Ситна, навариста смачна шурпа з овочами і жирним м’ясом буде ідеальним стравою на столі в холодний зимовий вечір. Вона наповнить зарядом бадьорості, зігріє і додасть гарний настрій.
Ми представляємо найбільш цікаві рецепти шурпи.
Класичний рецепт шурпи з бараниною
Вам знадобиться:
- лавровий лист – 2 шт.;
- картопляні бульби – 500 г;
- сіль – за смаком;
- морква – 1 шт.;
- вода – 2 л;
- м’ясо з кісткою – 0,7 кг;
- томатний соус – 20 мл;
- цибулина – 1 шт.;
- перець болгарський – 1 шт.;
- баранячий жир для піджарки;
- часник – 2 зубчики;
- помідори – 2 шт.;
- жменя зелені;
- чорний і червоний мелений перець за смаком.
Як готується шурпа з баранини:
- Баранину на кістки рубаємо по шматочках, закладаємо в сотейник з шиплячим жиром і готуємо на сильному вогні до утворення рум’яної скоринки.
- Наливаємо в каструлю пропущену через фільтр воду.
- М’ясні шматочки вивалюємо в каструлю з водою і готуємо до м’якості, час від часу прибираючи з поверхні рідини сіру піну. На це у вас піде від півгодини до 60 хвилин. Все залежить від віку баранини.
- Викладаємо готове м’ясо на тарілку.
- Всі овочі очищаємо звичайним способом. Морквяний корінь ріжемо великими кружечками. Висипаю її в бульйон.
- Дрібні картоплини розрубаємо на дві частини і закидаємо в каструлю слідом за морквиною.
- Дрібніші баранину ріжемо і відправляємо слідом за овочами.
- Наріжте цибулину на четвертинки, кришимо в підготовлюваний суп.
- Великими шматочками шаткуємо солодкий перець червоного кольору. Таким же чином ріжемо томати.
- Засипаємо подрібнені овочі в бульйон, слідом наливаємо томатний соус.
- Залишилося насипати всі спеції, сіль. Для аромату можна залучити базилик, кінзу і т. д.
- Перетворюємо в крихту часникові зубчики і промиту зелень. Додаємо їх у страву. Залишаємо смачну шурпу на 20 хвилин, а потім розливаємо по тарілочках.
Ситне блюдо з яловичиною в казані
Що потрібно взяти:
- три помідора;
- будь-який вид свіжої зелені – 60 г;
- 4 часникового зубчики;
- м’якоть яловичини – 0,6 кг;
- три солодких перцю;
- прянощі за смаком;
- бульби картоплі – 6 шт.;
- томатна паста – 60 г;
- дві моркви;
- сіль – за смаком;
- цибулина – 2 шт.
Шурпа з яловичини покроково:
- Видаляємо з усіх овочів шкірку і лушпиння. Заливаємо в казан масло, цибулини шаткуємо пір’ям і обсмажуємо до рум’яного кольору.
- Промиту м’якоть яловичини ріжемо великими шматками, завантажуємо до цибулі і готуємо 15 хвилин, перевертаючи на інший бік.
- Коріння моркви нарізаємо у формі соломки, болгарський перець розрізаємо на брусочки, а помідори – на четвертинки (якщо вони дрібні).
- Подрібнені продукти складаємо в казан і пасеруємо 2 хвилини.
- Наливаємо окріп. Його шар повинен покривати всі інгредієнти. Тушкуємо страва 40 хвилин. Вогонь повинен стояти на мінімальній потужності.
- Картоплю рубаємо великими кубиками, викладаємо в суп додаємо ще окропу, сіль, прянощі.
- Готуємо страву 15 хвилин. Залишилося покришити нарубані часникові часточки і свіжу зелень.
- Суп шурпа повинна постояти ще 10 хвилин і можна пригощатися наваристим густим страв. Приємного апетиту!
Як приготувати шурпу з свинини?
Від такого ароматного, жирного блюда будь-який чоловік буде в захваті.
Склад рецепта:
- червоний перець чилі – 4 г;
- м’ясо свиняче – 0,8 кг;
- помідори – 0,2 кг;
- петрушка свіжа – 20 г;
- картопля – 0,6 кг;
- рідке масло – 18 мл;
- цибуля – 0,25 кг;
- зіра – 10 г;
- перець солодкий – 0,25 кг;
- кріп – 20 г;
- морквина – 0,25 кг;
- часникові зубчики – 8 шт.
Алгоритм приготування:
- М’якоть свинини рубаємо на великі кубики.
