Шлунки курячі тушковані в сметані – 7 рецептів приготування

Рецепти з курячими шлуночками присутні майже у всіх кухнях світу. На їх основі роблять перші та другі страви, гарячі і холодні салати. У цій рубриці ми розглянемо рецепти курячих шлунків, тушковані в сметані.

Як підготувати субпродукти до приготування

Щоб приготувати курячі шлунки смачно, необхідно правильно вибрати і підготувати продукт.

Якщо вони купуються в охолодженому вигляді, важливо звернути увагу на запах. Якісні шлуночки пахнуть так само, як і куряче м’ясо, сторонні домішки відсутня. Крім того, на субпродуктах не повинно бути нальоту та потемніння, а по структурі вони щільні і пружні.

Перед тим, як приступити до створення того чи іншого страви, потрібно підготувати шлунки (безумовно, курячі) наступним чином:

  • Розморозити їх природним шляхом, якщо вони купувалися в замороженому вигляді.
  • На 10 хвилин замочити в трохи підсоленій воді.
  • Ретельно промити під краном, дати обсохнути в друшляку.
  • Зняти ножем плівки і зайвий жирок.
  • Відварити протягом чверті години, додавши у каструлю сіль, перець горошком і лаврове листя.

Після того як субпродукти трохи охолонуть, їх можна порізати на 2 – 3 частини або використовувати цілком.

Увага! Робити якісь страви з шлунків припустиме тільки після їх попередньої обробки, у противному випадку продукт залишиться жорстким.

Шлунки курячі, тушковані в сметані в каструлі

Найпростіше приготувати курячі шлунки в сметанному соусі, використовуючи каструлю з товстими стінками.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • шлунки;
  • цибулина;
  • сметана;
  • бульйон (можна взяти той, в якому відварювати субпродукти);
  • сіль і порошковий перець, чорний або червоний.

Як загасити курячі шлунки:

  • Припускаємо на дні каструлі дрібно порізану цибулю до прозорості.
  • Кладемо шлунки, солимо і перчимо, трохи обсмажуємо.
  • Сметану розводимо бульйоном так, щоб соусу вистачило на повне покриття вмісту каструлі, і вливаємо його в ємність.
  • Тушкуємо шлунки під кришкою не менше півгодини.

Рада. Перед тим як вимкнути вогонь, варто спробувати шлунки. Якщо вони ще трохи жорсткі, потрібно продовжити час гасіння.

Готуємо на сковороді

Щоб зробити шлунки в сметані за цим рецептом, знадобиться глибока сковорода з кришкою, що щільно закривається.

Готують страву з таких продуктів:

  • шлунки;
  • цибулина;
  • морквина;
  • кілька зубчиків часнику;
  • сметана;
  • трохи зелені;
  • порошковий перець і сіль.

Готуємо шлунки на сковороді:

  • Подрібнюємо цибулину і морквину, трьом або тиснемо в пресі часникові часточки, припускаємо на сковороді.
  • Закладаємо курячі шлунки, насипаємо сіль, трохи перцю і продовжуємо готувати.
  • Вводимо в блюдо сметану, вливаємо трохи води, закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності.

Зелень можна додати в кінці готування або посипати нею порції при подачі.

Рада. У блюда з курячих шлуночків не варто сипати велика кількість спецій, вони «заб’ють» смак продукту. Солі і меленого перцю буде цілком достатньо.

Рецепт по-корейськи

Курячі шлунки дуже популярні в азіатській кухні, і тому можна зробити це блюдо по-корейськи.

Для приготування знадобляться:

  • шлунки;
  • цибуля;
  • часник;
  • бульйон;
  • соєвий соус;
  • трохи оцту, рисового або столової;
  • сіль щіпка пекучого перцю.

Як зробити блюдо по-корейськи:

  • Шаткуємо цибулю півкільцями, збризкуємо оцтом і залишаємо маринуватися.
  • Нарізаємо відварені шлуночки тонкими смужками. Чистимо і тиснемо часник.
  • Промариновавшийся цибулю припускаємо в сковороді, потім додаємо шлуночки, сіль і спеції і продовжуємо обжарку.
  • Закладаємо в блюдо сметану і часник, додаємо трохи соєвого соусу і наливаємо бульйон.
  • Обережно перемішуємо вміст сковороди, закриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися.

