Шурпа з баранини по-узбецьки – 5 рецептів

Наваристий, густий суп на міцному м’ясному бульйоні під назвою шурпа або чорпа – визнаний король національної узбецької кухні, в якому поєднується і гаряче перше, повноцінний гарнір. У кожному регіоні існує власний, самобутній рецепт страви. Основне, що об’єднує всі варіанти — це чудовий результат, адже справжня шурпа готується з великої кількості м’яса, овочів, зелені і пряних спецій. А значить, просто не може бути несмачною.

Якщо ви не знаєте, як приготувати шурпу з баранини, майте на увазі — це страва східне, воно не терпить суєти і поспіху, тому вам доведеться провести на кухні не одну годину. Але в підсумку, якщо ви все зробите точно за рецептом, домочадці обов’язково оцінять витрачені зусилля і з задоволенням насолодяться вашим кулінарним шедевром.

Шурпа по — узбецьки з баранини і овочів — класичний рецепт

 

Скажемо відразу, шурпа — їжа зовсім не дієтична. Звичайно, можна взяти м’ясо птиці або пісну яловичину, однак класичний рецепт шурпи включає в себе саме жирну баранину, краще на кістки. Також істинна чорпа неможлива без свіжих стиглих овочів, ідеально — з власного городу.

Отже, все по порядку.

Для чотирьох порцій вам знадобиться:

  • баранячі реберця – 600 г;
  • «м’ясисті» томати – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста (краще червоний – він більш соковитий) – 5 великих головок;
  • 2 середніх морквини;
  • 5 картоплин;
  • калган (узбецька ріпа) – за бажанням;
  • болгарський перець – 3 – 4 шт.;
  • олія для обсмажування – пару столових ложок;
  • приправи – чорний перець мелений, перець горошком, коріандр, сушений базилік;
  • свіжа зелень;
  • сіль;
  • вода – 3 л.

Спосіб приготування:

  • Баранина має досить специфічний запах, тому важливо вибрати гарне якісне м’ясо, а перед приготуванням ретельно промити ребра під проточною водою.
  • Поріжте гострим ножем уздовж кістки, при необхідності – порубаєте, щоб отримати шматки середнього розміру.
  • Перекладіть розділене м’ясо в каструлю і залийте чистою фільтрованою водою.
  • Коли дочекаєтеся закипання, акуратно зберіть і видаліть піну, яка утворилася.
  • Прикрутіть вогонь до середнього, посоліть і варіть так, щоб вода лише трохи «побулькивала» на поверхні. Тільки таким способом вийде світлий і прозорий бульйон.
  • За час, поки кипить вода, потрібно підготувати овочі. Помідори поріжте великими часточками, перець (очищений від серцевини) – вздовж, картоплю, ріпу – кубиками, а моркву брусочками.
  • Приблизно через 1,5 години, коли м’ясо буде легко відходити від кістки, потрібно дістати реберця і розібрати. Вийміть кісточки, а м’якоть поверніть в каструлю.
  • Разом з бараниною закладаємо всі овочі в такому порядку: спочатку калган, потім моркву, а через 5 – 7 хвилин після закипання – смужки перцю, порізані томати і, в самому кінці, – картопля.
  • Ріпчасту цибулю наріжте тонкими півкільцями і обсмажте на рослинному маслі.
  • Покладіть в каструлю з супом, додайте спеції і тушкуйте на слабкому вогні ще хвилин 8 – 10.
  • Гарячу шурпу заправте свіжою зеленню, фермерської сметаною і можна дегустувати.
  • Дивіться також:  Як варити юшку смачно і швидко?

    Рада. Перед подачею на стіл дайте супу настоятися. Від цього він стане ще більш запашним.

