Шулюм з баранини – 6 смачних рецептів приготування в домашніх умовах і на багатті

Важко сказати, до якої кухні ставитися шулюм з баранини, адже таке страву готують вже не одне століття. Один вважає його узбецьким, інший наполягає, що це козачий суп, третій каже, що це звичайна юшка мисливців. І кожен з них прав. Але у всіх рецептів є спільне – такий суп готують в казані на відкритому вогні з м’яса і великої кількості овочів.

Класичний шулюм з баранини на багатті

Наваристий і ситний шулюм з баранини готують на вогнищі, адже це не просто варіння звичайного першого страви, а справжній ритуал. Для приготування підійде казан або казанок з товстими стінками, але головне в цьому процесі не посуд, а хороший багаття.

Приготувати шулюм з баранини досить просто, головне вибрати якісне м’ясо.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг баранини;
  • за чотири томату і репчатых цибулини;
  • п’ять болгарських перців;
  • за три бульби картоплі і моркви;
  • 120 г кореня петрушки;
  • 180 г кореня селери;
  • за пучка кінзи і петрушки;
  • одне яблуко;
  • п’ять зубців часнику;
  • два лаврових листа;
  • десять горошин перцю;
  • пекучий перець.

Спосіб приготування:

  • В казанок складаємо шматки м’яса, заливаємо водою. Об’єм рідини розраховуємо так, щоб у процесі варіння бульйону більше не довелося її доливати. Ставимо казан на жар, не закриваємо кришкою.
  • До м’яса кладемо цибулину і моркву, а також кубики коріння.
  • Як тільки навар закипить, знімаємо частина вугілля, щоб зменшити жар.
  • Через 1,5 години перевіряємо м’ясо – якщо баранина розпадається на шматочки, то виймаємо з бульйону всі інгредієнти, крім м’яса.
  • Відправляємо до баранині яблуко, додаємо спеку і починаємо закладати овочі по мірі їх нарізки.
  • Овочі ріжемо крупно, картоплю, перець і моркву – на чотири частини, помідори – на п’ять шматочків, пекучий перець розрізаємо навпіл, цибулю шаткуємо півкільцями.
  • Через 30 хвилин прибираємо яблуко, а замість нього кладемо очищені часникові зубчики, лаврові листи та інші приправи за смаком. Ще через півгодини додаємо рубану зелень, зменшуємо жар і тушкуємо блюдо 20 хвилин.
Дивіться також:  Суп «Харчо» класичний – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Спрощений рецепт в казані

Є більш простий рецепт приготування шулюма – в казані. Якщо у вас немає часу, щоб зварити баранину, то візьміть інше м’ясо і тим самим скоротіть час приготування страви.

Інгредієнти:

  • цибулина;
  • три картоплини;
  • лавровий лист;
  • перець горошком;
  • два зубці часнику;
  • кінза.

Спосіб приготування:

  • У казан кладемо м’ясо і заливаємо його водою. Якщо у вас баранина, то варимо бульйон дві години.
  • Після того, як навар закипів, і ви прибрали всю піну, покладіть цибулю, сіль, лавровий лист і запашний перець.
  • Якщо м’ясо готове, то можна прибрати з бульйону всі інгредієнти, крім м’яса, додати часточки картоплі, а через 20 хвилин покласти подрібнені часник і кинзу.
  • Через п’ять хвилин вимикаємо суп і наполягаємо його 20 – 25 хвилин.

По-козацьки в домашніх умовах

Традиційний козацький шулюм можна приготувати з будь-якого м’яса, але саме баранина надає страві насичений смак і приголомшливий аромат.

Такий суп готують на вогнищі, але в домашніх умовах варити шулюм можна в звичайній каструлі.

Інгредієнти:

  • кіло баранини;
  • два болгарських перцю;
  • головка цибулі і морквина;
  • п’ять бульб картоплі;
  • баклажан;
  • головка часнику;
  • кілька гілочок базиліка.

Спосіб приготування:

  • Каструлю з водою ставимо на вогонь, закладаємо шматки баранини разом з сіллю і горошинками перцю. Починаємо варити бульйон, не забуваючи прибирати піну.
  • Варимо м’ясо протягом години, потім кладемо до нього нарізаний великими часточками картоплю. Через п’ять хвилин пробуємо навар, – якщо не вистачає солі і перцю, то приправляємо.
  • Потім кладемо нарізані цибулю і баклажан, через п’ять хвилин відправляємо залишилися нарізані овочі.
  • Варимо суп 25 хвилин, потім наполягаємо його півгодини під закритою кришкою і подаємо з гілочками базиліка.

Суп-шулюм з баранини по-узбецьки

У узбецької кухні також є рецепт приготування шулюма, однак узбецькі кухарі вважають таке блюдо різновидом шурпи.