На замітку. Якщо хочеться спробувати гостре блюдо, краще використовувати не порошковий, а свіжий стручковий пекучий перець. Його потрібно нарізати тонкими смужками і покласти в сковороду разом з шлунками.

Курячі шлунки в мультиварці зі сметаною

В мультиварці курячі шлунки виходять м’якими і дуже смачними.

Щоб приготувати таку страву, будуть потрібні наступні продукти:

  • шлунки;
  • цибуля;
  • сметана;
  • бульйон або вода;
  • сіль;
  • трохи гірчичного порошку.

Як зробити блюдо:

  • Наливаємо в миску небагато жиру, кладемо порізану цибулю і припускаємо його в режимі смаження.
  • Додаємо курячі шлунки і продовжуємо підготовку, трохи присолив продукт.
  • Закладаємо в чашу сметану, щіпку гірчичного порошку, наливаємо бульйон і готуємо в режимі гасіння 1,5 – 2 години.

Можна замінити гірчичний порошок сухий аджикою, а також додати в блюдо під час гасіння лаврове листя для аромату.

З картоплею та грибами

Якщо зробити курячі шлунки з картоплею і грибами, не потрібно буде піклуватися про приготування гарніру.

Для роботи знадобляться:

  • шлунки;
  • картопля;
  • свіжі гриби;
  • цибуля;
  • сметана;
  • бульйон або очищена вода;
  • сіль і трохи приправ;
  • лаврове листя.

Як зробити страву з грибами і картоплею:

  • У глибоку каструлю поміщаємо шлуночки і трохи обсмажуємо.
  • Додаємо порізаний соломкою картоплю, солимо, перчимо і продовжуємо готування.
  • В окремій сковороді смажимо рубаний лук і порізані пластинками гриби, додавши трохи солі.
  • Кладемо цибульно-грибну зажарку в каструлю, обережно перемішуємо блюдо.
  • Додаємо розведену в бульйоні сметану і лавровий лист, закриваємо кришкою і тушкуємо, поки картопля не стане м’якою.

На замітку. Таке блюдо можна приготувати і в духовці, розклавши підготовлені інгредієнти по порційним горщикам і затоку соусом з сметани.

В сметанно-томатному соусі

Вигідно відтінятиме смак шлунків в сметані томатна паста, яка додасть соусу приємну кислинку.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • шлунки;
  • цибуля;
  • часникові зубчики;
  • сметана;
  • томат-паста;
  • зелень;
  • лаврове листя;
  • приправи і сіль.

Як зробити шлунки в підливці з томату і сметани:

  • Обсмажуємо в глибокій сковороді подрібнену цибулину і роздавлені зубці часнику.
  • Додаємо шлунки, приправи і сіль, продовжуємо підготовку.
  • З’єднуємо в однакових пропорціях сметану і помідорне пюре, кладемо в сковороду і перемішуємо.
  • Доливаємо в ємність воду або бульйон, додаємо лаврове листя, закриваємо кришкою і тушкуємо.

Зелень в це блюдо кладуть за кілька хвилин до готовності або під час подання.

Тушковані курячі шлунки в сметані з овочами

Це ще один варіант приготування страви, до якого не знадобиться гарнір.

Для роботи необхідні наступні продукти:

  • шлунки;
  • цибулина;
  • морквина;
  • болгарський перець;
  • помідори;
  • часник;
  • сметана;
  • трохи сухої аджики;
  • зелень;
  • сіль.

Як зробити шлунки з овочевим асорті:

  • Висипаємо в сковорідку порізану цибулю, трохи припускаємо, а потім додаємо моркву і болгарський перець.
  • Коли овочі розм’якшаться, вводимо шлунки, сіль і суху аджику, кладемо часник і продовжуємо смажити.
  • Додаємо порізані часточками помідори, чекаємо, поки вони пустять сік, а потім додаємо сметану.
  • Закрити ємність кришкою і тушкуємо блюдо.

За кілька хвилин до готовності потрібно насипати на сковорідку рубану зелень.

Готувати курячі шлунки за описаним рецептом швидко і просто. А як доповнення до них підійде відварена або смажена картопля, каша з будь-якої крупи, макарони або салат зі свіжих овочів.

Прокрутка до верху