Шоколадний торт — це ніжний, корисний і дуже смачний десерт, не залишає байдужими навіть тих людей, які не вважають себе ласунами. А простота виконання дає можливість побалувати шоколадним десертом своїх домочадців не тільки у свята, але і під час вечірнього чаювання після тривалого трудового дня.
Класичний шоколадний торт в духовці
Десерт за класичним рецептом, будучи основою для подальших експериментів, готується дуже просто і швидко з таких продуктів:
- вершкове масло — 200 г;
- борошно — 400 г;
- цукор (білий і коричневий) — по 120 г;
- какао — 180 г;
- сода — 5 м;
- сіль — щіпка;
- яйця — 2 шт.;
- сметана — 120 г;
- ванілін — 1 пакетик;
- крем з шоколаду — 900 р.
Процес приготування полягає в наступному:
- У глибокій мисці змішуються сипучі інгредієнти.
- У сотейник з 250 мл води міститься масло, після чого вміст доводиться до кипіння і з’єднується з сипучими за допомогою міксера.
- У миску додаються по черзі яйця, сметана і ванілін.
- Отримана однорідна маса виливається в застелені пергаментом дві форми для випікання коржів.
- Бісквіт випікають в попередньо розігрітій до 180°C духовці протягом 35-40 хвилин.
- Готові коржі змащуються шоколадним кремом — на перший корж, змащений ¾ крему, викладається другий, по поверхні якого розподіляється частина.
- Десерт поміщається в холодильну камеру для просочення на 6-8 годин.
Шоколадно-банановий десерт
Поєднання бананів, шоколаду і бренді подарує незабутню насолоду.
Щоб створити шоколадно-банановий торт необхідні:
- борошно — 200 г;
- цукор — 280 м;
- какао — 50 г;
- розпушувач — 10 г;
- яйця — 4 шт.;
- банани — 2 шт.;
- кава розчинна — 200 мл;
- бренді — 60 мл;
- шоколадна глазур — 120 г;
- крем з вершків — 300 р.
Щоб покуштувати шматочок тане в роті десерту, необхідно:
- З яєць, збитих з 230 г цукру і змішаних з борошном, какао і розпушувачем, випікається бісквітний корж протягом 35-40 хвилин при температурі 180°C.
- Корж остуджується і розділяється на дві половинки.
- Банан ріжеться кільцями.
- Гарячий кави змішується з цукром і бренді.
- Після охолодження нижній корж взбрызгивается половиною суміші і змащується половиною крему з вершків.
- На кремову масу викладаються банани, які покриваються рештою вершками.
- Зверху поміщається другий корж, який взбрызгивается другою половиною кавового напою.
- Фінальний етап — торт поливається глазур’ю і поміщається в холодильник на півгодини для просочення.
Млинцевий шоколадний торт
Оригінальний рецепт, для виконання якого не потрібно духова шафа.
Перед початком приготування необхідно підготувати такі складові:
- борошно — скільки піде;
- цукор — 50 г;
- молоко — 300 мл;
- яйця — 2 шт.;
- крем з какао — 300 р.
Млинцевий торт готується наступним чином:
- В окремому посуді замішується тісто для млинців: молоко, цукор і яйця збиваються, після чого рідина поступово додається просеянная борошно до придбання тестом однорідної сметанною консистенції.
- На гарячій сковороді млинці готуються середньої товщини.
- Після охолодження кожен млинець промащується підготовленим кремом.
- Для просочення отриманий десерт оговтується в холод на 2-3 години.
Рецепт приготування з вишнею
Торт з вишнею готується так само швидко, як і з’їдається.
Для створення десерту необхідно мати під руками продукти за нижче поданим списком:
- борошно — 100 г;
- какао — 100 г;
- крохмаль — 20 г;
- яйця — 5 шт.;
- розпушувач — 10 г;
- цукор — 300 г;
- масло вершкове — 100 г;
- заморожені вишні — 400 г;
- крем з вершками — 800 г;
- шоколадна стружка для прикраси.
При приготуванні слід дотримуватися таких етапів:
- У глибокій мисці збиваються яйця з ¾ цукру і змішуються з просіяним борошном, какао, крохмалем і розпушувачем.
- В отриману масу додається розтоплене масло.
- Тісто розливається по двом підготовленим формами, які відправляються в розігріту до 180°C духовку на півгодини.
- З вишень, залишився цукру і 50 мл води готується сироп: у каструлі близько 10 хвилин в киплячій солодкій воді проварюються вишні на середньому вогні.
