Цей чудовий англійський десерт дарує воістину гастрономічне задоволення. У нього ніжна, тануча текстура і приголомшливий смак. У статті буде розглянуто, як приготувати шоколадний пудинг і різні його варіації.
Класичний рецепт
Класика ніколи не старіє. Це безпрограшний варіант, який легкий у приготуванні.
Інгредієнти:
- цукор – 110 г;
- молоко – 2 склянки;
- крохмаль (кукурудзяний) – 2,5 ч. л.;
- масло – 60 г;
- яйця – 2 шт.;
- ванілін – на кінці ложки;
- какао – 2,5 ч. л.
Рецепт:
- У посуд влити охолоджене молоко і розчинити в ньому крохмаль.
- Взяти яйця, відокремити білки. В молоко в мисці ввести жовтки.
- Всипати цукор, какао, потім ванілін. Акуратно перемішати, збити.
- Молоко, його має залишитися приблизно склянку, вилити в каструльку і підігріти до кипіння. Ввести в молоко збиту суміш, регулярно помішуючи.
- Отриману масу тримати на тихому вогні приблизно 3 хвилини, не припиняючи заважати.
- Коли суміш загусне, додати вершкове масло. Як слід перемішати.
- Пудинг сервірувати в скляних вазочках або керамічних формах. Залишити остигати. Потім поставити охолоджуватися в холодильник.
Чудовий англійський десерт готовий!
З додаванням бананів
Оригінальний варіант відомого рецепта, який сподобається не тільки дорослим, але й дітям.
Інгредієнти:
- борошно – 4-5 ст. л.;
- сіль – пучку;
- молоко – 3 склянки;
- банани – 3 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- цукровий пісок – 120 г;
- ванілін – на кінці ложки;
- печиво (бісквіт) – 200 р.
Рецепт:
- В молоко всипати цукор, після чого ввести борошно, бажано просіяне, і сіль. Відправити суміш на плиту. Ретельно заважати. Коли на поверхню молока почнуть підніматися бульбашки, слід зробити менший вогонь і ще пару хвилин погріти суміш. Прибрати з плити.
- Яйця помістити в окремий посуд. До них додати приблизно третину суміші, яку тільки що зняли з плити, і ретельно змішати.
- Масу, що залишилася, повернути на вогонь, повільно ввести яєчну суміш, перемішати. Почекати до виникнення бульбашок і варити ще 2 хвилини. Прибрати з вогню, додати ванілін, знову перемішати. Дозволити охолонути хвилин п’ятнадцять.
- В індивідуальні вазочки або одну велику форму викласти бісквітне печиво, на нього – порізані кружечками банани (краще вибирати дуже стиглі, м’які).
- Якщо грудочки все одно утворилися, масу можна процідити. Залити нею нижній шар.
- Повторно викласти печиво і банани.
- Вилити решту пудингову суміш. Залишити в холоді на 4-5 годин.
Перед сервіровкою десерт за бажанням посипати роздрібнений печивом або вафлями.
В мікрохвильовці
Нескладна інструкція про те, як приготувати пудинг з какао в мікрохвильовій печі.
Інгредієнти:
- цукор – 2/3 склянки;
- борошно – ¾ склянки;
- масло – 80 г і 50 г соус;
- яйця – 3 шт.;
- розпушувач (або гашене сода) – 1 ч. л.;
- вершки 30% – 3 ст. л.;
- какао – 2 ст. л;
- подрібнений мигдаль – ¼ ст.;
- шоколадна плитка – 120 р.
Рецепт:
- Розм’якшити вершкове масло, розтопити. Дозволити трохи охолонути.
- Цукор додати до яєць, спінити в пишну масу.
- Ввести муку, яку необхідно просіяти разом з какао і розпушувачем.
- Ввести мигдальне крихту і масло. Отриману суміш збити до повітряної консистенції.
- Викласти отриману суміш у форму, в якій можна готувати в мікрохвильовій печі. Випікати при потужності 800 Вт 5-6 хвилин. Остудити, можна потримати десерт в холодильнику
- Для шоколадного соусу розм’якшити масло і подрібнену шоколадну плитку. Перемішати з густими вершками.
Перед тим, як поставити десерт на стіл, його необхідно полити отриманим топпінгом.
Шоколадно-ванільний пудинг
Інгредієнти:
- цукровий пісок – 120 г;
- борошно – 60 г;
- молоко – 650 мл;
- масло – 30 г;
- цукор (ванільний) – 20 г;
- какао-порошок – 30 р.
Рецепт:
- У каструльку відправити цукор, додати до нього просіяне борошно. Перемішати.
- До цукру вилити півлітра молока, перемішати і відправити на плиту. Вогонь краще вибрати середній. Готувати, не перестаючи помішувати, тому що борошно може з’єднуватися в згустки і пригоріти на дні посуду.
- У напівфабрикат покласти вершкове масло і продовжувати варити, помішуючи, не допускаючи грудок.
- Вогонь слід трохи зменшити, після чого готувати дві-три хвилини, поки не загусне. При цьому не можна забувати весь час помішувати масу.
