Готувати про запас шоколадні капкейки (ми частіше називаємо їх кексами) – заняття невдячне. Цей чудовий десерт зникає зі столу майже миттєво.
Класичний рецепт
Рецептів такого десерту вже предостатньо. Але традиційні шоколадні кексики, з базового списку продуктів, як і раніше улюблені багатьма.
Знадобляться:
- борошно і цукор-пісок – візьмемо по 150 г одного і другого;
- яйця – 2 штуки;
- вершкове масло (заздалегідь витягнуте з холодильника і нагревшееся до кімнатної температури) – 70 г;
- шоколад (потрібен темний) – хоча б 100 р;
- розпушувач для тіста і сода – по ½ чайної ложки кожного компонента;
- молоко – не менше 200 мл;
- екстракт ванілі – чайна ложка;
- сіль.
Всі сипучі продукти (за винятком ванілі) зсипаємо в одну миску просіваємо, акуратно перемішуємо.
Цукровий пісок і м’яке коров’яче масло перетворюємо з допомогою міксера в пишну світлу масу. В масляно-цукрову суміш додаємо яйця (тільки жовтки), шоколад (розтоплений перед цим на водяній бані). Продукти змішуємо, поки не вийде однорідна красива субстанція.
У неї всипаємо ½ борошняної суміші і вливаємо половину норми молока. Змішуємо в черговий раз. Чекаємо півхвилини і вводимо частину. Знову заважаємо. У майже готове тісто додаємо білки яєць, після того як трохи збили їх дерев’яною лопаткою. Робимо це обережно, щоб тісто не втратило повітря. Воно виходить в міру рідким.
Залишилося формочки змастити маслом і заповнити їх тестом. На 2/3, тому що від жару тісто почне «рости». Приблизно 20 хвилин в розпеченій до 175°С духовці, і капкейки можна прикрашати і пробувати.
З рідкою кремовою начинкою
Таке частування нагадує маленькі ніжні грудочки радості.
Кексики готують з:
- яйця – 3 штук;
- натурального коров’ячого масла – 100 г;
- шоколаду (в ідеалі чорний) – не менше 200 м;
- цукру-піску – достатньо 50 г;
- борошна – 60 г;
- солі – ¼ чайної ложки.
Масло не обов’язково заздалегідь діставати з холодильника. Все одно його (порізане шматочками) чекає водяна баня разом з ламаним шоколадом. Коли компоненти «попливуть», шоколадно-масляну масу перемішуємо, щоб вийшов гарний однорідний відтінок, і даємо охолонути.
Включаємо міксер і обробляємо яйця з цукровим піском, поки не доб’ємося піни. І вже в неї обережно, щоб не «здути», вводимо отримані суміші. А також додаємо сіль і борошно. Дістаємо тісто.
Виливаємо його у змащені маслом формочки і прибираємо в духовку, нагріту до 200°С. Капкейки з шоколадною начинкою повинні пробути там не довше 10 хвилин.
Готуємо на кефірі
Якщо включити кефір в список продуктів, то капкейки вийдуть такими, як люблять в Англії, особливо пишними і м’якими.
Що потрібно для випічки?
- Натуральне коров’яче масло (м’яке) – 100 г;
- цукор-пісок – 0,75 склянки;
- яйця – 2 штуки;
- кефір – не менше ½ склянки;
- борошно – півтори склянки;
- шоколад (більше підійде чорний) – 50 р;
- порошок какао – 3 столових ложок цілком достатньо;
- сода – ½ чайної ложки;
- сіль – щіпка.
Масло збиваємо з цукром. Шкодуємо руки і користуємося міксером.
Не вимикаючи прилад, додаємо в масляно-цукрову суміш яйця, по одному. За ними йдуть кефір і содовий порошок. Все це вимішуємо, але тепер застосовуємо ложку.
Далі в черзі борошно (її ми перед цим просіяли разом з какао), сіль, шматочки шоколаду. Після старанного вимішування тісто виходить.