- Після охолодження коржі розрізають на половинки, на поверхні кожної з яких розподіляється сироп з вишнями в рівних кількостях.
- Зверху на вишні викладається крем.
- Верхній корж прикрашається за допомогою шоколадної стружки.
Коржі в мультиварці
У разі відсутності духовки не варто впадати у відчай.
Бісквітні коржі, які є основою десерту, без праці можна приготувати за допомогою мультиварки.
Для цього потрібні:
- борошно — 400 г;
- какао — 120 г;
- яйця — 2 шт.;
- розпушувач — 10 г;
- цукор — 480 м;
- олія соняшникова — 125 мл;
- сода — 7 г;
- молоко — 250 мл;
- вода — 250 мл;
- ванільний цукор — за бажанням.
Шоколадний торт в мультиварці готується наступним чином:
- Борошно просіюється в миску, куди потім додаються цукор, какао, розпушувач і соду.
- В іншому посуді за допомогою міксера збиваються яйця, до яких додаються масло і молоко.
- Рідка суміш вливається в ємність з сухими компонентами.
- Після того як тісто введеться окріп, маса виливається в змащену маслом чашу мультиварки.
- Коржі випікаються в режимі «Випічка» на протязі години.
- Після готовності корж, при бажанні, розрізається на декілька частин, які змащуються кремом за вибором кулінара.
З горіхами
Шоколадний торт з горіхами являє собою прекрасний десерт, що поєднує смак шоколаду, волоських горіхів, повітряного бісквіта і ніжного крему.
Щоб створити торт по цьому рецепту знадобиться:
- борошно — 180 г;
- какао — 50 г;
- яйця — 3 шт.;
- розпушувач — 10 г;
- цукор — 120 г;
- горіхи (очищені) — 150 г;
- крем з вершками — 400 г;
- глазур для прикраси.
При приготуванні:
- Горіхи подрібнюються за допомогою блендера.
- Яйця збиваються з цукром до стійкої піни в окремій ємності, куди викладаються борошно, горіхи, розпушувач і какао.
- Після отримання однорідної консистенції тісто розподіляється у попередньо підготовленій формі для випікання коржів, яка накривається фольгою.
- Корж випікається 40 хвилин в духовій шафі при температурі 180°C.
- Після того як корж охолоне, він ділиться на три частини, кожна з яких змащується кремом зі збитих вершків.
- Верхній шар покривається глазур’ю.
- Торт поміщається в холодильну камеру для просочення на 4 години.
Простий шоколадний торт без випічки
Оригінальний рецепт смачного десерту, виконання якого під силу навіть дитині.
Досить придбати такі продукти:
- пісочне печиво — 400 г;
- горіхи (очищені) — 150 г;
- масло вершкове — 100 г;
- ягоди та горіхи — для прикраси;
- шоколадний крем — 400 р.
Щоб порадувати домочадців десертом до чаю, дотримуйтесь таким алгоритмом:
- В окремому посуді змішуються подрібнені горіхи, печиво і м’яке масло до однорідної маси.
- Отримане тісто викладається форму, яка поміщається в холодильник.
- У цей час готується шоколадний крем і розподіляється поверх тіста.
- В кінці, оригінальний торт прикрашають ягодами і цільними горіхами.
- До столу десерт подається не раніше, ніж через 4 години.
Бісквітна випічка на окропі
«Шоколад на окропі» дуже просто створити з таких інгредієнтів:
- цукор — 480 м;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 400 г;
- молоко — 250 мл;
- масло (підступах д.) — 120 мл;
- какао — 100 г;
- розпушувач — 10 г;
- сода — 8 р.
Щоб спекти рівна і апетитний бісквіт:
- У глибокій мисці змішуються всі сухі компоненти.
- Яйця злегка збиваються віночком, після чого до них додаються молоко і масло.
- Потім в окремому посуді змішуються сухі і рідкі компоненти і ретельно вимішуються.
- У тісто вливається 200 мл окропу.
- Маса в черговий раз перемішується і виливається в застелену пергаментом форму.
- Випікання здійснюється протягом 35 хвилин при температурі 180°C.
Після того як готовий корж охолоне, його можна розділити на кілька частин і змастити кремом, який припаде до смаку кухареві і гостям.
Ніжний — на кефірі
Смачний і дуже апетитний торт на кефірі зі сметанним кремом готується з таких компонентів:
- цукор — 480 м;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 400 г;
- молоко — 300 мл;
- масло (підступах д.) — 50 мл;
- какао — 50 г;
- горіхи для прикраси;
- сода — 8 г;
- шоколадний сметанний крем — 500 р.
