Під терміном «східна кухня» маються на увазі традиційні страви народів Сходу, Індії, Азії і Кавказу, а також Балканського півострова. Сюди ж ставляться страви, популярні в Китаї, Японії та ісламських державах.
Східна кухня: особливості і традиції
До характерних рис східної кухні можна віднести те, що основу багатьох страв складають баранина і рис. На сході непопулярна свинина, оскільки більшість народів сповідує іслам. А також не великим попитом тут користуються риба, яйця і сири.
Крім баранини, на Сході споживають в їжу яловичину, курку і індичку. Але це відноситься не до всіх народів. Наприклад, в Індії, де корова вважається священною твариною, корінні жителі країни її м’ясо в їжу не вживають.
Крім цього, супи, приготовані в традиціях Сходу, мають суттєві відмінності від аналогічних європейських страв. Вони густі, наваристі, а бульйон більше нагадує підливку.
Ще одна особливість східної кухні полягає в використанні великої кількості приправ в процесі приготування їжі. Більшість страв відрізняються яскравими пряними ароматами і вираженим смаком.
Десерти на Сході ароматні, нудотно-солодкі і дуже ситні. В них додають різні прянощі, горіхи, мед і патоку. Смак цих солодощів просто приголомшливий, а їх калорійність та поживна цінність дуже високі.
Найпопулярніші страви Сходу
Багато страви східної кухні здобули величезну популярність серед європейських гурманів. Причому на своїй історичній батьківщині ці страви бувають і не настільки затребувані.
Найчастіше ресторани та кафе східної кухні пропонують відвідувачам наступні страви:
- Лагман (гостра локшина). Це перше блюдо, яке містить велику кількість пекучих спецій. Основою його є локшина лагман, яку готують вручну, розтягуючи тісто.
- Шурпа. Це суп, який готують з баранини або телятини. Основний інгредієнт доповнено овочами, томатом і зеленню.
- Плов. У класичному варіанті це страва робиться на основі баранини і довгозернистого рису. Готують його у великих казанах на багатті.
- Долма (толма або сарма). Це друге блюдо, яке представляє собою суміш м’ясного фаршу і рису, загорнуту у виноградне листя. «Родичем» цієї страви є кубанські голубці, тільки начинку в них обертають капустою.
- Шаурма або шаверма. Ця страва являє собою рулет з плоскою прісної коржі або лаваша, начинений м’ясом, зеленню і овочами з приправою з гострого соусу.
Найпопулярніші страви східної кухні, які подаються на десерт, – це пахлава, халва, шербет і рахат-лукум. Їх їдять невеликими порціями, запиваючи міцним чорним кави.
Розглянемо детальніше склад і способи приготування страв, які є «візитною карткою» східної кухні.
Характеристика і рецепти перших страв
Як згадувалося вище, супи східної кухні дуже густі, рідини в них міститься зовсім небагато. Нижче наведені рецепти самих знаменитих перших страв Сходу – лагмана і шурпи.
Лагман
Основою цього першого страви є локшина, яку неважко приготувати самостійно. А для бульйону можна взяти баранину або яловичу м’якоть.
Для приготування знадобиться:
- 450 г м’яса;
- цибулина;
- 5 – 7 часникових зубчиків;
- 1 редька;
- 2 – 3 помідори;
- трохи рослинного масла;
- будь-яка зелень;
- пекучий мелений перець;
- 450 г борошна;
- 250 мл води;
- сіль.
Порядок роботи:
- З борошна і води замісити круте тісто для локшини, не забувши посолити. Потім залишити його на пару годин, накривши рушником.
- Розкачати заготівлю шаром завтовшки не більше 5 мм і розрізати широкими смужками, після чого змастити їх маслом і залишити на чверть години.
- Зі смужок скатати «ковбаски», розтягнути їх, скласти удвічі і повторити процедуру, поки не вийде тонка локшина.
- Відварити вироби в солоній воді, потім відкинути на друшляк, промити і додати рослинне масло.
- М’ясну м’якоть розрізати на невеликі шматочки і викласти в каструлю з товстими стінками, попередньо наливши в неї рослинне масло. Обсмажити м’ясо до утворення скоринки.
- Додати подрібнену цибулю і нашатковану соломкою редьку, продовжити готування.
