Якщо потрібно швидко приготувати десерт, і не хочеться возитися з випічкою, шоколадна ковбаса — найкращий варіант. Смак цих ласощів знайомий кожному з нас з дитинства, і в наші дні воно не втратило своєї популярності.
Шоколадна ковбаска за класичним рецептом
Щоб зробити шоколадну ковбасу смачною, необхідно правильно підібрати інгредієнти. Приготувати це блюдо можна на основі какао або шоколаду.
- У першому випадку слід вибирати порошок без будь-яких добавок. Найкраще підійде звичайний, «радянський» варіант.
- Шоколад треба брати гіркий і, якщо є можливість, краще придбати його на вагу.
- Тепер про печінки. Воно повинно бути розсипчастими не містити яких-небудь добавок, начебто кокосової стружки, шоколадної крихти і іншого. Ідеальний варіант — це печиво «Топлене молоко».
Готувати цю смакоту можна різними способами, але класичним вважається рецепт, згідно з яким ковбаса з печива робилася спочатку.
Для приготування знадобиться:
- 180 г вершкового масла;
- 420-450 г печива;
- 170-200 г цукру;
- 120 г гіркого шоколаду.
Порядок роботи:
- Спочатку потрібно подрібнити печиво. Можна просто поламати її на шматочки руками, а також скористатися качалкою, м’ясорубкою або блендером.
- Порізати на шматочки масло і шоколад, покласти в посуд з товстими стінками і розтопити на повільному вогні, поступово підсипаючи цукор.
- Залити крихти з печива солодкого масою і ретельно перемішати. Потім сформувати ковбаски, обернути харчовою плівкою і прибрати в холодильник.
Увага! Тримати на плиті солодку олійно-шоколадну масу потрібно до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться, інакше готова ковбаска буде «скрипіти» на зубах.
Можна полегшити цей процес, перетворивши з допомогою міксера пісок в пудру, і тільки після цього додати її до шоколаду і масла.
Шоколадна ковбаса з печива з какао
При готуванні такого десерту багато господинь використовують не гіркий шоколад, а какао-порошок. І це нітрохи не псує смак ковбаски.
В процесі роботи знадобиться:
- 500 г печива;
- 180 г вершкового масла;
- 180 г цукру;
- 30-40 г какао-порошку;
- 50 мл молока;
- куряче яйце.
Порядок приготування:
- Подрібнити печиво до стану крихти.
- Нарізати шматочками масло і розтопити на плиті, а потім додати цукор і, постійно перемішуючи, дочекатися, поки він повністю розчиниться.
- Насипати в каструлю какао, залити молоко, розмішати склад до однорідності і прибрати з плити.
- Влити глазур у крихти з печива і перемішати, а потім додати яйце і довести масу до однорідності.
- Сформувати ковбаски бажаного розміру, обернути харчовою плівкою і покласти в холодильник.
Увага! Додавати яйце ковбасу можна тільки після того, як шоколадна глазур трохи охолоне, інакше під впливом високої температури воно згорнеться і перетворитися в неапетитні «пластівці».
Як зробити ласощі зі згущеним молоком
Можна зробити цей десерт без молока. Шоколадна ковбаска з печива зі згущеним молоком вийде вже точно не менш смачною.
Для приготування знадобиться:
- банку згущеного молока;
- 420-450 м розсипчастого печива;
- 170-180 г масла;
- 50-70 г какао-порошку чи шоколаду.
Порядок дій:
- Подрібнити печиво, додати згущене молоко і вимісити до однорідності.
- Порізати на шматочки масло і розтопити на плиті, потім додати какао-порошок. Якщо використовується шоколад, його кладуть відразу ж.
- Вилити гарячу рідину до печива і згущеному молоці, розмішати, скачати ковбаски і прибрати в холод.
Щоб зробити смак шоколадної ковбаси з печива зі згущеним молоком більш насиченим, можна додати до складу подрібнені волоські горіхи або фундук.
Готуємо з печива з молоком і цукатами
Прекрасним доповненням до основних складових шоколадної ковбаси стануть цукати. Цей компонент можна вибирати будь-який, в залежності від власного смаку.
Для приготування знадобиться:
- 480-500 г печива;
- 250 мл молока;
- 110 р цукру;
- 50-70 г вершкового масла;
- 50-60 г какао;
- 120-150 г цукатів.
Процес роботи:
- Подрібнити печиво і шоколад, перемішати до однорідності.
- Розігріти на плиті молоко з цукром, додати вершкове масло, а коли суміш розтопиться, насипати какао і перемішати.
- Влити рідину у печиво і шоколад, перемішати лопаткою, а коли маса трохи охолоне, сформувати порції. Готовий десерт укутати плівкою і прибрати в холод.
Рада. Можна зробити красиву шоколадну ковбаску, взявши замість цукатів мармелад різних кольорів. Таке ласощі обов’язково сподобається діткам.
Ковбаска з горіхами
Для такого десерту можна використовувати подрібнені волоські горіхи або фундук. Деякі господині вважають за краще класти арахіс.
В процесі роботи знадобиться:
- 400 г печива;
- 150 г горіхів;
- 120 г цукру;
- 180 г масла;
- 50-80 г вершків;
- какао-порошок.
Послідовність дій:
- Подрібнити печиво і горіхові ядра, перемішати в глибокій мисці.
- Покласти в каструлю масло, налити вершки, додати цукор і прогріти на плиті, поки останній не розчиниться.
- Додати в масу какао, перемішати, а потім вилити її до печива з горіхом.
- Сформувати ковбаски, загорнути у плівку і відправити на холод.
