Головною родзинкою шоколадного мусу є яскравий шоколадний відтінок десерту. Тому досвідчені кондитери радять використовувати класичний варіант основи – гіркий шоколад, але при його відсутності можна використовувати какао-порошок. При цьому важливо розуміти, що недостатньо просто розвести какао і відправити в холодильник, необхідно правильно вибрати інгредієнти, щоб шоколадний мус вийшов не просто смачним, а ідеальним і гідним стати частиною свята королеви.
Класичний шоколадний мус в домашніх умовах
Шоколадний мус – це темна основа. Відповідно, допустимо використання будь-якого типу шоколаду від молочного до горького. Головне – не брати кондитерські плитки: з них не вийде якісне блюдо.
Щоб приготувати шоколадний мус з найбільш традиційним рецептом слід взяти:
- шоколад гіркий, темний – 230 г;
- масло вершкове – 18 г;
- пудра цукрова – 55 г;
- яйця курячі 1С – 3 шт.
Шоколадний мус по класичному рецепту готується наступним чином:
- Шоколад розламуємо на часточки і закладаємо в миску разом з вершковим маслом.
- Встановлюємо на водяну баню і розтоплюємо.
- Відміряємо половину від необхідної маси пудри і, вливши до неї 40 мл води, робимо сироп.
- Відокремивши жовтки від білків, насамперед беремося за жовтки. Їх необхідно збити в окремій ємності, поступово вводячи підготовлений цукровий сироп. Процес збивання продовжуємо аж до повного знебарвлення маси.
- З’єднуємо дві отримані маси: шоколадно-масляну і яєчну.
- Як ми пам’ятаємо, у нас ще залишилися жовтки і половина від маси цукрової пудри. Спочатку збиваємо білки в стійку піну, а, досягнувши бажаного, додаємо пудру і знову збиваємо.
- Порційно викладаємо збиті білки до основної маси і, перемішавши, викладаємо у відповідні креманки.
Процес застигання мусу займе 5 годин і він повинен проходити в холодильнику.
Як приготувати з какао?
Рецепт стане просто незамінним у тому разі, коли весь шоколад пішов на інші потреби, а смачний десерт зробити просто життєво необхідно. Його безперечним плюсом є відсутність зайвих клопотів – робиться в два рахунки, а результат чарівний.
Для приготування візьмемо:
- 5 г желатину;
- 15 мл води;
- 100 г цукру;
- 130 г какао-порошку
- 200 мл вершків;
- 10 г ванільного цукру.
Приступимо до приготування смачного ласощі:
- Розведемо желатин. Його спочатку розчиняємо в чайній ложці охолодженої води. Потім вливаємо до нього залишки води в кількості 2 ч. л. гарячої води. Розмішуємо до повного розчинення.
- Беремо два види цукру: ванільний і звичайний – і змішуємо з какао-порошком.
- Потім вливаємо вершки і відразу починаємо збивати до отримання пишною і повітряної маси.
- Додаємо желатин і знову збиваємо.
Ось і все: залишилося тільки розкласти по формочках, трохи почекати і можна буде насолодитися смачним мусом з какао.
Шоколадний мус без додавання яєць
Яйця в ингредиентном складі багатьох страв роблять їх забороненими ласощами для алергіків. На щастя, шоколадний мус можна приготувати і без яєць.
Про те, як це зробити і що для цього потрібно, читайте далі.
Склад для віруючих і вегетаріанців:
- 450 г гіркого шоколаду;
- по 150 г соєвого молока і кокосового;
- 75 г кокосової стружки.
Приготування ґрунтується на виконанні кроків:
- Розтоплюємо шоколад.
- Додаємо до нього обидва види молока і стружку.
- Збиваємо все міксером і розкладаємо по креманкам.
Мус без яєць готовий.
Ніжний десерт зі збитими вершками
Метою є мус з повітряної, пишною текстурою, тоді вам точно сподобається рецепт з використанням вершків. Саме вони, а не желатин, дозволяє домогтися пористості мусу.
Один з найпростіших рецептів з наступним складом:
- 200 р гіркого шоколаду;
- 300 мл жирних вершків (30%).
Вершки збиваємо до повітряної піни, потім додаємо в розтоплений шоколад. Після перемішування розподіляємо по формочках і відправляємо на 30 хвилин у холодильник.
Подаємо на стіл охолодженим. Можливе використання в якості десерту, так і в ролі мусу для торта. У другому випадку масу не потрібно витримувати в холодильнику.
Шоколадний мус з желатином
Шоколадний мус з приємною консистенцію желе виходить при використанні желатину. Такий десерт можна легко втілити в життя навіть на домашній кухні.
Візьмемо на 100 г шоколаду:
- 200 мл жирних вершків;
- 1 ціле яйце і 1 жовток;
- 35 г цукру;
- 1/2 ч. л. желатину.
Приготуємо мус наступним способом:
- Готуємо желатин за вказаною на упаковці від виробника методом.
