Штрудель – це смачна випічка у формі рулету з дуже тонко розкочаного прісного тіста з будь-якою начинкою. У класичному австро-угорському варіанті з яблучною. Для правильно приготовленого тіста потрібні особливі навички, тому в домашніх умовах для штруделю тісто береться готове листкове, тісто «філо» або тонкий лаваш, що дає результат не гірше, а випічка готується простіше і швидше.
Класичний штрудель із листкового тіста з яблуками
Класичний штрудель із листкового тіста з яблуками визнається найпопулярнішим і начинка для нього класична: яблука, кориця та горіхи. Для штруделя береться листкове бездрожжеве тісто. Кисло-солодкі яблука нарізаються шматочками, змішуються з цукром, корицею та волоськими горіхами. Яблучна начинка загортається рулетом у тісто і випікається штрудель у духовці.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Листкове тісто – 1 упаковка
- Яблука – ½ кг
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Кориця – 1 ст.л.
- Волоський горіх – 50 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Олія – для змащування
- Цукрова пудра – для прикраси
Процес приготування:
Класичний штрудель із листкового тіста з яблуками готується дуже просто. Заздалегідь при кімнатній температурі розморозити листкове бездрожжеве тісто. Робочу поверхню столу присипати борошном, розгорнути тісто, розрізати навпіл і одному напрямку розкотити в тонкі прямокутники.
Яблука для начинки промити та очистити від шкірки та насіннєвих коробочок.
Яблучну м’якоть нарізати невеликими кубиками та перекласти в окремий посуд.
Насипати до них ложку кориці та цукор, кількість якого можна змінити на свій смак. Ложкою все перемішати.
Волоські горіхи будь-яким способом подрібнити в крихту, перекласти до начинки і ще раз перемішати.
Деко змастити невеликою кількістю рослинної олії і розкласти на ній пласти тіста. У середину кожного пласта укласти яблучну начинку.
На начинку відразу акуратно загорнути вузькі краї тіста.
Потім загорнути довгі краї, щоб вийшов рулет і шви щільно скріпити.
Поверхню сформованих штруделів змастити|змазати| збитим яйцем.
Духовку увімкнути на 180°С. Запекти штруделі протягом 30-35 хвилин.
Спечені за класичним рецептом штруделі із листкового тіста з яблуками сервірувати до столу у гарячому вигляді, нарізавши порційними шматочками. За бажанням можна посипати їх цукровою пудрою. Смачного!
Штрудель із листкового бездрожжевого тіста з яблуками
Штрудель із листкового бездрожжевого тіста з яблуками готується просто, швидко і виходить хрустким. У цьому рецепті яблука для начинки потомимо на вершковому маслі і доповнимо корицею.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Листкове бездрожжеве тісто – 250 гр.
- Яблука невеликі – 6 шт.
- Цукор – 100 гр. + 2 ст.
- Борошно – для розкочування тіста.
- Кориця – 0,5-1 год.
- Олія вершкове – 2 ст.л. + 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморозити у природних умовах бездрожжеве листкове тісто. Відповідно до пропорції рецепту, підготувати решту інгредієнтів. Яблука промити і очистити від шкірки із серцевиною.
Крок 2. Нарізати часточками яблука, тільки не дуже тонкими.
Крок 3. Дві столові ложки вершкового масла|мастила| розтопити в сковороді.
Крок 4. На гарячу олію перекласти яблучну нарізку.
Крок 5. Посипати 100 гр. цукру та невеликою кількістю кориці.
Крок 6. Натомити яблука на невеликому вогні, при періодичному помішуванні і до випаровування яблучного соку, що займе у вас 10-15 хвилин.
Крок 7. Приготовлену яблучну начинку перекласти окремий посуд і повністю остудити.
Крок 8. На присипаному борошном стільниці розкотити і тільки в одному напрямку лист листкового тіста.
Крок 9. На середню частину листа укласти яблучну начинку, що охолола.
