Штрудель з яблуками — це випічка родом з австрійської кухні, яка щільно увійшла в список десертів майже всіх країн світу. Варіацій приготування цього пирога не мало. Давайте обговоримо кілька рецептів, які допоможуть урізноманітнити приготування штруделя.
Класичний штрудель з яблуками з листкового тіста
Почнемо знайомство з даними десертом, звичайно ж, з класичного рецепту. Він є основою, з якої далі кожна господиня експериментує на свій смак.
Для того, щоб приготувати штрудель з яблуками з листкового тіста слід взяти такі продукти:
- покупне листкове тісто дріжджове або бездріжджове — півкіло;
- масло вершкове 100 г;
- цукрова пудра — 2 або 3 ложки великі;
- сухарі для панірування 50 г;
- яблука близько 5-6 невеликих штучок;
- сік з половини лимона;
- ізюм;
- цукру-близько 150 м;
- кориця 2 чайн. лож.
Приготування:
- Тісто, якщо воно заморожене, виставляємо, щоб воно стало м’яким.
- Ізюм добре промиваючи і обсушуємо рушником, щоб пішла вся вода.
- Тепер займемося яблуками. Шкірку зрізати, м’якоть посікти невеликими шматочками, попередньо вирізавши серцевину.
- У мисці змішати яблука з родзинками і полити соком половини лимона.
- В цю ж ємність всипаємо цукор і корицю. Все добре перемішати — начинка готова.
- Тепер тісто розкачуємо, щоб вийшов маленький прямокутник.
- Розтоплюємо масло, змащуємо їм пласт тіста, зверху посипаємо панірувальними сухарями.
- На сухарі викладаємо нашу начинку, при цьому залишаючи вільний зазор по краях тесту.
- Верхній і нижній відступ загинаємо на начинку, а потім те ж саме проробляємо з правим і лівим краєм.
- А тепер акуратно згортаємо заготівлю рулетиком, супроводжуючи кожен оборот змазуванням тесту маслом.
- Деко застеляємо промасленим пергаментним папером і кладемо на неї майбутній штрудель. Верхівку так само змащуємо маслом і відправляємо в розігріту до 180 º с духовку на 30-40 хвилин.
Протягом цього часу слід періодично діставати десерт і промасливать його верхівку. Після того, як дістали штрудель, слід ще раз змастити його маслом і відразу посипати цукровою пудрою.
Урізноманітнити класичний рецепт можна додаванням сиру. Штрудель з сиром і яблуками виходить соковитим і ароматним.
А відмітна особливість такого десерту в тому, що його можна їсти як гарячим, так і холодним.
З додаванням горіхів
Горішки, додані в штрудель, додадуть пікантний хрускіт і цікавий аромат обговорюваного десерту. Даний рецепт горіховою випічки передбачає використання покупного тесту, а самостійно приготовленого. Отже, приступимо.
Продукти:
- 200 грам борошна;
- півсклянки теплої води;
- пів-ложечки солі;
- масло соняшнику 35 мл.
Начинка:
- масло вершкове 100 г;
- горішки волоські 250 г;
- 4 ложки сухарів для панірування;
- цукру 180 г;
- яйце.
Як приготувати штрудель?
- Почнемо з тіста. Спочатку з’єднайте всі сипучі інгредієнти змішайте, а в кінці влийте масло. Замісіть тісто руками, а потім дайте йому відпочити 30 хвилин.
- Горіхи змолоти і перемішати з цукром і сухарями.
- З тіста зробити 5 кульок.
- Розкочувати їх до стану пергаментного паперу, а потім змастити розтопленим вершковим маслом. Зверху на масло висипати начинку, відступаючи відстань від країв.
- Скрутіть тісто рулетиком, змащуючи попередньо кожен вигин маслом.
- Духова шафа потрібно довести до температури 180ºС. На деко вистелити пергаментний папір і змастити її олією. Рулетики теж зверху промаслить і поставити випікатися близько 20 хвилин.