- Ввести до складу помідори, посолити і смажити ще чверть години.
- Залити м’ясо з овочами водою і тушкувати під кришкою близько години, після чого додати зелень, часник і ретельно перемішати.
Подають локшину лагман підігрітою, затока соусом з м’яса і овочів.
На замітку. Якщо немає бажання витрачати час на виготовлення локшини, можна придбати готовий варіант з позначкою «для лагмана» на упаковці.
Шурпа
Шурпа – це традиційне блюдо узбецької кухні, яке готують з баранини і овочів.
Для роботи знадобиться:
- 350 – 400 г баранини;
- кілька бульб картоплі;
- 2 моркви;
- 2 – 3 цибулини;
- кілька соковитих помідорів;
- гострий перець;
- спеції;
- сіль;
- зелень петрушки.
Порядок роботи:
- Вимити баранину, відокремити м’ясо від кісток і нарізати шматками середньої величини.
- Покласти в каструлю кістка, нарізане м’ясо і цілу очищену цибулину, додати воду і сіль, варити протягом 2 годин.
- Очистити моркву, порізати її і додати в каструлю. Туди ж відправити нашатковану картоплю.
- Порізати цибулю і гострий перець, а коли картопля буде в стадії напівготовності, додати їх в шурпу.
- Приправити суп приправами, зеленню, дрібно порізаної м’якоттю помідорів і залишити на вогні ще деякий час.
Увага! Після того, як ємність буде знята з вогню, страва буде потрібно настояти не менше години перед подачею.
Салати зі східним смаком
Салати, приготовані за рецептами східної кухні, стануть прекрасним доповненням до тушкованого м’яса, шашлику або рибі. Розглянемо два простих і оригінальних рецепта.
Гранатовий салат з цибулею і зеленню
Незважаючи на дивне поєднання, такий салат чудово доповнить основне блюдо і додасть йому особливу пікантність.
Для приготування знадобиться:
- плід граната;
- червона цибулина;
- кріп і петрушка в рівних пропорціях;
- пекучий перець за смаком;
- сіль.
Порядок роботи:
- Розібрати гранатовий плід на насіння, видалити шкірку і перегородки.
- Порізати цибулю і гострий перець півкільцями, після чого додати овочі до гранату і перемішати, трохи придавлюючи зернятка.
- Додати в блюдо сіль, рубану зелень і подати до столу.
Перевагою цього салату є те, що він не потребує заправці. Роль соусу виконує гранатовий сік.
Теплий салат з нутом
Нут – це бобова культура, дуже популярна в країнах Азії. Його додають не тільки в салати, але і перші, і в другі страви.
Для приготування знадобиться:
- 250 г консервованого нуту;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- пучок кінзи;
- салатне олія (бажано оливкова);
- сіль.
Порядок роботи:
- Дрібно нашаткувати цибулю, подрібнити на крупній тертці моркву.
- Підсмажити інгредієнти до м’якості на рослинному маслі, потім додати нут, сіль, перемішати і накрити кришкою.
- Через 5 – 7 хвилин викласти вміст сковороди в салатницю і посипати зеленню.
На замітку. Якщо немає можливості придбати нут, можна замінити його зеленим горошком у свіжому або консервованому вигляді.
Традиційні страви з м’яса
Для приготування м’ясних страв на Сході найчастіше використовують баранину, але у Європі такі страви нерідко готують зі свининою, яловичиною і птахом. Розглянемо найбільш поширені страви з м’яса – долму і шаурму.
Долма
Для приготування цієї страви потрібно ніжні виноградні листя за кількістю порцій.
Долма робиться з наступних продуктів:
- м’ясо;
- рис;
- виноградні листя;
- зелень;
- цибуля;
- помідори;
- томатна паста;
- вершкове масло;
- приправи;
- сіль.
Послідовність роботи:
- Подрібнити на м’ясорубці м’ясо, цибулю і помідори.
- Додати у фарш відварений остиглий рис, січену зелень, вершкове масло, сіль, приправи і ретельно вимісити.
- Обдати окропом виноградні листя і залишити на 5 хвилин.
- У центр кожного аркуша покласти начинку і загорнути. Потім укласти заготовки в каструлю, залити холодною водою, додати томат-пасту і тушкувати під кришкою.
