- Щука очищається, солиться, перчится і взбрызгивается лимонним соком.
- У внутрішню частину тушки поміщається промаслений пучок зелені і кілька тонко нарізаних кружечків лимона.
- Риба викладається на покритий фольгою деко.
- Зверху на щуку викладаються тонкі смужки перцю, які покриваються кружальцями помідорів.
- Блюдо взбрызгивается маслом, солиться, приправляється і накривається лимонними скибочками, після чого загортається в фольгу і відправляється для випікання в розігріту до 200°C духовку на півгодини.
Отже, якщо хочеться побалувати себе смачним річковим делікатесом і при цьому не зловживати зайвими калоріями, то щука в духовці ідеально відповідний для цього блюдо.