Шурпа – класичний рецепт з баранини

Немає більш ситного, густого і наваристого супу, ніж традиційна татарська шурпа. Рецепт класичний цієї страви пропонує господині використовувати виключно баранину, не змішуючи її з іншими видами м’яса. Крім того, обов’язковим інгредієнтом даного частування стає курдючне сало і свіжа кінза, які надають йому особливий східний колорит.

Шурпа з баранини — класичний рецепт

Приготована за класичним рецептом шурпа є прекрасним блюдом на період осінніх і зимових холодів. Такий суп відмінно насичує і зігріває в морозні дні. Крім 500 р. баранини, для нього також потрібно взяти: кілька великих картоплин, пара столових ложок томатної пасти без добавок, 150-170 р. курдючного сала, 2-3 білих або червоних цибулини, суміш перців і великий пучок кінзи. Можна придбати готовий набір приправ, який призначається спеціально для приготування шурпи.

  • Першим ділом завжди готується м’ясо. Обробляти баранину непросто. Дуже важливо, щоб вона виявилася максимально свіжою. М’ясо ретельно промивається під холодною проточною водою, а потім нарізати великими шматками.
  • Сало краще брати злегка подмороженным. У такому вигляді його легше нарізати на дрібні кубики.
  • Цибуля шинкуется тонкими кільцями і обсмажується разом з салом у казані до отримання шкварок. Готова суміш перекладається в окремий посуд. В маслі, що залишився після обробки цибулі і сала, добре обсмажують з усіх боків м’ясні шматочки.
  • Коли баранина стане хрусткою, до неї можна додати подрібнену картоплю і томатну пасту. Разом перераховані інгредієнти смажаться ще 15-20 хвилин на повільному вогні.
  • У казан додається вода, суміш перців або інші приправи, а також сіль. На самому мінімальному вогні суп вариться не менше години під закритою кришкою.
  • Подається шурпа з подрібненої кінзою і шкварками. Відмінно поєднуються з таким супом грінки з бородінського хліба.

    Рецепт приготування по-узбецьки

     

    В Узбекистані шурпа також вважається одним з улюблених страв, але готується трохи інакше. Наприклад, замість м’якоті баранини для супу завжди використовуються реберця (не менше 500 р.). Також для його приготування потрібно взяти: 6-7 картоплин, 2 шт. солодкого болгарського перцю, моркви, томатів і білого лука, будь-які спеції і пучок свіжої зелені. Як можна помітити з інгредієнтів, узбецький варіант виходить менш жирним, так як в цьому рецепті шурпи з баранини досить багато овочів.

    Дивіться також:  Шурпа з яловичини – 6 рецептів
  • Ребра добре промивається холодною проточною водою, а потім відварюють до готовності.
  • Поки кипить м’ясо, можна зайнятися овочами. Картоплю нарізати досить великими скибочками, помідори – на 4 частини, моркву – тонкими кружальцями, цибулю і болгарський перець – напівпрозорими кільцями.
  • Всі підготовлені інгредієнти укладаються в м’ясний бульйон, солятся і варяться в ньому до м’якості картоплі. Води в каструлі або казані не повинно бути занадто багато. Шурпа – дуже густий суп.
  • Перед подачею частування посипається подрібненою зеленню.
  • Шурпа виходить смачною і без будь-яких додаткових добавок. Але за бажанням її можна заправляти сметаною або несолодким натуральним йогуртом.

    Класичний рецепт приготування на вогні

    Мало хто знає, що обговорюваний суп відмінно підходить для приготування на багатті. Звичайно, для нього потрібно мати зручний місткий казан. Готову страву виходить дивно ароматним, злегка пропахшим димком від багаття. Це прекрасний варіант обіду для втомлених мандрівників або мисливців. Як приготувати шурпу з баранини на багатті, детально розказано далі.

    Для такого незвичайного страви потрібні наступні інгредієнти: 4 кг. м’яса, 15 картоплин, 3 цибулини, 3 великі моркви, 1 склянка томатної пасти, пару головок часнику, рослинна олія, сіль, будь-які вибрані спеції.