Розподіляємо його по формах і прибираємо в розпечений до 180°С духовку. Коли після перевірки (протикання центрального кексу) дерев’яна шпажка залишиться сухою, десерт треба витягати.
Можна заповнити тестом маленькі форми, або помістити його в одну велику. У першому випадку ласощі спечеться швидше.
Шоколадні капкейки від Енді Шефа
Є один неймовірний рецепт зі структурою бісквіта і ароматом банана. Готувати з нього легко і швидко. І виходить дуже смачно. Втім, капкейки і не можуть бути іншими. Спробуємо?
Порошок какао, борошно, харчову соду і цукровий пісок висипаємо купкою в одну миску і просіваємо. Після чого все це змішуємо.
Натуральне вершкове масло розтоплюємо. Банан ріжемо тонкими кружками. Додаємо ці продукти в сипку суміш. До речі, допустимо й використання рослинної олії (без запаху). Але з коров’ячим компонентом виходить краще.
Туди ж йдуть яйця. А потім в справу вступає міксер, перетворюючи компоненти в густе однорідне тісто, в якому банана не видно.
Форми для випічки можна підготувати двома способами:
- застелити пергаментом;
- змастити будь-яким маслом і присипати борошном.
Духовці потрібна температура 160°С. Готовність шоколадних капкейків від Енді Шефа будемо перевіряти дерев’яними шпажками.
Дамо випічці трохи охолонути, обернем разом з формочками харчовою плівкою і залишимо в такому вигляді на 24 години.
Рецепт від Юлії Смол
Щоб не помилитися, будемо користуватися мерочным склянкою на 250 мл.
Отже, знадобляться:
- порошок какао – ½ склянки;
- борошно – візьмемо півтори склянки (без «шапочки»);
- молоко і цукор-пісок – вистачить ¾ склянки першого і другого;
- яйця – не менше 3, великі;
- пекарський порошок – не менше чайної ложки;
- рослинна олія (рафінована) – ¼ склянки;
- сіль – досить маленької щіпки.
Порошок какао змішуємо з ½ склянки борошна. Суху суміш просіваємо в миску. Потім пропускаємо через сито залишок борошна в компанії з розпушувачем. Залишається все сипучі компоненти перемішати. Щоб вийшло, як треба, зробимо це віночком.
В іншій ємності отримуємо, світлу піну з яєць, цукру і солі. Використовуємо міксер: смак і ніжність виробів залежать від того, наскільки добре збиті яйця.
Вливаємо в стакан молоко, додаємо до верху рослинне масло. Олійно-молочну рідину відправляємо до сипучої «компанії», також у неї йде цукрово-яєчну масу.
Останній крок – ще одне перемішування. Краще зробити його віночком. Але можна і міксером, включеним на саму малу потужність. У будь-якому випадку більше 30 секунд маніпуляція тривати не має, щоб тісто не втратило легкість.
Печемо в духовці (180°С), можна зробити це в мультиварці. 30-40 хвилин буде достатньо.
З шоколадною крихтою
У списку компонентів включений маргарин. З ним тісто для капкейків з шоколадною крихтою краще підніметься і пропечеться, ніж на вершковому маслі.
Для десерту знадобляться:
- маргарин – 150 г;
- цукор-пісок – 100 г;
- коньяк – не менше столової ложки;
- ваніль – 10 г;
- борошно – достатньо 200 г;
- шоколад, природно, чорний – 100 г;
- яйця – пара штук;
- пекарський порошок.
Маргарин збиваємо з цукровим піском з допомогою міксера. В цукрово-маргаринову масу вливаємо коньяк. Потрібно збити повторно.
Потім настає черга яєць. Вбиваємо їх у коньячну суміш, поки цукор не розчиниться остаточно. В отриману масу просіваємо борошно і пекарський порошок та не вимикаємо міксер, перевівши його на малі обороти. Має вийти тісто.
