Важко сказати, до якої кухні ставитися шулюм з баранини, адже таке страву готують вже не одне століття. Один вважає його узбецьким, інший наполягає, що це козачий суп, третій каже, що це звичайна юшка мисливців. І кожен з них прав. Але у всіх рецептів є спільне – такий суп готують в казані на відкритому вогні з м’яса і великої кількості овочів.
Класичний шулюм з баранини на багатті
Наваристий і ситний шулюм з баранини готують на вогнищі, адже це не просто варіння звичайного першого страви, а справжній ритуал. Для приготування підійде казан або казанок з товстими стінками, але головне в цьому процесі не посуд, а хороший багаття.
Приготувати шулюм з баранини досить просто, головне вибрати якісне м’ясо.
Інгредієнти:
- 1,5 кг баранини;
- за чотири томату і репчатых цибулини;
- п’ять болгарських перців;
- за три бульби картоплі і моркви;
- 120 г кореня петрушки;
- 180 г кореня селери;
- за пучка кінзи і петрушки;
- одне яблуко;
- п’ять зубців часнику;
- два лаврових листа;
- десять горошин перцю;
- пекучий перець.
Спосіб приготування:
- В казанок складаємо шматки м’яса, заливаємо водою. Об’єм рідини розраховуємо так, щоб у процесі варіння бульйону більше не довелося її доливати. Ставимо казан на жар, не закриваємо кришкою.
- До м’яса кладемо цибулину і моркву, а також кубики коріння.
- Як тільки навар закипить, знімаємо частина вугілля, щоб зменшити жар.
- Через 1,5 години перевіряємо м’ясо – якщо баранина розпадається на шматочки, то виймаємо з бульйону всі інгредієнти, крім м’яса.
- Відправляємо до баранині яблуко, додаємо спеку і починаємо закладати овочі по мірі їх нарізки.
- Овочі ріжемо крупно, картоплю, перець і моркву – на чотири частини, помідори – на п’ять шматочків, пекучий перець розрізаємо навпіл, цибулю шаткуємо півкільцями.
- Через 30 хвилин прибираємо яблуко, а замість нього кладемо очищені часникові зубчики, лаврові листи та інші приправи за смаком. Ще через півгодини додаємо рубану зелень, зменшуємо жар і тушкуємо блюдо 20 хвилин.
Спрощений рецепт в казані
Є більш простий рецепт приготування шулюма – в казані. Якщо у вас немає часу, щоб зварити баранину, то візьміть інше м’ясо і тим самим скоротіть час приготування страви.
Інгредієнти:
- цибулина;
- три картоплини;
- лавровий лист;
- перець горошком;
- два зубці часнику;
- кінза.
Спосіб приготування:
- У казан кладемо м’ясо і заливаємо його водою. Якщо у вас баранина, то варимо бульйон дві години.
- Після того, як навар закипів, і ви прибрали всю піну, покладіть цибулю, сіль, лавровий лист і запашний перець.
- Якщо м’ясо готове, то можна прибрати з бульйону всі інгредієнти, крім м’яса, додати часточки картоплі, а через 20 хвилин покласти подрібнені часник і кинзу.
- Через п’ять хвилин вимикаємо суп і наполягаємо його 20 – 25 хвилин.
По-козацьки в домашніх умовах
Традиційний козацький шулюм можна приготувати з будь-якого м’яса, але саме баранина надає страві насичений смак і приголомшливий аромат.
Такий суп готують на вогнищі, але в домашніх умовах варити шулюм можна в звичайній каструлі.
Інгредієнти:
- кіло баранини;
- два болгарських перцю;
- головка цибулі і морквина;
- п’ять бульб картоплі;
- баклажан;
- головка часнику;
- кілька гілочок базиліка.
Спосіб приготування:
- Каструлю з водою ставимо на вогонь, закладаємо шматки баранини разом з сіллю і горошинками перцю. Починаємо варити бульйон, не забуваючи прибирати піну.
- Варимо м’ясо протягом години, потім кладемо до нього нарізаний великими часточками картоплю. Через п’ять хвилин пробуємо навар, – якщо не вистачає солі і перцю, то приправляємо.
- Потім кладемо нарізані цибулю і баклажан, через п’ять хвилин відправляємо залишилися нарізані овочі.
- Варимо суп 25 хвилин, потім наполягаємо його півгодини під закритою кришкою і подаємо з гілочками базиліка.
Суп-шулюм з баранини по-узбецьки
У узбецької кухні також є рецепт приготування шулюма, однак узбецькі кухарі вважають таке блюдо різновидом шурпи.
