Штрудель — класичний рецепт і смачна вигадка австрійських кулінарів. Готують його з оригінального витяжного тіста, а начинка для цього ласощі буває різною (сир, яблука, горіхи). Ми ж пропонуємо приготувати штрудель з вишнями — дуже смачний десерт, де тонке суховатое тісто поєднується з вологістю начинки з кислувато-солодкою вишні. Прекрасне доповнення до чаю або кави!
Класичний рецепт
Рецепт сам по собі нескладний, виконати його зможе і починаюча господиня. Однак складність має розкочування тіста.
В цьому десерті завжди тісто дуже тонке, розкочувати його треба буквально до прозорості, щоб можна було розглянути малюнок скатертини, на якій відбувається розкочування.
Класичний рецепт передбачає використання простого бездріжджового тіста, приготовленого на звичайних продуктах, навіть без яєць.
Важливо! Для того щоб тісто добре розтягувалося, рекомендується використовувати борошно з високим вмістом глютену — це хлібопекарська борошно. У неї краще пластичність, здатність розтягуватися і «запам’ятовувати» форму після розтягування.
Для приготування двох невеликих рулетів-штрудель потрібні наступні продукти:
- 150 г борошна пшеничного;
- 20 г рослинного масла (в ідеалі, оливкової, але можна використовувати і інше рафінована);
- 90 г підігрітої фільтрованої води;
- маленька щіпка солі;
- четвертинка ч. л. лимонного соку або оцту.
Для начинки підійде саме густе вишневе варення, з якого слід дати стекти сиропу, після чого додати цитрусову цедру, обсмажені горіхи і пару ложок підсмажених хлібних крихт. Для отримання останніх потрібно підсушену булочку натерти на тертці з отворами побільше, потім крихти збризнути розтопленим маслом (допустимо взяти і оливкова) і підсушити до жовтуватого кольору на аркуші в печі.
Хід роботи:
- Пересіяти борошно, влити в неї все інше. Перемішуючи виделкою, замісити тісто і викласти на обробну дошку.
- Заважати тісто, намагаючись добре витягати його і складати заново. Місити підставою долоні, щоб воно стало податливим і однорідним.
- Ідеально, якщо вимішене тісто полежить ніч в холодильнику під плівкою. Якщо часу мало, то потрібно дати йому хоча б півгодини.
- Вийнявши тісто, промесите його гарненько до гладкості ще раз. Залиште на чверть години.
- Розділивши навпіл, скачайте пару кульок. Працюючи з одним, другий тримаєте в плівці.
- Розкочувати кульку потрібно від центру до країв так делікатно, як тільки можна. Далі намагайтеся розтягнути руками до прозорості листа. Щоб простіше було розкочувати і тягнути, рекомендується змастити верх тіста маслом, просто змочивши у ньому руки.
- Щоб згодом було простіше згорнути рулет, підкласти під тісто вафельний рушник або лляну серветку.
- Розкатане і розтягнуте тісто треба залишити на 5 хвилин, щоб трохи «заветрелось», після чого пензликом щедро промазати його топленим або оливковою олією.
- Посипати сумішшю крихт, цукру і рубаних горіхів. Скільки цукру класти в посипання, залежить від ваших уподобань. Майте тільки на увазі, що ці крихти будуть розподілені по всій поверхні рулету, значить, повинні бути в міру солодкуватими, смачними.
- На посипання викласти з одного краю валик з вишні і накрити тістом. Трохи притиснути для рівномірності руками і згорнути рулет, піднімаючи край рушника.
- Згорнутий рулет викласти на змащений маслом деко швом вниз. Промазати верх рослинним маслом.
- Піч 35 хвилин при температурі 160 градусів. Можна пару раз відкрити духовку і знову помазати верх маслом.
Прикрасити рулети можна солодкої пудрою.
З листкового тіста
Коли часу займатися витягуванням тесту немає, рекомендуємо спекти швидкий десерт, скориставшись готової магазинної основою. Штрудель з вишнями з листкового тіста буде не зовсім справжній, відмінний від класичного, але все такий же смачний, з хрусткою основою соковитою та ароматною начинкою.