З листкового бездріжджового тіста
Звичайно, щоб полегшити собі життя, можна купити тісто вже готове. Якщо ви хочете зробити його самостійно, то зверніться до попереднім рецептом, де описаний процес його приготування.
Деякі господині йдуть на хитрість і, щоб зекономити час, готують штрудель з лаваша з яблуками.
Склад:
- бездріжджове тісто упаковка 500 м;
- вершкового масла близько 40 м;
- сухариків близько 20 м;
- яблук 300-400 г;
- жовток один;
- цукру 4 ложки;
- кориця.
Готуємо:
- Розморожуємо тісто і розгортаємо його до стану тонкої пергаментного паперу.
- Масло розтопити і намазати їм нашу розкачану заготовку. Зверху присипати сухарями для панірування.
- Яблука порізати на дрібні шматочки, попередньо видаливши серцевинки.
- Змішуємо яблука з корицею і цукром, адже штрудель з корицею – це найбільш ароматний десерт!
- Розподіляємо начинку по тесту, залишаючи зазори по краях.
- Звертаємо тісто рулетиком, а зверху змащуємо жовтком.
- Печемо при 220ºС близько 40 хвилин.
З родзинками
Яблука, кориця і родзинки – це найкраще поєднання начинки для штруделя. Давайте розглянемо варіацію «ледачого» десерту — з лаваша.
Інгредієнти:
- тонкий лаваш на три аркуша;
- яблук 5 середніх;
- родзинок 100 г;
- цукру до 100 м;
- масло соняшнику до 100 мл
Приготування:
- Родзинки промити, потім залити окропом і наполягати до розбухання.
- Тим часом яблука очистити від шкірки і серцевини, а потім натерти на тертці.
- У ємності змішати фруктову кашку і родзинки.
- Кожен окремий лист лаваша змастити розтопленим маслом, посипати цукром, а зверху викласти суміш з родзинками. Згорнути рулетом.
- Попередньо розігрійте духовку до 180 º с.
- Деко або змастити маслом або застелити папером для випічки. Викласти лаваші, які теж зверху повинні бути добре промаслені.
- Готувати 20 хв.
З готового купленого тесту
Даний варіант приготування штруделя відмінно економить час. Ми вже розглядали вище варіанти з бездріжджовим тестом, а в цьому рецепті застосовна основа, яка продається не замороженої, а охолодженої. Вона так і називається «тісто для штруделя».
- упаковка тесту;
- 4 яблука;
- цукру трохи більше склянки;
- кориці до 2 столових ложок;
- сухарі для панірування півсклянки;
- сік лимона;
- топлене масло для змащування.
Готуємо:
- Так як тісто не заморожене, нам його треба тільки трошки розкачати.
- Тепер — до начинки. Яблука почистити і нарізати невеликими шматочками. Збризнути соком лимона, щоб не потемніли.
- В окремій посудині змішуємо цукор з корицею, а потім пересипаємо суміш в ємність з яблуками.
- Розкатане тісто змащуємо розтопленим маслом, а потім посипаємо сухарями. Зверху висипаємо начинку, відступивши кілька сантиметрів від країв.
- Звертаємо штрудель рулетом і зверху змащуємо маслом.
- Відправляємо на деко, а потім в розігріту до 200 º с духовку на 40 хвилин.
З апельсиновими нотками
Знову ж таки, для цього виду штруделя в рецепті буде використовуватися готове тісто. Апельсини з яблуками дають досить цікаву кислинку. Отже, приступимо.
Список продуктів:
- листи тесту півкіло;
- яблука не солодкі 1-2 шт.;
- один великий апельсин;
- цукру 120 г;
- масло вершкове 100 г;
- пара жовтків.
Готуємо.
- Почнемо з того, що включимо духовку і нагріємо її до 180ºС.
- Далі, поставимо розморожуватися тісто.
