Східна кухня: особливості і традиції, найпопулярніші страви

Традиційні страви з м’яса

Для приготування м’ясних страв на Сході найчастіше використовують баранину, але у Європі такі страви нерідко готують зі свининою, яловичиною і птахом. Розглянемо найбільш поширені страви з м’яса – долму і шаурму.

Долма

Для приготування цієї страви потрібно ніжні виноградні листя за кількістю порцій.

Долма робиться з наступних продуктів:

  • м’ясо;
  • рис;
  • виноградні листя;
  • зелень;
  • цибуля;
  • помідори;
  • томатна паста;
  • вершкове масло;
  • приправи;
  • сіль.

Послідовність роботи:

  • Подрібнити на м’ясорубці м’ясо, цибулю і помідори.
  • Додати у фарш відварений остиглий рис, січену зелень, вершкове масло, сіль, приправи і ретельно вимісити.
  • Обдати окропом виноградні листя і залишити на 5 хвилин.
  • У центр кожного аркуша покласти начинку і загорнути. Потім укласти заготовки в каструлю, залити холодною водою, додати томат-пасту і тушкувати під кришкою.

Подають страву зі сметаною, майонезом або натуральним несолодким йогуртом.

Шаурма

Рулет з лаваша з м’ясом і зеленню сьогодні можна купити практично в кожній точці швидкого харчування, але краще зробити це блюдо в домашніх умовах.

Для приготування знадобиться:

  • тонкий вірменський лаваш;
  • смажене м’ясо;
  • огірки;
  • помідори;
  • салатні листя;
  • ріпчаста цибуля;
  • майонезний соус.

Порядок роботи:

  • Обсмажити м’ясо з сіллю та спеціями, потім остудити.
  • Порвати руками салатні листя, порізати зелень і цибулю, помідор і огірок нашаткувати тонкими слайсами.
  • Розкласти лаваш, змастити третю його частину тонким шаром майонезу.
  • Приступити до закладання компонентів. Спочатку йде м’ясо, потім цибулю, огірок, салатні листя і помідори.
  • Посипати заготівлю зеленню, полити соусом і загорнути, підгинаючи краю.
  • Готову шаурму обсмажити на сковороді або розігріти в мікрохвильовій печі.

На замітку. Це блюдо потрібно вжити в їжу відразу, оскільки в результаті зберігання лаваш насититься соусом і розм’якне.

Дивіться також:  Курка в сметані – 8 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і мультиварці