Щука – це не просто хижа риби, а царська, правда, до такої рибі потрібен особливий підхід. Щука в духовці у фользі виходить дуже ніжною, без запаху твані, якщо замаринувати її в соусі з додаванням лимонного соку або оцту. А щоб не зіпсувати страву дрібними кісточками, варто вибирати більш велику тушку.
Щука, запечена в духовці у фользі цілком
Не в кожної господині щука виходить ароматною і ніжною. Багато хто не може позбавитися від неприємного річкового запаху, який присутній в тушці, інші просто бояться зв’язуватися з приготуванням хижака. Але якщо вибрати правильний рецепт і знати деякі тонкощі, то можна побалувати себе і своїх близьких ситним та смачним блюдом.
Інгредієнти:
- щука вагою близько кг;
- один плід лимона;
- три ложки майонезу;
- сушена зелень;
- за пів ложечки кмину, коріандру і паприки.
Спосіб приготування:
- У черевце виснаженою і очищеної щуки кладемо кружечки цитруса, по часточці можна покласти за зябра.
- У майонез кладемо суху зелень і всі спеції.
- Обмазуємо рибу з усіх сторін соусом і кладемо на фольгу, зверху розкладаємо ще кілька лимонних кружечків, загортаємо і запікаємо 20 хвилин (температура 200°С).
Готуємо з картоплею
Щука з картоплею – це найкращий варіант не тільки для сімейного, але і для урочистої вечері.
Інгредієнти:
- щука вагою в кг;
- 650 г картоплі;
- велика цибулина;
- три ложки олії.
Спосіб приготування:
- Цибулю шаткуємо кільцями або четвертинками, кому як більше подобається. Посипаємо його сіллю, перцем і перемішуємо.
- Щуку присмачую сіллю, черевце кладемо цибулю, поливаємо рибу соком цитруса.
- Картоплю нарізаємо тонкими скибочками, приправляємо спеціями, вливаємо олію, змішуємо і перекладаємо на фольгу.
- Поверх картоплі кладемо рибу, закриваємо і відправляємо в піч на 45 хвилин (температура 180°С).
Як смачно запекти шматочками
Найпростіший спосіб приготувати щуку – це запекти її в духовці. Рибу можна приготувати цілісної тушкою або шматочками, подати з будь-яким соусом, особливо пікантно виходить з часниковою заправкою.
Інгредієнти:
- дві невеликих тушки щуки;
- цибулина;
- зелень, спеції.
Спосіб приготування:
- Щуку ріжемо на невеликі шматочки, посипаємо сіллю і перцем, перемішуємо і чекаємо 15 хвилин. Щоб позбавити рибу від відразливого запаху твані, її можна полити цитрусовим соком, яблучним оцтом або замаринувати в майонезі.
- Фольгу змащуємо олією, викладаємо шматочки риби, зверху кладемо півкільця цибулі, обертаємо і ставимо в духовку на 25 хвилин (температура 190°С). За 10 хвилин до закінчення фольгу можна відкрити.
- Готову рибку подаємо з зеленню і будь-яким соусом.
Філе щуки в духовці у фользі
Філе щуки можна просто обсмажити на сковороді, а краще запекти в духовці, додавши трохи овочів і спецій.
Інгредієнти:
- філе щуки;
- молодий кабачок;
- два невеликих томата;
- по 0,5 ложечки коріандру і паприки;
- півсклянки майонезу (сметани);
- трохи гострого стручкового перцю.
Спосіб приготування:
- Першим ділом замаринуем філе щуки в суміші з коріандру, солі і чорного перцю. Поллємо шматочки соком лимона і залишимо на 20 хвилин.
- Томати і кабачок ріжемо тонкими кружечками, а стручковий перець – кільцями, не забудьте прибрати насіння.
- В піалі змішуємо майонез з паприкою, якщо використовуєте сметану, додайте трохи солі і солодкого піску.