Інгредієнти:
- 850 г молодої баранини;
- за дві шт. цибулі, болгарського перцю і моркви;
- чотири бульби картоплі;
- половинка перцю чилі;
- 130 г сала;
- п’ять томатів;
- шість зубців часнику;
- 270 г капусти білоголової;
- десять ягід ялівцю;
- щіпка мускатного горіха;
- два лаврових листа;
- пучок кропу і петрушки.
Спосіб приготування:
- Сало нарізаємо на дрібні шматочки і кладемо у розігрітий казан, смажимо до шкварок.
- Прибираємо залишки сала і кладемо більше шматки баранини, обсмажуємо до рум’яного кольору.
- Як тільки м’ясо підсмажиться, кладемо до нього кільця цибулі. Через три хвилини додаємо кружечки моркви. Ще через десять хвилин наливаємо воду, але небагато.
- Після того, як бульйон закипить, кладемо ягоди ялівцю, сіль, перець і мускатний горіх, зменшуємо вогонь і тушкуємо продукти дві години.
- Після закінчення цього часу додаємо часточки картоплі, потім нашатковану капусту, шматочки перцю і помідорів (без шкірки), а також чилі і лаврове листя.
- Після повної готовності овочів, висипаємо в суп рубану зелень і часник, даємо страви ще раз закипіти і прибираємо з вогню. Протягом півгодини суп повинен настоятися.
Як правильно зварити в мультиварці
Козачий суп можна приготувати не тільки на вогнищі або на плиті, але і більш сучасним способом – зварити суп шулюм в мультиварці.
Інгредієнти:
- 700 г баранини;
- п’ять томатів;
- чотири картоплини;
- перець болгарський;
- за дві цибулини і моркви;
- три лаврових листа;
- шість горошин перцю;
- щіпка хмелі-сунелі.
Спосіб приготування:
- У чашу електроприладу кладемо шматки баранини, підсолюємо, наливаємо воду і в режимі «Суп» варимо м’ясо 1,5 години.
- Овочі, які використовуються в рецепті, ріжуться великими часточками, потім додаються до м’яса разом з усіма спеціями.
- Продовжуємо варити суп в тому ж режимі ще годину.
- Перед подачею на стіл блюдо повинно трохи настоятися, і обов’язково додайте в тарілку з супом свіжу зелень.
На пиві з овочами
Є різні варіації приготування шулюма, де замість баранини використовується інше м’ясо або риба, але ми пропонуємо цікавий рецепт приготування страви на пиві.
Пиво можна брати як темна, так і світла.
Інгредієнти:
- кіло баранини;
- морквина;
- дві цибулини;
- три помідора;
- півлітра пива;
- шість бульб картоплі;
- два часникового зубчики;
- перець болгарський.
Готувати будемо так:
- Казан з невеликою кількістю масла ставимо на плиту. Обсмажуємо шматки м’яса, потім наливаємо воду і варимо до повної готовності.
- Як тільки м’ясо стане м’яким, закладаємо до нього часточки картоплі, через п’ять хвилин додаємо крупно нарізані цибулю, перець і моркву. Солимо.
- Якщо картопля вже майже зварився, то можна додати скибочки томатів.
- Готовий суп прибираємо з вогню, вливаємо в нього пиво, кладемо нарізану зелень і часник. Наполягаємо шулюм півгодини.
Чим можна замінити баранину в приготуванні страви
Основний компонент шулюма – це м’ясо. Традиційно використовується баранина, але можна замінити її свининою, яловичиною і навіть качкою.
А ось суп з курки готують рідко, так як шулюм повинен вийти наваристим, а з нежирного курячого м’яса отримати такий навар досить важко. Є рецепти юшки з рибою, особливо смачним виходить суп з осетра і щуки.
Секрети та рекомендації
- Для шулюма краще брати м’ясо на кості. Завдяки наявності желирующих речовин, суп виходить наваристим і дуже смачним.
- М’ясо повинно бути свіжим, допускається охолоджене, а не заморожене.
- Заливати м’ясо потрібно тільки холодною водою, так як у гарячій білок починає згортатися раніше часу.
- Суп не повинен кипіти в процесі приготування, йому слід стояти на слабкому вогні.
- Всі овочі для супу ріжуться крупно, і не поспішайте відразу подавати готовий шулюм – дайте йому час настоятися.
Шулюм – це самий зручний рецепт приготування супу, адже його можна зварити просто з того, що знайдеться в холодильнику. Незважаючи на те, що таке перше блюдо виходить дуже наваристим, здоров’ю воно ніяк не шкодить, адже для його приготування інгредієнти не обсмажують в олії.
Сподіваємося, що ваша скарбничка кулінарних рецептів поповнилася новим цікавим стравою, і тепер ви самі компетентно можете розповісти кому завгодно, як готувати шулюм з баранини в казані або іншими способами.