    Як правильно приготувати узбецьку шурпу з баранини в казані

    Оригінальна рецептура, з якої готували шурпу в кишлаках, не передбачає ніякої іншої посуду, крім товстостінного важкого казана. Так що, якщо ви прагнете досягти справжньої автентики, відкладіть в сторону всі свої наворочені каструлі з антипригарним покриттям і знайдіть справжній чавунний казан з кришкою. Саме в ньому суп придбає той самий смак і аромат, який зробив це блюдо настільки відомим і улюбленим в народі.

    Продукти:

    • жирний шматок баранини – не менше півкілограма;
    • жир для обсмажування – в оригіналі потрібно взяти курдючне сало, але ви можете скористатися будь-яким маслом, тільки не рафінованою;
    • овочі – болгарський перець, морква, цибуля, картопля, помідори. Кожного по 3 – 4 штуки;
    • спеції (зіра, коріандр) — по одній чайній ложечці без верху;
    • сіль і зелень (кріп, естрагон, кінза, петрушка);
    • вода – 2,5 – 3 л.

    Спосіб приготування:

  • Баранину промийте і обсмажте в казані у великій кількості жиру, до повного зникнення рожевого відтінку.
  • Додайте багато цибулі, великі шматки моркви, смужки болгарського перцю і помідори, порізані на 2 – 4 частини (залежно від розміру).
  • Перемішайте лопаткою і, коли все гарненько просмажиться, влийте чисту воду, посоліть, закрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні до готовності м’яса.
  • Після необхідного часу (це займе 45 — 50 хвилин), киньте в бульйон кубики картоплі і спеції.
  • Тушкуйте все разом ще чверть години.
  • Шурпа в казані готова.
  • Зверніть увагу! Шурпу обов’язково потрібно вживати в гарячому вигляді. Не можна чекати, поки суп охолоне, так як жир може піднятися на поверхню і застигнути, що знизить смакові якості страви.

    Шурпа з баранини на багатті

     

    Узбецький суп — одна з найпоширеніших страв, які прийнято готувати на природі. Він з успіхом складає конкуренцію звичного шашлику, оскільки смак шурпи з баранини на багатті просто незрівнянний. Зварена в похідному казанку, на свіжому повітрі, ситна шурпа прекрасно втамовує голод, заспокоює і дарує чудовий настрій усім присутнім.

    Дивіться також:  Як правильно зварити курячий бульйон

    Рецепт розрахований на велику компанію, тому інгредієнти вказані в збільшених пропорціях:

    • м’ясо – 1,5 кг;
    • картопля (краще брати дрібні бульби, щоб можна було кинути їх цілком) – 1 кг;
    • цибулина – 5 шт.;
    • часник – 4 – 5 зубчиків;
    • помідор – 5 великих;
    • морква – 4 шт.;
    • жир для обсмажування;
    • томатна паста (не менше 25%-ної концентрації) – 100 г;
    • зелень, пов’язана в пучки;
    • перець, кумін, хмелі – сунелі або інші спеції за вашим смаком;
    • цукор – неповна столова ложка;
    • сіль.

    Спосіб приготування:

  • Залийте в казанок масло або жир, нагрійте над вогнем до появи пухирців і обсмажте порізане великими шматками м’ясо.
  • Овочі почистіть – в це дійство залучіть всіх присутніх на пікніку, адже разом веселіше не тільки відпочивати, але й працювати.
  • Все порізати довільно, великими шматками, крім цибулі – його потрібно нашаткувати тонкими півкільцями. Часник також поки не чіпаємо, він кладеться в самому кінці.
  • Додайте до м’яса овочі, томатну пасту, цукор і акуратно перемішайте. Трохи стушкуйте, нічим не накриваючи.
  • Залийте в казанок воду і дайте закипіти. Зніміть піну, якщо з’явиться.
  • Посоліть, поперчіть і варіть на багатті приблизно годину після закипання.
  • Хвилин за 15 до готовності здобріть спеціями і дрібно рубаним часником. Занурте в шурпу пучки зелені і дайте прокипіти.
  • Перед тим як зняти з вогню, разварившуюся зелень потрібно дістати, вона вже віддала супу весь свій «букет», а кожну порцію посипати свіжим зеленим луком, кропом і кінзою.
  • Рада! На самому початку відкладіть в сторону один помідорчик. Коли шурпа звариться, наріжте його тонкими пластинами і разом із зеленню додайте в тарілку – вигляд у супу стане яскравішим, а смак ніжніше.