Крок 10. Краї тіста акуратно загорнути у формі рулету та шви щільно скріпити.
Крок 11. Сформований штрудель перекласти на застелений папером лист і поздовжнім швом донизу. Змастити його ложкою розтопленого вершкового масла|мастила| і рівномірно посипати двома столовими ложками цукру. На поверхні зробити кілька надрізів.
Крок 12. Духовку увімкнути на 200°С. Випікати штрудель протягом 35 хвилин і до рум’яної скоринки зверху.
Крок 13. Спечений штрудель із листкового бездрожжевого тіста з яблуками трохи остудити, порційно нарізати та сервірувати до столу, доповнивши кульками пломбіру. Смачного!
Штрудель із готового листкового тіста
Штрудель з готового листкового тіста буде у вас швидкими та смачними ласощами до чаю, які можна готувати хоч щодня, і вони не приїдаються. Для начинки беруться зелені яблука, тому що вони дадуть менше соку, а доповнити їх можна і корицею, і горіхами, і родзинками, і сиром. У цьому простому рецепті до яблук додамо корицю, а для подачі чудово підійдуть морозиво та шоколадний сироп.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Листкове бездрожжеве тісто – 0,5 кг.
- Яблука – 0,5 кг.
- Цукор – 100 гр.
- Кориця мелена – 0.5 ч.л.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 3 ст.
Для подачі:
- Сироп шоколадний – до смаку.
- Морозиво – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати, згідно пропорції рецепту простий набір інгредієнтів для штруделю. Листкове готове тісто заздалегідь розморозити.
Крок 2. Яблука промити, очистити і нарізати м’якоть невеликими кубиками. До яблучної нарізки насипати цукор з меленою корицею та столову ложку борошна, перемішати і залишити на 20-30 хвилин.
Крок 3. На присипаному борошном стільниці розкотити готове листкове тісто. На нього укласти підготовлену яблучну начинку та акуратно, щоб тісто не порвалося, сформувати рулет. Краї тіста пальцями щільно скріпити. Штрудель перекласти на застелений папером лист, поверхню його рівномірно змастити яйцем.
Крок 4. Духовку увімкнути на 180°С. Запекти штрудель протягом 40 хвилин і до золотистої скоринки зверху.
Крок 5. Спечений штрудель із готового листкового тіста з яблуками трохи остудити, порційно нарізати, доповнити кулькою морозива, полити шоколадним сиропом та сервірувати до чаю. Смачного!
Штрудель із лаваша з яблуками в духовці
Штрудель з лаваша з яблуками в духовці називають ще й «лінивим», тому що він дуже просто готується, особливо коли потрібно щось солодке на десерт, а часу не вистачає. З лаваша штрудель виходить хрустким та смачним. Яблука для начинки трохи обсмажуємо на вершковому маслі та олією змащуємо лаваш. Цукор у начинку додаємо на свій смак.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Лаваш тонкий – 100 гр.
- Яблука очищені – 280 гр.
- Цукор – 60 гр.
- Ванілін – 1 гр.
- Олія вершкове – 60 гр.
- Жовток – 1 шт.
- Цукрова пудра для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуємо простий набір інгредієнтів для штруделю.
Крок 2. Яблука миємо, очищаємо від серцевини і нарізаємо маленькими кубиками.
Крок 3. У сковороді розтоплюємо 30 гр. вершкового масла|мастила|, перекладаємо нарізку яблук, посипаємо половиною звичайного цукру з ваніліном і гасимо до м’якості. Потім остуджуємо начинку.
Крок 4. На стільниці розгортаємо лист тонкого лаваша, всю поверхню змащуємо рештою розм’якшеного вершкового масла і рівномірно посипаємо цукром, що залишився.
Крок 5. На один край лаваша укладаємо приготовану яблучну начинку та бічні краї загортаємо.
Крок 6. Потім акуратно лаваш згортаємо рулетом і один край змащуємо жовтком, щоб збереглася форма та не витекла начинка.
