Немає більш ситного, густого і наваристого супу, ніж традиційна татарська шурпа. Рецепт класичний цієї страви пропонує господині використовувати виключно баранину, не змішуючи її з іншими видами м’яса. Крім того, обов’язковим інгредієнтом даного частування стає курдючне сало і свіжа кінза, які надають йому особливий східний колорит.
Шурпа з баранини — класичний рецепт
Приготована за класичним рецептом шурпа є прекрасним блюдом на період осінніх і зимових холодів. Такий суп відмінно насичує і зігріває в морозні дні. Крім 500 р. баранини, для нього також потрібно взяти: кілька великих картоплин, пара столових ложок томатної пасти без добавок, 150-170 р. курдючного сала, 2-3 білих або червоних цибулини, суміш перців і великий пучок кінзи. Можна придбати готовий набір приправ, який призначається спеціально для приготування шурпи.
Подається шурпа з подрібненої кінзою і шкварками. Відмінно поєднуються з таким супом грінки з бородінського хліба.
Рецепт приготування по-узбецьки
В Узбекистані шурпа також вважається одним з улюблених страв, але готується трохи інакше. Наприклад, замість м’якоті баранини для супу завжди використовуються реберця (не менше 500 р.). Також для його приготування потрібно взяти: 6-7 картоплин, 2 шт. солодкого болгарського перцю, моркви, томатів і білого лука, будь-які спеції і пучок свіжої зелені. Як можна помітити з інгредієнтів, узбецький варіант виходить менш жирним, так як в цьому рецепті шурпи з баранини досить багато овочів.
Шурпа виходить смачною і без будь-яких додаткових добавок. Але за бажанням її можна заправляти сметаною або несолодким натуральним йогуртом.
Класичний рецепт приготування на вогні
Мало хто знає, що обговорюваний суп відмінно підходить для приготування на багатті. Звичайно, для нього потрібно мати зручний місткий казан. Готову страву виходить дивно ароматним, злегка пропахшим димком від багаття. Це прекрасний варіант обіду для втомлених мандрівників або мисливців. Як приготувати шурпу з баранини на багатті, детально розказано далі.
Для такого незвичайного страви потрібні наступні інгредієнти: 4 кг. м’яса, 15 картоплин, 3 цибулини, 3 великі моркви, 1 склянка томатної пасти, пару головок часнику, рослинна олія, сіль, будь-які вибрані спеції.
Приготована на багатті шурпа чудово поєднується зі свіжим лавашем або матнакашем, змазані тонким шаром сирного сиру. Підійдуть до нього також коржики з цибулею і яйцем.
Домашня шурпа в мультиварці
При бажанні смачний і наваристий східний суп можна приготувати навіть в мультиварці, що значно полегшить завдання кулінара. Модель пристрою може бути будь-якою. Головне, щоб в ній були режими «Смаження» і «Гасіння». Крім 1 кг. шийки баранини, потрібно взяти: 6 картоплин, декілька помідорів, по 1 шт. цибулі і моркви, рослинне масло, різні спеції і, звичайно, сіль.
Цибуля викидається з чаші мультиварки відразу після завершення її роботи. Овоч встигне віддати свій смак супу. Але в самому блюді його не виявиться. Це відмінний варіант для тих, хто не любить цибулю ні в якому вигляді.
Шурпа по-татарськи — традиційний рецепт приготування в казані
Щоб таке блюдо вийшло по-справжньому делікатесним, варто використовувати молоду баранину. Чудово, якщо вона виявиться домашньої парної. Такий суп готується не менш просто, ніж всі запропоновані вище варіанти. Для нього потрібно взяти: 700 р. м’яса, по 2-3 шт. картоплі, цибулі, моркви, томатів і червоного болгарського перцю, приправу, сіль.
Такий варіант шурпи найкраще подавати з густою сметаною. Добре доповнить його і часниковий соус.
Кулінарні поради з приготування страви
Щоб обговорюваний східний суп вийшов по-справжньому наваристим, необхідно відразу заливати всі інгредієнти достатньою кількістю води, а не додавати рідина поступово по ходу приготування. В іншому випадку смак шурпи виявиться менш насиченим.
Крім традиційних картоплі, моркви, цибулі, томатів і червоного перцю, в суп допускається додавати також кабачки, гарбуз, баклажани і навіть ріпу. Все залежить від смаків самої господині і всіх домашніх.
Крім курдючного сала можна додавати ще й нутряний. Правда, він забезпечує готовому блюду вельми специфічний присмак.
Дуже важливо складовою шурпи є спеції. Краще всього використовувати для такого супу наступні: базилік, зіру, кумін, коріандр, хмелі-сунелі, петрушку, лавровий лист.