Інгредієнти:

  • 850 г молодої баранини;
  • за дві шт. цибулі, болгарського перцю і моркви;
  • чотири бульби картоплі;
  • половинка перцю чилі;
  • 130 г сала;
  • п’ять томатів;
  • шість зубців часнику;
  • 270 г капусти білоголової;
  • десять ягід ялівцю;
  • щіпка мускатного горіха;
  • два лаврових листа;
  • пучок кропу і петрушки.
Дивіться також:  Галушки для супу – 8 простих рецептів тіста

Спосіб приготування:

  • Сало нарізаємо на дрібні шматочки і кладемо у розігрітий казан, смажимо до шкварок.
  • Прибираємо залишки сала і кладемо більше шматки баранини, обсмажуємо до рум’яного кольору.
  • Як тільки м’ясо підсмажиться, кладемо до нього кільця цибулі. Через три хвилини додаємо кружечки моркви. Ще через десять хвилин наливаємо воду, але небагато.
  • Після того, як бульйон закипить, кладемо ягоди ялівцю, сіль, перець і мускатний горіх, зменшуємо вогонь і тушкуємо продукти дві години.
  • Після закінчення цього часу додаємо часточки картоплі, потім нашатковану капусту, шматочки перцю і помідорів (без шкірки), а також чилі і лаврове листя.
  • Після повної готовності овочів, висипаємо в суп рубану зелень і часник, даємо страви ще раз закипіти і прибираємо з вогню. Протягом півгодини суп повинен настоятися.

Як правильно зварити в мультиварці

Козачий суп можна приготувати не тільки на вогнищі або на плиті, але і більш сучасним способом – зварити суп шулюм в мультиварці.

Інгредієнти:

  • 700 г баранини;
  • п’ять томатів;
  • чотири картоплини;
  • перець болгарський;
  • за дві цибулини і моркви;
  • три лаврових листа;
  • шість горошин перцю;
  • щіпка хмелі-сунелі.

Спосіб приготування:

  • У чашу електроприладу кладемо шматки баранини, підсолюємо, наливаємо воду і в режимі «Суп» варимо м’ясо 1,5 години.
  • Овочі, які використовуються в рецепті, ріжуться великими часточками, потім додаються до м’яса разом з усіма спеціями.
  • Продовжуємо варити суп в тому ж режимі ще годину.
  • Перед подачею на стіл блюдо повинно трохи настоятися, і обов’язково додайте в тарілку з супом свіжу зелень.

На пиві з овочами

Є різні варіації приготування шулюма, де замість баранини використовується інше м’ясо або риба, але ми пропонуємо цікавий рецепт приготування страви на пиві.

Пиво можна брати як темна, так і світла.

Інгредієнти:

  • кіло баранини;
  • морквина;
  • дві цибулини;
  • три помідора;
  • півлітра пива;
  • шість бульб картоплі;
  • два часникового зубчики;
  • перець болгарський.
Дивіться також:  Як приготувати курячий бульйон – 6 правильних рецептів приготування смачного бульйону

Готувати будемо так:

  • Казан з невеликою кількістю масла ставимо на плиту. Обсмажуємо шматки м’яса, потім наливаємо воду і варимо до повної готовності.
  • Як тільки м’ясо стане м’яким, закладаємо до нього часточки картоплі, через п’ять хвилин додаємо крупно нарізані цибулю, перець і моркву. Солимо.
  • Якщо картопля вже майже зварився, то можна додати скибочки томатів.
  • Готовий суп прибираємо з вогню, вливаємо в нього пиво, кладемо нарізану зелень і часник. Наполягаємо шулюм півгодини.

Чим можна замінити баранину в приготуванні страви

Основний компонент шулюма – це м’ясо. Традиційно використовується баранина, але можна замінити її свининою, яловичиною і навіть качкою.

А ось суп з курки готують рідко, так як шулюм повинен вийти наваристим, а з нежирного курячого м’яса отримати такий навар досить важко. Є рецепти юшки з рибою, особливо смачним виходить суп з осетра і щуки.

Секрети та рекомендації

  • Для шулюма краще брати м’ясо на кості. Завдяки наявності желирующих речовин, суп виходить наваристим і дуже смачним.
  • М’ясо повинно бути свіжим, допускається охолоджене, а не заморожене.
  • Заливати м’ясо потрібно тільки холодною водою, так як у гарячій білок починає згортатися раніше часу.
  • Суп не повинен кипіти в процесі приготування, йому слід стояти на слабкому вогні.
  • Всі овочі для супу ріжуться крупно, і не поспішайте відразу подавати готовий шулюм – дайте йому час настоятися.

Шулюм – це самий зручний рецепт приготування супу, адже його можна зварити просто з того, що знайдеться в холодильнику. Незважаючи на те, що таке перше блюдо виходить дуже наваристим, здоров’ю воно ніяк не шкодить, адже для його приготування інгредієнти не обсмажують в олії.

Сподіваємося, що ваша скарбничка кулінарних рецептів поповнилася новим цікавим стравою, і тепер ви самі компетентно можете розповісти кому завгодно, як готувати шулюм з баранини в казані або іншими способами.

Прокрутка до верху