У нього обережно, вже допомогою ложки вмішуємо крихту, отриману з шоколаду.
Можна відправляти тісто у формочки, заповнюючи їх на 2/3.
Розжаривши духовку до 180 С, випікаємо десерт від 20 до 25 хвилин. Якщо є бажання, прикрашаємо верх топленим шоколадом.
З вишневою начинкою
Шоколад у поєднанні з вишнями – такого дуету будуть раді всі, а для дітвори така смакота стане справжнім подарунком.
Що потрібно?
- Шоколад (посічений, чорний) – візьмемо 350 г;
- какао-порошок – 40 г;
- кави (міцний, гарячий і чорний) – хоча б 180 мл;
- вершкове масло, не холодний – не менше 60 м;
- цукор-пісок – 190 г;
- яйця – пара штук;
- борошно – трохи менше 100 м;
- розпушувач для тіста – ½ чайної ложки;
- сіль – щіпка;
- вершки пожирніше – 250 г;
- вишні без кісточок (заморожені або у власному соку) – 150 р, враховуючи і сік;
- крохмаль, сік лимона – по ½ столової ложки одного та іншого;
- желатин – ½ чайної ложки.
Напередодні готуємо крем з вершків і шоколаду. До розтопленого шоколаду (2/3 норми) додаємо трохи нагріті вершки. Змішуємо допомогою віночка, поки не вийде однорідна шоколадно-вершкова маса приємного відтінку. Вона повинна постояти в холодильнику не менше 8 годин.
Про начинки із вишень теж треба подбати заздалегідь. Варимо на малопотужному вогні вишні, крохмаль, лимонний сік і цукор. Коли все це загусне, а цукор зникне з виду, можна прибирати зі столу. Потім додаємо замочений в холодній воді желатин. Як тільки він повністю розтане, а суміш охолоне, відправляємо її в холодильник.
Для шоколадного тіста для капкейків розтопимо в гарячому кави залишився шоколад і розчинний порошок какао. В окремій ємності з’єднуємо сипучі продукти. Цукор-пісок виключимо – його розтираємо в іншому посуді разом з маслом, застосовуючи міксер. По одному розбиваємо в цукрово-яєчну масу яйця, не вимикаючи прилад.
Тепер треба відправити туди кавово-шоколадний рідину і борошно і вимісити тісто.
Їм практично до верху наповнюємо глибокі формочки (підійдуть ті, в яких печуть мафіни). Прибираємо на 15 хвилин в разжаренную до 180°С духовку. Готові кекси ще гарячими покриваємо вишневою начинкою, а потім вершково-шоколадним кремом.
З шоколадного тіста з кремом чіз
Для такого десерту підійде рецепт будь-якого шоколадного тіста. Наприклад, описаний в попередньому рецепті. А замість вишень і вершків можна полити капкейки кремом «Чіз».
Приготуємо його з:
- вершків, хоча б 33% жирності – півлітра;
- сиру – 300 г;
- пудри з цукру – 100 г;
- шоколаду, як зазвичай, чорного – 200 р.
Важливо з точністю буквально до грама, слідувати інструкції. Тільки в цьому випадку крем вийде справжнім «Чізом» — не занадто нудотним і добре тримає форму.
Вийняти простояли 8 годин у холодильнику вершки. В окремий посуд відлити 50 грам вершків. За допомогою міксера збити їх, спочатку на середніх, після на максимальних обертах. Процес повинен тривати не менше 8 хвилин.
Не вимикаючи прилад, всипати цукрову пудру. Потім ввести в вершково-цукрову суміш сир і знову перемішати.
Закип’ятити решту вершків і залити ними шоколад. Щоб процес танення йшов швидше, можна подрібнити солодкість з допомогою ножа або поламати руками.
Шоколад розтанув відправляємо в збиту вершково-сирну масу і в останній раз включаємо міксер.