Традиційні страви з м’яса
Для приготування м’ясних страв на Сході найчастіше використовують баранину, але у Європі такі страви нерідко готують зі свининою, яловичиною і птахом. Розглянемо найбільш поширені страви з м’яса – долму і шаурму.
Долма
Для приготування цієї страви потрібно ніжні виноградні листя за кількістю порцій.
Долма робиться з наступних продуктів:
- м’ясо;
- рис;
- виноградні листя;
- зелень;
- цибуля;
- помідори;
- томатна паста;
- вершкове масло;
- приправи;
- сіль.
Послідовність роботи:
- Подрібнити на м’ясорубці м’ясо, цибулю і помідори.
- Додати у фарш відварений остиглий рис, січену зелень, вершкове масло, сіль, приправи і ретельно вимісити.
- Обдати окропом виноградні листя і залишити на 5 хвилин.
- У центр кожного аркуша покласти начинку і загорнути. Потім укласти заготовки в каструлю, залити холодною водою, додати томат-пасту і тушкувати під кришкою.
Подають страву зі сметаною, майонезом або натуральним несолодким йогуртом.
Шаурма
Рулет з лаваша з м’ясом і зеленню сьогодні можна купити практично в кожній точці швидкого харчування, але краще зробити це блюдо в домашніх умовах.
Для приготування знадобиться:
- тонкий вірменський лаваш;
- смажене м’ясо;
- огірки;
- помідори;
- салатні листя;
- ріпчаста цибуля;
- майонезний соус.
Порядок роботи:
- Обсмажити м’ясо з сіллю та спеціями, потім остудити.
- Порвати руками салатні листя, порізати зелень і цибулю, помідор і огірок нашаткувати тонкими слайсами.
- Розкласти лаваш, змастити третю його частину тонким шаром майонезу.
- Приступити до закладання компонентів. Спочатку йде м’ясо, потім цибулю, огірок, салатні листя і помідори.
- Посипати заготівлю зеленню, полити соусом і загорнути, підгинаючи краю.
- Готову шаурму обсмажити на сковороді або розігріти в мікрохвильовій печі.
На замітку. Це блюдо потрібно вжити в їжу відразу, оскільки в результаті зберігання лаваш насититься соусом і розм’якне.