Шоколадна ковбаса з горіхами буде готова до вживання через 2-3 години.
Десерт з шоколадом і сухофруктами
Для створення цього ласощі можна взяти родзинки, чорнослив або курагу, але смак страви вийде більш яскравим, якщо зробити асорті з сухофруктів.
Для роботи знадобиться:
- 350 г печива;
- 200 г сухофруктів;
- банку згущеного молока;
- 180 г вершкового масла;
- 50 г какао-порошку.
Порядок дій:
- Подрібнити печиво і додати до нього сухофрукти. Щоб зробити страву більш однорідним, можна пропустити курагу і чорнослив через м’ясорубку.
- Ввести в масу згущене молоко і вимісити до однорідності.
- Розтопити вершкове масло на плиті, додати какао-порошок, а потім залити цією сумішшю підготовлені інгредієнти.
Перемішати складу до однорідності, сформувати порції і прибрати в холодильник.
На замітку. Незвичайною вийде шоколадна ковбаска, якщо замінити печиво повітряним рисом.
Ласощі з бісквітної крихти
Після приготування якого-небудь десерту з бісквіту нерідко залишаються «відходи» випеченого тіста. В цьому випадку можна використовувати їх для створення ковбаски або ж спеціально придбати коржі.
Для роботи знадобиться:
- 500 г бісквіта;
- 180-200 г масла;
- 150 мл молока;
- 120 г будь-яких горіхів;
- 120 г гіркого шоколаду.
Порядок дій:
- Подрібнити бісквіт і горіхи, інгредієнти скласти в глибоку миску.
- Закип’ятити молоко і розтопити в ньому масло і шоколад.
- Вилити отриману масу до горіхів і бісквіту, перемішати і зробити ковбаски.
Рада. Щоб надати бісквіту додаткову м’якість, можна додати в ковбаску 30-40 грам коньяку або рому.
Але робити це припустимо лише у випадку, коли ласощі готується для дорослих.
Оригінальний десерт з фісташками
Коли є бажання приготувати оригінальний десерт з доступних продуктів, варто скористатися цим рецептом.
Для приготування знадобиться:
- 450-480 г печива;
- 120 г фісташок;
- 120 г цукру;
- 180 г масла;
- 120 г гіркого шоколаду;
- кунжутне насіння.
Процес приготування:
- Подрібнити печиво, роздрібнити фісташки і висипати заготовки в миску.
- Розтопити на плиті суміш масла, гіркого шоколаду і цукру, вилити до підготовлених компонентів.
- Вимісити масу, сформувати ковбаски, посипати їх кунжутом, розкласти на поліетилені і поставити в холод.
Для прикраси десерту можна використовувати не кунжутне насіння, а різнобарвну кокосову стружку.
Як зробити шоколадну ковбасу без масла
Вершкове масло, що входить до складу шоколадної ковбаси, ніяк не можна віднести до розряду легких продуктів. Деякі господині намагаються знизити рівень жирів у страві і беруть маргарин. Але є і інший спосіб, а саме — використання згущеного молока замість масла.
Якщо не було можливості придбати її у вареному вигляді, можна зробити це самостійно.
- На підготовку цієї складової потрібно затратити не менше півтора годин.
- Більш того, доведеться стежити, щоб банку постійно була вкрита водою, і доливати рідину при необхідності, оскільки в іншому випадку вона просто лопне.
- А по закінченні варіння потрібно помістити банку в ємність з холодною водою, щоб вміст швидше охололо.
Отже, щоб зробити цей десерт без масла, знадобляться такі продукти:
- 400 г печива;
- банку вареного згущеного молока;
- 150 г гіркого шоколаду;
- 50 г мигдальних горішків.
Порядок приготування:
- Розкрити банку зі згущеним молоком і викласти вміст в миску.
- Подрібнити печиво й горішки, змішати з «варенкой».
- Розділити шоколад на невеликі шматочки і розтопити на водяній бані.
- З’єднати всі підготовлені компоненти, ретельно перемішати і сформувати порції, а потім помістити їх у холодне місце, обернувши харчовою плівкою.
На замітку. Якщо не хочеться витрачати час на підготовку шоколаду, можна взяти згущене молоко з додаванням какао або кави.
Варити її не потрібно, а щоб ковбаска вийшла потрібної консистенції, знадобиться покласти побільше печива або додати до певної кількості компонентів жменя волоських горіхів.
Варіант для тих, хто на дієті
Десерти, приготовані у відповідності з наведеними вище рецептами, є досить калорійними стравами з високим вмістом холестерину. З цієї причини їх не варто споживати людям, що стежать за своєю вагою, а також тим, хто страждає захворюваннями органів травлення.
Але що робити, якщо хочеться поласувати смачною шоколадної ковбаскою? У цьому випадку варто спробувати низькокалорійний десерт на основі знежиреного йогурту і гіркого шоколаду.
Для створення страви знадобиться:
- 250-300 г печива;
- 50 г цукру (краще взяти тростинний);
- 350-400 мл йогурту 0%;
- 100 г натурального шоколаду.
Порядок роботи:
- Розділити печиво на дві частини. Першу поламати руками, другу ж подрібнити до стану крихти. Це роблять для того, щоб ковбаска придбала потрібну консистенцію.
- Використовуючи дрібну тертку, перетворити шоколад в стружку.
- Вилити йогурт в чашу блендера, додати цукор, насипати подрібнений шоколад і перебити масу до однорідності.
- Залити печиво сумішшю і ретельно вимішати.
- Сформувати ковбаски і відправити в холод.
Щоб полегшити процес роботи і не возитися з теркою, можна замість натурального шоколаду взяти какао-порошок.