Шніцель зі свинини – відмінне частування як для святкового, так і для повсякденного столу. Наші рецепти допоможуть вам знайти нові способи приготування цієї страви з використанням самих різних інгредієнтів – від найпростіших до досить незвичайних.
Класичний шніцель зі свинини на сковороді
Обсмажте м’ясо на сковороді просто, швидко і смачно.
Інгредієнти на 800 грам свинини:
- олія (оливкова або рослинне);
- сто грам сиру (напівтвердий);
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Свинячу м’якоть промивають під проточною водою, а після того як вода скла, додатково промакивать м’ясо серветкою.
- На разделочном столі нарізують його на плоскі порційні шматочки, розкладають їх і відбивають з двох сторін.
- Після цього заготовки посипають сіллю і обвалюють в приправах.
- Обсмажують на добре розпеченій сковороді на сильному газу спочатку з одного боку, а потім перевертають дерев’яною кописткою і прожарюють свинину з іншого.
Готові шніцелі викладають на велике плоске блюдо. При бажанні можна посипати їх тертим сиром, поки м’ясо ще гаряче.
Як приготувати м’ясну страву в духовці
Запечіть за наведеним нижче рецептом шніцель зі свинини з картоплею і грибами в духовці.
Інгредієнти на 600 грам м’якоті свинини:
- цибуля – 2 шт.;
- печериць (або інших грибів) – 200 г;
- перець мелений;
- молоко – 0,2 л;
- картопля – 7 шт.;
- сир тертий;
- два яйця (С1);
- сіль;
- борошно пшеничне – 60 г;
- жир для змащування.
Спосіб приготування:
- Свинину промивають і злегка обсушують. Розкладають на дерев’яній дошці і нарізають плоскими шматками. На рівній поверхні м’ясо відбивають молоточком з кожної сторони. Солять, натирають спеціями і перцем.
- Попередньо підготовлене м’ясо злегка обсмажують з двох сторін на сковороді.
- Очищену картоплю миють, нарізають шайбами і так само злегка обсмажують на іншій сковороді.
- Гриби подрібнюють, потім на сковороді обсмажують і їх. Цибулю нарізають півкільцями.
- Яйця розбити в миску, змішують їх з молоком (теплим), насипають дві ложки борошна і тертий сир.
- У середину форми для запікання кладуть м’ясо. По краях навколо шніцелів розкладають картоплю і рясно посипають грибами. Зверху заливають молочно-яєчною сумішшю і посипають рубаним луком.
- Блюдо ставлять у духовку і запікають півгодини. Смачного!
До того, як посмажити шніцель зі свинини на сковороді, видаліть з м’яса жилки – так воно не втратить форму. Крім того, чим менше в м’якоті прожилок, тим смачніше вийде блюдо.
Шніцель рублений з свинини
Набридли цілі шматки м’яса? Приготуйте шніцель рублений з м’яса молодої свинини.
Інгредієнти:
- кілограм свинини;
- чотири головки цибулі (ріпчастої);
- сметана – 1 склянка;
- 1 – 2 яйця;
- приправа;
- одна часточка часнику;
- 1 – 2 ст. ложки пшеничного борошна;
- сіль;
- за бажанням, 500 грам грибів.
Спосіб приготування:
- М’ясо промивають, ріжуть невеликими прямокутниками і складають у глибоку миску.
- Цибулю очистити і дрібно рубають. Часник видавлюють через подрібнювач і обидва овоча додають до м’яса.
- Склад солять, перчать, вбивають яйця, додають сметану, борошно і перемішують.
- М’ясо обсмажують на сковороді, змащеній олією. За бажанням, його можна також змішати з дрібно нарізаними грибами – вийде ще смачніше. Суміш викладають ложкою, як оладки. Приємного апетиту!
Рецепт приготування в мультиварці
Якщо у вас зовсім мало часу, а гості вже на порозі, приготувати шніцель можна в мультиварці-скороварці з додаванням картоплі та грибів.
Інгредієнти:
- півкілограма м’якоті свинини;
- гриби – 200 грам;
- сметана – 150 грам;
- картопля – 5 – 6 штук;
- цибуля;
- сіль, спеції;
- олія рослинна;
- зелень свіжа.
Спосіб приготування:
- М’ясо нарізають плоскими, бажано, квадратними шматочками і відбивають їх з двох сторін.
- Чашу мультиварки змащують рослинним маслом, включають функцію «Смаження» і обсмажують м’ясні заготовки з кожної сторони.
- В цей час дрібно рубають гриби. З картоплі знімають шкірку і нарізають соломкою. Цибулю подрібнюють.
- Підготовлені інгредієнти укладають на м’ясо в каструлю. Додають сіль, перець і приправи за смаком.
- Закривають кришкою і готують до готовності всіх продуктів в режимі «Гасіння». По готовності страву посипають дрібно порізаної свіжої зеленню.
При отбивании м’яса накрийте його целофаном або харчовою плівкою – так бризки не будуть розлітатися по кухні.
В паніровці
Для різноманітності, шніцель зі свинини запаніруйте в сухарях.
Інгредієнти на 700 грам м’якоті свинини:
- олія (оливкова) – 50 грам;
- вершки – 0,1 л;
- 50 – 60 р борошна пшеничного;
- півлітра води;
- сухарі панірувальні;
- сіль, приправи.