Дотримуючись такого алгоритму, господиня без праці порадує членів сім’ї і гостей ситним та смачним десертом.
- В одній мисці змішуються сухі складові, в іншій — рідкі.
- Після, вміст двох мисок об’єднується і вимішується до однорідної структури.
- Тісто виливається в форму, яка відправляється на 40 хвилин в духову шафу, розігрітий до 180°C.
- Після охолодження корж ділиться навпіл.
- Кожна половинка промащується сметанним кремом.
- Для прикраси використовуються подрібнені горіхи.
- Готовий торт витримується в холодильнику близько 3 годин для просочення.
Три шоколаду
Це кулінарний виріб з ніжним смаком і повітряної структурою коржів, для приготування якого потрібно обзавестися таким продуктовим набором:
- цукор — 150 г;
- яйця — 4 шт.;
- борошно — 100 г;
- масло вершкове м’яке — 100 г;
- ванільний цукор — 5 г;
- розпушувач — 10 г;
- лікер Бейліз — 50 мл;
- вершки -100 мл;
- шоколад чорний — 100 г;
- шоколадна глазур — 120 р.
Для мусу:
- желатин порошковий — 24 м;
- молоко — 180 мл;
- «Бейліз» — 120 мл;
- шоколад (чорний, молочний, білий) — 200 г;
- масло — 90 г;
- вершки — 900 мл.
У перший день готуються коржі:
- На водяній бані розтоплюється шоколад.
- В окремій ємності ⅓ частина цукру збивається з маслом до однорідності. До них після остигання додається шоколад.
- Після чергового збивання до вершково-шоколадній масі додаються відокремлені жовтки, ванільний цукор, борошно і розпушувач.
- В іншій мисці збивається цукор, що залишився з білками.
- Маси з різних ємностей об’єднуються.
- Тісто випікається у формі, застеленому пергаментом, 30 хвилин при температурі 170°C.
Після охолодження корж накривається рушником і залишають на ніч при кімнатній температурі.
На другий день:
- Готовий корж поміщається у високу форму і заливається розчином з лікеру і вершків, після чого поміщається в морозилку.
- У цей час у ⅓ частина молока для мусу вводиться 8 г желатину.
- Після набухання желатин повністю розчиняється в молочному продукті на водяній бані і з’єднується з ⅓ лікеру.
- Далі на каструлю з киплячою водою поміщається ємність з чорним шоколадом і ⅓ частиною масла.
- Коли шоколадна маса розтопиться, вона змішується з желатинової.
- Після перемішування в масу поміщається третину збитих вершків, потім мус викладається зверху на корж, що переставляється в холодильну камеру.
Таким же чином готуються муси з молочним і білим шоколадом, а потім по черзі выкладывающиеся на корж.
На третій день торт звільняється від форми, заливається шоколадною глазур’ю і подається до столу.
Італійський десерт «Тенерина»
Ще одна варіація приготування шоколадного десерту з таких продуктів:
- цукор — 150 г;
- яйця — 3 шт.;
- борошно — 60 г;
- молоко — 60 мл;
- масло вершкове м’яке — 100 г;
- шоколад чорний — 200 р.
Спосіб приготування:
- На паровій бані розтоплюються шоколад і масло.
- Жовтки збиваються до стійки піни з ½ частиною цукру, після чого з’єднуються з шоколадною масою, борошном і молоком.
- В окремому посуді збиваються білки з цукром, що залишився.
- Коли утворюється піна, білкова маса вводиться в тісто, яке після перемішування виливається в обсипану борошном форму.
- Корж випікається 30 хвилин при 180°C.
- Прикрашається десерт, як правило, цукровою пудрою.
Шоколадно-муссовый торт
Для створення дуже шоколадного кулінарного виробу, від якого просто неможливо відірватися, будуть потрібні:
- борошно — 200 г;
- какао — 80 г;
- яйця — 4 шт.;
- цукор — 240 г;
- желатин порошковий — 20 г;
- молоко — 60 мл;
- вершки — 400 г;
- сметана — 300 г;
- шоколад чорний — 200 г;
- цукрова пудра — 250 г;
- ганаш — 200 р.
Готується таким чином:
- З борошна, какао і яєць, збитих з цукром, готується тісто для бісквіта, який випікається на 180°C близько 30 хвилин.