- Тепер готуємо начинку. Яблука нарізаємо шматочками. Вичавлюємо сік з апельсина. Змішуємо фруктові кубики, сік, цукор і корицю. Можна натерти ще цедри апельсина.
- Тісто розкачати і викласти на деко, в якому вже є пергаментний папір, змащений вершковим топленим маслом.
- На тісто викладаємо начинку, відступаючи по краях деяку відстань, щоб було зручно завертати. Скрутіть рулетиком і відправте на півгодини дбати.
- Тим часом приготуємо апельсиновий курд. Збийте жовтки з соком апельсина, цукром і цедрою. Залийте через 30 хвилин цією рідиною штрудель і допечіть ще 5 хв.
З листкового дріжджового тіста
При використанні даного виду тесту штрудель буде пишніше і м’якше. Тісто будемо готувати самі.
Продукти:
- півкіло борошна;
- масла вершкового упаковка;
- молоко 300 мл;
- цукру 60 г;
- дріжджі пресовані 12 м;
- сіль 1 ч. л.
- яблука-5 шт.;
- панірувальні сухарі 1 столова ложка.
Готуємо:
- Робимо опару. В 100 мл теплого молока всипаємо цукор і дріжджі.
- Всеваем склянку борошна. Перемішуємо і даємо настоятися 30-40 хвилин.
- Після в цю ємність додаємо молоко, що залишилося, сіль і просіваємо борошно.
- Добре вимішуємо, а потім додаємо 50г масла і відправляємо години на 4 в холодильник.
- З рештою олією процедуру проробляємо: на пергаменті розминаємо його, накриваємо другим листом пергаменту і розкочуємо. Цей пласт тимчасово переїжджає в холодильник.
- Тісто дістаємо і справах надріз «колобка» на 4 сторони, але не до кінця. Розтягнемо і отримаємо квадрат. Розкотимо качалкою в пласт в 1 див.
- На дальню сторону розкатаного тіста кладемо брусочок масла, накриваємо другою стороною і цей квадратик розкачуємо. Так повторюємо кілька разів і наш пласт готовий.
- Яблука чистимо, ріжемо, перемішуємо з цукром і відправляємо на пласт. Загортаємо рулетиком.
- Відправляємо в духовку 180 º с на 40 хвилин.
З медом
Продукти:
- горішки 100 г;
- яблука до кг;
- мед 2 великі ложки;
- родзинок 200 г;
- цукру 150 г;
- ванільного цукру щіпка;
- лікер 3 ложки (за бажанням);
- тісто листкове упаковка;
- пудра для посипання.
Виготовлення:
- Поки розморожується тісто і гріється духовка до 180ºС, чистимо і ріжемо яблука.
- Горішки трохи подрібнити.
- З’єднати разом яблука, цукор і відправити на 10 хвилин на сковороду. Після всипати туди горішки, ванілін, мед і корицю. Залити будь-якого типу лікером і протушкувати 15 хв. Остудіть.
- Тісто тонко розкачуємо, кладемо на деко, застелений пергаментним папером.
- Зверху розподіляємо начинку, відступаючи від країв. Загортаємо в рулетик.
- Запікаємо близько години.
Яблучний штрудель з листкового тіста кіскою
Цей вид штруделя виглядає досить привабливо. А тому відмінно підійде для оформлення святкового столу.
Що нам потрібно?
- тесту готового 300 г;
- яблук 2 шт.;
- кориці 2 ложки;
- цукру 50 г;
- один жовток.
Як приготувати?
- Розморозити тісто і розкачати його, виклавши на пергаментний папір в деку.
- Наколоти тісто виделкою.
- Яблучка очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками.
- Кладемо на центр тіста, залишаючи однакові відступи по краях.
- Тепер творимо: беремо ніж для піци і робимо надрізи навскоси від краю до центру з яблуками з кожної сторони.
- Заплітаємо косички з тіста, яку тут же промасливаем і випікаємо до апетитної хрусткої скоринки.