Шоколадна паста – 8 рецептів в домашніх умовах

Шоколадна паста – улюблене ласощі маленькими і великими сластенами. Традиційне її застосування – приготування бутербродів, але крім цього її можна використовувати як начинку для рогаликів, прошарок тортів, випічки. Способів застосування так само багато, як і рецептів приготування.

Класична шоколадна паста з шоколаду

Паста по цьому рецепту виходить дуже гладкою, схожою на густий шоколадний крем. Інтенсивність її смаку в основному визначається смаком шоколаду, тому цей продукт має бути якісним і його не варто замінювати кондитерською глазур’ю.

Пропорції інгредієнтів на одну порцію:

  • 500 мл молока;
  • 200 г вершкового масла;
  • 100 г темного шоколаду;
  • 120 г цукрового піску;
  • 120 г борошна;
  • 120 г какао-порошку.

Рецепт пасти з шоколаду покроково:

  • У ємність відповідного розміру всипати цукор. Туди ж просіяти борошно і какао-порошок. Старанно змішати всі компоненти сипучої суміші віночком.
  • Молоко довести до кипіння і тонкою цівкою влити до сухих компонентів, розмішуючи все віночком до однорідності.
  • Отриману суміш повернути на плиту і уварюють до загусання. Прибрати з плити і викласти спочатку розламаний на дрібні шматочки шоколад, а потім кубики вершкового масла кімнатної температури.
  • Розмішувати пасту до тих пір, поки шоколад і масло повністю не розійдуться в загальній масі. Коли шоколадна суміш охолоне, збити її трохи міксером для більшої легкості. Зберігати ласощі, переклавши в скляну баночку.

«Нутелла» в домашніх умовах

Шоколадна паста «Нутелла», яка прославила сім’ю італійських кондитерів Ферреро, популярна в куточках світу. Важливим компонентом пасти є горіхи. У класичному варіанті використовується обсмажений фундук, але в домашньому варіанті ласощі можна використовувати й інші горіхи (волоські, арахіс, лісові горіхи, мигдаль).

Перелік продуктів, що використовуються в приготуванні домашньої «Нутелла»:

  • 400 мл молока;
  • 400 г цукру;
  • 150 г обсмажених ядер вибраних горіхів;
  • 40 р борошна;
  • 60 г какао-порошку;
  • 100 г вершкового масла;
  • 3 г солі.

Спосіб приготування:

  • Масло дістаємо з холодильника і нарізаємо невеликими кубиками, щоб воно швидше досягло кімнатної температури. Горіхи розмолоти в порошок. Чим менше його часточки, тим більш однорідною буде текстура готового продукту.
  • З’єднуємо молоко з цукром, борошном і какао. Цю суміш потрібно максимально ретельно розмішати, щоб не було навіть самих маленьких грудочок, і на слабкому вогні довести її до кипіння.
  • Додати в ємність з булькающей сумішшю горіхову борошно і сіль. Останній компонент виступить натуральним підсилювачем смаку. Уварювати пасту до потрібної густоти.
  • Потім шоколадну масу охолодити до 40-50 градусів, додати в неї масло і збити міксером до однорідної консистенції.
Дивіться також:  Оладки на молоці пишні — 7 рецептів

Як приготувати ласощі з какао

Рецепт цієї пасти відрізняється від більшості відсутністю термічної обробки, тим не менш, маса виходить густий з насиченим шоколадним смаком.

Для її приготування потрібно взяти:

  • 175 мл рафінованої рослинної олії;
  • 100 г обсмажених і розмелених в порошок волоських горіхів;
  • 100 мл молока;
  • 100 г цукрового піску;
  • 50 г какао-порошку;
  • 2 г ваніліну в порошку.

Як приготувати шоколадну пасту поетапно:

  • В чаші для заглибного блендера з’єднати молоко і цукор. Збивати ці продукти до абсолютного розчинення всіх крупинок.
  • Потім включити пристрій на максимальну потужність і тонкою цівкою ввести рослинне масло. Маса поступово густіти.
  • В кінці збивання додати какао і подрібнені горіхи. Після цього збивати ще пару хвилин, перекласти в підходящу ємність і поставити на ніч у холодильник для стабілізації.

Шоколадно-горіхова паста

Горіхи – обов’язковий компонент у багатьох рецептах шоколадної пасти.

Для приготування можна використовувати, як один вид, так і суміш декількох горіхових компонентів, як в даному рецепті на основі згущеного молока:

  • 370 г згущеного молока;
  • 100 г перемеленого в порошок горіхового асорті;
  • 150 г вершкового масла;
  • 50 г темного шоколаду;
  • 40 какао-порошку;
  • 10 г пшеничного борошна.