- В молоко поміщається желатин, який після набухання повністю розтоплюється на паровій бані.
- В окремому посуді збиваються вершки, сметана і цукрова пудра, до яких поступово додається розтоплений шоколад.
- Для отримання мусу шоколадна маса збивається разом з желатином до легкості.
- Остиглий бісквіт ділиться навпіл.
- На нижню частину викладається отриманий мус, а для прикраси верхнього коржа використовується ганаш.
- Через 3-4 години торт готовий до вживання.
«Празький» — покроковий рецепт
Торт, який користувався величезною популярністю в Радянський період історії, для приготування якого у домашніх умовах знадобляться:
- борошно — 1100 м;
- какао — 40 г;
- яйця — 6 шт.;
- цукор — 150 г;
- масло вершкове — 240 г;
- молоко згущене — 130;
- абрикосовий джем — 50 г;
- шоколадна глазур — 200 р.
Схема приготування передбачає наступні дії:
- З яєць, збитих з цукром і сполучених з борошном, ¾ какао масла ¼ готується тісто для бісквіта, выпекающегося 30 хвилин на 180°C.
- У каструлі віночком злегка жовток збивається з 20 мл води і згущеним молоком.
- Вміст каструлі розігрівається до загустіння і потім остуджується.
- До збитого масла додається загустілий сироп і залишився какао.
- Через 8 годин корж ділиться на три частини, дві з яких змащуються приготованим кремом.
- Верхній шар змащується джемом і поливається глазур’ю.
- Ночі буде для просочення достатньо.
Французький торт шоколадний
Чашечка кави з десертом, приготований за цим рецептом, підбадьорить навіть після дуже важкого дня.
Для нього необхідні:
- борошно — 75 г;
- яйця — 6 шт.;
- цукор — 150 г;
- шоколад чорний — 200 г;
- масло вершкове — 150 р.
Готується торт у вигляді пирога:
- Розтоплений шоколад змішується з маслом, до яких потім додаються борошно і цукор.
- Яйця забиваються по одному в тісто, яке після перемішування виливається у форму і відправляється в духову шафу на 20 хвилин.
З чорносливом
Коли шоколадний десерт хочеться трохи урізноманітнити, можна використовувати сухофрукти.
Для приготування знадобиться:
- цукор — 300 г;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 200 г;
- молоко — 200 мл;
- маргарин — 150 г;
- какао — 50 г;
- розпушувач — 12 м;
- оцет — 15 мл;
- заварний крем — 300 г;
- чорнослив — 100 г;
- шоколадна глазур — 100 р.
Щоб насолодитися новим смаком:
- В одній мисці об’єднуються борошно, какао і розпушувач, а в іншій збиваються маргарин, цукор і яйця.
- Суха маса з’єднується з яєчною, після чого до тесту додається штучно скисленное молоко.
- З отриманого тесту випікається бісквітний корж, який ділиться на дві частини після остигання
- В заварний крем, яким буде змазуватися нижній корж, додається подрібнений чорнослив.
- Верхній шар поливається шоколадною глазур’ю.
Шоколадний «Медовик»
Господиням, які вже стикалися з приготуванням медівника, виконання цього рецепту не складе ніякої праці.
Для приготування знадобиться:
- масло (злив.) — 90 г;
- цукор — 150 г;
- мед — 80 г;
- сода — 10 г;
- яйця — 3 шт.;
- какао — 50 г;
- борошно — 400 г;
- шоколадно-сметанний крем — 900 р.
Спосіб приготування:
- Посуд з цукром, медом і маслом, поміщають на водяну баню.
- Після часткового розчинення цукру додається сода, все перемішується і ємність знімається.
- До вмісту додаються яйця і в черговий раз все добре перемішується.
- Після того як будуть додані какао і 300 г борошна, тісто обертається харчовою плівкою і забирається на 30 хвилин у холодильник.
- Від підійшов тесту відщипують кульки, з яких на присипаному борошном столі розкочуються коржі необхідного діаметра і товщини (при необхідності можна використовувати тарілку потрібного діаметра для обрізки надлишків).
- Заготовки випікаються на 180°З за 4 хвилини кожен.
- Готові коржі змащуються сметанним кремом і складаються стопкою.
- Торт готовий до вживання через 2 години.
Рецепти шоколадного крему
Шоколадний крем для торта може готуватися з різних інгредієнтів, що дозволяє експериментувати зі смаковими якостями готового десерту.
