Шоколадна паста – улюблене ласощі маленькими і великими сластенами. Традиційне її застосування – приготування бутербродів, але крім цього її можна використовувати як начинку для рогаликів, прошарок тортів, випічки. Способів застосування так само багато, як і рецептів приготування.
Класична шоколадна паста з шоколаду
Паста по цьому рецепту виходить дуже гладкою, схожою на густий шоколадний крем. Інтенсивність її смаку в основному визначається смаком шоколаду, тому цей продукт має бути якісним і його не варто замінювати кондитерською глазур’ю.
Пропорції інгредієнтів на одну порцію:
- 500 мл молока;
- 200 г вершкового масла;
- 100 г темного шоколаду;
- 120 г цукрового піску;
- 120 г борошна;
- 120 г какао-порошку.
Рецепт пасти з шоколаду покроково:
- У ємність відповідного розміру всипати цукор. Туди ж просіяти борошно і какао-порошок. Старанно змішати всі компоненти сипучої суміші віночком.
- Молоко довести до кипіння і тонкою цівкою влити до сухих компонентів, розмішуючи все віночком до однорідності.
- Отриману суміш повернути на плиту і уварюють до загусання. Прибрати з плити і викласти спочатку розламаний на дрібні шматочки шоколад, а потім кубики вершкового масла кімнатної температури.
- Розмішувати пасту до тих пір, поки шоколад і масло повністю не розійдуться в загальній масі. Коли шоколадна суміш охолоне, збити її трохи міксером для більшої легкості. Зберігати ласощі, переклавши в скляну баночку.
«Нутелла» в домашніх умовах
Шоколадна паста «Нутелла», яка прославила сім’ю італійських кондитерів Ферреро, популярна в куточках світу. Важливим компонентом пасти є горіхи. У класичному варіанті використовується обсмажений фундук, але в домашньому варіанті ласощі можна використовувати й інші горіхи (волоські, арахіс, лісові горіхи, мигдаль).
Перелік продуктів, що використовуються в приготуванні домашньої «Нутелла»:
- 400 мл молока;
- 400 г цукру;
- 150 г обсмажених ядер вибраних горіхів;
- 40 р борошна;
- 60 г какао-порошку;
- 100 г вершкового масла;
- 3 г солі.
Спосіб приготування:
- Масло дістаємо з холодильника і нарізаємо невеликими кубиками, щоб воно швидше досягло кімнатної температури. Горіхи розмолоти в порошок. Чим менше його часточки, тим більш однорідною буде текстура готового продукту.
- З’єднуємо молоко з цукром, борошном і какао. Цю суміш потрібно максимально ретельно розмішати, щоб не було навіть самих маленьких грудочок, і на слабкому вогні довести її до кипіння.
- Додати в ємність з булькающей сумішшю горіхову борошно і сіль. Останній компонент виступить натуральним підсилювачем смаку. Уварювати пасту до потрібної густоти.
- Потім шоколадну масу охолодити до 40-50 градусів, додати в неї масло і збити міксером до однорідної консистенції.
Як приготувати ласощі з какао
Рецепт цієї пасти відрізняється від більшості відсутністю термічної обробки, тим не менш, маса виходить густий з насиченим шоколадним смаком.
Для її приготування потрібно взяти:
- 175 мл рафінованої рослинної олії;
- 100 г обсмажених і розмелених в порошок волоських горіхів;
- 100 мл молока;
- 100 г цукрового піску;
- 50 г какао-порошку;
- 2 г ваніліну в порошку.
Як приготувати шоколадну пасту поетапно:
- В чаші для заглибного блендера з’єднати молоко і цукор. Збивати ці продукти до абсолютного розчинення всіх крупинок.
- Потім включити пристрій на максимальну потужність і тонкою цівкою ввести рослинне масло. Маса поступово густіти.
- В кінці збивання додати какао і подрібнені горіхи. Після цього збивати ще пару хвилин, перекласти в підходящу ємність і поставити на ніч у холодильник для стабілізації.
Шоколадно-горіхова паста
Горіхи – обов’язковий компонент у багатьох рецептах шоколадної пасти.
Для приготування можна використовувати, як один вид, так і суміш декількох горіхових компонентів, як в даному рецепті на основі згущеного молока:
- 370 г згущеного молока;
- 100 г перемеленого в порошок горіхового асорті;
- 150 г вершкового масла;
- 50 г темного шоколаду;
- 40 какао-порошку;
- 10 г пшеничного борошна.
Етапи приготування:
- У гаряче розтоплене вершкове масло покласти нарізаний дрібними шматочками шоколад, змішати, щоб масло і шоколад стали єдиною масою.