Подають страву зі сметаною, майонезом або натуральним несолодким йогуртом.
Шаурма
Рулет з лаваша з м’ясом і зеленню сьогодні можна купити практично в кожній точці швидкого харчування, але краще зробити це блюдо в домашніх умовах.
Для приготування знадобиться:
- тонкий вірменський лаваш;
- смажене м’ясо;
- огірки;
- помідори;
- салатні листя;
- ріпчаста цибуля;
- майонезний соус.
Порядок роботи:
- Обсмажити м’ясо з сіллю та спеціями, потім остудити.
- Порвати руками салатні листя, порізати зелень і цибулю, помідор і огірок нашаткувати тонкими слайсами.
- Розкласти лаваш, змастити третю його частину тонким шаром майонезу.
- Приступити до закладання компонентів. Спочатку йде м’ясо, потім цибулю, огірок, салатні листя і помідори.
- Посипати заготівлю зеленню, полити соусом і загорнути, підгинаючи краю.
- Готову шаурму обсмажити на сковороді або розігріти в мікрохвильовій печі.
На замітку. Це блюдо потрібно вжити в їжу відразу, оскільки в результаті зберігання лаваш насититься соусом і розм’якне.
Випічка східної кухні і східні солодощі
На Сході дуже популярні солодощі, які не потрібно випікати, що обумовлено жарким кліматом. Але рецептів печеної в східній кухні теж чимало. Розглянемо найбільш відомі східні солодощі – щербет і пахлаву.
Щербет
Це нудотно-солодке, містить велику кількість горіхів ласощі, популярно не тільки на сході, але і в Європі.
Для приготування знадобиться:
- по 100 г волоських горішків, фісташок і фундука;
- пачка вершкового масла;
- 500 г цукру;
- 2 банки згущеного молока.
Порядок роботи:
- Очистити горішки, обсмажити на сухій сковороді і остудити.
- У каструлю з товстим дном покласти половину цукру, вершкове масло, згущене молоко і довести суміш до кипіння, постійно помішуючи.
- Коли маса стане однорідною, висипати цукор, що залишився, додати вогонь і як тільки пісок розчиниться, зняти каструлю з плити.
- Не чекаючи, поки солодка суміш охолоне, всипати горіхи і ретельно перемішати.
- Сформувати порції, накрити плівкою і прибрати в холод на 6 – 8 годин.
Щербет буде готовий до вживання, коли повністю застигне.
Пахлава
Це випічка популярна не тільки на Сході, але й у багатьох народів Кавказу.
Для приготування знадобиться:
- 350 г горіхів;
- 350 г цукрового піску;
- 3 яйця;
- 600 г борошна;
- 450 г вершкового масла;
- 10 г сухих дріжджів;
- чайна ложка молока;
- щіпка шафрану;
- 300 мл цукрового сиропу.
Порядок роботи:
- Змочити сухі дріжджі молоком і залишити на деякий час.
- Додати просіяне борошно 100 г масла, 2 яйця і шафран. Ретельно перемішати, після чого ввести дріжджі.
- Вимісити тісто, накрити рушником і поставити в тепло на 3 години.
- Змішати горіхи з цукром, при бажанні, додати кардамон.
- Розділити тісто на 10 частин так, щоб два з них були більше інших, вони складуть верхній і нижній шар.
- Змастити деко олією і викласти на нього розкатаний до товщини 5 мм пласт, потім посипати його начинкою з горіхів. Повторити ці маніпуляції з іншими частинами. Останній шар десерту повинен складатися з тіста.
- Змастити верхівки пахлави яєчним жовтком і відправити в розігріту духовку на 10 хвилин, після чого вийняти і нарізати ромбиками.
- Прикрасити кожну порцію волоським горіхом, рясно полити розтопленим вершковим маслом і запікати протягом години.
- Готову пахлаву полити сиропом і залишити для просочення. Ласощі буде готове до вживання через 2 – 3 години.
Не варто захоплюватися східними солодощами, вживати їх потрібно в дуже невеликих кількостях, оскільки вони дуже поживні і калорійні. І якщо жінки Сходу можуть насолоджуватися пахлавою, кураб’є або щербетом скільки завгодно, тому що в багатьох країнах красивими вважаються пишні дами, то у європейців на жіночу красу дещо інша точка зору.