З какао-порошку
Для отримання крему з какао маси в 700 р необхідні:
- молоко — 400 мл;
- какао — 150 г;
- вершкове масло — 120 г;
- яйця — 2 шт.;
- цукор — 100г.
Щоб змастити коржі кремом, приготовленим з какао—порошку:
- У сотейник з закипевшим молоком додаються цукор і какао, які перемішуються до однорідної консистенції.
- В окремому посуді збиваються яйця, після чого вони додаються в сотейник, вже прибраний з вогню.
- Після введення яєчного продукту вміст сотейника знову доводять до кипіння.
- Через 2 хвилини викладається масло.
- Крем ретельно перемішується до отримання однорідної структури.
Як приготувати з шоколаду?
Для приготування цього виду крему потрібні чорний шоколад і вершкове масло в співвідношенні 2:1. Готується мастило дуже просто: вершкове масло кімнатної температури збивається за допомогою міксера з розтопленим на пару шоколадом.
Крем-чіз
Ідеальний вигляд прошарку і вирівнювального шару, який готується з чорного шоколаду, вершкового масла, цукрової пудри і вершкового сирного сиру в пропорції 1:1:1:3.
З додаванням вершків
Чудовий крем виходить з вершків, збитих із цукровою пудрою в пропорції 2:1. При бажанні, можна додати пакетик ванільного цукру, що додасть десерту ароматності.
Щоб коржі змастити саме цим видом крему:
- Масло нарізати кубиками і витримується при кімнатній температурі протягом години для розм’якшення.
- Шоколад розтоплюється і остуджується до кімнатної температури.
- За допомогою міксера змішуються пудра, масло і шоколад, що дозволяє отримати повітряну, однорідну масу.
- Через 5 хвилин в підготовлену масу втручається сир на середній швидкості міксера.
- Готовий крем вбирається в холод на 30 хвилин.
Заварний крем
Для виконання класичного рецепту необхідні:
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 50 р;
- цукор — 200 г;
- молоко — 500 мл;
- шоколад — 100 р.
Щоб покуштувати шматочок бісквіта, присмаченого заварним кремом:
- Яйця, трохи молока і борошно об’єднуються і вимішуються міксером до однорідної консистенції.
- Залишився молочний продукт виливається в каструлю, куди містяться цукор і шоколад.
- Після доведення до кипіння, 150 мл рідини вливаються в яєчну масу. Потім суміш збивається і викладається назад в каструлю.
- Крем проварюється на повільному вогні при постійному помішуванні до утворення перших пухирців.
- Шоколадна маса переливається в миску, яка накривається пергаментом і відправляється в холодильник.
Крем «Шарлот» з шоколадом
Ще один оригінальний рецепт заварного крему, основою якого є жовтки.
Для отримання 500-600 г крему знадобиться:
- жовтки — 3 шт.;
- цукор — 240 г;
- молоко — 120 мл;
- вершкове масло — 150 г;
- шоколад — 100 г;
- коньяк — 50 мл
Спосіб приготування:
- Жовтки збиваються з цукровим піском до утворення стійкої піни, після чого об’єднуються з молоком.
- Молочна маса вариться на водяній бані до загустіння.
- Шоколад розтоплюється і разом з коньяком втручається в желточную основу до однорідної консистенції.
- Крем відправляється в холодильник до використання.
Сметано-шоколадна прошарок
Нерідко для приготування десертів використовується шоколадний крем на основі сметани, складається з какао, цукрової пудри і, власне, жирної сметани в пропорції 1:1:5. Заявлені інгредієнти змішуються за допомогою міксера до однорідної структури.
Шоколадна глазур для торта
Щоб до столу подати красиво оформлений торт, найчастіше використовується шоколадна глазур, приготована на паровій бані з рівної кількості таких компонентів:
- шоколад;
- вершкове масло;
- молоко.
Ганаш для прикраси десертів
Для прикраси тортів також використовується французький крем — він же ганаш, який готується з шоколаду і масла в співвідношенні 2:1.
У технології приготування ніжного прикраси є свої секрети:
- З цільного шоколаду робиться стружка, яка розтоплюється на паровій бані.
- Коли шоколадна маса стає кімнатної температури, в неї втручається м’яке масло.
- Отримана шоколадно-вершкова суміш збивається за допомогою міксера на великій швидкості близько 5 хвилин.
Отже, простота приготування шоколадного торта дає можливість радувати своїх близьких смачним десертом хоч кожен день. І навіть відсутність духовки не зможе цьому перешкодити, завдяки масі рецептів, де її використання не обов’язково.