    Готуємо в мультиварці

    У домашньому варіанті шурпи в мультиварці допускається використовувати будь-який вид м’яса – свинину, яловичину або курку.

    Інші складові страви не відрізняються від класичного складу:

    • м’ясні частини – 600 г;
    • 5 бульб картоплі;
    • 2 морквини;
    • солодкий перець – 2 шт.;
    • помідори – 3 шт.;
    • мелений перець, лавровий лист, сіль.

    Спосіб приготування:

  • М’ясо помийте, поріжте великими шматками, покладіть в контейнер мультиварки.
  • Овочі миємо, чистимо, ріжемо. З’єднуємо з м’ясом.
  • Залийте вміст водою до 2 / 3 ємності, посоліть, поперчіть, додайте лаврушку.
  • Готуйте шурпу в режимі «Гасіння» — в цьому випадку суп буде нудитися, в результаті чого вийде більш густим і наваристим. Час залежить від виду м’яса – курку потрібно варити 40 — 50 хвилин, свинину – одну годину, яловичину і баранину – не менше 1,5 годин.
  • Після звукового сигналу про закінчення програми дістаньте чашу і дайте страві настоятися під закритою кришкою.
  • Дивіться також:  Лагман класичний – 15 рецептів приготування в домашніх умовах

    Рада! Для кращого смаку, після закінчення «Гасіння» можна не діставати шурпу, а включити на 15 хвилин функцію «Підігрів». Але це не обов’язково, суп і так вийде чудовим.

    З овочами і нутом



     

    Нохат шурпа – різновид шурпи, що відрізняється від інших рецептур тим, що в її склад входить нут. Щоб «турецький горох» вийшов м’яким і разваристым, його обов’язково потрібно замочити у воді. Зробити це краще не менш, ніж через 10 — 12 годин або на ніч.

    Для шурпи з нутом підготуйте:

    • 1 склянку сухого нуту;
    • м’ясо (м’якоть баранини) – близько 0,5 кг;
    • морква – 2 шт.;
    • картопля – 300 г;
    • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
    • часник – 3 зубчики;
    • ріпа (або замініть на невелику білокачанну капустинку) – 1 середня;
    • кінза, базилік, кріп, перець мелений червоний і чорний, лавр;
    • сіль;
    • води треба взяти 3,5 – 4 л.

    Спосіб приготування:

  • Замочений заздалегідь у воді нут промийте і покладіть в казан або сотейник.
  • Туди ж відправляємо великі шматки баранини.
  • Залийте водою, доведіть до кипіння і зніміть піну.
  • Солимо і чекаємо, поки звариться м’ясо. Для більшого пахощів, бульйон кип’ятимо разом з цілою цибулиною, яку потім потрібно видалити.
  • За 30 хвилин до закінчення додайте крупно порізану моркву, ріпу і картоплю. Якщо замість ріпи ви використовуєте капусту наріжте її соломкою.
  • Перед тим як вимкнути вогонь, посипте зверху рубаною зеленню.
  • Дайте настоятися і приступайте до трапези.
  • Існує цілий ритуал поїдання шурпи – на плоску тарілку викладаються виловлені з допомогою шумівки шматки м’яса, овочі і нут, а у велику піалу наливають прозорий бульйон. Саме такий спосіб вважається загальноприйнятим на Сході, а значить, і самим правильним.

    Тепер ви знаєте найкращі рецепти шурпи з баранини по – узбецьки. Готуйте із задоволенням і мир вашому дому!

    Прокрутка до верху