  • Дуже важливо правильно встановити казан над вогнем. Полум’я повинно постійно (не затухаючи) підігрівати ємність знизу, при цьому, не обхоплюючи її боки.
  • На розігрітій олії обсмажуються великі шматки м’яса. Варто відразу посолити баранину і додати до неї підготовлені спеції. Відмінно підійде для такого випадку коріандр сушений.
  • Коли м’ясо покриється золотистою скоринкою, можна додавати до нього подрібнені овочі (крім картоплі). Часник не варто пропускати через прес. Нехай він буде нарізаний досить великими шматками.
  • Після додавання томатного соусу і ретельного перемішування всі інгредієнти тушкують ще 15-17 хвилин.
  • Разом з водою в казан відправляється і картоплю. Рідина повинна повністю покривати всі інгредієнти.
  • Вариться суп близько 35-40 хвилин до м’якості картоплі. В останню чергу в ємність за бажанням додається подрібнена зелень і сіль за смаком.
  • Дивіться також:  Рецепт харчо по-грузинськи

    Приготована на багатті шурпа чудово поєднується зі свіжим лавашем або матнакашем, змазані тонким шаром сирного сиру. Підійдуть до нього також коржики з цибулею і яйцем.

    Домашня шурпа в мультиварці

     

    При бажанні смачний і наваристий східний суп можна приготувати навіть в мультиварці, що значно полегшить завдання кулінара. Модель пристрою може бути будь-якою. Головне, щоб в ній були режими «Смаження» і «Гасіння». Крім 1 кг. шийки баранини, потрібно взяти: 6 картоплин, декілька помідорів, по 1 шт. цибулі і моркви, рослинне масло, різні спеції і, звичайно, сіль.

  • Спочатку в режимі «Смаження» при 160 градусах в чаші мультиварці на соняшниковій олії або жирі обсмажують скибочки баранини. Коли м’ясо зарум’яниться, до нього викладаються слайсы моркви, які готуються при тих же умовах ще 3-4 хвилини.
  • Як тільки суміш вирушать помідори, температуру режиму потрібно зменшити приблизно на 20 градусів. Вони доповнюють суп значно краще, ніж готова томатна паста. Після закипання рідини мультиварка відразу ж переводиться в режим «Гасіння».
  • Всі інгредієнти заливаються водою, до м’яса і овочів додається крупно нарізану картоплю, а також цілі цибулини, сіль і спеції. Зазвичай рідини потрібно близько 3,5 л. Варити суп у вибраному режимі потрібно 1,5 години.
  • Цибуля викидається з чаші мультиварки відразу після завершення її роботи. Овоч встигне віддати свій смак супу. Але в самому блюді його не виявиться. Це відмінний варіант для тих, хто не любить цибулю ні в якому вигляді.

    Шурпа по-татарськи — традиційний рецепт приготування в казані

    Щоб таке блюдо вийшло по-справжньому делікатесним, варто використовувати молоду баранину. Чудово, якщо вона виявиться домашньої парної. Такий суп готується не менш просто, ніж всі запропоновані вище варіанти. Для нього потрібно взяти: 700 р. м’яса, по 2-3 шт. картоплі, цибулі, моркви, томатів і червоного болгарського перцю, приправу, сіль.

    Дивіться також:  Капусняк український з квашеною капустою – 7 рецептів приготування в мультиварці і каструлі
  • Баранина після ретельного промивання крупно нарізають, заливають водою і варять до готовності. Дуже важливо постійно знімати з поверхні піну, щоб бульйон в результаті вийшов красивим і прозорим. Варитися він буде не менше 2,5 годин.
  • Картопля, морква, солодкий перець, цибулю і томати нарізати досить крупно і відправляються в бульйон.
  • Шурпа вариться до м’якості картоплі і подається обжігающе гарячої.
  • Солити суп потрібно приблизно за 5 хвилин до готовності.
  • Такий варіант шурпи найкраще подавати з густою сметаною. Добре доповнить його і часниковий соус.

    Кулінарні поради з приготування страви

     

    Щоб обговорюваний східний суп вийшов по-справжньому наваристим, необхідно відразу заливати всі інгредієнти достатньою кількістю води, а не додавати рідина поступово по ходу приготування. В іншому випадку смак шурпи виявиться менш насиченим.

    Крім традиційних картоплі, моркви, цибулі, томатів і червоного перцю, в суп допускається додавати також кабачки, гарбуз, баклажани і навіть ріпу. Все залежить від смаків самої господині і всіх домашніх.

    Крім курдючного сала можна додавати ще й нутряний. Правда, він забезпечує готовому блюду вельми специфічний присмак.

    Дуже важливо складовою шурпи є спеції. Краще всього використовувати для такого супу наступні: базилік, зіру, кумін, коріандр, хмелі-сунелі, петрушку, лавровий лист.

    Прокрутка до верху