Крок 7. Перекладаємо штрудель на застелений папером лист і поверхню його змащуємо жовтком.
Крок 8. Духовку вмикаємо на 190°С. Випікаємо штрудель протягом 20-25 хвилин і до золотистої скоринки.
Крок 9. Спечений у духовці штрудель із лаваша з яблуками посипаємо цукровою пудрою і сервіруємо до чаю. Смачного!
Штрудель із дріжджового тіста з яблуками в духовці
Штрудель із дріжджового тіста з яблуками в духовці є не зовсім класичним варіантом, адже він виходить м’якшим і пишним, але дуже смачним. У цьому рецепті тісто замішуємо на свіжих дріжджах, воді, олії та для підйому йому достатньо 30 хвилин. Замішане тісто тонко розкочуємо, доповнюємо яблучною начинкою та формуємо рулет-штрудель.
Час приготування: 1 година 50 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
Для тесту:
- Борошно – 600 гр.
- Вода – 200 мл.
- Дріжджі свіжі/сухі – 25 гр./11 гр.
- Цукор – 2 ст.
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
- Олія – 4 ст.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
Для начинки:
- Яблука – 360 гр.
- Журавлина – 50 гр.
- Кориця мелена – 2 ч.л.
- Цукор – 2 ст.
Для подачі:
- Вода – 50 мл.
- Цукор – 1 ст.
- Цукрова пудра для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед відміряти, згідно з пропорцією рецепту всі інгредієнти для штруделю. Яблука почистити та дрібно нарізати. Журавлину промити і обсушити серветкою. Свіжі дріжджі можна замінити сухими швидкорозчинними.
Крок 2. У посуд для замісу тіста налити теплу воду, розчинити в ній свіжі дріжджі з ложкою цукру і сіллю, насипати половину борошна, що просіює, перемішати і залишити в теплі на 30 хвилин для підйому. Потім насипати ванільний цукор, решту борошна, налити олію і руками протягом 10 хвилин замісити тісто, щоб воно стало однорідним і не прилипало до долонь.
Крок 3. Замішане тісто розділити навпіл і розкотити у два тонкі прямокутники. На них поступово і по всій поверхні, відступивши від країв, розкласти нарізку яблук з журавлиною. Посипати цукром начинку з меленою корицею і акуратно згорнути рулетами. Краї тіста щільно скріпити пальцями.
Крок 4. Сформовані штруделі швом донизу перекласти на застелений папером лист. Поверхню їх змастити сиропом із розчиненого у гарячій воді цукру. Духовку увімкнути на 180°С. Випікати штруделі протягом 30-40 хвилин.
Крок 5. Спечені в духовці штруделі з дріжджового тіста з яблуками, посипати цукровою пудрою, нарізати порційно і сервірувати до столу в теплому вигляді. Смачного!
Листковий штрудель з яблуком та корицею
Листковий штрудель з яблуком і корицею відрізняється особливим ароматом тандему цих інгредієнтів, простий у приготуванні та виходить смачним за рахунок тонкого хрусткого смаку тіста та соковитої начинки. Кориця при регулярному вживанні притуплює бажання їсти солодке, тому і корисна у випічці. Приготуємо штрудель із листкового бездрожжевого тіста і додаємо корицю в начинку.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове бездрожжеве – 250 гр.
- Вершкове масло – 15 гр.
- Цукор – 3 ст.
- Яблуко – 2 шт.
- Молоко – 2 ст.
- Борошно – 1 ч.л. + для розкочування тіста.
- Кориця – 1 ч.л.
- Сухарі панірувальні – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Листкове тісто заздалегідь розморозити при кімнатній температурі. Яблука промити, очистити та нарізати невеликими шматочками.
Крок 2. До яблучної нарізки насипати вказану в рецепті кількість цукру з корицею, борошном і добре перемішати.
Крок 3. Робочу поверхню столу присипати мукою, розгорнути тісто і в одному напрямку розкотити в тонший шар. Змастити тісто розтопленим вершковим маслом|мастилом| і рівномірно посипати панірувальними сухарями.