Для його приготування знадобляться:
- пачка тесту – півкіло;
- 0,4 кг вишні;
- 50 г топленого жирного масла;
- 100 г або трохи більше цукрового піску;
- 50 г готових солодких сухарів.
Щоб розкачати тісто, дайте йому «подихати» і прийняти кімнатну температуру.
Розрізавши пласт навпіл, розкачати треба два шматки, один з яких трохи більше іншої по висоті і ширині.
- Для наповнення ласощі вишню, очищену від кісточок, покласти в друшляк, щоб стік сік, з’єднати з цукром і сухарями.
- Менший лист промазати маслом і рясно нанести на нього рівномірно начинку.
- Другий лист надрізати упоперек смужками з відстанню між ними в 2 см, змастити маслом і промазаної стороною укласти на вишню. Краї защипати.
- Випекти штрудель, який вийде відмінним від звичайного класичного вигляду, але схожий за смаком.
З додаванням сиру
Додавання сиру здатне поліпшити будь-яку випічку. Ось і штрудель стане ніжніше і м’якше, якщо ввести в начинку трохи свіжого некислого продукту.
Можна використовувати тісто з попередніх варіантів, а можна взяти й іншу рецептуру:
- На 230 г борошна покласти щіпку солі, половину склянки цукру і 150 мл підігрітої води. Добре вимісити тісто і підготувати для штруделя.
- Промазав маслом розкатаний і витягнутий лист тіста, посипати 2 ст. л. панірувальних сухарів.
- Далі залишається звільнити від кісточок півкіло свіжої вишні, дати соку стекти і посипати ягоди цукром.
- На пласт тіста з сухарями викласти протертий через сито сир по всій поверхні, зверху так само викласти вишню. Загорнути рулет, краї защипати або підвернути, а шов залишити внизу, на аркуші для випічки.
- Помазати жовтком або маслом і пекти при t=180 ° С приблизно півгодини.
Штрудель з сирним тестом
Для випічки штруделя з сиром та вишнями використовують й інші рецепти.
Так, сирну масу можна покласти і в основу. Тоді вийде так зване помилкове листкове тісто — помірно вологе, ледь слоящееся, ніжне і смачне.
Вам знадобиться:
- 200 м в/с борошна;
- пів-ложечки кондитерського порошку;
- стільки ж негашеного соди;
- 1000 г замороженого якісного маргарину або звичайного масла;
- пачка сиру.
Алгоритм не надто відрізняється від вже описаних:
- Поєднавши сухі компоненти, перемішати їх, додати нарізаний маргарин і швидко перетерти до великої крихти. Покласти сир, з’єднати, не сильно вимішуючи. Покласти складу в пакет і розім’яти руками до рівного шару. Нехай так і лежить поки в холодильнику.
- Начинка — подваренная вишня. Її беремо 300 р. На сковороді перемішуємо ягоди з неповною ложкою крохмалю і 2 – 3 столовими ложками цукру. Сік, що дасть вишня, при нагріванні перетвориться на кисіль. Довівши його до кипіння, трохи проваримо до загущення і дамо повністю охолонути. Начинка готова.
- Тепер дістанемо тісто, викладемо з пакету і на присипаному борошном столі розкотимо його до товщини 1 – 2 мм. Якщо тісто липне, посипаємо німого борошном стіл і качалку.
- Розгорнувши основу в тонкий пласт, посипаємо його 3 ложками цукру, накочуємо трохи качалкою і, відступивши від короткого краю 5 – 6 см, викладаємо валик вишні. Відступити потрібно так, щоб вільного краєчка вистачило прикрити шар ягід.
- Далі загортаємо рулет, трохи защепляем край з боків і в кінці. Перекладаємо заготовку на деко, підклавши пергамент або пекарську папір. Виставляємо рулет в духовку, нагріту до 210 градусів, печемо хвилин 25 – 30. Готовий виріб посипаємо цукровою пудрою і подаємо в охолодженому вигляді.
Із замороженою полуницею
Вишня може бути і замороженою, головне, щоб вона була без кісточок.
