Штрудель – вишуканий десерт, для приготування якого доводиться чимало попрацювати і з тестом, і з начинкою. Але існує і спрощений його варіант з уже готової основи. Як приготувати смачний штрудель з лаваша з яблуками в духовці, розповідається далі.
Базовий рецепт штруделя з лаваша з яблуками в духовці
Для такого десерту краще всього вибирати кисло-солодкі фрукти. Тоді начинка вийде особливо смачною.
Інгредієнти:
- тонкий лаваш – 4 шт.;
- яблука – кіло;
- сік лайма/лимона – 4 ст. л.;
- цукор – 60 – 70 г;
- галетне печиво – 80 – 100 м;
- масло – 80 – 100 м;
- свежемолотая кориця – 1 ч. л.;
- яйця – 1 шт.;
- ванілін – пучку.
Приготування:
- Ретельно процідити сік цитрусових від кісточок.
- Фрукти порізати середніми шматочками (без шкірки!).
- Відправити яблука в сковорідку разом з лимонним фрешем, ваніліном, корицею, солодким піском.
- Тушкувати 10 – 12 хвилин. У ємності повинна утворитися рідка карамель, а велика частина соку – випаруватися. Не варто залишати масу на вогні на довгий час. Вона не повинна перетворитися на пюре.
- Сухе печиво за допомогою блендера перетворити в дрібну крихту.
- Кожен лаваш розкачати і з одного боку присипати печивом. Зверху викласти ¼ частину начинки зі сковорідки.
- Підвернути краю лаваша до середини, покриваючи яблучну масу, і потім повернути заготовку рулетом. Таким же чином оформити залишилися лаваші.
- Укласти всі чотири заготовки на деко, покритий пергаментом, і промазати збитим яйцем.
- Запікати штрудель з яблуками при 190 – 195 градусах близько чверті години.
При бажанні можна посипати випічку перед відправкою в духовку сумішшю цукру і кориці. Тоді ласощі вийде з приголомшливою хрусткою солодкої коричної скоринкою.
Варіант для тих, хто дотримується правильного харчування
Навіть прихильникам правильного харчування можна побалувати себе таким десертом. Але в цьому випадку його потрібно приготувати за особливим рецептом.
Інгредієнти:
- тонкий лаваш – 1 аркуш;
- груша – 1 велика;
- сир – 130 – 150 м;
- яблука – 2 середніх;
- ізюм + горіхи (будь-які) – 1 невелика жменя;
- рідкий мед – 1 ст. л.;
- сирий жовток – 1 шт.;
- кориця і будь підсолоджувач – за смаком.
Щоб ласощі було особливо соковитим і ароматним, потрібно вибрати стиглі солодкі фрукти. Груша повинна бути м’якою.
Приготування:
- Всі фрукти слід порізати дрібними кубиками прямо з шкіркою.
- Розкласти лаваш і розкласти по ньому сир, змішаний з медом, тонким шаром.
- Зверху розсипати фрукти, промиті сухофрукти подрібнені горішки.
- Присипати все корицею і підсолоджувачем. Наприклад, стевією. Але зазвичай така добавка потрібна лише істинним ласунам, адже завдяки сухофруктам частування виходить солодким і смачним навіть без стевії та інших подібних інгредієнтів.
- Згорнути основу з начинкою рулетом і викласти на деко з пергаментом. Промазати поверхню майбутнього десерту збитим сирим жовтком.
- Запікати ПП штрудель з лаваша трохи менше півгодини при середній температурі.
Смачно пробувати такий десерт як в теплом, так і в охолодженому вигляді.
З сухофруктами
Сухофрукти в цьому рецепті можна використовувати будь-які свої улюблені.
Найсмачніші ласощі виходить з асорті з численних компонентів.
Інгредієнти:
- вірменський лаваш – 1 аркуш;
- асорті сухофруктів – 1 повний стакан;
- яблука – 4 шт.;
- цукор – 1 ст. л. (можна взяти менше або більше, за своїм смаком);
- волоські горіхи (очищені) – 1 жменя;
- сметана – 3 – 4 ст. л.;
- цукрова пудра.
Приготування:
- Яблука без шкірки порізати тонкими часточками і протушкувати в чавунній сковорідці з цукром до тих пір, поки з неї випарується більша частина фруктового соку.
- Сухофрукти промити, залити теплою водою на півгодини, а потім порізати невеликими шматочками. Смачно використовувати чорнослив, родзинки, курагу, інжир.
- Присипати все корицею, вимкнути вогонь.
- Розкласти на столі лаваш. Промазати його сметаною будь-якої жирності.
- Зверху розподілити розм’якшені яблука, рубані горіхи та шматочки сухофруктів.
- Згорнути заготівлю рулетом. Зверху промазати її сметаною.
- Запікати на деку при 200 градусах до рум’яності.
Готове ласощі щедро присипати цукровою пудрою, порізати шматочками і подати до чаю.