Крок 4. Поверх тіста розкласти яблучну начинку, залишивши вільними краї.
Крок 5. Потім згорнути тісто з|із| начинкою у формі рулету. Краї щільно скріпити. Увімкнути духовку на 180°С. Сформований штрудель акуратно перекласти на застелений папером лист, поверхню його змастити молоком і зробити кілька косих надрізів.
Крок 6. Випікати штрудель протягом 35 хвилин і до рум’яної скоринки зверху. Спечений листковий штрудель з яблуком і корицею нарізати порційно і в гарячому вигляді сервірувати до чаю. Смачного!
Штрудель з яблуками та волоськими горіхами
Штрудель з яблуками та горіхами в цьому рецепті готуємо для пісного столу. З простого набору пісних інгредієнтів у вас вийде смачний та корисний десерт. Тісто замішуємо на теплій воді, борошні та олії і цей варіант називається витяжним тестом. Яблучно-горіхову начинку доповним родзинками, а замість цукру додамо мед.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порція: 1 шт.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- Олія – 7 ст.л.
- Вода – 9 ст.
- Сіль – 3 гр.
- Яблука – 1 кг.
- Волоські горіхи – 200 гр.
- Родзинки – 60 гр.
- Мед – 60 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Цукрова пудра – 2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Усі інгредієнти для штруделю відразу відміряти, згідно з пропорцією рецепту. Родзинки на 10 хвилин залити окропом. Борошно просіяти через сито.
Крок 2. У посуд для замісу тіста налити теплу воду, розчинити сіль, налити олію і перемішати. Потім насипати борошно і замісити тісто до м’якої еластичної текстури. Згорнути його в колобок, змастити олією, прикрити плівкою і на 1 годину залишити для вистоювання.
Крок 3. За цей час на великій тертці подрібнити очищені яблука. Ножем у крупну крихту нарубати волоські горіхи. Яблука з горіхами перекласти в окремий посуд, додати|добавляти| родзинки|ізюм|, сік одного лимона, рідкий мед і добре перемішати.
Крок 4. Примішане тісто тонко розкотити і майже до прозорості розтягнути руками. Поверх половини листа тіста укласти яблучно-горіхову начинку і акуратно згорнути рулетом, сформувавши штрудель. Духовку увімкнути на 180°С. Штрудель перекласти на застелений папером лист і випікати в духовці протягом 40 хвилин.
Крок 5. Спечений штрудель з яблуками та горіхами посипати цукровою пудрою, трохи остудити і подати до чаю. Смачного!
Штрудель з яблуками та сиром
Штрудель з яблуками та сиром буде у вас простим та смачним десертом як для дорослих, так і для дітей. Тісто для штруделя в цьому рецепті беремо листкове бездрожжеве. Сир додаємо до яблучної начинки і доповнимо для більшого аромату корицею з ваніллю.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове бездрожжеве – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
Для начинки:
- Яблука – 500 гр.
- Сир – 200 гр.
- Кориця мелена – 2 ч.л.
- Цукор – 130 гр.
- Цукор ванільний – 30 гр.
- Олія вершкове – 30 гр.
Для подачі:
- Темний шоколад – 100 грн.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для штруделю відразу підготувати згідно пропорції рецепту. Тісто розморозити заздалегідь. Шоколад покласти у морозилку.
Крок 2. Яблука очистити від шкірки з серцевиною та нарізати невеликими кубиками. Додати до цієї нарізки ванільний цукор з корицею, перемішати і залишити на 20 хвилин, щоб вони насочилися ароматом цих спецій.
Крок 3. Сир із звичайним цукром збити блендером у ніжну однорідну масу, перекласти до яблучної начинки та ще раз перемішати.
Крок 4. Тісто розгорнути на стільниці і розкотити більш тонкий прямокутний пласт. Поверх його розкласти яблучно-сирну начинку, залишивши вільними краї. Потім акуратно все згорнути рулетом і скріпити краї тіста.