- Влити в отриману суміш згущене молоко, просіяти борошно з какао і поставити на плиту. Безперервно помішуючи довести вміст ємності до кипіння. Відразу зняти з вогню, всипати горіхову борошно, перемішати і паста готова.
Десерт з кавовим смаком
Легкі підбадьорливі кавові нотки не тільки порадують кавоманів, але і видадуть заряд енергії з ранку, якщо ця шоколадна паста доповнить хрусткий підсмажений тост.
Щоб приготувати підбадьорливий десерт будуть потрібні:
- 500 мл молока;
- 350 г цукру;
- 100 г вершкового масла;
- 90 г какао;
- 90 г борошна;
- 5 г розчинної кави.
Приготування:
- У каструлю з товстим дном просіяти борошно і какао, всипати каву і цукор. Розмішати сухі компоненти віночком. Далі влити молоко, розбовтати знову віночком всі грудочки до однорідності і додати вершкове масло.
- Вміст каструлі відправити на середній вогонь і, безперервно помішуючи варити до густоти. Охолодити пасту, накривши харчовою плівкою в контакт, а потім розкласти по банках.
Готуємо з білого шоколаду
Шоколадна паста з білого шоколаду по цьому рецепту готується з невеликою кількістю горіхів. В цьому випадку краще всього використовувати мигдаль, тим більше, що його можна купити у вигляді мигдальної муки.
Для приготування ласощів потрібно:
- 150 г згущеного молока;
- 100 г білого шоколаду;
- 100 г вершкового масла;
- 20 г мигдальної муки або дрібно подрібненого мигдалю.
Хід роботи:
- У ємності відповідного літражу з’єднати нарізане кубиками вершкове масло і розламаний на шматочки шоколад. На паровій бані довести ці інгредієнти до рідкого стану.
- Далі всипати мигдалеву борошно і влити згущене молоко, перемішати, щоб суміш стала однорідною. Буквально через дві хвилини після цього, зняти пасту з вогню. Після охолодження продукт готовий до вживання.
Шоколадна паста з сухим молоком
Якщо за основу пасти взяти не натуральне, а сухе молоко, то технологія приготування трохи зміниться. Зникне необхідність уварювати продукт до загустіння, а консистенцію помади завжди можна відрегулювати кількістю горіхів.
На пів-літрову баночку шоколадної пасти на сухому молоці взяти:
- 250 г сухого молока;
- 150 г цукру;
- 150 г арахісу (або інших горіхів);
- 100 мл води;
- 50 г какао;
- 50 г вершкового масла.
Хід роботи:
- Арахіс обсмажувати протягом 10 хвилин на сухій сковороді, періодично перемішуючи. Потім очистити від лушпиння, яка вже буде легко відділятися, і перебити в борошно з допомогою блендера або кавомолки. Розмір крупинок можна регулювати відповідно своїм смаковим уподобанням.
- Цукор і воду поставити на вогонь. Варити сироп п’ять хвилин після закипання, уважно стежачи, щоб цукор не пригорів. Зняти сироп з плити.
- У гарячий сироп спочатку всипати і ретельно розмішати какао-порошок. Слідом за ним відправити масло, перемішати масу, щоб вершковий продукт повністю розійшовся.
- Далі по столовій ложці в суміш вводити сухе молоко, старанно перемішуючи, щоб ліквідувати грудочки. Останніми вмішати горіхи. Після цього пасту прибрати для подальшого зберігання або подавати до столу.
Вегетаріанський рецепт з квасолі
Основний компонент веганскої шоколадної пасти – квасоля, але підійдуть будь-боби. Ідеального і гармонійного смаку кінцевого продукту можна досягти за допомогою чорної (шоколадного) квасолі завдяки її горіхового смаку.
До складу вегетаріанського варіанти шоколадної пасти входять:
- 200 г чорної квасолі;
- 90-120 г меду;
- 80 г горіхів;
- 80 г какао-порошку;
- 40 г кокосового масла.
Як зробити шоколадну пасту:
- Квасолю замочити в холодній воді на 12 годин. Можна зробити це напередодні ввечері. Набряклі у воді квасоля відварити до готовності. Горіхи обсмажити на сухій сковороді. Підготовлену квасолю і горіхи перекрутити через м’ясорубку.
- Всі складові пасти кладуть в чашу блендера і перебивають до отримання потрібної текстури. Паста повинна бути без крупинок, гладкою і однорідною. Термін зберігання такого продукту в герметично закритій банці на полиці холодильника складає до одного місяця.