Спосіб приготування:
- М’ясо промивають, нарізають шматочками, розкладають на рівній поверхні і відбивають з двох сторін.
- Панірувальні сухарі змішують з вершками, додають трохи борошна і солять.
- Добре прогрівають сковороду, змащену маслом.
- М’ясо обвалюють у підготовленої суміші з двох сторін і швидко кладуть на розпечену сковороду. Смажать заготовки із закритою кришкою на сильному газу з кожної сторони. Шніцель в паніровці готовий!
Готуємо по-міністерськи
У царські часи це блюдо зі свинини назвалося «по-царськи», сьогодні ж трохи скромніше – по-міністерськи. Ділимося рецептом.
Інгредієнти:
- кілограм м’якоті молодої свинини;
- картопля – 5 – 6шт.;
- кулінарний жир (це важливо!);
- цибуля ріпчаста;
- гриби – 200 – 300 грам;
- майонезний соус;
- сир напівтвердий або твердий.
Спосіб приготування:
- М’ясну м’якоть без прожилок нарізають плоскими прямокутними шматочками. Злегка обсмажують їх на сковорідці, змащеній кулінарним жиром.
- Кладуть м’ясо на деко або в іншу форму для запікання.
- Очищену картоплю нарізують часточками і закривають їм м’ясо, укладаючи красиво і рівномірно.
- Гриби і цибулю дрібно подрібнюють і посипають ними м’ясо з картоплею. Блюдо солять, приправляють, змазують майонезним соусом (не більше 67% жирності) і посипають тертим сиром.
Майбутній шніцель відправляють в духовку запікатися до апетитної скоринки.
Шніцель відбивною з свинини
Щоб урізноманітнити наскучившее меню, приготуйте шніцель зі свинини в духовці за французьким рецептом.
Інгредієнти:
- м’якоть свинини (півкіло);
- картопля;
- три головки цибулі;
- сир тертий – 300 грам;
- майонез;
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- М’ясо промивають і залишають висохнути. Через двадцять хвилин, його гострим ножем ріжуть на порції – плоскі шматочки. Їх злегка відбивають, втирають сіль, приправи і залишають насичуватися спеціями на двадцять хвилин.
- Тим часом цибулю дрібно січуть і обсмажують до рум’яного кольору на сковорідці. Очищений картопля подрібнюють часточками і змішують з сіллю і приправою.
- У форму для запікання або на деко укладають шматки м’яса, а на нього –картоплю. Рівномірно викладають обсмажену цибулю, змазують майонезним соусом і посипають тертим сиром.
Відбивною шніцель ставлять у духовку для запікання на півгодини. Страва готова!
Віденський шніцель зі свинини
За цим рецептом запікають м’ясо у фользі порціями. Такий спосіб зручний при подачі на стіл гостям, хоч і вимагає деякого часу на підготовку.
Інгредієнти на півкіло м’яса свинини:
- цибуля – дві головки;
- картопля – 500 грам;
- сіль, спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
- М’ясо свинини промивають під проточною водою і тонко нарізають. Укладають на стіл і відбивають спеціальним молоточком.
- Картоплю чистять від шкірки і нарізають кружальцями, цибулю – півкільцями.
- Відрізають фольгу розміром 20х20 сантиметрів. Роблять десяток таких заготовок. Кожен лист змащують маслом, кладуть на нього м’ясо, картоплю, цибулю і посипають спеціями. Фольгу щільно загортають. Так роблять по черзі з кожним шматком м’яса.
- Коли всі порції будуть готові, їх укладають на сухе деко і відправляють в духовку. Запікають близько години.
Для приготування страви по цьому рецепту пошукайте на ринку віденські приправи. Тоді смак шніцеля дійсно буде відрізнятися від традиційного і обов’язково порадує і господиню, і гостей.
Варіант з додаванням сиру
Шніцель зі свинини можна приготувати з додаванням сиру і навіть шинки.
Інгредієнти на півкіло свинини:
- шинка – 60 грам;
- цибуля – дві шт.;
- борошно – 15 – 20 г;
- сметана – стакан;
- сир – 150 г;
- вода або молоко – при необхідності;
- приправи, сіль.
Спосіб приготування:
- М’ясо промивають, гострим ножем нарізають і злегка відбивають.
- Цибулю шаткують і обсмажують на сковорідці з олією.
- Шинку ріжуть соломкою, змішують з цибулею і сметаною. Додають тертий сир, борошно, трохи молока або води.
- В суміші з попереднього кроку обвалюють шматочки м’яса і обсмажують їх на сковороді. Завдяки великій кількості інгредієнтів, страва виходить смачним і ситним, тому подавати його можна і без гарніру.
Якщо ви не любитель жирної їжі або дотримуєтеся дієти, м’ясо при запіканні в духовці не викладайте на деко, змащене маслом, а на тефлоновий килимок. Його не потрібно промасливать і смажене м’ясо виходить у власному соку.
Також, якщо в м’ясі занадто багато жиру, викладіть його на гарячу сковороду жиром вниз. Так зайвий жир розтопиться, але при цьому м’якоть залишиться соковитою.
Ось так просо, буквально за годину, можна приготувати соковиті, ароматні свинні шніцелі. Таке блюдо актуально і на сімейній вечері, і на урочистому обіді. А головне, вимагає мінімум інгредієнтів і готується легко.