- Вилити половину пудингу в окрему ємність, до решти гарячої суміші всипати ванільний цукор.
- Підігрівати суміш на сильному вогні, весь цукор повинен розчинитися. Суміш необхідно весь час помішувати, щоб вона залишалася однорідною. Отриману ванільну частина десерту зняти з плити і залишити охолоджуватися.
- У отставленную частина влити півсклянки молока і всипати какао-порошок. Старанно змішати і приблизно хвилину підігрівати на помірному вогні, все так само перемішуючи.
- Якщо какао схоплюється грудочками, суміш можна розбити заглибним блендером. На цьому готова шоколадна частина. Її теж треба остудити.
- Пора збирати ласощі. Для цього краще підійдуть прозорі стаканчики, тоді всі шари будуть видні. Укласти шарами поперемінно шоколадний і ванільний пудинги. Черговість не принципова. Після кожного шару залишати в холодильнику на 6-10 хвилин, щоб суміш застигла, і шари не змішувалися.
Перед подачею зібраний десерт краще потримати кілька годин у холодильнику. Зверху можна покласти свіжі ягоди і м’яту.
З сирним смаком
Класичний рецепт, заснований на англійських традиціях. Його легко можна змінювати і доповнювати, але і такий десерт дуже смачний і ніжний.
Інгредієнти:
- цукор-пісок – 140 г;
- сир – 700 г;
- сіль – пучку;
- борошно – 300 г;
- цукор (ванільний) – 2 ч. л.;
- яйця – 3 шт.;
- розпушувач (або гашене сода) – ¼ ч. л.
Рецепт:
- Помістити в миску сир. Ввести до нього ванільний і звичайний цукор.
- Розбити яйця, відокремити білки, залишити в окремому посуді. Жовтки ввести в сир.
- Ретельно вимісити сир, використовуючи міксер.
- Всипати борошно, перемішати з сиром в однорідну масу. Тісто має бути тугим.
- Повернутися до білків, додати в них. Збити до м’яких піків.
- Перекласти менше половини збитих вершків до сиру. Перемішувати акуратно, від країв до центра, щоб піна не втратила легкість. Потім вилити решту білок і знову обережно перемішати.
- Змастити форму для випічки вершковим маслом, викласти в неї масу.
- Готувати в духовці, встановити температуру 180 градусів за Цельсієм, випікається п’ятдесят хвилин. Готовність, як зазвичай, визначати дерев’яною зубочисткою.
- Коли десерт буде готовий, вийняти його з духовки, залишити охолонути. Десяти хвилин буде достатньо. Витягти з форми, і можна подавати.
Перед подачею буде не зайвим посипати десерт шоколадкою стружкою.
Готуємо в мультиварці
Як зробити шоколадний пудинг, використовуючи розумну піч?
Інгредієнти:
- цукровий пісок – ½ склянки;
- молоко – літр;
- манка – 110 г;
- масло – 70 г;
- яйця – 2 шт.;
- шоколад – 80 р.
Рецепт:
- Молоко вилити в чашу мультиварки і нагрівати до появи бульбашок, використовуючи найбільш зручний і звичний режим.
- Покласти шоколад, додати вершкове масло і цукор. Всі інгредієнти повинні повністю розчинитися, а суміш стати однорідною.
- Ввести в отриману масу манну крупу, регулярно помішуючи, щоб крупи не утворилися грудочки.
- Пудинг залишити в мультиварці на п’ять хвилин в режимі «Мультиповар» при температурі 100 градусів.
- Приготовлену масу розкласти по формах, трохи остудити і відправити в холодильник на дві години до повного загусання.
Після того, як десерт застиг, його можна доповнити будь-яким соусом або посипкою.
Шоколадний пудинг з ніжною серединкою
Для приготування потрібно:
- масло – 115 г;
- яйця – 3 шт.;
- шоколад – 100 г;
- жирні вершки для збивання або готові, збиті;
- цукор – ¾ склянки;
- цукор (ванільний) – 2 ч. л.;
- борошно – ½ склянки.
Рецепт:
- Викласти шоколад в каструлю, відправити до нього олію. Розтопити на вогні або на водяній бані. Акуратно перемішати віночком і залишити остуджуватися.
- В отриману рідку суміш ввести один за одним яйця, потім цукор, ванільний цукор (або пару крапель екстракту ванілі), потім борошно. Ретельно перемішати.
- Підготувати духовку, вона повинна нагрітися до 200 град. Форму помазати попередньо рослинною олією або вершковим маслом.
- Розподілити пудинг по підготовленій формі.
- Готувати в духовій шафі при 200 градусах протягом 10-12 хвилин. Пудинг з зовнішньої сторони запікається, стає щільним, а всередині виходить напіврідка і тягуча серцевина. Якщо запікати його занадто довго, можна отримати в результаті кекс.
- Дістати десерт, прикрасити збитими вершками.
Цей десерт вийде особливим з-за його незвичайного наповнення, тому пудинг підійде абсолютно для будь-якого свята.