Досі не знаєте, чим здивувати своїх рідних і гостей? Тоді спробуйте приготувати вишуканий французький десерт Шоколадний фондан. «Родзинкою» страви є начинка, яка випливає з кексу. У цій статті наведено кілька рецептів від різних кухарів, але який би ви не вибрали, кожне ласощі стане шедевром.
Екскурс в історію французького десерту
Фондан – досить відомий французький десерт. Його можна зустріти в будь-якому кафе чи ресторані Франції.
Просто кажучи, це ніжний кекс з рідким центром. Його історія почалася в 1981 році, коли кондитер Лагиоль і його команда дуже довго і копітко працювали над ідеальної текстурою кексу. Одним з принципів приготування було змішання різних температур і текстур, яке в результаті привело кухаря до всесвітнього визнання.
Важливо! Для шоколадного фондана використовуйте лише темний шоколад. Вміст у ньому какао повинно бути не менше 70 %.
Тепер, дізнавшись шматочок історії десерту, пора переходити до його приготування. Пропонуємо кілька цікавих і смачних рецептів, автори яких – всесвітньо відомі кондитери.
Шоколадний фондан – класичний рецепт
Для самого простого рецепту потрібен мінімум складових:
- шоколад – 175 г;
- яйця – 4 од.;
- цукрова пудра – 200 г;
- жирно масло – 175 г;
- мука в/с – 90 р.
Покрокове опис:
- Прогріваємо духовку до 180 градусів.
- Для тіста змішуємо яєчно-цукрову суміш. В даному випадку пишність не впливає на результат, тому можна доводити склад до пишної піни або просто пропрацювати до однорідності.
- У мисці змішуємо м’яке масло з подрібненої шоколадною плиткою і маємо ємність на паровій бані.
- Шоколад розтоплюємо, помішуючи. Після, даємо йому охолонути.
- Потім вливаємо ароматний складу акуратною струменем в яєчну масу, постійно опрацьовуючи лопаткою. Сюди ж просіваємо борошно і перемішуємо знизу вгору, щоб не порушити структуру.
- Для підготовки формочок використовуємо трохи розтопленого масла і какао порошок. У попередньо змазані форми (не важливо, силіконові або металеві) заливаємо тісто на¾. Ставимо десерт випікатися в духовці 5 – 10 хвилин.
Важливо! У процесі приготування фондана духовку ні в якому разі не відкривати!
Спостерігаємо, на поверхні ласощів повинна утворитися скоринка. При натисканні кекс буде м’яким через рідкої начинки. Результат також залежить від духовки – ідеально, якщо вона з конвенцією. Так тісто пропечеться рівномірно.
Десерт подається в теплому вигляді, злегка надрізати, щоб начинка витікала.
З рідким центром і морозивом
Список необхідних продуктів:
- шоколад – 90 г;
- яйця – 1 од.;
- цукор – 25 г;
- масло – 25 г;
- борошно – 25 г;
- какао – 5 м;
- морозиво – 80 р.
Діємо наступним чином:
- Плавим масло і подрібнений шоколад. Найкраще це робити на паровій бані.
- Перемішуємо яйце і цукор, струменем невеликими порціями вливаємо в шоколадну заготівлю, постійно розмішуючи.
- Просіваємо сюди ж борошно і продовжуємо опрацьовувати складу віночком, щоб не виникли грудки.
- Готуємо форми. Духова шафа повинен бути розігрітий. Наповнюємо ємності на ⅔ і запікаємо десерт при 190 ° С протягом 5 -10 хвилин. Верхівка кексів при випіканні підсихає і піднімається, але середина при цьому залишається рідкою.
- Дістаємо порції з форм дуже акуратно – фондан крихкий, мов ялинкова іграшка.
У ресторанах такий десерт зазвичай подається з морозивом і для естетики оформляється гілочкою м’яти.
Готуємо в мікрохвильовці
Мікрохвильовка дозволяє навіть таку вишукану випічку приготувати «на швидку руку».
Склад рецепта:
- шоколад – 1 ст. л.;
- какао порошок – 2 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л;
- борошно – 40 г;
- молоко – 60 мл;
- масло пісне – 2 ст. л.;
- розпушувач – ¼ ч. л.
Приготувати шоколадний фондан можна наступним чином:
- У мисці змішуємо сухі компоненти. В цей склад наступними вводимо молоко і масло. Ретельно розмішуємо.
- Для випікання кексу підійде керамічна чашка, яка вміщує 400 мл. В цю ємність виливаємо тісто і занурюємо в нього шоколад. Під формочку кладемо паперову серветку, щоб не забруднити мікрохвильову піч.
- Випікаємо шоколадний кекс 1 хв 10 сек на максимально можливому рівні потужності вашої техніки (900 – 1000 Вт).
Фондан, приготовлений таким чином, не завжди виходить з першого разу. Щоб домогтися бажаного результату доведеться поекспериментувати з потужністю і часом запікання.
Шоколадний фондан від Юлії Висоцької
Нам необхідні:
- шоколад – 100 г;
- яйця – 3 од.;
- шматочок масла 50 г;
- цукор – 50 г;
- борошно – 75 р.
Приготування:
- Подрібнюємо шоколад і масло довільно. Змішуємо ці два компоненти і топимо звичним способом. Перемішуємо і знімаємо складу в бік.
- Збиваємо кілька хвилин яйця і цукор до приємної пишноти, сіємо в солодку масу потроху борошно.
- З’єднуємо суміші з попередніх кроків в одну. Тісто має бути однорідним, без грудок. Увага! Шоколадна маса повинна бути теплою, але не гарячою, щоб яєчний складу лише трохи заварився, але не перетворився в грудки.