Штрудель з лаваша з яблуками від Юлії Висоцької
Юлія завжди пропонує цікаві варіанти звичних рецептів. Так, у свій яблучний штрудель з лаваша вона додає чорничний джем і мак.
Інгредієнти:
- кислуваті яблука – 2 шт.;
- мак – 2 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- тонкий лаваш – 1 шт.;
- арахіс – 40 – 60 м;
- чорничний джем – 3 – 4 ст. л.
Приготування:
- Залити мак окропом, накрити ємність кришкою і залишити хвилин на 7 – 8.
- Горіхи злегка підсушити на сковорідці, після чого за допомогою блендера измельчить до стану крихти.
- Фрукти разом з шкіркою порізати часточками. Посипати цукром. Тушкувати на середньому вогні 12 – 14 хвилин, акуратно помішуючи, щоб маса не перетворилася на кашу.
- Додати віджатий мак і арахісову крихту. Змішати начинку з чорничним джемом.
- Розподілити отриманий склад за расправленному лавашу і скрутити його рулетом. Зверху промазати заготівлю розтопленим маслом.
- Запікати штрудель при середній температурі трохи менше півгодини.
Подати десерт від Юлії Висоцької з порцією вершкового морозива.
Готуємо з корицею
Це простий варіант частування, в начинку якого входять тільки яблука та кориці. Щоб приготувати дієтичний штрудель, потрібно просто зменшити в рецепті кількість вершкового масла.
Інгредієнти:
- лист тонкого лавашу – 1 шт.;
- свіжі солодкі яблука – 4 шт.;
- цукровий пісок – 1/3 ст.;
- масло – 20 – 30 м;
- кориця (обов’язково свежесмолотая) – ½ ч. л.
Приготування:
- Промити фрукти, тонко зрізати з них шкірку. Видалити серединку з насінням. Решту яблук порізати середніми шматочками будь-якої форми.
- Відправити фруктову нарізку на сковорідку разом з корицею і всім солодким піском. Дочекатися, поки цукор розтопиться. При цьому важливо помішувати його, щоб солодкі кристали не підгоряли.
- Коли маса в сковорідці закипить, злегка зменшити нагрів і томити її 7 – 8 хвилин до м’якості яблучних шматочків.
- Розтопити масло і промазати їм весь лаваш. Зручно робити це за допомогою силіконової пензлика.
- Зверху рівномірно розподілити вміст сковорідки.
- Згорнути основу з начинкою в рулет. Викласти у термостійку форму.
- Запікати ласощі трохи менше півгодини при середній температурі.
Як тільки верхня частина лаваша «зазолотиться можна діставати його з духовки і знімати пробу.
З додаванням полуниці
Полуниця відмінно поєднується в начинці для штруделя з солодкими яблуками. Підійдуть і свіжі, заморожені ягоди.
Інгредієнти:
- ягоди полуниці – 180 – 200 г;
- сметана середньої жирності – 3 – 4 ст. л.;
- тонкий лаваш – 1 великий аркуш;
- цукор-пісок – 5 – 6 ст. л.;
- яблука – 2 шт.;
- цукрова пудра – 2 ст. л.
Приготування:
- Розкласти на столі тонкий вірменський лаваш. Повністю покрити його сметаною. Не повинно залишитися необроблених частин основи, але при цьому сметану не варто викладати на лаваш товстим шаром.
- Зверху на молочний продукт висипати цукрову пудру, розподіляючи її по всій поверхні.
- Яблука очистити від шкірки і видалити з них серединку з кісточками. Решту і полуницю порізати дрібними шматочками.
- Яблука присипати цукром і тушкувати на сковороді до м’якості. Змішати фруктову масу, з якої вже випарувалася велика частина рідини, з ягідними шматочками.
- Розкласти начинку з полуниці і яблук поверх сметани з цукровою пудрою.
- Згорнути основу рулетом. Перекласти у форму для запікання і відправити в духовку.
- Запікати частування 18 – 20 хвилин при 180 градусах.
Готове ласощі можна присипати цукровою пудрою або прикрасити тертим шоколадом.
Поради досвідчених кулінарів
Щоб штрудель завжди виходив вдалим і смачним, варто дотримуватися порад від досвідчених кухарів:
- Щоб начинка не розмочила основу, потрібно подбати про вбирає фруктовий сік компоненті. Наприклад, лаваш для цього можна покрити сухарній крихтою, перемеленим галетним печивом або сиром.
- Для появи апетитною скоринки зверху лаваш варто змащувати яєчним жовтком.
- Зробити начинку пахучіше допоможуть всілякі прянощі – кориця, ваніль, кардамон і будь-які інші за смаком. Можна додавати в неї навіть цедру цитрусових.
Саме штрудель з лаваша має мінімальну калорійність. Якщо готувати його за класичним рецептом, то це всього 202,5 ккал в 100 г десерту. Таке частування можна дозволяти собі навіть на дієті, але невеликими порціями.