На 600 г замороженої ягоди береться:
- 300 г борошна;
- 100 – 120 г води;
- щіпка солі;
- 100 г масла вершкового;
- 50 г рослинної олії;
- 1 яйце;
- 150 г цукру.
Вишню потрібно розморозити і злити сік. З останнього пізніше можна зварити соус, додавши трохи цукру і 5 г крохмалю.
- Звичайним способом замішуємо борошно з водою, сіллю і яйцем. Розтягуємо тісто.
- Окремо беремо по 50 г черствої булки і мигдалю. Мигдаль подрібнюємо, булку кришимо і обсмажуємо на вершковому маслі. Крихти перемішуються з цукром і мигдалем — це посипання.
- Далі штрудель оформлюється, як і в попередніх рецептах: шар крихти по всій поверхні тіста, далі – вишні. Рулет згортається, защипывается і випікається.
Подавати десерт слід посипаним цукровою пудрою і политим соусом з соку вишні.
Австрійський штрудель з вишнями
Готується австрійський штрудель з сиром у тесті, а в начинці присутній яблуко.
Для тесту береться:
- по 200 г борошна і сиру;
- 4 яєчних жовтка;
- чверть чайної ложки солі;
- 80 г цукру.
Для начинки:
- 120 г цукру;
- 200 г вишні;
- 4 яблука;
- 40 г коньяку;
- вершкове масло для смаження;
- трохи кориці.
Тісто приготувати, з’єднавши всі компоненти, і залишити на пару годин в холодильнику, після чого розкотити.
- Для начинки вишням дати стекти, яблука начистити і нарізати кубиками.
- Обсмажити на олії яблука з корицею і коньяком, потім всипати цукор і покласти вишні.
- Розкласти начинку по листу тіста, згорнути рулет і защипати краї.
- Піч 35 хвилин у духовці.
Подавати зі збитими вершками і вершковим кулькою морозива.
Готуємо по-віденськи
Приготувати штрудель по особливому віденському рецептом можна, використовуючи вищеописану технологію і таку рецептуру тіста:
- 200 г борошна;
- яйце куряче;
- пара ложок топленого масла;
- 50 г води;
- 1 ч. л. столового оцту.
Для начинки:
- півкіло вишні;
- 50 г крупно нарізаного мигдалю;
- трохи кориці;
- 5 столових ложок цукрового піску;
- 70 г солодких крихт.
Для промазування листа тіста додатково буде потрібно 25 г топленого масла, плюс цукрова пудра для посипання готового виробу.
Штрудель з лаваша з вишнею
Дуже швидко, просто і смачно! На 1 лаваш (для 2 порцій штруделя) береться 300 г вишні, 40 г цукру, 1 яйце, ложка молока і пакетик ванільного цукру. Для загустіння начинки рекомендується вишню покласти чайну ложку крохмалю.
- Духовка включається на 180 градусів.
- Поки гріється піч, вишня обтікає на друшляку, щоб в начинці не було зайвого соку.
- До неї додається цукор. Ягоди присипаються крохмалем.
- Лаваш намазується сумішшю яйця і молока, посипається ванільним цукром.
- Викладається вишня і згорнути рулет.
Десерт випікається до готовності.
Десерт з тіста філо
Готове тісто філо беремо з розрахунку 12 штук на три рулету.
- Кожен шар промазуємо вершковим маслом (всього буде потрібно 100 г масла), складаючи стопкою.
- На верхній шар викладаємо нарубані волоські горіхи (всього півсклянки).
- Для начинки беремо дві склянки очищеної вишні, зливаємо сік, додаємо пару ст. ложок крохмалю і дві третини склянки цукру. Всі подвариваем на сковороді до загущення, остуджуємо. Начинка готова.
- Отриманий склад викладаємо з одного краю тесту, відступивши від нього пару сантиметрів, згортаємо рулет. Защепляем краю і відправляємо десерт в піч.
Штрудель – ласощі, пленившее своєю простотою і смаком мільйони людей у світі. Приєднуйтесь до армії шанувальників, пробуйте себе в ролі автора власних кулінарних шедеврів і радуйте домашніх першокласної випічкою.