- Підготуйте формочки і перелийте в них заготовку. Врахуйте, що вона не сильно піднімається, але вільний простір потрібно залишити.
- Духовка повинна бути попередньо розігріта до 180 º с, випікаємо шоколадний фондан 8 хвилин. Коли побачите, що з’явилася скоринку, виймайте кекси.
Подавати ласощі можна з полуницею, прикрасити шоколадним декором або просто посипати цукровою пудрою/какао.
Рецепт від Лізи Глинської
Необхідно заздалегідь підготувати:
- шоколад – 170 г;
- яйця – 5 од.;
- масло – 150 г;
- мука в/с – 70 г;
- цукор – 70 г;
- какао порошок – 1 – 2 ст. л.
Опис наступних дій:
- Розтоплюємо на водяній бані подрібнений шоколад і масло, вогонь середній. Коли все розтопилося, перемішуємо суміш. Даємо трохи охолонути шоколадній масі, при торканні вона буде теплою, а не холодною.
- Готуємо яєчну частину тіста: збиваємо яйця і цукор до його розчинення.
- Традиційно, з’єднуємо обидві заготовки. Просіваємо в тісто борошно.
- Для цього рецепта знадобляться формочки для льоду. Розливаємо в них шоколадну основу і відправляємо в заморозку приблизно на годину.
- Готуємо форми для випікання, як і в попередніх рецептах фондана. Для цього десерту краще підійдуть керамічні формочки. В них потроху кладемо рідке тісто, потім в центр – шоколадний кубик льоду, який вкриваємо залишками тіста. Кекс не сильно піднімається, тому можна залишити зверху вільними буквально 1 – 2 сантиметри.
- Духовка повинна бути розігріта до 180 º с. Ставимо випічку на 8 – 10 хвилин. Кекс зверху і з боків має «прихватиться», тільки після цього дістаємо його і залишаємо остигати.
- Акуратно дістаємо порції з форм, прикрашаємо пудрою і листочком м’яти. Подаємо ласощі теплим.
Як зробити в мультиварці
Необхідні компоненти:
- шоколад – 200 г;
- яйця – 2 од.;
- шматочок масла на 50 м;
- борошно – 2 – 3 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л.
Як готується ласощі:
- Готуємо формочки. Плавим шоколад з кубиком олії, періодично опрацьовуючи складу лопаткою. Коли маса розтопиться, даємо їй трохи охолонути.
- Формуємо пишну масу з яєць і цукру, перемішуємо разом з шоколадною заготівлею. Опрацьовуємо складу до однорідної структури, після чого додаємо борошно. Контролюйте цей процес, тісто має бути, як жирна сметана.
- Заповнюємо форми на половину висоти, потім кладемо в кожну по два кубики шоколаду і покриваємо тестом повністю. Відправляємо кекси в мультиварку і вибираємо програму «Випічка».
- Чекаємо, поки зверху не утвориться скоринка, потім вимикаємо прилад. На процес випікання піде приблизно півгодини.
Шоколадний фондан від Енді Шефа
Склад продуктів наступний:
- шоколад гіркий – 150 г;
- шоколад білий – 200 г;
- вершки жирні – 100 г;
- базилік – 20 г;
- масло – 170 г;
- яйця – 6 шт.;
- цукор – 150 г;
- борошно – 140 р.
Начинкою незвичайного фондана від Енді Шефа буде ганаш з білого шоколаду з ароматом базиліка.
Базилік можна замінити, наприклад, м’ятою. Але підійдуть будь-які пряні трави, використовувані для подібних десертів.
Покрокове опис:
- У сотейнику з’єднуємо базилік і вершки, чекаємо закипання і відразу вимикаємо нагрівання. Опрацьовуємо складу блендером. Поки вершково-базиликовая маса не охолола, вливаємо її в ємність з білим шоколадом, після чого знову збиваємо блендером.
- Виливаємо отриману начинку в ємність-контейнер, щоб шар вийшов не товще 1,5 див. Відправляємо його застигати на 1,5 години.
- Масло розтоплюємо з шоколадом. Рада. Спочатку розтопіть вершкове масло, а в нього вже додайте шоколад. Посудину використовуйте тільки з товстим дном, щоб маса не підгоріла і не розшарувалася. Помішуйте складу силіконової лопаткою.
- В іншій ємності збиваємо міксером цукор і яйця. Після, з’єднуємо отриманий склад з шоколадним. Змішувати потрібно максимально швидко, щоб яйця не встигли згорнутися від високої температури. Останній вводимо в майбутнє тісто борошно і лопаткою акуратно все перемішуємо.
- В підготовлені формочки вливаємо шоколадну основу і відправляємо її в холодильну камеру на 40 хвилин.
- Тим часом беремо ганаш і скачуємо чайною ложкою кульки, які знову відправляємо в холодильник.
- Дістаємо тісто через визначений час. У центр кожної порції кладемо застиглий солодкий кулька, який заливаємо рештою тестом. Відправляємо форми в холодильник на годину. Зберігатися в такому вигляді десерт може ще 3 – 4 дні, за умови, що буде накритий плівкою.
- Розігріваємо духовку до 180 º с. Випікаємо кекси приблизно 15 – 20 хвилин. Готові фонданы зверху і з боків «беруться» скоринкою, а всередині залишаються рідкими. Коли буде помітна кірка, вимкніть нагрів, але залиште ласощі в печі ще на 10 хвилин. Приємного апетиту!
Як бачимо, цей вишуканий десерт можна без праці приготувати і вдома, достатньо мати під рукою гіркий шоколад і звичайні для домашньої випічки інгредієнти. З цієї статті ви дізналися класичну технологію приготування ласощів і самі різні рецепти – від традиційного французького до авторського з базиліком. З теорією покінчено, пора втілювати солодкі мрії в життя!