- Їх ми засипаємо в казан або сковороду, заливаємо олією і обсмажуємо до рум’яної скоринки.
- Крупно рубаємо очищені цибулини. Якщо цибуля дрібний, то його можна залишити в цілісному вигляді.
- Великими кільцями шаткуємо морквину.
- Засипаємо до свинини моркву з цибулею і готуємо 3 хвилини.
- Почищений солодкий перець ріжемо на великі шматки. Зсипаємо його до підготовлюваних продуктів і пасеруємо ще 4 хвилини.
- Великими часточками рубаємо картопляні бульби, викладаємо в казан. Овочі і м’ясо продовжуємо тушкувати протягом 15 хвилин.
- Наливаємо 2 літри води і чекаємо, поки бульйон закипить.
- Додаємо сіль, час від часу знімаємо піну з супу.
- Гострий перець подрібнюємо і додаємо в казан, зменшуємо вогонь і потихеньку варимо півтори години.
- З помідорів знімаємо шкірку і розрізаємо на великі часточки.
- Викладаємо їх у страву і готуємо ще 4 хвилини.
- Плоскою частиною леза ножа тиснемо часникові зубчики, кришимо в казан, насипаємо зіру, чорний перець, подрібнені види зелені. Залишилося тільки насолодитися чудовим смаком ситного обіду.
В мультиварці
Основні продукти:
- цибулини – 4 шт.;
- кріп з кінзою – жменя;
- баранина – 500 г;
- один лист лавра;
- сало – 100 г;
- сіль за смаком;
- гострий перець чилі;
- томатний соус – 80 г;
- картопля – 500 р.
Як готується шурпа в мультиварці:
- Промите м’ясо і сало ріжемо шматочками.
- Очищений цибулю шаткуємо на кільця.
- Великими кубиками рубаємо почищену картоплю.
- Завантажуємо сало в чашу мультиварки і обсмажуємо до появи шкварок в режимі «Смаження».
- Викладаємо шкварки в окремий посуд.
- В останньому жиру пасеруємо бараняче м’ясо до рум’яності.
- Засипаємо кільця цибулі і картопляні кубики. Смажимо інгредієнти 10 хвилин.
- Додаємо томатний соус і готуємо в тій же програмі ще 10 хвилин.
- Насипаємо сіль, кришимо перець, наливаємо 2,5 літра води. Переставляємо мультиварку в режим «Гасіння». Час – 60 хвилин.
- В кінці готування кришимо подрібнені кінзу, кріп і кладемо лавровий листочок.
З оленини або козулі
Шурпа з косулі чи оленини внесе різноманітність у звичні обідні страви. Відчуйте пряний аромат лісу.
Компоненти рецепту:
- часник – 1 головка;
- оленіна – 0,5 кг;
- пшоняна крупа – 60 г;
- морква – 2 шт.;
- прянощі за смаком;
- гриби – 0,1 кг;
- дві цибулини;
- пучок будь свіжої зелені;
- бульби картоплі – 5 шт.;
- чорнослив – 7 шт.;
- один червоний перець;
- копченості – 0,1 кг.
Шурпа з оленини покроково:
- Підготуємо всі продукти: овочі почистити, оленину промити і нарізати великими шматками.
- Викладаємо їх у сотейник і обсмажуємо з шматочками цибулі.
- Крупно нашаткувати картоплю, моркву, болгарський перець.
- У казан або каструлю перекладаємо обсмажені продукти, шматочки овочів. Заливаємо це пишність водою і варимо при мінімальній потужності вогню 40 хвилин.
- Крупно рубаємо гриби і чорнослив.
- Як тільки суп звариться, викладаємо в бульйон пшоно, гриби, прянощі, рубану зелень і чорнослив. Готуємо ще 20 хвилин. Ось тепер незвичайну страву можна розливати по тарілочках. Приємного апетиту!
Спосіб готування з курки
Якщо ви не любите такий суп з-за важкого жирного м’яса, зробіть його з куркою.
Що потрібно взяти:
- пучок кінзи;
- цибуля – 0,5 кг;
- зіра – 5 м;
- курка – 2 кг;
- пучок петрушки;
- сіль за смаком;
- дрібні бульби картоплі – 8 шт.;
- коріандр – 8 г;
- чорний перець, мелений за смаком;
- морква – 4 шт.;
- пучок базиліка;
- гострий перець – 2 шт.;
- дрібні помідори – 0,3 кг;
- болгарський перець різного кольору – 2 шт.
Як готується шурпа з курки:
- Розрізаємо на шматки курки, складаємо в баняк.