- Фольгу змащуємо вершковим маслом, робимо підкладку з овочів, поливаємо їх соусом, зверху кладемо філе щуки, також покриваємо її соусом. Загортаємо всю цю красу у фольгу і готуємо 45 хвилин (температура 200°С).
- Готову страву прикрашаємо половинками черрі і листочками базиліку.
З лимоном і пряними травами
Запекти ароматну щуку досить просто, для цього потрібно взяти лимон і пряні трави.
Інгредієнти:
- тушка риби;
- один плід лимона;
- по пучку зелені і петрушки.
Спосіб приготування:
- Беремо тушку і робимо по всій довжині спинки надрізи. Натираємо сіллю, перцем та іншими спеціями на ваш вибір.
- Начиняємо тушку подрібненими травами і часточками лимона, загортаємо у фольгу і запікаємо протягом півгодини (температура 200°С).
- Подаємо з відвареною картоплею і салатом.
Рецепт запікання з овочами
Багато господинь не дуже люблять готувати щуку, вважають її кістлявою і сухий. Але запечена щука може стати справжньою прикрасою святкового столу, просто потрібно знати, як правильно її готувати.
Інгредієнти:
- щука, вагою до 1,5 кг;
- за дві невеликі цибулини і моркви;
- цукіні;
- два томата;
- три бульби картоплі;
- 55 мл майонезу;
- 25 г гірчиці;
- зелену цибулю.
Спосіб приготування:
- Цибулю ріжемо півкільцями, помідори, картоплю, моркву і цукіні ріжемо кільцями, перемішуємо овочі разом з приправами, залишивши кілька кружечків моркви.
- Щуку обсипаємо сіллю, перцем і змащуємо гірчицею, робимо на тушці надрізи.
- На фользі справах овочеву подушку, зверху рибу, черевце кладемо кружечки моркви і змащуємо майонезом
- Загортаємо, запікаємо 50 хвилин (температура 170°С), потім фольгу розгортаємо і витримуємо страву в духовці ще 10 хвилин.
- Готову рибу з овочами посипаємо зеленою цибулькою і подаємо до столу.
Зі сметанним соусом
Таку смачну рибу як щука можна запекти під будь-яким соусом, наприклад, сметанним. Кисломолочний продукт зробить рибу більш ніжною і м’якою.
Інгредієнти:
- щука вагою до кг;
- сушеної і свіжої зелені;
- 125 мл сметани;
- півсклянки олії рафінованої;
- ложка соку лимона.
Спосіб приготування:
- Беремо будь-які спеції для риби, змішуємо з сіллю і лимонним соком, маринуємо.
- У сметану кладемо суху зелень, і подрібнену свіжу травичку. Приготовленим соусом обмазуємо з усіх боків тушку.
- Фольгу скроплюємо маслом, кладемо рибу, поливаємо олією, загортаємо і готуємо півгодини (температура 200°С), потім рибу відкриваємо і запікаємо ще 10 хвилин.
Готуємо з оливками
Оригінальне блюдо з щуки можна приготувати з оливками та іншими овочами. Риба в духовці виходить дуже смачною.
Інгредієнти:
- щука;
- один лимон;
- 110 г оливок;
- по одній цибулині і моркви;
- великий помідор;
- зубчик часнику;
- стакан майонезу.
Спосіб приготування:
- На підігрітому маслі пасеруємо нашатковану цибулю і натерту моркву.
- Щуку добре обмазуємо майонезом і перекладаємо на промаслений фольгу, зверху кладемо кільця цитруса і оливок, викладаємо овочеву зажарку, солимо, перчимо, збризкуємо лимоном, закриваємо і ставимо в піч на 45 хвилин у духовку (температура 200°С).
- За 20 хвилин до готовності фольгу розгортаємо, навколо щуки розкладаємо скибочки томатів і продовжуємо запікати.
Тепер ви знаєте, як приготувати щуку. Сподіваємося, що наша колекція рецептів допоможе вам ситно нагодувати сім’ю і здивувати оригінальним рибним блюдом гостей.