Етапи приготування:

  • У гаряче розтоплене вершкове масло покласти нарізаний дрібними шматочками шоколад, змішати, щоб масло і шоколад стали єдиною масою.
  • Влити в отриману суміш згущене молоко, просіяти борошно з какао і поставити на плиту. Безперервно помішуючи довести вміст ємності до кипіння. Відразу зняти з вогню, всипати горіхову борошно, перемішати і паста готова.

Десерт з кавовим смаком

Легкі підбадьорливі кавові нотки не тільки порадують кавоманів, але і видадуть заряд енергії з ранку, якщо ця шоколадна паста доповнить хрусткий підсмажений тост.

Дивіться також:  Чізкейк Енді Шеф – класичний рецепт і варіації

Щоб приготувати підбадьорливий десерт будуть потрібні:

  • 500 мл молока;
  • 350 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 90 г какао;
  • 90 г борошна;
  • 5 г розчинної кави.

Приготування:

  • У каструлю з товстим дном просіяти борошно і какао, всипати каву і цукор. Розмішати сухі компоненти віночком. Далі влити молоко, розбовтати знову віночком всі грудочки до однорідності і додати вершкове масло.
  • Вміст каструлі відправити на середній вогонь і, безперервно помішуючи варити до густоти. Охолодити пасту, накривши харчовою плівкою в контакт, а потім розкласти по банках.

Готуємо з білого шоколаду

Шоколадна паста з білого шоколаду по цьому рецепту готується з невеликою кількістю горіхів. В цьому випадку краще всього використовувати мигдаль, тим більше, що його можна купити у вигляді мигдальної муки.

Для приготування ласощів потрібно:

  • 150 г згущеного молока;
  • 100 г білого шоколаду;
  • 100 г вершкового масла;
  • 20 г мигдальної муки або дрібно подрібненого мигдалю.

Хід роботи:

  • У ємності відповідного літражу з’єднати нарізане кубиками вершкове масло і розламаний на шматочки шоколад. На паровій бані довести ці інгредієнти до рідкого стану.
  • Далі всипати мигдалеву борошно і влити згущене молоко, перемішати, щоб суміш стала однорідною. Буквально через дві хвилини після цього, зняти пасту з вогню. Після охолодження продукт готовий до вживання.

Шоколадна паста з сухим молоком

Якщо за основу пасти взяти не натуральне, а сухе молоко, то технологія приготування трохи зміниться. Зникне необхідність уварювати продукт до загустіння, а консистенцію помади завжди можна відрегулювати кількістю горіхів.

На пів-літрову баночку шоколадної пасти на сухому молоці взяти:

  • 250 г сухого молока;
  • 150 г цукру;
  • 150 г арахісу (або інших горіхів);
  • 100 мл води;
  • 50 г какао;
  • 50 г вершкового масла.
Дивіться також:  Дріжджове листкове тісто – 3 рецепта швидкого приготування в домашніх умовах

Хід роботи:

  • Арахіс обсмажувати протягом 10 хвилин на сухій сковороді, періодично перемішуючи. Потім очистити від лушпиння, яка вже буде легко відділятися, і перебити в борошно з допомогою блендера або кавомолки. Розмір крупинок можна регулювати відповідно своїм смаковим уподобанням.
  • Цукор і воду поставити на вогонь. Варити сироп п’ять хвилин після закипання, уважно стежачи, щоб цукор не пригорів. Зняти сироп з плити.
  • У гарячий сироп спочатку всипати і ретельно розмішати какао-порошок. Слідом за ним відправити масло, перемішати масу, щоб вершковий продукт повністю розійшовся.
  • Далі по столовій ложці в суміш вводити сухе молоко, старанно перемішуючи, щоб ліквідувати грудочки. Останніми вмішати горіхи. Після цього пасту прибрати для подальшого зберігання або подавати до столу.

Вегетаріанський рецепт з квасолі

Основний компонент веганскої шоколадної пасти – квасоля, але підійдуть будь-боби. Ідеального і гармонійного смаку кінцевого продукту можна досягти за допомогою чорної (шоколадного) квасолі завдяки її горіхового смаку.

До складу вегетаріанського варіанти шоколадної пасти входять:

  • 200 г чорної квасолі;
  • 90-120 г меду;
  • 80 г горіхів;
  • 80 г какао-порошку;
  • 40 г кокосового масла.

Як зробити шоколадну пасту:

  • Квасолю замочити в холодній воді на 12 годин. Можна зробити це напередодні ввечері. Набряклі у воді квасоля відварити до готовності. Горіхи обсмажити на сухій сковороді. Підготовлену квасолю і горіхи перекрутити через м’ясорубку.
  • Всі складові пасти кладуть в чашу блендера і перебивають до отримання потрібної текстури. Паста повинна бути без крупинок, гладкою і однорідною. Термін зберігання такого продукту в герметично закритій банці на полиці холодильника складає до одного місяця.

Прокрутка до верху