- Збиті вершки додаємо в розтоплений на водяній бані шоколад.
- Яйця: ціле і жовток – на водяній бані розігріваємо до 50 градусів і згодом збиваємо з цукром.
- Змішуємо яйця, набряклий желатин і шоколад з вершками.
Після застигання десерт буде повністю готовий.
Готуємо з додаванням бананів
Тільки цінителі ідеального смаку мусу знають, як добре банан доповнює і прикрашає яскраві шоколадні нотки улюблених ласощів. Так давайте приготуємо десерт і на підставі цього фрукта.
На 500 г бананів без шкірки візьмемо:
- 100 г шоколаду (бажано горького);
- 200 мл вершків;
- 10 г желатину;
- цукор відміряємо на око за смаком.
Інгредієнти з’єднуємо в десерт так:
- Желатин готуємо згідно інструкції на упаковці.
- Банани перетворюємо в однорідне пюре.
- Шоколад відправляємо на водяну баню і розтоплюємо.
- Вершки перетворюємо в повітряну піну.
- Змішуємо всі.
- Розформовуємо по креманкам і вичікуємо мінімум годину в режимі охолодження.
Насолоджуємося незрівнянним смаком.
Шоколадний мус, як в Макдональдсі
Звичайно, творці тане в роті шоколадного мусу, як в Макдональдсі, не розкривають секретів його приготування. Тому ми можемо лише гадати, в яких пропорціях використовуються інгредієнти в рецепті, але методом проб і помилок досвідчені кулінари змогли добитися балансу, максимально наближеного до бажаного.
Підготуйте:
- бельгійський шоколад – 150 г;
- вершки (30%) – 200 мл;
- цукор – 75 г;
- яйця – 2.
Також для прикраси десерту можна взяти какао-порошок, шоколадну стружку і апельсинові цукати.
Щоб приготувати мус, як в Макдональдсі, виконаємо маніпуляції:
- Розтоплений на водяній бані шоколад трохи охолоджуємо, змішуємо з вершками, збитими до гострих піків з 25 г цукру, і яєчними білками, також доведеними до пикообразного стану разом з залишками цукру.
- Слідом додаємо жовтки, також збиті до повної однорідності.
- Після викладання маси за формами: вистачить на 4 порції – відправляємо все в холодильник мінімум на 60 хвилин.
При подачі прикрашаємо десерт тертим шоколадом, какао і цукатами.
Рецепт приготування з сиром
Рецепт можна назвати гімном натуральності, а також багатству смаків і текстур.
Необхідні продукти:
- 150 г сиру;
- 50 г натурального йогурту;
- 7,5 г желатину;
- ст. л. какао-порошку;
- 15 мл води;
- мед в якості підсолоджувача за смаком.
Починаємо:
- Зробимо крем, з’єднавши сир, йогурт, мед і какао, а потім добре збиваємо масу.
- Розбавляємо желатин водою. Розігріваємо, але не доводимо до закипання.
- В желатинову масу вводимо крем: до пишноти доводимо міксером.
- Розкладаємо по креманкам і ставимо в холодильник до застигання.
Насолоджуємося.
Як зробити шоколадно-кавовий мус?
На 200 г молочного і гіркого шоколаду візьмемо:
- 1,5 ч. л. кави із зерен;
- 60 мл води;
- 125 вершків;
- 100 г цукру;
- 5 яєць.
- Починаємо з розведення кави в окропі: суміш повинна охолонути. Потім проціджуємо.
- Беремо 100 г кожного із зазначених видів шоколаду та розтоплюємо стандартним методом.
- Вводимо кавовий настій.
- Яйця розділити на жовтки і білки, готуємо їх окремо. Спочатку жовтки збиваємо з цукром. Потім білки збиваємо в піну. Вводимо до шоколаду.
- Вершки також збиваємо і відправляємо в загальну масу.
Викладаємо по креманкам і, охолодивши, приступаємо до дегустації.
Цитрусові нотки в десерті з апельсином
Рецепт, представлений нижче, єдиний в матеріалі, який не підходить для дитячого столу. Причина проста: інгредіентний склад містить алкогольний напій.
Склад крім 2 ст. л. коньяку:
- 25 г цукру;
- 4 яйця;
- 1 апельсин;
- 150 г темного шоколаду.
Приготування:
- Білки доводимо до стану гострих піків.
- Жовтки, додавши до них цукор, збиваємо до освітлення і збільшення в об’ємі.
- В розтоплений шоколад перетираємо апельсинову цедру.
- Слідом – коньяк, сік з того ж апельсина.
- По черзі вводимо збиті жовтки і білкову піну.
Із зазначеної кількості взятих інгредієнтів виходить близько 5-6 порцій. Кожну порцію прикрашаємо свіжими ягодами, тертим шоколадом і подрібненими горіхами.
Насолоджуємося: бо кожен рецепт подарує масу позитивних емоцій. А головне, що кожен варіант втілення улюбленого ласощі легко можна приготувати в домашніх умовах.