- Залийте шматочки 3 літрами води, дочекайтеся, поки рідина завирує на плиті.
- Нарубаєте у вигляді півкілець цибулю і киньте його в казанок. Варимо бульйон 60 хвилин.
- Очищену моркву шаткуємо скибочками і завантажуємо до підготовлюваних інгредієнтів з додаванням гострого перцю.
- Змішайте зіру і коріандр, потовчіть їх і додайте в суп. Готуємо ще 15 хвилин.
- За цей час очищені картопляні бульби покромсайте кубиками, завантажте в каструлю і готуйте 10 хвилин.
- Крупно поріжте помідори і болгарський перець, закиньте їх у слід за картопляними шматочками.
- Варіть на слабкому потужності вогню до розм’якшення картоплі.
- Залишилося насипати всі спеції, сіль, зелень, потримати суп на газу ще 2 хвилин.
- Подавайте на стіл тарілочки з паруючим супом разом з коржиками.
Незвичайний рецепт з конини
Список інгредієнтів:
- морквина – 0,2 кг;
- паста томатна – 20 г;
- конина – 0,5 кг;
- масло рослинного виду – 40 г;
- часточка часнику;
- сіль за смаком;
- цибуля – 0,1 кг;
- чорний перець і зелень за смаком.
Як готується шурпа з конини:
- Шматки конини викладаємо на дно каструлі з водою. Чекаємо закипання рідини.
- Кладемо цілісну почищену цибулину і лаврушку. Готуємо протягом 40 хвилин.
- М’яке приготоване м’ясо викладаємо на обробну дошку і подрібнюємо.
- Завантажуємо конину в сковороду з олією і підсмажити разом з порізаною морквою і томатним соусом.
- Піджарку з м’ясом перекладаємо в суп, чекаємо, поки він закипить.
- Насипати приправи, сіль, шматочки зелені і варимо ще 15 хвилин, збавивши вогонь.
- Залишилося накрити на стіл і подати ароматне блюдо.
Шурпа з лосятини – покроково
Вам знадобиться:
- два болгарських перцю;
- лосине м’ясо – 2 кг;
- морква – 500 г;
- кінза;
- одне яблуко;
- бульби картоплі – 2 кг;
- свіжа зелень за смаком;
- цибуля – 1 кг;
- часник – 2 головки;
- приправи і сіль за смаком.
Як готується шурпа в казані:
- Великими кубиками нарубайте лосятину.
- Викладаємо їх у казан з холодною водою
- 700 г цибулі наріжте колечками. Перетворюємо коріння моркви в брусочки.
- У киплячий м’ясний бульйон завантажуємо моркву і цибулю.
- Через пів години відправляємо в казан четвертинки помідорів.
- Залишився рубаємо цибулю півкільцями і додаємо в суп разом з шматочками болгарського перцю.
- Через 20 хвилин кидаємо в страва дрібну картоплю, не нарізаючи її.
- Змішайте ваші спеції, роздавлений часник, подрібнену яблуко і сіль. Як тільки картопля повариться 15 хвилин суміш прянощів насипаємо в бульйон.
- Залишилося почекати 20 хвилин і розливати страву за супницам.
Традиційний варіант по-узбецьки
Основні інгредієнти:
- коріандр – 5 м;
- сало з курдючної частини – 220 г;
- помідор – 3 шт.;
- кріп і кінза;
- баранина – 0,55 кг;
- зіра – 5 м;
- перець болгарський – 3 шт.;
- бульби картоплі – 3 шт.;
- цибуля – 5 шт.;
- сіль за смаком;
- морква – 2 шт.
Шурпа по-узбецьки, як приготувати:
- Розтоплюємо на сковороді сало до появи обжарок. Їх ми прибираємо.
- Завантажуємо великі шматки баранини в сковороду і смажимо на розтопленому смальці до придбання коричневого кольору.
- Додаємо цибульні кільця. Через 4 хвилини викладаємо четвертинки помідорів.
- Через 7 хвилин насипаємо брусочки болгарського перцю. Загасити страва 17 хвилин, і завантажити моркву у формі соломки.
- Викладаємо вміст сковороди в каструлю, наливаємо 3 літри води. Коли вона закипить, додаємо крупно порізану зелень, все прянощі, сіль.
- Нехай страва готується ще 15 хвилин. За цей час очищені картопляні бульби ріжемо великими брусочками і додаємо в суп.
- Через 20 хвилин можна насолоджуватися чудовим смаком наваристою гарячої шурпи.