Шурпа – східне блюдо, яке представляє собою густий, смачний і ароматний суп. Він завжди готується з м’ясом і великою кількістю овочів. Традиційний рецепт включає в себе баранину. Але не менш смачною і наваристою виходить шурпа з яловичини.
Шурпа з яловичини – класичний рецепт
Для приготування цього смачного супу за класичним рецептом обов’язково потрібно взяти червоний болгарський перець (1 шт.). Що стосується спецій, то відмінно підійдуть для такої страви: лавровий лист, сушений кріп і базилік. Крім перерахованих інгредієнтів, потрібно також: 700 р. м’яса, по 2 шт. томата, цибулі і моркви, 4 картоплини, сіль.
До столу частування подається зі сметаною. Також можна посипати його подрібненою зеленню.
Рецепт приготування з яловичини по-узбецьки
В Узбекистані обговорюваний суп готується до великих свят. Ним пригощають гостей і намагаються здивувати домашніх, додаючи в блюдо все нові інгредієнти. Але базовий рецепт шурпи з яловичини по-узбецьки передбачає використання наступних продуктів: по 350 р. яловичих ребер і м’яса, по 3 шт. моркви, зеленого перцю, цибулі, 5 картоплин, 3-4 часникових зубця, 60 р. попередньо замоченого узбецького гороху, сіль, карі, базилік, насіння зіри, кінза за смаком.
Узбецька шурпа зазвичай подається до столу з сирними і часниковими коржами.
Їх можна приготувати самостійно або ж просто купити в булочній.
Класичний рецепт приготування на вогні
На багатті будь-суп виходить особливо смачною і наваристим. Це відноситься і до шурпі. Готову страву має легкий аромат димку і прекрасно втамовує голод мисливців або просто відпочиваючих на природі сімей. Для такого супу потрібно взяти: 1,5 кг. м’яса, по 2 шт. білого цибулі, моркви, томатів, 1 кг картоплі, сіль, сухий базилік, гранульований часник, коріандр, зирру, суміш перців.
Щоб інгредієнти страви не підгоріли, потрібно уважно стежити за вогнем. Він повинен постійно підігрівати відро чи казан знизу, але при цьому не охоплювати його боки.
Шурпа з яловичини в мультиварці
Полегшити собі завдання при приготуванні обговорюваного супу господиня зможе за допомогою мультиварки. В такому разі їй не доведеться постійно стежити за шурпою і помішувати її. Мультиварка підійде будь-яка. Головне, щоб в ній були режими «Смаження» і «Гасіння». Для супу потрібно взяти наступні інгредієнти: 700 р. м’яса на кістці, по 2 шт. цибулі, моркви, червоного болгарського перцю, помідорів, 3-4 картоплини, лавровий лист, пара зубчиків часнику, 3 ст. л. томатної пасти, спеції для плову, сіль.
Подається суп вогненно гарячим зі сметаною. Можна додати до нього і майонезно-часниковий соус.
Шурпа по-татарськи з яловичини
Рецепт по-татарськи пропонує приготувати по-справжньому густий суп. В ньому обов’язково повинно бути багато м’яса і овочів, але мало води. Крім того, такий варіант шурпи додається кукурудзяна мука (150 р.). Якщо під рукою не виявилося, можна взяти і пшеничну. Інші інгредієнти: 600 р. яловичої вирізки, 100 г свинячого жиру, 6-7 картоплин, 3 шт. білого цибулі, пучок свіжої зелені, сіль, коріандр та інші спеції за смаком.
Готова шурпа виходить дуже жирної, густий і наваристою. Такий варіант точно не можна назвати дієтичним. Зате він може відразу стати і першим і другим блюдом одночасно.
Рецепт приготування по-вірменськи
В цілому рецепт вірменської шурпи схожий на всі попередні. Але є у нього одна головна відмінність – м’ясо і овочі для супу попередньо обсмажують. Це додає блюдо пікантності. Необхідно використовувати наступні продукти: 600 р. м’яса, 2 шт. моркви і цибулі, 6 картоплин, 3 ст. л. томатної пасти, суміш мелених перців, сіль.
Подається суп зі свіжим лавашем або матнакашем. Можна додати в нього сметану з невеликою кількістю томатної пасти.
Незалежно від того, як приготувати шурпу з яловичини вирішила господиня, краще всього використовувати для цього товстостінну посуд.
Підійде казанок, каструля або навіть чавунна сковорода з високими бортиками.