Крок 5. Увімкніть духовку на 180°С. Сформований штрудель перекласти на застелений папером лист і змастити збитим яйцем. Для випікання штруделю достатньо 25 хвилин.
Крок 6. Приготовлений штрудель з яблуками та сиром порційно нарізати, розкласти по десертних тарілках, посипати темним шоколадом натертим і сервірувати до столу. Смачного!
Яблучний штрудель з родзинками
Яблучний штрудель із родзинками буде у вас чудовою домашньою випічкою до вишуканого сніданку або святкового столу, а готується він просто. У цьому варіанті беремо готове листкове тісто. Яблучну нарізку з родзинками томимо на вершковому маслі. Доповнимо штрудель вершковим маслом і обсмаженими панірувальними сухарями.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове – 500 гр.
- Яблука – 5 шт.
- Цукор – 2 ст.
- Кориця мелена – до смаку.
- Олія вершкове – 150 гр.
- Родзинки б/к – 150 гр.
- Сухарі панірувальні – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Яблука для начинки промити, очистити та нарізати тонкими слайсами. Родзинки добре промити. У сковороді розтопити 50 гр. вершкового масла|мастила|, перекласти на нього нарізку яблук з|із| родзинками, додати|добавляти| цукор і потомити на невеликому вогні протягом 10 хвилин|мінути|. Посипати корицею начинку.
Крок 2. На іншій сухій сковороді обсмажити при постійному помішуванні панірувальні сухарі та остудити. Заздалегідь розморожене листкове тісто розкотити в тонкий пласт, змастити розтопленим вершковим маслом і посипати частиною обсмажених сухарів.
Крок 3. На одну половину тіста і поверх сухарів укласти яблучну з родзинками начинку. Її ще можна трохи посипати корицею.
Крок 4. Тісто з начинкою обережно згорнути рулетом. Краї тіста щільно скріпити. Увімкніть духовку на 200°С. Сформований штрудель перекласти на застелений папером лист і зверху змастити рештою вершкового масла.
Крок 5. Потім штрудель посипати обсмаженими сухарями, що залишилися, і поставити в духовку на 25 хвилин.
Крок 6. Спечений штрудель перекласти на ґрати та повністю остудити.
Крок 7. Приготовлений яблучний штрудель із родзинками перекласти на блюдо, порційно нарізати та сервірувати до столу. Смачного!
ПП штрудель з яблуками в духовці
ПП штрудель з яблуками в духовці готується або на замішаному на цільнозерновому борошні тесті, або на тонкому лаваші і ці малокалорійні варіанти. Для начинки вибираються солодкі яблука і додається родзинки, які дадуть солодкий смак. До начинки можна додати трохи цукрозамінника або меду. У цьому рецепті начинку доповнимо нежирним сиром.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Лаваш тонкий – 1 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Сир 5% – 180 гр.
- Кориця мелена – 0.5 ч.л.
- Родзинки – 30 гр.
- Мед/цукрозамінник – за бажанням.
- Жовток для змащення – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Яблука для штруделю промийте, очистіть від шкірки і подрібніть на тертці.
Крок 2. На столі розгорніть лист лаваша і одну половину рівним шаром покладіть натерті яблука. Їх посипте корицею і можете додати трохи меду або цукрозамінника.
Крок 3. Потім яблука рівномірно посипте заздалегідь замоченими родзинками.
Крок 4. Поверх яблучної начинки розкриш нежирний сир.
Крок 5. Лаваш щільно згорніть рулетом, підвернувши краї, щоб начинка не протікла, і для отримання рум’яної скоринки змастіть жовтком.
Крок 6. Увімкніть духовку на 200°С. Для випікання такому штруделю достатньо 15 хвилин.
Крок 7. Спечений у духовці ПП штрудель з яблуками перекладіть на блюдо, за бажанням можете трохи посипати цукровою пудрою, порційно наріжте і подавайте до столу. Смачного!