Наваристий, густий суп на міцному м’ясному бульйоні під назвою шурпа або чорпа – визнаний король національної узбецької кухні, в якому поєднується і гаряче перше, повноцінний гарнір. У кожному регіоні існує власний, самобутній рецепт страви. Основне, що об’єднує всі варіанти — це чудовий результат, адже справжня шурпа готується з великої кількості м’яса, овочів, зелені і пряних спецій. А значить, просто не може бути несмачною.
Якщо ви не знаєте, як приготувати шурпу з баранини, майте на увазі — це страва східне, воно не терпить суєти і поспіху, тому вам доведеться провести на кухні не одну годину. Але в підсумку, якщо ви все зробите точно за рецептом, домочадці обов’язково оцінять витрачені зусилля і з задоволенням насолодяться вашим кулінарним шедевром.
Шурпа по — узбецьки з баранини і овочів — класичний рецепт
Скажемо відразу, шурпа — їжа зовсім не дієтична. Звичайно, можна взяти м’ясо птиці або пісну яловичину, однак класичний рецепт шурпи включає в себе саме жирну баранину, краще на кістки. Також істинна чорпа неможлива без свіжих стиглих овочів, ідеально — з власного городу.
Отже, все по порядку.
Для чотирьох порцій вам знадобиться:
- баранячі реберця – 600 г;
- «м’ясисті» томати – 4 шт.;
- цибуля ріпчаста (краще червоний – він більш соковитий) – 5 великих головок;
- 2 середніх морквини;
- 5 картоплин;
- калган (узбецька ріпа) – за бажанням;
- болгарський перець – 3 – 4 шт.;
- олія для обсмажування – пару столових ложок;
- приправи – чорний перець мелений, перець горошком, коріандр, сушений базилік;
- свіжа зелень;
- сіль;
- вода – 3 л.
Спосіб приготування:
Рада. Перед подачею на стіл дайте супу настоятися. Від цього він стане ще більш запашним.
Як правильно приготувати узбецьку шурпу з баранини в казані
Оригінальна рецептура, з якої готували шурпу в кишлаках, не передбачає ніякої іншої посуду, крім товстостінного важкого казана. Так що, якщо ви прагнете досягти справжньої автентики, відкладіть в сторону всі свої наворочені каструлі з антипригарним покриттям і знайдіть справжній чавунний казан з кришкою. Саме в ньому суп придбає той самий смак і аромат, який зробив це блюдо настільки відомим і улюбленим в народі.
Продукти:
- жирний шматок баранини – не менше півкілограма;
- жир для обсмажування – в оригіналі потрібно взяти курдючне сало, але ви можете скористатися будь-яким маслом, тільки не рафінованою;
- овочі – болгарський перець, морква, цибуля, картопля, помідори. Кожного по 3 – 4 штуки;
- спеції (зіра, коріандр) — по одній чайній ложечці без верху;
- сіль і зелень (кріп, естрагон, кінза, петрушка);
- вода – 2,5 – 3 л.
Спосіб приготування:
Зверніть увагу! Шурпу обов’язково потрібно вживати в гарячому вигляді. Не можна чекати, поки суп охолоне, так як жир може піднятися на поверхню і застигнути, що знизить смакові якості страви.
Шурпа з баранини на багатті
Узбецький суп — одна з найпоширеніших страв, які прийнято готувати на природі. Він з успіхом складає конкуренцію звичного шашлику, оскільки смак шурпи з баранини на багатті просто незрівнянний. Зварена в похідному казанку, на свіжому повітрі, ситна шурпа прекрасно втамовує голод, заспокоює і дарує чудовий настрій усім присутнім.
Рецепт розрахований на велику компанію, тому інгредієнти вказані в збільшених пропорціях:
- м’ясо – 1,5 кг;
- картопля (краще брати дрібні бульби, щоб можна було кинути їх цілком) – 1 кг;
- цибулина – 5 шт.;
- часник – 4 – 5 зубчиків;
- помідор – 5 великих;
- морква – 4 шт.;
- жир для обсмажування;
- томатна паста (не менше 25%-ної концентрації) – 100 г;
- зелень, пов’язана в пучки;
- перець, кумін, хмелі – сунелі або інші спеції за вашим смаком;
- цукор – неповна столова ложка;
- сіль.
Спосіб приготування:
Рада! На самому початку відкладіть в сторону один помідорчик. Коли шурпа звариться, наріжте його тонкими пластинами і разом із зеленню додайте в тарілку – вигляд у супу стане яскравішим, а смак ніжніше.
Готуємо в мультиварці
У домашньому варіанті шурпи в мультиварці допускається використовувати будь-який вид м’яса – свинину, яловичину або курку.
Інші складові страви не відрізняються від класичного складу:
- м’ясні частини – 600 г;
- 5 бульб картоплі;
- 2 морквини;
- солодкий перець – 2 шт.;
- помідори – 3 шт.;
- мелений перець, лавровий лист, сіль.
Спосіб приготування:
Рада! Для кращого смаку, після закінчення «Гасіння» можна не діставати шурпу, а включити на 15 хвилин функцію «Підігрів». Але це не обов’язково, суп і так вийде чудовим.
З овочами і нутом
Нохат шурпа – різновид шурпи, що відрізняється від інших рецептур тим, що в її склад входить нут. Щоб «турецький горох» вийшов м’яким і разваристым, його обов’язково потрібно замочити у воді. Зробити це краще не менш, ніж через 10 — 12 годин або на ніч.
Для шурпи з нутом підготуйте:
- 1 склянку сухого нуту;
- м’ясо (м’якоть баранини) – близько 0,5 кг;
- морква – 2 шт.;
- картопля – 300 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- ріпа (або замініть на невелику білокачанну капустинку) – 1 середня;
- кінза, базилік, кріп, перець мелений червоний і чорний, лавр;
- сіль;
- води треба взяти 3,5 – 4 л.
Спосіб приготування:
Існує цілий ритуал поїдання шурпи – на плоску тарілку викладаються виловлені з допомогою шумівки шматки м’яса, овочі і нут, а у велику піалу наливають прозорий бульйон. Саме такий спосіб вважається загальноприйнятим на Сході, а значить, і самим правильним.
Тепер ви знаєте найкращі рецепти шурпи з баранини по – узбецьки. Готуйте із задоволенням і мир вашому дому!